Yonca Ebüzziya ile Sohbet

Moda, sanat, seyahat ve iş hayatındaki birikimini yıllar sonra özel bir koleksiyonla taçlandıran Yonca Ebüzziya, İstanbul'a duyduğu aşkı da samimi bir dille ifade ediyor.

ABONE OL
5 Ekim 2022 Çarşamba 10:10 | Son Güncellenme:
17 dakika okunma süresi
Yonca Ebüzziya ile Sohbet

Pera Palace, İstanbul'un hazinelerinden biri... Siz de öylesiniz. O gece, sizin tasarımlarınızı görmeye geldiğimizde aklımda bu vardı, İstanbul'un mücevherlerinden biri de sizsiniz. Bize, yaşam öykünüzden bahseder misiniz?

İstanbullu ailelerin İstanbul'da doğmuş büyümüş biri olarak, kültür ve sanat eğitimiyle geçen mutlu bir çocukluk, ardından kültür ve sanat ile iç içe, sevdiğim işleri yapabilme şansına sahip olduğum yıllar geçirdim. Bunlardan bazıları, koreograflıktan dergi genel yayın yönetmenliği, TV programcılığı, 2002 yılında ise Borusan Holding adına Türkiye'nin ilk marka elçiliği... Son dönemdeyse önce kızım ve sonra torunlarım ve dostlarımla taçlanan, Sanatla Randevu aracılığıyla kültür, sanat ve seyahatle geçen yıllar...

Milli kürek şampiyonu bir anne, muhteşem bir baba... Bize biraz ailenizden aldıklarınızdan bahseder misiniz?

Sporun ve zinde bir bedene sahip olmanın önemini annemden, sağlıklı beslenmeyi, sanata ve kültüre bağımlılığı doktor babamdan aldığımı söyleyebilirim. Babam bir doktor olarak farmakolog gibi çalışır, şifa dağıtan karışımlar hazırlardı. Onun insanlığa şifa dağıtmasını hayranlıkla izlerdim. Annem ise yetenekli ve dokunduğunu güzelleştiren bir kadındı.

Torunlarınız, kızınız Esra, eşiniz Talha Bey ve aileniz... Sizin için ailenin yaşam sevinci olduğunu biliyorum; ama ALEM okuyucularına siz büyürken ailenizden neler aldınız, yaşam öykünüzde nasıl bir yer tuttu aileniz ve şimdi siz torunlarınıza neler aktarıyorsunuz anlatmanızı istesem...

Yeryüzünde en önemli özelliklerden birinin görgü olduğuna inanmışımdır hep. Ve görgünün aileden geldiğini ve sonradan edinilmediğini biliyoruz. Sevgi, saygı, kendinden önce başkasının hakkını göz etmek gerektiğini -ki bu bugün çok da doğru gelmeyebilir- hep aileden alıp aileye aktarmaya gayret ettim. Öte yandan Atatürk'ten madalya almış bir annenin kızı ve Kurtuluş Savaşı'nda madalya almış dedelerin bir torunu olarak onun açtığı yoldan yürümenin ilkelerini ailemden öğrendim ve ben de kızıma ve torunlarıma aktarmaya çalıştım, çalışmaktayım.

Aslında aynı zamanda meslektaşız da. Yayın yönetmenliği, yayın danışmanlığı yaptığınız dergiler oldu. Bu süreci de konuşalım isterim.

Uzun yıllar TV program sunuculuğu yaptım. Aynı zamanda kendim hazırlayıp sunduğum program aslında bir dergiden farksızdı. Derken global dergilerin Türkiye edisyonlarının ilk yayın yönetmeni oldum.

İnsan çok yönlü olur mu, çok yönlü doğar mı bunu size değil de kime sorayım?

Çok teşekkür ederim. İnsan çok yönlü doğuyor, diye düşünüyorum. Ancak bu özellik üzerine gidilmeli ve geliştirilmeli. İşte o zaman anlam kazanıyor.

Türkiye'nin ilk marka elçisi oldunuz, Borusan Holding ile şu an gönül bağıyla süren ama 20 yıla yakın profesyonel olarak çalıştığınız bir süreç oldu. Neler yaptınız?

