Amy Adams'ın En İyi 15 Dizi ve Filmi

Romantik komediden drama, gerilimden bilim kurguya pek çok yapımda karşımıza çıkan başarılı oyuncu Amy Adams'ın en iyi dizi ve filmleri.

YAZAR: Çisem Danacı
ABONE OL
22 Ağustos 2022 Pazartesi 17:28 | Son Güncellenme:
23 dakika okunma süresi
Amy Adams'ın En İyi Dizi ve Filmleri

Amy Adams'ın En Popüler Dizi ve Filmleri

Romantik komedi filmlerinin aranan yüzü Amy Adams'ın en popüler filmleri, modunuzu yükseltmek için her zaman başvurabileceğiniz yapımlar. Filmografisini tek bir türle sınırlandırmayı sevmeyen Amy Adams'ın etkileyici oyunculuk performansları ile övgü topladığı, bilim kurgudan gizem ve gerilime, romantikten komedi ve drama dek en başarılı dizi ve filmlerini inceledik.

1. Arrival (2016) – IMDB Puanı 7.9

Yönetmen: Denis Villeneuve

Oyuncular: Amy Adams, Jeremy Renner, Forest Whitaker

"Arrival"ı tanımlarken gönül rahatlığıyla "bilim kurgu türüne seviye atlatan" tanımını yapabiliriz çünkü çoğu izleyici ve eleştirmen, bu konuda bize katılacaktır. Seviye atlatmayan filmleri sevmediğimizden değil, seviye atlatanları unutamadığımızdan... Denis Villeneuve'ün bu başyapıtı için söyleyebileceğimiz tek şey; filmi çözmek için sonuna dek bekleyin ve sonra yeniden izleyin. Dünyanın farklı bölgelerine aynı anda 12 uzay aracı iner. Ancak uzaylıların amacı anlaşılamaz. Bir dilbilimci, uzay araçlarından birine gönderilerek uzaylıların dilini ve amaçlarını çözmeye çalışır. Amy Adams'ın bizimle birlikte olayları çözmeye çalıştığı ve filmin atmosferiyle mükemmel bir uyum yakalayan performansı, "Arrıval"ı oyuncunun filmografisindeki en dikkat çeken yapımlardan biri haline getiriyor. "Arrival", sembolizmle dolu olsa da kesinlikle fazla veya direkt gelmeyen bir film.


2. Sharp Objects (2018) – IMDB Puanı 8.1

Yaratıcı: Marti Noxon

Oyuncular: Amy Adams, Patricia Clarkson, Eliza Scanlen ve Chris Messina

Amy Adams, "Sharp Objects"te dizinin sahip olduğu gerilim tonunu çok iyi koruyan, adeta stresli diyebileceğimiz bir performans sergiliyor. Gillian Flynn'nin en çok satan romanından uyarlanan sekiz bölümlük mini dizi, kendine zarar veren ve travma geçirmiş bir muhabirin bir cinayet haberi için memleketine dönüşünü takip eden gotik bir gizem hikayesi anlatıyor. Adams'ın canlandırdığı karakterin, hikayenin ilerleyiş sürecinde geçirdiği dönüşümün somutluğu izleyiciyi oldukça tatmin ediyor.


3. Junebug (2005) – IMDB Puanı 6.9

Yönetmen: Phil Morrison

Oyuncular: Embeth Davidtz, Alessandro Nivola, Jerry Minor, Matt Besser, Will Oldham, Frank Hoyt Taylor, Scott Wilson, Ben McKenzie ve Celia Weston

Amy Adams'ın Hollywood'un en çok arananlar listesine girmesini sağlayan yapım olarak görülen "Junebug", bir aile draması. Bir sanat tüccarı, kayınvalidesiyle tanışmak için Chicago'dan Kuzey Carolina'ya seyahat eder ve bu orta sınıf Güney evinin dengesine meydan okur. Adams, filmde dokuz aylık hamile Ashley karakterine büyük bir sevimlilik kazandırıyor. Bu performansıyla da En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu kategorisinde Oscar'a aday oluyor.


