ŞEF MIKKEL KARSTAD'IN KENDİ TARZINI KEŞİF YOLCULUĞU

Menülerini mevsimlerden aldığı ilhamla oluşturan Danimarkalı şef Mikkel Karstad ile kendi tarzını keşif yolculuğu, yarattığı lezzetler ve çok daha fazlasını konuştuk.

ABONE OL
7 Kasım 2018 Çarşamba 17:10 | Son Güncellenme:
6 dakika okunma süresi
ŞEF MIKKEL KARSTAD'IN KENDİ TARZINI KEŞİF YOLCULUĞU

Dilara TAŞKIN - dilara.taskin@alem.com.tr

Mikkel Karstad’ın yemeğe olan ilgisi büyükannesinin etkisi ile başlamış. Danimarka’da doğa ile iç içe bir çocukluk geçiren Karstad, şeflik eğitiminin ardından Michelin yıldızlı restoranlarda çalışsa da sonunda ilhamını yine çocukluğunda bulmuş. Doğa ile yemeği buluşturan iki kitabı bulunan ve sosyal medya hesabında yaptığı paylaşımlarla yarattığı lezzetleri tüm dünyaya ulaştıran ünlü şef geçtiğimiz günlerde Jotun’un yeni renk koleksiyonu için hazırladığı tarifleri ile İstanbul’daydı. Biz de bu fırsatı kaçırmayarak Karstad’tan gastronomik yolculuğu, doğa ile ilişkisi ve daha fazlasını dinledik. 

Şef olmak istediğinizi nasıl fark ettiniz?
Küçük bir çocukken çoğu tatilimi büyükannem ile birlikte geçirirdim. Yemeğe ve doğaya olan ilgim o zamanlarda başladı. 15 yaşında okulu bitirdiğimde bir restoranda çalışmaya başladım ve bundan çok keyif aldım. Neredeyse 30 yıldır bu işi yapıyorum. 

Kariyeriniz süresince hep Danimarka’da mı çalıştınız?
Danimarka’daki şeflik eğitimimi bitirdikten sonra bir yıl Londra’da çalıştım. O zamanlar kahramanım Gordon Ramsay’di, ben de onunla çalışmak için Londra’ya gittim. Oldukça zorlu fakat çok güzel bir deneyimdi. 

Bir şef olarak kendi tarzınızı nasıl keşfettiniz?
Birkaç yıldır kendi tarzımı şekillendirdiğimi düşünüyorum. Kendimi keşfetmek için her şeye başladığım yere, büyükannemin mutfağına döndüm. Benim yemeklerimde çoğu zaman yerel malzemeler, ormanda ya da balığa çıktığımda bulduğum şeyler bulunur. Bunu büyükannemden öğrendim. Sonrasında, birçok lüks restoranda çalıştım, bu çok farklı bir deneyimdi. Kendi tarzımı oluşturmaya başladığımda çocukluğumda öğrendiklerime döndüm. 

Favori bir malzemeniz ya da tarifiniz var mı?
Tek bir malzeme ya da tarif olduğunu söyleyemem çünkü genelde mevsime göre hareket ederim. Şu anda favori malzemelerim İstanbul’dakiler, Danimarka’ya döndüğümde oradakiler olacak… Yani bütün yıl değişiklik gösteriyor. 

Yeni tarifler denerken size neler ilham verir?
İlhamımı etrafımı çevreleyen şeylerden alıyorum. Şu anda yaptığım gibi İstanbul’a seyahat etmek ya da ormanda bir yürüyüşe çıkmak olabilir. Yani etrafımda bana ilham veren birçok şey var. Mevsim ve hava koşullarının benim için gerçekten önemli olduğunu söyleyebilirim çünkü hava sıcak olduğunda daha soğuk ve baharatlı, hava soğuk olduğundaysa daha başka şeyler isteriz. Bunların dışında tabii diğer şeflerden ve dergilerden de etkileniyorum. 

En çok nerede yemek yapmayı seversiniz?
Benim için en önemli şey yemeğimi gerçekten sevdiğim insanlarla paylaşmak. Sevdiğim insanlarla olduğum sürece ormanda bir ateş, evimin mutfağı ya da İstanbul’da olabilir çünkü kendim için yemek pişirmeyi sevmiyorum. 

Jotun ile yollarınız nasıl kesişti?
İletişimimiz bir gün Danimarka’da aralarında Jotun’dan da kişiler bulunan bir grup için öğle yemeği pişirirken başladı. O zamandan beri ailem gibiler çünkü hem onlar için yemek yapıyorum hem de koleksiyon kataloğu ve renklerin bir parçasıyım. 

“Kimlik” koleksiyonundaki renklerden ilham alarak bir menü oluşturdunuz. Koleksiyondaki renkler size nasıl ilham verdi?
Malzemeleri renklerle uygun olacak şekilde seçmeye çalıştım, biraz yeşil biraz kırmızı ve biraz temel beyaz renkler… Yemekleri pişirirken de renkler ile uyumlu olmaları için flu bir hava vermeye çalıştım. 