Marka elçisi olarak Borusan Holding'i yıllarca yurt içinde ve yurt dışında temsil ettim. Marka elçiliği markanın önüne geçmeden, arkasında kalmadan, markayla aynı noktada durarak, onu temsil etmek ve doğru insanlarla, iş ve projelerle markayı bir araya getirmek olarak özetlenebilir. Ben de yıllarca Borusan Holding'de, Türkiye'nin ilk marka elçisi olarak görev yaptım; birlikte çok güzel kültür-sanat projelerine imza attık.

Seyahat, kültür-sanat, arkeoloji sizin için nefes kaynağı sanki... Sizi tanıyan herkesin hemfikir olacağına eminim buna. Bir hobi olduğunu düşünmüyorum sizin için, yaşamın bir parçası adeta. Hep böyle miydi?

Evet, çocukluğumdan beri böyleydi. Çocukken "Ne olmak istersin?" diye sorduklarında arkeolog ya da gazeteci olmak istediğimi söylediğimi hatırlıyorum. Ne arkeoloji bitirdim, ne de gazetecilik... Ancak ne mutlu ki ikisini de yapabildim ve yapabilmek için öğrenme aşkım hiç bitmedi...

Eminim bu tutkudan dolayı da Sanatla Randevu fikri ortaya çıktı...

Tam olarak öyle. 2015'te tanıştığım, Sacred Seven tur şirketinin kurucu ortağı, turizmci arkadaşım Ayşe Kaynarcalı ile seyahat ederken arkeoloji ve sanata olan ilgimi görmesiyle beraber, ilgi duyan herkesle birlikte müzeleri, bienalleri, arkeolojik sit alanlarını görüp gezebileceğimiz bir platform kurmaya karar verdik. 2017'de kurucu ortakları olarak Sanatla Randevu'yu kurduk ve kültür-sanat-seyahat üçgeninde hem Türkiye'de hem de yurt dışında birçok güzel işe imza attık, atmaktayız.

Ülkemizin farklı coğrafyalarını sizinle birlikte görme şansı yakalamış biri olarak, heyecanınıza tanık oldum. Bu sevgi gezdikçe, gördükçe, öğrendikçe artıyor sanki...

Çok haklısın Gözde'ciğim... Neticede birlikte de çok yeri gezdik ve gördük, daha keşfedeceğimiz o kadar çok yer var ki... Bu konudaki desteklerin benim için her zaman çok önemli oldu, olmaya da devam ediyor. Sana bu açıdan müteşekkirim. Sanatseverliğin ve desteğin çok kıymetli. Gerçekten de sanat ve seyahat öyle iki şey ki, insan içine daldıkça daha da derin bir aşkla bağlanıyor. Her defasında arkeolojik alanları, müzeleri ve çeşitli coğrafyaları aşkla gezer hale geliyoruz.

İki farklı konservatuar okuduğunuzu biliyorum ama bunun detayını bilmiyorum, eğitim serüveninizi anlatır mısınız bize?

İstanbul Üniversitesi'ne bağlı Devlet Konservatuarı Bale Bölümü mezunuyum. Aynı zamanda Mimar Sinan Güzel Sanatlar Akademisi'nde resim ve sanat tarihi eğitimi aldım. Balerinlikten dolayı podyumda yürüdüm, dans ettim. Sonra koreograf olarak görev aldım. Türk moda sektöründe uzun yıllar yaptığımız defilelerden sonra televizyon, dergi ve marka elçiliğine yol aldım. Tabii her attığım adımda konservatuar eğitimlerimin bana büyük katkısı oldu.

Kostüm tarihi eğitimleri verdiğiniz bir dönem de oldu, yaşamınızda bu süreç nasıl bir yer tutuyor?

Çok kıymetliydi, çünkü o dönem İstasyon Sanat Evi'nde dersler verdim. Bu özel akademi, değerli ressamlarımızın ve mimarlarımızın resim ve mimari dersler verdiği; tasarım derslerini o dönem Paris'ten yeni dönen, ESMOD mezunu Aslı Tunca'nın verdiği şahane bir eğitim kurumuydu. Orada Kostüm Tarihi dersleri verme şansım oldu. Harika bir dönemdi.

Geleceğe miras bırakılacak en önemli kaynağın kültür-sanat zenginliği olduğunu düşünen biri olarak, bizlere bir meslektaşımız olarak neler tavsiye edersiniz?