4. Her (2013) – IMDB Puanı 8.0

Yönetmen: Spike Jonze

Oyuncular: Joaquin Phoenix, Amy Adams, Scarlett Johansson, Rooney Mara, Chris Pratt, Matt Letscher, Olivia Wilde

"Her" filminin başrolünde Joaquin Phoenix olsa da Amy Adams yardımcı oyuncu rolünde o kadar etkileyici ki filmi onsuz hayal etmek zor. Spike Jonze'nin yazıp yönettiği filmin başarısını da göz önünde bulundurursak "Her"ün, Adams'ın filmografisindeki en dikkat çeken yapımlardan biri olduğunu söylememiz gerekir. Yakın bir gelecekte, yalnız bir yazar olan Theodore, her ihtiyacını karşılamak için tasarlanmış bir işletim sistemi ile beklenmedik bir ilişki geliştirir. Adams da Theodore'un her ihtiyaç duyduğunda yanında bulduğu meraklı ve rahatlatıcı arkadaşını canlandırıyor.


5. Drop Dead Gorgeous (1999) – IMDB Puanı 6.6

Yönetmen: Michael Patrick Jann

Oyuncular: Amy Adams, Kirsten Dunst, Allison Janney, Brittany Murphy, Kirstie Alley

Kültleşmiş güzellik yarışması komedisi "Drop Dead Gorgeous", modern sinemanın en önde gelen isimlerinin performanslarıyla güçleniyor. Bununla birlikte Adams'ın şovu çaldığı da söylenebilir. "Drop Dead Gorgeous"ın Amy Adams için en büyük önemi, dahil olduğu ilk film olması. 90'ların ortalarından sonlarına kadar Adams, Minnesota, Chanhassen'de yaşıyordu ve bölgede çekimler yapan "Drop Dead Gorgeous"ta rol aldığı sırada küçük bir tiyatroda çalışıyordu. Michael Patrick Jann'ın yönettiği filmde, küçük bir kasabadaki güzellik yarışması, birinin kazanmak için her yolu deneyeceği anlaşılınca ölümcül bir hal alır.


6. Enchanted (2007) – IMDB Puanı 7.1

Yönetmen: Kevin Lima

Oyuncular: Amy Adams, Susan Sarandon, James Marsden, Patrick Dempsey, Julie Andrews ve Timothy Spall

Bazen kendinizi, günümüz modern toplumunda bir yabancı gibi mi hissediyorsunuz? O zaman sizi Amy Adams'ın başrolünde yer aldığı sevimli romantik komedi "Enchanted"ı izlemeye davet ediyoruz. Evlenmek üzere olan genç bir kız, kötü kraliçenin laneti nedeniyle masal diyarından günümüz New York'una düşer. "Enchanted"ı sevenler 2022 yapımı devam filmi "Disenchanted"ı da izleyebilir.


7. Catch Me If You Can (2002) – IMDB Puanı 8.1

Yönetmen: Steven Spielberg

Oyuncular: Leonardo DiCaprio, Tom Hanks, Amy Adams, Christopher Walken, Martin Sheen, Nathalie Baye, James Brolin, Brian Howe

Steven Spielberg imzalı "Catch Me If You Can" filminde, FBI ajanı Carl Hanratty'nin ünlü dolandırıcı Frank Abagnale Jr.'ı yakalamak için onlarca yıl süren gerçek hikayesini izliyoruz. Amy Adams'ın filmde küçük de olsa oldukça akılda kalan bir rolü var. Adams, Frank'in doktor gibi davrandığı hastanede çalışan masum ve sevimli bir hemşireyi canlandırıyor, ikili aşık oluyor ve nişanlanıyor. Filmin yönetmeni Spielberg, Adams'ın filmdeki performansını överek ne kadar sıcak ve büyüleyici bulduğundan bahseder, ancak bu filmden sonraki iki yıl oyuncunun nasıl iş bulamadığına şaşırdığını da belirtir.


