ŞEF MIKKEL KARSTAD'IN KENDİ TARZINI KEŞİF YOLCULUĞU

Menülerini mevsimlerden aldığı ilhamla oluşturan Danimarkalı şef Mikkel Karstad ile kendi tarzını keşif yolculuğu, yarattığı lezzetler ve çok daha fazlasını konuştuk.

ABONE OL
07 Kasım 2018 Çarşamba 17:10 | Son Güncellenme:
6 dakika okunma süresi
ŞEF MIKKEL KARSTAD'IN KENDİ TARZINI KEŞİF YOLCULUĞU

Dilara TAŞKIN - dilara.taskin@alem.com.tr

Mikkel Karstad’ın yemeğe olan ilgisi büyükannesinin etkisi ile başlamış. Danimarka’da doğa ile iç içe bir çocukluk geçiren Karstad, şeflik eğitiminin ardından Michelin yıldızlı restoranlarda çalışsa da sonunda ilhamını yine çocukluğunda bulmuş. Doğa ile yemeği buluşturan iki kitabı bulunan ve sosyal medya hesabında yaptığı paylaşımlarla yarattığı lezzetleri tüm dünyaya ulaştıran ünlü şef geçtiğimiz günlerde Jotun’un yeni renk koleksiyonu için hazırladığı tarifleri ile İstanbul’daydı. Biz de bu fırsatı kaçırmayarak Karstad’tan gastronomik yolculuğu, doğa ile ilişkisi ve daha fazlasını dinledik. 

Şef olmak istediğinizi nasıl fark ettiniz?
Küçük bir çocukken çoğu tatilimi büyükannem ile birlikte geçirirdim. Yemeğe ve doğaya olan ilgim o zamanlarda başladı. 15 yaşında okulu bitirdiğimde bir restoranda çalışmaya başladım ve bundan çok keyif aldım. Neredeyse 30 yıldır bu işi yapıyorum. 

Kariyeriniz süresince hep Danimarka’da mı çalıştınız?
Danimarka’daki şeflik eğitimimi bitirdikten sonra bir yıl Londra’da çalıştım. O zamanlar kahramanım Gordon Ramsay’di, ben de onunla çalışmak için Londra’ya gittim. Oldukça zorlu fakat çok güzel bir deneyimdi. 

Bir şef olarak kendi tarzınızı nasıl keşfettiniz?
Birkaç yıldır kendi tarzımı şekillendirdiğimi düşünüyorum. Kendimi keşfetmek için her şeye başladığım yere, büyükannemin mutfağına döndüm. Benim yemeklerimde çoğu zaman yerel malzemeler, ormanda ya da balığa çıktığımda bulduğum şeyler bulunur. Bunu büyükannemden öğrendim. Sonrasında, birçok lüks restoranda çalıştım, bu çok farklı bir deneyimdi. Kendi tarzımı oluşturmaya başladığımda çocukluğumda öğrendiklerime döndüm. 

Favori bir malzemeniz ya da tarifiniz var mı?
Tek bir malzeme ya da tarif olduğunu söyleyemem çünkü genelde mevsime göre hareket ederim. Şu anda favori malzemelerim İstanbul’dakiler, Danimarka’ya döndüğümde oradakiler olacak… Yani bütün yıl değişiklik gösteriyor. 

Yeni tarifler denerken size neler ilham verir?
İlhamımı etrafımı çevreleyen şeylerden alıyorum. Şu anda yaptığım gibi İstanbul’a seyahat etmek ya da ormanda bir yürüyüşe çıkmak olabilir. Yani etrafımda bana ilham veren birçok şey var. Mevsim ve hava koşullarının benim için gerçekten önemli olduğunu söyleyebilirim çünkü hava sıcak olduğunda daha soğuk ve baharatlı, hava soğuk olduğundaysa daha başka şeyler isteriz. Bunların dışında tabii diğer şeflerden ve dergilerden de etkileniyorum. 

En çok nerede yemek yapmayı seversiniz?
Benim için en önemli şey yemeğimi gerçekten sevdiğim insanlarla paylaşmak. Sevdiğim insanlarla olduğum sürece ormanda bir ateş, evimin mutfağı ya da İstanbul’da olabilir çünkü kendim için yemek pişirmeyi sevmiyorum. 

Jotun ile yollarınız nasıl kesişti?
İletişimimiz bir gün Danimarka’da aralarında Jotun’dan da kişiler bulunan bir grup için öğle yemeği pişirirken başladı. O zamandan beri ailem gibiler çünkü hem onlar için yemek yapıyorum hem de koleksiyon kataloğu ve renklerin bir parçasıyım. 

“Kimlik” koleksiyonundaki renklerden ilham alarak bir menü oluşturdunuz. Koleksiyondaki renkler size nasıl ilham verdi?
Malzemeleri renklerle uygun olacak şekilde seçmeye çalıştım, biraz yeşil biraz kırmızı ve biraz temel beyaz renkler… Yemekleri pişirirken de renkler ile uyumlu olmaları için flu bir hava vermeye çalıştım. 