Dünyanın en büyük tarihi mirasına sahip, en zengin ülkelerinden biriyiz. Adeta tüm ülkenin UNESCO'nun Dünya Mirası Listesi'nde olması gerekir, kanaatindeyim. Bugün tekrar düzenlense bana göre, dünyanın yedi harikası da Türkiye'de olurdu. Büyük ve muazzam değerli bir mirasa sahibiz. Bu mirasın, arkeolojinin ve kültür varlıklarımızın korunması ve gençlere aşılanıp, aktarılması, bu bilincin yaratılması, tanıtılması için elimizden geleni yapmak zorundayız. Doğru yönetilecek olsa Türkiye dünyanın en önemli açık hava müzesi olabilir.

Giyim tarzının kişinin kişiliğini ve duruşunu yansıtan bir detay olduğunu düşünürüm, sizin imzanızı taşıyan bir koleksiyon görmek beni çok etkiledi. Maksu ile iş birliğinizin hikayesini paylaşır mısınız?

Maksu ile geçtiğimiz yıl tanıştım. Madrid'deki mağazalarını ziyaret etmiş, sade ve şık koleksiyonlarını oldukça başarılı bulmuştum. Maksu aslında dünya devlerine tasarım ve üretim yapan büyük bir ailenin, kendi markası. Mehmet ve Makbule Aksu'nun yönetiminde Türk tekstil ihracatının önemli bir oyuncusu olarak hayatına devam eden firma dünya devlerine sunduğu üretimdeki tecrübesini, kendi DNA'sını oluşturarak marka haline getirdiği ve 2018 yılından beri faaliyet gösteren Maksu'daki, modanın trendlerin ötesinde bir sanat olduğuna ve kalıcı olan stilin duyulara zevk verdiğine olan inançları beni çok etkiledi. Ne mutlu ki, gün geldi, birlikte bir koleksiyona imza atma imkanı doğdu. Ben tasarımcı değilim; Maksu tasarım ekibine, tarzımı yansıtabileceğim yol gösterimlerde bulundum, dolabımdan örnekler gösterdim, giydiklerim ve giymek istediklerimden yola çıktık. Onlar da başta tasarımcımız Hazel Köylü olmak üzere beni çok iyi anlayıp koleksiyona hayat verdiler. Birlikte, defalarca gidip geldiğimiz Bursa'daki fabrika ve tasarım ofisindeki uzun çalışmalarımız sonucu, 2022-2023 Sonbahar/ Kış koleksiyonumuzu tamamladık ve sizlere sunduk.

44 parçadan oluşan, ilk etapta kapsül bir koleksiyon olarak düşündüğünüz ama eminim ki sizin sınırsız yaratıcı bakış açınız ve disiplininizle büyüyen bir koleksiyonla karşı karşıyayız. Bize koleksiyonun detaylarını anlatır mısınız?

Çok teşekkür ederim. Koleksiyon evet kapsül olarak düşünülmüştü; ancak tasarım ekibi, Maksu ailem ve biz o kadar heyecanlandık, öyle güzel bir sinerji ile çalıştık ki, eklemek istediğimiz birçok şeye yer verdik ve böylece 44 parçadan oluşan hatrısayılır bir koleksiyon çıktı ortaya. Koleksiyonun çıkış noktası, 'seyahat eden sanatsever kadının hayatını kolaylaştıracak bir gardırop' olmasıydı. Nitekim, gündüz giyilecek rahat kargo pantolonlardan saten eteklere, blazer ceketlerden detaylı bluzlara kadar birçok parça yer alıyor koleksiyonda. Koleksiyonun en büyük özelliği ise benim de aslında kendi hayatımda tercih ettiğim şekilde, gündüzleri sneaker'larla rahatlıkla kullanılabilir parçaların; gece ise çizmeler veya topuklu ayakkabılarla birden çok daha göz alıcı hale gelmesi.

  1. Röportaj: Gözde YÖRÜKOĞLU ERSU
  2. Fotoğraf & Video: Cihan ALPGİRAY
  3. Styling: Gökçecan YÜREKLİ
  4. Saç: Burhan ÇILGIN
  5. Makyaj: Ali Rıza ÖZDEMİR
  6. Fotoğraf asistanları: Kıvanç YÖRÜTEN, Burak CAN
  7. Video asistanları: Yunus Emre KATIRCI, Kürşat DURU
  8. Styling asistanları: Alpcan TARIM, Kaan KARAKOÇ
  9. Saç asistanı: Mehmetcan YILMAZ
  10. Makyaj asistanı: Yiğit İZGİ
  11. Yapım: BE Film Production, Berkan SELÇUK
  12. Uygulayıcı yapımcı: Emre KARA
  13. Yapım asistanları: Halil İbrahim SARI, Hızır KARAKA
  14. Proje: Boreal Brandlifting
  15. Konsept İçerik: Serhat ŞENGÜL

Mekan için Orientbank Hotel, Autograph Collection Hotels'e teşekkür ederiz.

EN ÇOK OKUNANLAR

Arzu Nesnesi: Hailey Bieber'ın Rhode Telefon Kılıfı
Arzu Nesnesi: Hailey Bieber'ın Rhode Telefon Kılıfı

Arzu Nesnesi: Hailey Bieber'ın Rhode Telefon Kılıfı

1 dakika okunma süresi
“Kimler Geldi Kimler Geçti” Dizisi Hakkında Her Şey
“Kimler Geldi Kimler Geçti” Dizisi Hakkında Her Şey

“Kimler Geldi Kimler Geçti” Dizisi Hakkında Her Şey

3 dakika okunma süresi
Özge Gürel ile Dubai Keşfi
Özge Gürel ile Dubai Keşfi

Özge Gürel ile Dubai Keşfi

16 dakika okunma süresi
24 Nisan'daki Akrep Burcu Dolunayında Burçları Neler Bekliyor?
24 Nisan'daki Akrep Burcu Dolunayında Burçları Neler Bekliyor?

24 Nisan'daki Akrep Burcu Dolunayında Burçları Neler Bekliyor?

10 dakika okunma süresi
Deva Cassel'ın En İyi 10 Stil Görünümü
Deva Cassel'ın En İyi 10 Stil Görünümü

Deva Cassel'ın En İyi 10 Stil Görünümü

1 dakika okunma süresi

DAHA FAZLASI

Zeynep Tuğçe Bayat Hakkında Bilinmeyenler
Zeynep Tuğçe Bayat Hakkında Bilinmeyenler

Zeynep Tuğçe Bayat Hakkında Bilinmeyenler

Hikayesiyle İlham Veren Kadınlar
Hikayesiyle İlham Veren Kadınlar

Hikayesiyle İlham Veren Kadınlar

Mina Dilber'in 2024 Yılı Dilekleri
Mina Dilber'in 2024 Yılı Dilekleri

Mina Dilber'in 2024 Yılı Dilekleri

Yılbaşı Sofrası İlhamı: Talya Sever ve Ela Şener
Yılbaşı Sofrası İlhamı: Talya Sever ve Ela Şener

Yılbaşı Sofrası İlhamı: Talya Sever ve Ela Şener

Hilal Altınbilek ve Onur Tuna Hakkında Bilinmeyenler
Hilal Altınbilek ve Onur Tuna Hakkında Bilinmeyenler

Hilal Altınbilek ve Onur Tuna Hakkında Bilinmeyenler

Gamze Aktaş ile Yeni Yıl Kutlaması
Gamze Aktaş ile Yeni Yıl Kutlaması

Gamze Aktaş ile Yeni Yıl Kutlaması

Özlem Temponi'nin 2024 Yılı Dilekleri
Özlem Temponi'nin 2024 Yılı Dilekleri

Özlem Temponi'nin 2024 Yılı Dilekleri

Ebru Zeynep Altay x Alaluxa ile Yılbaşı Menüsü
Ebru Zeynep Altay x Alaluxa ile Yılbaşı Menüsü

Ebru Zeynep Altay x Alaluxa ile Yılbaşı Menüsü

Güneş Mutlu Mavituncalılar'ın 2024 Yılı Dilekleri
Güneş Mutlu Mavituncalılar'ın 2024 Yılı Dilekleri

Güneş Mutlu Mavituncalılar'ın 2024 Yılı Dilekleri

Ünlü Erkeklere İlham Veren Kadınlar
Ünlü Erkeklere İlham Veren Kadınlar

Ünlü Erkeklere İlham Veren Kadınlar

Galler Prensesi Kate Middleton'a Ne Oldu?
Galler Prensesi Kate Middleton'a Ne Oldu?

Galler Prensesi Kate Middleton'a Ne Oldu?

Pervin Ersoy ile Mardin Turu
Pervin Ersoy ile Mardin Turu

Pervin Ersoy ile Mardin Turu