8. Doubt (2008) – IMDB Puanı 7.5

Yönetmen: John Patrick Shanley

Oyuncular: Amy Adams, Meryl Streep, Philip Seymour Hoffman

Amy Adams, cesur ve otoriter karakterler ile daha az güçlü, sessiz ve hassas roller arasındaki geçişleri ince nüanslarla verebilmek konusunda oldukça başarılı bir oyuncu. 2008 yapımı "Doubt" filminde ikinci türe benzer bir karakter canlandırıyor. Dini bir topluluğu bölen ve inanç, dürüstlük ve hakikat hakkında ciddi sorular ortaya çıkaran yıkıcı bir ahlaki ikileme tanıklık ediyoruz. Film, John Patrick Shanley tarafından aynı adlı oyunundan uyarlanarak yazıldı ve yönetildi. "Doubt", minimal mekanlarda mütevazı setlerle inşa edildi ve aynı samimiyet duygusunu yakalayan bir sahne prodüksiyonunun ritmine sahip.


9. The Master (2012) – IMDB Puanı 7.1

Yönetmen: Paul Thomas Anderson

Oyuncular: Amy Adams, Philip Seymour Hoffman, Joaquin Phoenix

Kariyeri boyunca Hollywood'un en iyi yönetmenleriyle çalışmayı başaran Amy Adams'ın "The Master" filmi de Paul Thomas Anderson'ın imzasını taşıyor. Bir deniz gazisi savaştan eve kararsız ve geleceğinden emin olmadan döner, hayatındaki bu boşluk nedeniyle 'The Cause' olarak bilinen Scientology benzeri tarikat ve onun karizmatik lideri Lancaster tarafından beyni yıkanır. Amy Adams da Lancaster'ın her yerden ortaya çıkan ama sanki sürekli gizleniyormuş gibi görünen, ürkütücü karısını canlandırıyor.


10. American Hustle (2013) – IMDB Puanı 7.2

Yönetmen: David O Russell

Oyuncular: Amy Adams, Christian Bale, Bradley Cooper, Jennifer Lawrence, Jeremy Renner, Louis C.K, Michael Pena

Amy Adams, David O Russell'ın suç draması "American Hustle"da bir dolandırıcı rolüyle En İyi Kadın Oyuncu kategorisindeki ilk ve şimdiye kadarki tek Oscar adaylığını aldı. Adams'ın bir dolandırıcıyı canlandırmasındaki en değerli şey, sürekli olarak biri gibi davranan başka biri gibi davranan başka birini canlandırıyor olması. Yani aslında tek bir rolle birden fazla karakteri canlandırdığını söyleyebiliriz. Bir dolandırıcı olan Irving Rosenfeld, baştan çıkarıcı ortağı Sydney Prosser ile birlikte bir FBI ajanı için çalışmaya zorlanır. Ajan Richie DiMaso, onları Jersey'deki güç simsarları ve mafya dünyasına iter.


11. Julie and Julia (2009) – IMDB Puanı 7.0

Yönetmen: Nora Ephron

Oyuncular: Amy Adams, Meryl Streep, Chris Messina, Stanley Tucci, Mary Lynn Rajskub, Jane Lynch

Meryl Streep ve Amy Adams'ı bir arada görmek bu filmi izlemek ve iyi hissetmek için yeterli bir neden olsa da biz, konusundan da bahsedelim. Ünlü şef Julia Child'ın aşçılık mesleğine başlama hikayesini ve blog yazarı Julie Powell'ın, Child'ın "Mastering the Art of French Cooking" isimli kitabındaki 524 tarifin tamamını pişirmeye karar vermesiyle başlayan meydan okumanın iç içe geçmiş hikayesini izliyoruz. Malzemeler gerçek bir hikaye, bolca lezzetli yemek ve iki başarılı oyuncu olunca, ortaya kaçınılmaz bir şekilde iyi bir film çıkıyor.


12. Big Eyes (2014) – IMDB Puanı 7.0

Yönetmen: Tim Burton

Oyuncular: Amy Adams, Christoph Waltz, Danny Huston, Krysten Ritter, Jason Schwartzman, Terence Stamp

Tim Burton'ın yönettiği "Big Eyes" filminde Amy Adams, kariyerinin en incelikli performanslarından birini sergiliyor. Yetenekli karısı Margaret'ın iri gözlü çocukları resmettiği tablolarıyla övgü toplayan, kötü şöhretli ancak ticari olarak başarılı sanatçı Walter Keane'in gerçek hikayesine dayanan film, sanatın benimsenmesi ve daha fazlasını yansıtıyor. Walter hakkında çarpıcı olan şey, resim yapmayı bile bilmemesi ve karısını bu kirli sırrı açıklamaması için tehdit etmesi. Amy Adams, yetenekli ama perişan, kocasının gölgesinden çıkma gücünü bulan sanatçı Margaret Keane'i canlandırırken çok ikna edici. Margaret'ın manipülatif kocası Walter'ı ise bir o kadar iyi bir performansla Christoph Waltz canlandırıyor.