Pişirdiğiniz yemekleri sık sık sosyal medya hesabınızda paylaşıyorsunuz. Bir şef olarak sosyal medya hakkında ne düşünüyorsunuz?
Sosyal medyayı çok sık kullanıyorum, bu benim işimin bir parçası. İnsanların sosyal medyada gereğinden fazla vakit harcadığını düşünüyorum. Bazen her şeyi kapatıp insanlarla gerçekten vakit geçirmek daha iyi oluyor. Ayrıca, sosyal medyadan takip ettiğim iki Rus bale dansçısı yemeklerimde bana ilham kaynağı oluyor. Işıklar ve hareketleriyle harika şeyler yapıyorlar… Yani aslında sosyal medya bana ilham kaynağı oluyor fakat ara sıra uzaklaşmak da önemli. 

Şu anda neler yapıyorsunuz, bundan sonraki planlarınız arasında neler var?

Danimarka’da yaşlı insanlar için yemek sağlayan bir mutfakta çalışıyorum, birlikte yemeklerin kalitesini iyileştirmeye çalışıyoruz. Üç hafta sonra Amerika’ya ve Fas’a gideceğim. Aralık’ta ise Hong Kong’a. Yani bir sürü değişik şey ile uğraşıyorum fakat her şey yemekle ilgili. İnsanlara ilham vermeye ve her geçen gün yemeklerimin kalitesini arttırmaya çalışıyorum.

EN ÇOK OKUNANLAR

Haftanın 10 Güzellik İlhamı
Haftanın 10 Güzellik İlhamı

Haftanın 10 Güzellik İlhamı

1 dakika okunma süresi
2021 Yılında Burçların ‘En'leri
2021 Yılında Burçların ‘En'leri

2021 Yılında Burçların ‘En'leri

8 dakika okunma süresi
Astrolog Zeynep Turan'ın 2021 Yılı Astrolojik Öngörüleri
Astrolog Zeynep Turan'ın 2021 Yılı Astrolojik Öngörüleri

Astrolog Zeynep Turan'ın 2021 Yılı Astrolojik Öngörüleri

10 dakika okunma süresi
Regé-Jean Page Kimdir?
Regé-Jean Page Kimdir?

Regé-Jean Page Kimdir?

8 dakika okunma süresi
Aslışah Alkoçlar & Kaan Demirağ Nişan Töreni
Aslışah Alkoçlar & Kaan Demirağ Nişan Töreni

Aslışah Alkoçlar & Kaan Demirağ Nişan Töreni

1 dakika okunma süresi
Esra Bilgiç ile 5 Soru 5 Cevap
Esra Bilgiç ile 5 Soru 5 Cevap

Esra Bilgiç ile 5 Soru 5 Cevap

3 dakika okunma süresi
Doğayla İç İçe Lokasyonlar
Doğayla İç İçe Lokasyonlar

Doğayla İç İçe Lokasyonlar

1 dakika okunma süresi

DAHA FAZLASI

Ahu Büyükkuşoğlu Serter Sanat Koleksiyonerliğini Anlatıyor
Ahu Büyükkuşoğlu Serter Sanat Koleksiyonerliğini Anlatıyor

Ahu Büyükkuşoğlu Serter Sanat Koleksiyonerliğini Anlatıyor

Sevil Dolmacı ile 5 Soru 5 Cevap
Sevil Dolmacı ile 5 Soru 5 Cevap

Sevil Dolmacı ile 5 Soru 5 Cevap

Modanın Sofra Sanatıyla Buluşması
Modanın Sofra Sanatıyla Buluşması

Modanın Sofra Sanatıyla Buluşması

Yeni sanat platformu: shopi go art
Yeni sanat platformu: shopi go art

Yeni sanat platformu: shopi go art

Mitoloji İlhamı
Mitoloji İlhamı

Mitoloji İlhamı

Bensu Soral Baş ile 5 Soru 5 Cevap
Bensu Soral Baş ile 5 Soru 5 Cevap

Bensu Soral Baş ile 5 Soru 5 Cevap

Tanem Sivar Dirvana'nın Annelik Macerası
Tanem Sivar Dirvana'nın Annelik Macerası

Tanem Sivar Dirvana'nın Annelik Macerası

Hikayeler Üzerine İletişim
Hikayeler Üzerine İletişim

Hikayeler Üzerine İletişim

Seda Gazioğlu ile Sanat Üzerine
Seda Gazioğlu ile Sanat Üzerine

Seda Gazioğlu ile Sanat Üzerine

Gina Ginali ile Heykel Üzerine
Gina Ginali ile Heykel Üzerine

Gina Ginali ile Heykel Üzerine

Mehry Mu x Yorganlar Fora Koleksiyonu
Mehry Mu x Yorganlar Fora Koleksiyonu

Mehry Mu x Yorganlar Fora Koleksiyonu

Başak Dizer Tatlıtuğ İle 5 Soru 5 Cevap!
Başak Dizer Tatlıtuğ İle 5 Soru 5 Cevap!

Başak Dizer Tatlıtuğ İle 5 Soru 5 Cevap!