Pişirdiğiniz yemekleri sık sık sosyal medya hesabınızda paylaşıyorsunuz. Bir şef olarak sosyal medya hakkında ne düşünüyorsunuz?
Sosyal medyayı çok sık kullanıyorum, bu benim işimin bir parçası. İnsanların sosyal medyada gereğinden fazla vakit harcadığını düşünüyorum. Bazen her şeyi kapatıp insanlarla gerçekten vakit geçirmek daha iyi oluyor. Ayrıca, sosyal medyadan takip ettiğim iki Rus bale dansçısı yemeklerimde bana ilham kaynağı oluyor. Işıklar ve hareketleriyle harika şeyler yapıyorlar… Yani aslında sosyal medya bana ilham kaynağı oluyor fakat ara sıra uzaklaşmak da önemli. 

Şu anda neler yapıyorsunuz, bundan sonraki planlarınız arasında neler var?

Danimarka’da yaşlı insanlar için yemek sağlayan bir mutfakta çalışıyorum, birlikte yemeklerin kalitesini iyileştirmeye çalışıyoruz. Üç hafta sonra Amerika’ya ve Fas’a gideceğim. Aralık’ta ise Hong Kong’a. Yani bir sürü değişik şey ile uğraşıyorum fakat her şey yemekle ilgili. İnsanlara ilham vermeye ve her geçen gün yemeklerimin kalitesini arttırmaya çalışıyorum.

EN ÇOK OKUNANLAR

Gücü, Şefkati ve Hayalleriyle Alara Mildon'un Dünyası
Gücü, Şefkati ve Hayalleriyle Alara Mildon'un Dünyası

Gücü, Şefkati ve Hayalleriyle Alara Mildon'un Dünyası

10 dakika okunma süresi
“V For Vendetta” Hakkında Bilmeniz Gerekenler
“V For Vendetta” Hakkında Bilmeniz Gerekenler

“V For Vendetta” Hakkında Bilmeniz Gerekenler

2 dakika okunma süresi
İstanbul'un En Yeni Mekanları
İstanbul'un En Yeni Mekanları

İstanbul'un En Yeni Mekanları

48 dakika okunma süresi
Haftanın İlham Rehberi 24-30 Kasım
Haftanın İlham Rehberi 24-30 Kasım

Haftanın İlham Rehberi 24-30 Kasım

15 dakika okunma süresi
“Goodbye June”: Bir Noel Vedası
“Goodbye June”: Bir Noel Vedası

“Goodbye June”: Bir Noel Vedası

3 dakika okunma süresi

DAHA FAZLASI

Candan Varnalı ile Afrika'da Kendini Yeniden Keşfetmek
ŞEF MIKKEL KARSTAD'IN KENDİ TARZINI KEŞİF YOLCULUĞU

Candan Varnalı ile Afrika'da Kendini Yeniden Keşfetmek

Meltem Kaptan'dan Adile Naşit'in Hikâyesine Samimi Bir Dokunuş
ŞEF MIKKEL KARSTAD'IN KENDİ TARZINI KEŞİF YOLCULUĞU

Meltem Kaptan'dan Adile Naşit'in Hikâyesine Samimi Bir Dokunuş

Gastromasa'nın Perde Arkası: Çok Özel Şef Röportajları
ŞEF MIKKEL KARSTAD'IN KENDİ TARZINI KEŞİF YOLCULUĞU

Gastromasa'nın Perde Arkası: Çok Özel Şef Röportajları

MIT'den İstanbul'a: Aslı Gökdemir'in Sanat Yolculuğu
ŞEF MIKKEL KARSTAD'IN KENDİ TARZINI KEŞİF YOLCULUĞU

MIT'den İstanbul'a: Aslı Gökdemir'in Sanat Yolculuğu

Gücü, Şefkati ve Hayalleriyle Alara Mildon'un Dünyası
ŞEF MIKKEL KARSTAD'IN KENDİ TARZINI KEŞİF YOLCULUĞU

Gücü, Şefkati ve Hayalleriyle Alara Mildon'un Dünyası

Bilinçakışının İzdüşümü Deniz Pelister'in “Kül” Sergisine Yansıyor
ŞEF MIKKEL KARSTAD'IN KENDİ TARZINI KEŞİF YOLCULUĞU

Bilinçakışının İzdüşümü Deniz Pelister'in “Kül” Sergisine Yansıyor

Sessiz Parıltı: Mina Akdağ
ŞEF MIKKEL KARSTAD'IN KENDİ TARZINI KEŞİF YOLCULUĞU

Sessiz Parıltı: Mina Akdağ

Ateşin Dönüştürücü Doğası Üzerine: Gyeyeon Park ile <FFFFIRE>
ŞEF MIKKEL KARSTAD'IN KENDİ TARZINI KEŞİF YOLCULUĞU

Ateşin Dönüştürücü Doğası Üzerine: Gyeyeon Park ile <FFFFIRE>

Zamansız Güzelliğin Görünmez Yolu
ŞEF MIKKEL KARSTAD'IN KENDİ TARZINI KEŞİF YOLCULUĞU

Zamansız Güzelliğin Görünmez Yolu

Rekabetin İzdüşümü: Kerem Kazaz
ŞEF MIKKEL KARSTAD'IN KENDİ TARZINI KEŞİF YOLCULUĞU

Rekabetin İzdüşümü: Kerem Kazaz

Enis Arıkan İle Sahne Işığından Sokak Ritmine
ŞEF MIKKEL KARSTAD'IN KENDİ TARZINI KEŞİF YOLCULUĞU

Enis Arıkan İle Sahne Işığından Sokak Ritmine

IST.FESTIVAL Açılış Yemeği
ŞEF MIKKEL KARSTAD'IN KENDİ TARZINI KEŞİF YOLCULUĞU

IST.FESTIVAL Açılış Yemeği