13. Nocturnal Animals (2016) – IMDB Puanı 7.5

Yönetmen: Tom Ford

Oyuncular: Amy Adams, Jake Gyllenhaal, Michael Shannon, Aaron Taylor-Johnson, Isla Fisher, Armie Hammer

Tom Ford'un dramatik gerilimi "Nocturnal Animals", son yılların en kafa karıştırıcı filmleri listelerinde de yer alıyor. Senaryosu, Austin Wright'ın "Tony and Susan" isimli kitabından Tom Ford tarafından uyarlanarak yazılan filmin yönetmen koltuğunda yine Ford oturuyor. Susan, yıllar önce ayrıldığı yazar eşinden bir kitabının taslağını alır. Eski eşi, kitabı okuyarak kendisine fikir vermesini istediğinde Susan kitabı okumaya başlar ve elinden bırakamaz. Ancak bu durum hayatını etkilemeye başlar. Filmografisine baktığımızda Tom Ford, yönetmen ve senarist olarak çalıştığı projelerde oldukça düşündürücü ve güçlü filmler üretmeyi seviyor gibi görünüyor.


14. Leap Year (2010) – IMDB Puanı 6.4

Yönetmen: Anand Tucker

Oyuncular: Amy Adams, Matthew Goode, Adam Scott, John Lithgow

İrlanda geleneklerine göre 29 Şubat'ta evlenme teklifi alan biri bunu kabul etmek zorundadır. Anna da bu uğura güvenerek uzun zamandır sevgili olduğu Jeremy'e evlenme teklif etmek için Dublin'e gider. Burada tanıştığı ve Dublin'e gitmek için mecburen katlanmak zorunda kaldığı Declan ile yaptığı yolculuk, Anna'nın hayatındaki pek çok şeyi değiştirecektir.


15. Sunshine Cleaning (2008) – IMDB Puanı 6.8

Yönetmen: Christine Jeffs

Oyuncular: Amy Adams, Emily Blunt, Alan Arkin, Jason Spevack, Steve Zahn ve Mary Lynn Rajskub

Amy Adams, Emily Blunt ile başrolü paylaştığı, daha az bilinen bu bağımsız yapım "Sunshine Cleaning"de kariyerinin erken dönemlerinde olsa da bir o kadar başarılı bir performans sergiliyor. Bir anne, küçük oğlunu özel okula gönderebilmek için güvenilmez kız kardeşiyle birlikte alışılmadık bir işe girişir. İkili, olay yeri incelemeden sonra cinayet mahalline gelerek, temizleme hizmeti vermeye başlar.


Amy Adams Kimdir?

Amy Adams, 20 Ağustos 1974 tarihinde İtalya'nın Vicenza kentinde doğan Amerikalı bir aktristir. Babası Amerikan askeri, annesi ise amatör tiyatro oyuncusuydu. Bu nedenle ailesi birçok farklı yerde yaşamış ve Amy, Oklahoma, Aviano, Caserma Ederle ve Kastle Kaserne gibi farklı yerlerde büyümüştür. Amy Adams, ilk kez 1999 yılında "Drop Dead Gorgeous" filminde küçük bir rol ile sinema dünyasına adım atmıştır. Ancak gerçek çıkışını 2005 yılında "Junebug" filminde canlandırdığı Ashley Johnsten karakteriyle yapmıştır. Bu rolle Oscar, BAFTA, Screen Actors Guild Awards ve Altın Küre gibi ödüllerde En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu dalında aday gösterilmiştir.

Amy Adams, o zamandan beri birçok başarılı filmde yer almıştır. Bazı önemli filmleri arasında "Enchanted", "Doubt", "The Fighter", "Arrival" ve "American Hustle" yer almaktadır. Bu filmlerdeki performansı sayesinde En İyi Kadın Oyuncu dalında birçok adaylık kazanmıştır.

Ayrıca, The Fighter filmindeki performansı ile En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu dalında Altın Küre ödülüne de layık görülmüştür. Amy Adams aynı zamanda, HBO'nun mini dizisi "Sharp Objects"da canlandırdığı Camille Preaker karakteriyle de dikkatleri üzerine çekmiştir. Bu rol ile En İyi Kadın Oyuncu dalında birçok adaylık kazanmıştır.


21. Yüzyılın En İyi Bilim Kurgu Filmleri

En İyi Romantik Komedi Filmler

Düşündüren Filmler; Senaryosuyla Beyin Yakan 15 Film

EN ÇOK OKUNANLAR

“Kimler Geldi Kimler Geçti” Dizisi Hakkında Her Şey
“Kimler Geldi Kimler Geçti” Dizisi Hakkında Her Şey

“Kimler Geldi Kimler Geçti” Dizisi Hakkında Her Şey

3 dakika okunma süresi
24 Nisan'daki Akrep Burcu Dolunayında Burçları Neler Bekliyor?
24 Nisan'daki Akrep Burcu Dolunayında Burçları Neler Bekliyor?

24 Nisan'daki Akrep Burcu Dolunayında Burçları Neler Bekliyor?

10 dakika okunma süresi
Arzu Nesnesi: Hailey Bieber'ın Rhode Telefon Kılıfı
Arzu Nesnesi: Hailey Bieber'ın Rhode Telefon Kılıfı

Arzu Nesnesi: Hailey Bieber'ın Rhode Telefon Kılıfı

1 dakika okunma süresi
Özge Gürel ile Dubai Keşfi
Özge Gürel ile Dubai Keşfi

Özge Gürel ile Dubai Keşfi

16 dakika okunma süresi
Deva Cassel'ın En İyi 10 Stil Görünümü
Deva Cassel'ın En İyi 10 Stil Görünümü

Deva Cassel'ın En İyi 10 Stil Görünümü

1 dakika okunma süresi

DAHA FAZLASI

“Challengers” Filmi İncelemesi
“Challengers” Filmi İncelemesi

“Challengers” Filmi İncelemesi

Mart Ayı Film Önerileri
Mart Ayı Film Önerileri

Mart Ayı Film Önerileri

En İyi Shakespeare Uyarlaması Filmler
En İyi Shakespeare Uyarlaması Filmler

En İyi Shakespeare Uyarlaması Filmler

“Yüzyıllık Yalnızlık” Dizisi Hakkında Bilmeniz Gerekenler
“Yüzyıllık Yalnızlık” Dizisi Hakkında Bilmeniz Gerekenler

“Yüzyıllık Yalnızlık” Dizisi Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Mart Ayı Dizi Önerileri
Mart Ayı Dizi Önerileri

Mart Ayı Dizi Önerileri

“Fly Me To The Moon” Filmi Hakkında Bilmeniz Gerekenler
“Fly Me To The Moon” Filmi Hakkında Bilmeniz Gerekenler

“Fly Me To The Moon” Filmi Hakkında Bilmeniz Gerekenler

“Beetlejuice Beetlejuice” Filmi Hakkında Tüm Detaylar
“Beetlejuice Beetlejuice” Filmi Hakkında Tüm Detaylar

“Beetlejuice Beetlejuice” Filmi Hakkında Tüm Detaylar

“Feud: Capote vs. The Swans” Dizisi Hakkında Merak Edilenler
“Feud: Capote vs. The Swans” Dizisi Hakkında Merak Edilenler

“Feud: Capote vs. The Swans” Dizisi Hakkında Merak Edilenler

“Dune: Çöl Gezegeni Bölüm 2” Filmi İncelemesi
“Dune: Çöl Gezegeni Bölüm 2” Filmi İncelemesi

“Dune: Çöl Gezegeni Bölüm 2” Filmi İncelemesi

Nisan Ayı Film Önerileri
Nisan Ayı Film Önerileri

Nisan Ayı Film Önerileri

Sevgilinizle Birlikte İzleyebileceğiniz En Romantik Filmler
Sevgilinizle Birlikte İzleyebileceğiniz En Romantik Filmler

Sevgilinizle Birlikte İzleyebileceğiniz En Romantik Filmler

“Anyone But You” Filmi Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey
“Anyone But You” Filmi Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

“Anyone But You” Filmi Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey