Anneler ve Çocukları

Ünlü anneler ve çocuklarıyla buluştuk; birlikte yapmaktan hoşlandıkları aktivitelere tanıklık ederek keyifli bir gün geçirdik. Anneler Günü'nü kutladığımız çekimimize kahkahası bol sohbetler eşlik etti.

YAZAR: Zeynep Babacan
ABONE OL
5 Mayıs 2021 Çarşamba 13:49 | Son Güncellenme:
Keyifli Buluşma: Anneler ve Çocukları
1/11

Reyhan İpekel



Yasmin ile nasıl bir ilişkiniz var, birlikte en çok neler yapmaktan keyif alıyorsunuz?


Yasmin ile ilişkimiz saygı, sevgi ve güven üzerine kurulu. Birlikte yeni yerler, yeni tatlar, kitaplar, kültürler keşfetmeyi seviyoruz.


Annelik sizin hayatınızda neleri değiştirdi?


Anne olmak bana karşılığını bekleyemeyeceğim bir sevgi hissini yaşattı.


Çocukluğunuza dair ilk aklınıza gelen anınızı bizimle paylaşır mısınız?


Çocukluk anılarımda ilk aklıma gelen; eve tırmanarak girmeyi tercih etmem. Her zaman hareketli bir çocuk olduğumu söylerler.


Unutamadığınız bir Anneler Günü var mı? Bizimle paylaşır mısınız?


Her biri çok kıymetli. Yasmin'in benim için yazdığı yazıları, bana sımsıkı sarılması... Hepsi unutulmaz. Bu soru vesilesiyle de tüm annelerin, anne adaylarının ve anne yarılarının gününü kutlarım.


Anneniz Monik İpekel'den size, sizden kızınıza geçen bir hayat tavsiyesi var mı?


Annem her zaman mütevazı ve dürüst olmamızı öğütledi. Ben de Yasmin'e bunların yanında bir de hayatında kararlı olmasını öğütlerim.


Yasmin Gülman


Herkese göre annesinin tanımı farklıdır. Bazısına göre en yakın arkadaş, bazısına göre dost, bazısına göre sırdaş hatta dert ortağı. Benim için ise annem beni benden çok sevdiğine inandığım tek insan, o benim hem annem hem yol arkadaşım. İyi günümde kötü günümde, mutlu anımda veya üzüntü duyduğum anda gerçekçi oluşuyla beni her daim çözüme yönlendiren, hiçbir şeyin imkansız olmadığını bana kanıtlamış tek kişi. Her şeyi kalbinde hissetmesine, ben daha ağzımı bile açmadan aklımı okuyabilmesine hayranım. Annem benim rol modelim dersem anneanneme haksızlık etmiş olurum fakat gerçekten inandığım tek sevgi annemin bana duyduğu karşılıksız sevgi. Annem paha biçilemez bir merhamete sahip olup çok güçlü bir kadın, vefakar, dürüst ve dobradır. Bu yüzden duruşuna, tavrına, çizgisine hayranım. Gelecekte onun gibi kuvvetli bir anne olabilmeyi umuyorum. En başta annem olmak üzere tüm annelerimizin ve anne adaylarımızın Anneler Günü'nü kutluyorum; onlar olmasaydı biz olmazdık. Yasmin Gülman Herkese göre annesinin tanımı farklıdır. Bazısına göre en yakın Herkese göre annesinin tanımı farklıdır. Bazısına göre en yakın adaylarımızın Anneler Günü'nü adaylarımızın Anneler Günü'nü kutluyorum; onlar olmasaydı biz olmazdık.

Keyifli Buluşma: Anneler ve Çocukları
2/11

Fatoş Altınbaş



İş hayatında aktif rol alan bir kadın olarak kızlarınız için nasıl bir gelecek hayal ediyorsunuz?


Kızlarımın güçlü, bağımsız, üretken, çalışkan, kendi ayakları üzerinde durabilen bireyler olmalarını isterim. Dünyanın sorunlarının farkında, yaşadıkları toplumda değer yaratmak için çaba gösteren bireyler olarak, sahip oldukları imkanları insanların hayatına iyilikle dokunmak için kullanan, mutluluğu kendi varoluşunda bulan kadınlar...


Çocuklarınızı yetiştirirken dikkat ettiğiniz en önemli üç unsur nedir?


Fikirlerini özgürce ifade edecek özgüvende olmaları, yaratıcılıklarını geliştirmeleri, kendilerine inanmaları.


Kızlarınızla favori seyahat rotalarınızı bizimle paylaşır mısınız?


Londra her zaman favorimiz. Dubai ve Los Angeles da çok sevdikleri rotalardan.


Bugüne kadar Anneler Günü için aldığınız en özel hediye?


Kızlarımın varlığı bana en özel hediye...


Kızlarınızla hangi konularda benzer yanlarınız var?


Özgür, enerjik, mutlu olmaları, bazen de kafalarının dikine gitmeleri bana benziyor diyebilirim.


Azra & Ayşe Naz Sarıgül


Annemiz, eğlenceli, pozitif ve güleryüzlüdür. Her zaman bizim iyiliğimiz için uğraşır. Onu çok seviyoruz.

Keyifli Buluşma: Anneler ve Çocukları
3/11

Fatoş Mildon



Anne olduktan sonra kendi dünyanızda neler keşfettiniz?


Çocuklarım benim asla yapmam dediğim şeyleri onlar söz konusu olduğunda seve seve yapabileceğimi, anne olsam da bir tarafımın hala çocuk olduğunu, koşulsuz sevginin tarifini en önemlisi de ne kadar sabırlı bir insan olduğumu keşfetmemi sağladı.


Birlikte en çok neler yapmaktan keyif alıyorsunuz?


Alara ve Turhan benim en iyi arkadaşım, sırdaşım, akıl hocam. Ben onlar ile yaptığım her şeyden çok büyük keyif alıyorum; fakat en çok beraber seyahat etmekten, dünya mutfağından değişik lezzetler keşfetmekten ve Alara ile neredeyse her sabah yaptığımız uzun uzun yürüyüşlerden çok keyif alıyoruz.


Alara ile birbirinizin gardırobundan giyinir misiniz?


Biz Alara ile gerçekten çok yakın iki arkadaş gibiyiz ve neredeyse bütün alışverişlerimizi birlikte yaparız. Böyle olunca da ikimiz de birbirimizin gardıroplarından rahatlıkla giyinebiliyoruz.


Çocuklarınızın ilk söylediği kelime hangisiydi?


Alara'nın ilk söylediği kelime "Anne" olmuştu. Turhan'ın ilk söylediği kelime "Allah" idi. Oğlunuz Turhan'ın nişanlanmasıyla bir kızınız daha oldu.


Alara, Betül ve siz bir araya geldiğinizde nasıl vakit geçiriyorsunuz?


Gerçekten de tam söylediğiniz gibi dünyalar tatlısı bir kızım daha oldu. Alara ve Betül çok iyi arkadaş oldular. Ne yazık ki pandemi sürecinde çok istediğimiz, beraber yapmaktan keyif alacağımız şeylerin birçoğunu yapamıyoruz. Biz de evde sık sık buluşup yemek yiyoruz, kahve içiyoruz ve önümüzdeki aylarda yapacağımız Betül ve Turhan'ın düğün organizasyonunu planlıyoruz. Gülmekten konuşamadığımız saatlerce süren sohbetlerimiz paha biçilmez.


Alara Mildon


Annem en yakın arkadaşım olduğu için hep şükretmişimdir. Bizimkisi sıradan bir en yakın arkadaşlık değil. Annemin varlığı sayesinde ben hayatımda hiç yalnızlık duygusunu yaşamadım mesela. Umarım ileride, şu an tarif edemediğim bu hislerin bir nebzesini bile olsa kendi çocuklarımın da hissetmesini sağlay abilirim. "İyi ki"lerimin ve sonsuz teşekkürlerimin kaynağıdır annem. Alara Mildon Annem en yakın arkadaşım olduğu için hep şükretmişimdir. sağlay abilirim. "İyi ki"lerimin ve sonsuz teşekkürlerimin kaynağıdır annem.

Keyifli Buluşma: Anneler ve Çocukları
4/11

Emel Ayaydın



Anne olmak hayata bakış açınızda neleri değiştirdi?


Anne olmak, benim hayatımda yepyeni, pırıl pırıl ve rengarenk bir sayfa açtı. Çocuklarım Yağmur ve Doruk, heyecanıma heyecan, neşeme neşe ve ömrüme ömür kattılar. Hayata daha olumlu bakmaya başladım. Bir gün ben de herkes gibi hayata veda edecek olsam da, arkamda pırıl pırıl iki evladım benim varlığımın devamı olacak... Anne olmamla birlikte, hayat benim için bir nevi "ölümsüzlük" duygusuyla daha da anlam kazandı.


Anne olmanın sizi en zorlayan yanı ne oldu bizimle paylaşır mısınız?


Anneliğin beni zorladığını düşünmüyorum. Herkes sevdikleri için endişelenir. Tabii ki ben de çocuklarımın sağlıklarıyla ilgili bir durum söz konusu olduğunda endişeleniyorum. Doruk, vaktinden önce dünyaya geldiği için prematüre bir bebekti. Bu süreci atlatırken, Doruk'la sıkıntılı zamanlar geçirdik ancak sonra her şey düzene girdi. Yağmur da bir süre önce ailecek geçirdiğimiz COVID-19 sonrası bazı sağlık sorunları yaşıyor. Umuyoruz ki en kısa sürede sağlığına tam anlamıyla kavuşacak ve bu sıkıntılı günleri geride bırakacağız.


Çocuklarınızın gelişiminde en önem verdiğiniz nokta ne?


Sevgiyle büyümelerini ve gelişmelerini istiyoruz. Bu yüzden çocuklarımızı karşılıksız ve sınırsız bir sevgi ile besliyoruz. Onlara da sevmenin ve sevilmenin önemini öğretiyoruz. Mutlu, kendinden emin, açık fikirli, sorumluluk sahibi, gerektiği noktada sorgulamayı bilen, dünyayı merak eden ve okumayı seven bireyler olarak

yetişmelerini önemsiyoruz.


Kızınız ve oğlunuzun karakterinde benzer yanlar var mı?


İkisi de dürüst, kararlı ve gezgin ruhlar. Ayrıca hem entelektüel hem de matematik zekaları bence ortak özellikleri.


Ailece favori tatil rotanız neresi?


Tüm yıl boyunca güneşli havası, masmavi gökyüzü, okyanustan gelen serin rüzgarı, uçsuz bucaksız plajları ve muhteşem bitki örtüsüyle Los Angeles hepimizin favori tatil rotası. Venus Beach'te uzun yürüyüşler yapmayı, Malibu Nobu'da dalgaların sesini dinlemeyi, Santa Monica'da gün batımını seyretmeyi ve Catch LA'de akşam yemeği yemeyi öylesine özledik ki... Pandemi bittiğinde ilk seyahat etmek i stediğimiz yer yeniden Los Angeles olacak.


Yağmur Ayaydın


Annem, bizim en yakın arkadaşımız. Şefkat ve merhamet duygusu ile her zaman yanı başımızda. Onun sıcacık gülümsemesi bizim içimizi ısıtır. Seni çok seviyorum. Tüm öpücükler annemiz için.

Keyifli Buluşma: Anneler ve Çocukları
5/11

Aslı Selgur



Anneliğin sizin kişiliğinize en büyük katkısı ne oldu?


Anne olmanın erken olgunlaşmama ve sorumluluk duygumun gelişmesine katkısı olduğunu söyleyebilirim.


Kızlarınızı büyütürken en çok zorlandığınız anlar hangileriydi?


En çok onları dünyaya getirdiğim ilk zamanlar zorlandım. Sebebi ise benim de daha çok genç olmamdı sadece.


Kızlarınızla bir gününüz nasıl geçiyor?


Kızlarımla son bir senedir yani pandemiyle birlikte çok daha yoğun vakit geçiriyoruz. Çünkü pandemi öncesi Amerika'daydılar. Şimdi ise onlarla bol bol yürüyüş yapıyoruz, yemekler pişiriyoruz, kutu oyunları oynuyoruz, film seyrediyoruz.


İki kız çocuğu arasındaki dengeyi nasıl kurdunuz?


İki kızım arasındaki dengeyi aslında

onlar kendileri kurdular. Çok severler birbirlerini. Ben sadece ikisine de eşit davrandım.


Çocukluğunuzdan annenizle yaşadığınız bir anınızı bizimle paylaşır mısınız?


Annemle birlikte mutfakta geçirdiğimiz zamanlar ve yaptığımız lezzetli kekler geliyor aklıma en çok. Bilhassa geceleri kendimizi mutfağa atıp gazozlu, limonlu kekler yapardık.


Ebru&Arzu Duruman


Annemiz dünyanın en iyi kalpli kadınıdır. Saygının, iyiliğin ve merhametin önemini ondan öğrendik. Yumuşak biridir fakat bir o kadar da deli doludur. Zorluklarla kuvvetli bir şekilde baş eder ve hayatı akışına bırakır. Annemiz demeye gurur duyduğumuz bir kadındır. Seni seviyoruz! Annemiz dünyanın en iyi kalpli kadınıdır. Saygının, iyiliğin Annemiz dünyanın en iyi kalpli kadınıdır. Saygının, iyiliğin fakat bir o kadar da deli doludur. Zorluklarla kuvvetli fakat bir o kadar da deli doludur. Zorluklarla kuvvetli bir şekilde baş eder ve hayatı akışına bırakır. Annemiz demeye gurur duyduğumuz bir kadındır. Seni seviyoruz!

Keyifli Buluşma: Anneler ve Çocukları
6/11

Hediye Güral Gür



Anneliği ve iş hayatını nasıl dengede tutuyorsunuz?


Bugüne kadar iş ve aile dengesini korumak için hep özen gösterdim. Özellikle anne olduktan sonra bu denge benim için daha da önem kazandı. Kendi işini yapan birisi olarak elbette bu konuda oldukça şanslıydım. Koronovirüs ile birlikte hayatımızdaki pek çok şey değişti. Özellikle evden çalışan annelerin iş ve aile dengesini kurmakta bu dönemde daha çok zorlandıklarını biliyorum. Anaokulu yaşlarından itibaren "Bugün işe gitmesen olmaz mı anne?" gibi istekleri olduğunda çocuklarımı bahanelerle geçiştirerek değil, yetişkin bir bireyle konuşurmuş gibi neyi neden yapmak zorunda olduğumuzu anlatarak ilerledim. Ve zaman zaman da sürprizler yaparak insanların sevdiklerine vakit ayırmasının önemini de onlara aşılamaya çalıştım. Bunun yanında planlı ve programlı biriyim. Bu şekilde dengeyi kurabildiğimi düşünüyorum. Evde olduğum zamanlar da çocuklarımla vaktimi verimli bir şekilde geçiriyorum.


Anne olduktan sonra hayatınızda neler değişti?


Kalabalık bir ailede büyüdüğüm için aile ilişkileri benim için çok önemli. Anne olmak sorumluluklardan evdeki düzene, hayata bakış açısından, sosyal aktivitelerinize birçok şeyi değiştiriyor. Ama en önemlisi belki de artık kendinden önce düşündüğün varlıklar oluyor çocukların. Hayat onlarla anlam buluyor. Sanki onlar doğmadan önce zaman boşa geçmiş gibi hissettiğim zamanlar bile oldu.


Çocuklarınızda kendinize benzettiğiniz yönler var mı?


Bir kızım ve bir oğlum var. Kendimin o yaşlardaki halime baktığımda birçok yönümü çocukların şu anki özelliklerine benzetiyorum. Bunun yanında aile bağlarım çok güçlüdür ve bunu çocuklarımda da görüyor olmak beni çok mutlu ediyor.


Çocuklarınızla aranızdaki bağı nasıl tarif edersiniz?


Çocuklarımla çok uyumluyuz. Aramızda çok güçlü bir sevgi bağı var. Çekirdek ailemizin yanında kuzenler, teyzeler, dayılar olarak oldukça kalabalık bir aileyiz.


Size göre anne olmanın en güzel yanı nedir?


Güzel ve keyifli o kadar çok yanı var ki! Bu sebeple yanıtlaması zor bir soru ama sanırım en önemli yanı her döneminde ayrı bir güzelliği olması. Önce bebek kokusu, sonra minik adımlarındaki heyecan, başarılar, arkadaşlar edinip kendini ifade etmesi, isteklerinin yön değiştirmesi, o değişimi izlemek... Tüm bunlar paha biçilemez bence.


Bora & Ela Gür


Bora Gür: Anneme takabileceğim bütün güzel lakaplar arasından hiçbir zaman kraliçe demem, çünkü eğer ona kraliçe dersem ben prens olmuş olurum ve onun güzelliğinin yanında kendime prens demem hiç adil olmaz.


Ela Gür: Annem çok akıllı, çok güzel, çok nazik ve çok temiz kalbi olan biri. Seni çok seviyorum anneciğim.

Keyifli Buluşma: Anneler ve Çocukları
7/11

Ahu Orakçıoğlu



Kızınızı kucağınıza ilk aldığınız an neler hissettiniz?


Mutluluk... Sevinçten ağladım. Bir mucizeye tanıklık ettiğimin farkındaydım. O mucizeyi her gün yaşamaya devam ediyorum.


Anne-kız en çok neler yapmaktan keyif alıyorsunuz?


Bir arada hayatın içinde her şeyi yapıyoruz. Birlikte gülüyoruz, eğleniyoruz, sohbet ediyoruz, bazen dertlendiğim bir konuyu anlattığım da oluyor ona. Çözüm üretiyor bana. Sonra ben onu dinliyorum. Anne-kız paylaşımımızın sınırı yok. Bugüne kadar hemen her seyahate birlikte çıktık; yurt içi ve yurt dışında baş başa çıktığımız tatillerimiz de oldu. Biz onunla birlikte olmaktan daima keyif aldık, inşallah büyüyünce o da bize zaman ayırıp ara ara seyahatlere gelir.


Sare'nin ismine nasıl karar verdiniz?


Süleyman'ın S'si ve Ahu'nun A'sıyla bir kombinasyon ararken bir anda aklımıza geldi. Çok eski zamanlardan gelen, hem naif hem de güçlü bir isim. Sare'ye de yakıştığını düşünüyorum.


İş ve aile hayatınızı dengelemek adına nelere dikkat ediyorsunuz?


Bu denge belli fedakarlıklar gerektiriyor. İş hayatının sınırlarını çiziyorum. Ailem de benim çalışma hayatıma saygı duyarak anlayış gösteriyor. Bazı taleplerini benim mesaime göre erteleyebiliyorlar.


Size göre çocuk yetiştirmenin keyifli ve zor yanları neler?


Çocuk yetiştirmenin keyfine ancak çocukla nabız gibi atmayı başarırsanız varıyorsunuz. Bir yetişkin gibi hitap ettiğiniz çocuk gerçekten size her karşılığı vermeye çalışıyor. O size uyum sağlarken, siz de onunla bir miktar oyunlar oynar, onun frekansını yakalamayı başarırsanız tadından yenmeyen bir birliktelik doğuyor.


Sare Orakçıoğlu


Annem bana göre iyi kalpli ve kızı ile her şeyi paylaşan Annem bana göre iyi kalpli her şeyi paylaşıyor; sohbet her şeyi paylaşıyor; sohbet ediyoruz. Ben onu çok seviyorum.

Keyifli Buluşma: Anneler ve Çocukları
8/11

Nergis Pekuysal



Size göre anne olmanın en eğlenceli tarafı nedir?


Çocuklarımla çocuk olup, onların yaşına, dünyasına inerken inanılmaz mutlu oluyorum. Onlarla oynamak, zıplamak, dans etmek, beklenmedik komiklikler karşısında onların cıvıl cıvıl kahkahalarını duymak en eğlencelisi oluyor. Siz de kücüçük şeylerle ne kadar mutlu olunabildiğini günün her anı hatırlıyorsunuz.


Çocuklarınızın arasındaki yaş farkının az olmasının artıları ve eksileri neler?


Yaş farkının az olması bebeklik ve çocukluk dönemini neredeyse aynı zamanda geçirmelerini sağlıyor. Bu da ebeveynlere bence büyük kolaylık sunuyor. Kız-erkek olsalar bile birlikte ortak çok paydaları oluyor. Aynı oyunlardan zevk almaları ve baş başa sımsıkı bir bağ kurarak oynamaları, okulda paralel ortamlarda bulunup eğitim hayatlarındaki evrelerinin yakın olması, birbirlerinin arkadaşlarıyla rahat oynamaları ve en önemlisi en yakın arkadaş olmaları olumlu yönleri. Eksi yön olarak ise sanırım anne babayı ve eşyalarını paylaşırken doğan küçük rekabetleri ve kıskançlıkları sayabilirim.


Çocuklarla bir gününüz nasıl geçiyor?


Sabahları 07:00'de güne başlar ve kahvaltılarına eşlik ederim. Sonrasında hafta içi 08:30'da yoğun bir online eğitim programına başlıyoruz. Yaşları ufak olduğu için online derslerine destek olmam ve takip edip motive etmem gerekiyor. Ders aralarını genellikle oyun oynayarak veya bahçede temiz hava alarak geçiriyoruz. 15:30'dan sonra ise çeşitli kutu oyunları seçip oynarız. Bazen sevdikleri bir kurabiye ya da keki birlikte yapar, mutfakta keyifli zaman geçiririz. Hava güzel ise mutlaka bahçeye çıkarız ve bizim de çocukken çok sevdiğimiz istop, yakartop, ebelemece, sıcak-soğuk oyunlarını oynarız. Tabii ki kitap okumayı ve ödevlerimizi de ihmal etmiyoruz. Akşam yatmadan önce 15-20 dakikalık televizyon ve kitap okuma saatimiz oluyor. Genellikle de 20:30'a doğru uyuyorlar. Hafta sonları ise kısıtlama yoksa ailece ormanda bisiklete binmeye gidiyoruz. Deney, hayvanat bahçesi veya müze ziyareti,

basketbol, futbol, tenis gibi istedikleri farklı etkinlikleri de gerçekleştirmeye çalışıyoruz.


Anne olacağınızı ilk öğrendiğinizde ne hissettiniz?


İçimde kıpır kıpır bir heyecan, gözlerimi dolu dolu yapan derin bir mutluluk, kalbimde çarpıntı, ''Bu gerçek mi şimdi?'' diye tatlı bir şaşkınlık hissetmiştim.


Melisa ve Nevzat birbirleriyle iyi anlaşıyorlar mı?


Çocuklarım gerçekten birbirleriyle çok iyi anlaşıyorlar. Birlikte saatlerce keyifle oynarlar; yaşları da yakın olduğundan tam tabiri ile yedikleri içtikleri ayrı gitmez diyebilirim. Nevzat dışarıda olsa bir şey alsak hemen Melisa'ya da alalım der ve aynı şekilde Melisa'da Nevzat'sız bir şey yapmaz. Pandemide yan yana olarak bağlarının daha da güçlendiğini görüyorum. Tabii ki saatlerce çok güzel oynarken bir anda kavgalar da çıkıyor ama kızgınlıkları beş dakika sürmüyor ve kaldıkları yerden keyifli vakit geçirmeye devam ediyorlar.


Melisa & Nevzat Pekuysal


Annem yumuşacık, eğlenceli ve komiktir. Onunla oynamayı ve gezmeyi çok seviyoruz. Bize çok güzel kurabiye, pizza ve yemekler yapıyor. Bizi güldürüyor. Çikolata gibi tatlıdır. Birlikte spor yapıyoruz. Annemizi çok seviyoruz. Melisa & Nevzat Pekuysal Annem yumuşacık, eğlenceli ve komiktir. Onunla oynamayı ve Melisa & Nevzat Pekuysal güzel kurabiye, pizza ve yemekler yapıyor. Bizi güldürüyor. Çikolata gibi tatlıdır. Birlikte spor yapıyoruz. Annemizi çok seviyoruz.

Keyifli Buluşma: Anneler ve Çocukları
9/11

İpek Toplusoy



Size göre genç yaşta anne olmanın avantajları neler?


Genç yaşta anne olmanın avantajları o kadar fazla ve güzel ki, iyi ki genç yaşta anne olmuşum. Beraber büyüyorsunuz, yaş farkının az olması ileride de keyifli olacak. Hem çocuğunuz sizi daha iyi anlayabiliyor hem de siz onları.


Kızlarınızla nasıl bir ilişkiniz var? Otoriter bir anne misiniz yoksa arkadaş gibi mi?


Kızlarımla hem anne-kız hem arkadaş gibiyiz. Tabii otoriter olduğum konular var ama bunu onların anlayacakları dilden gösteriyor ve kızlarımın karakterlerine göre yansıtmaya çalışıyorum. Sevgi ile aktarmaya çalıştığınızda her şey öyle güzel yansıyor ki çocuklara.


Anne olmak hayatınızda neleri değiştirdi?


Anne olmak bu dünyadaki en kutsal şey. İyi ki kızlarımın annesi oldum; çocuklarım olmadan önce hayat ne kadar amaçsızmış. Şimdi dünyamlar benim!


İki kız annesi olmak nasıl bir duygu?


İki kız annesi olmak şahane! İki meleğim var hem bana arkadaş hem birbirlerine arkadaşlar. Aralarında iki yaş olması ilişkileri açısından çok daha güzel oldu.


Kızlarınızla bir gününüz nasıl geçiyor?


Güne erken başlayıp güzel bir kahvaltı ediyoruz. Şu an okullar kapalı olduğu için evde online derslerine katılıyorlar. Sonrasında oyun oynuyor, kitap okuyor ve mutfakta yeni tarifler deneyerek zaman geçiriyoruz. Havanın güzel olduğu günlerde sahilde bisiklete biniyor, piknik yapıyoruz. Kızlar tenis oynamayı da çok seviyorlar.


Zeynep & Selin Toplusoy


Annemizi çok seviyoruz; iyi ki bizim annemiz. Onunla çok eğleniyor, gülüyor ve çok güzel vakit geçiriyoruz. Bize her zaman yeni şeyler öğretiyor.

Keyifli Buluşma: Anneler ve Çocukları
10/11

Beste Yurttaş



Anneliği bir cümleyle anlatmanızı rica etsek neler söylersiniz?


Annelik; dünyayı selamladığı günden itibaren kendinizden daha çok düşündüğünüz bir can için koşulsuz sevgi ile yoğurarak sergilemeniz gereken güçlü bir duruştur.


Çocuk sahibi olduktan sonra kendi dünyanızda neler değişti?


Çocuk sahibi olduğumda fark ettim ki yaşam denen labirentte yavrumun minik elleri artık bana emanetti. Ona iyi bir model, iyi bir rehber olmak adına hayatımdaki tüm öncelik ve tercihlerim ona göre şekillendi. Daha özverili, daha sabırlı ve daha temkinli oldum. Anneliğin ne kadar kutsal olduğunu deneyimlerim arttıkça, zaman geçtikçe, zorlukları ve tarifsiz mutlulukları yaşadıkça daha iyi anlıyor insan.


Size göre çocuk yetiştirirken en fazla üzerinde durulması gereken noktalar hangileri?


Çocuk yetiştirirken deneyimlerimizi paylaşarak onların ufuklarını açmak ve doğru yolu gösterebilmek adına onlara ışık olmak gerekiyor. Bunun için ise, iletişim bence en önemli nokta. İki yetişkin evlat sahibi olan bir anne olarak şunu söylemeliyim ki; bizler belli bir zamana kadar onları tek başına bırakmamalı, önderlik etmeliyiz. Sağlam karakterli bireylerin temeli ailede alınan ilk eğitimle atılıyor. Söylediğimiz değil yaptıklarımız çok önemli. Bizler de kendimizi geliştirmek ve yenilemek yoluyla çocuklarımıza daha iyi yön verebiliyoruz.


Günümüzde anne-çocuk ilişkileri daha farklı bir boyuta evrildi. Sizin anneniz ile ilişkiniz nasıldı?


Anneme, "Hep bu kadar verici olma lütfen biraz kendini düşün'' dediğimi dün gibi hatırlıyorum. Fakat zaman geçtikçe ben de aynı özellikleri sergilediğimi fark ettim. Hep yapıcı, sevgi dolu ve içten bir ilişkimiz vardı ve hala da öyle. Öğretmen olmasının verdiği ciddiyet bizleri daha da sorumluluk sahibi yaptı.


Çocuklarınızın sizden aldığı karakter özellikleri var mı?


Çocuklarımın bazı karakter özellikleri benimle aynı. Sorumluluk duyguları gelişmiş ve çalışkan bir yapıya sahip olmak gibi. Üzerlerine düşeni hiç uyarmadan yapmaları ve insani duyguları da. Tabii ki olumsuz yönler de her insanda olduğu gibi yansımış; zaman zaman haksızlığa tahammülsüzlük ve sinirlenme gibi. İyi ki Begüm ve Kağan'ın annesiyim. Kendimi şanslı ve mutlu bir anne olarak görüyor ve hep şükrediyorum.


Begüm Güneş & Kağan Yurttaş


Kağan Yurttaş: Annemi birkaç kelimeyle anlatmak oldukça zor diyebilirim. Sonuçta insanın ilk öğretmeni annesi ve ondan öğrendiği sonsuz sayıda şey olduğu aşikar. Fakat öğrendiğim şeyler içerisinde belki de en önemlisi bir işi yapacaksam onu en iyi şekilde yapmam gerektiği oldu. Mükemmelliyetçi ve rekabetçi bir yapısı olması çocukken beni biraz zorlamış olsa da zaman içerisinde bu ikisinin bana sağladığı katkıyı asla yadsıyamam. Sırf bunu bana aşılamış olması bile ona sonsuz minnet ve sevgi duymam için fazlasıyla yeterli. Onun gibi bir anneye sahip olmak dünyadaki en büyük şansım. Onu çok seviyorum.


Begüm Güneş: Annem öncelikle çok özverilidir, sevgi dolu ve ince ruhludur. Sanırım bütün güzel özelliklerini yazmak istesem zor olurdu. Bana göre en önemlisi, hayata baktığım penceremdeki o ufacık detaylarda güzellikleri yakalayıp bana göstermesi ve hayatıma değer katmasıdır.

Keyifli Buluşma: Anneler ve Çocukları
11/11

Sema Güral Sürmeli



Eşiniz ve oğullarınızla beraber evde bir gününüz nasıl geçiyor?


Ben çalışan bir anneyim ama öncellikle anneyim. Çocuklarımla ilgili bir durum olduğunda iş benim için ikinci plana düşer. Önce çocuklarım sonra işim gelir. Babam da her zaman "Önce eviniz, çocuklarınız, eşiniz ve sonra işiniz" diye öğütlemiştir. Çocuklarım doğduklarından beri bu tempoya alışkın büyüdüler. Ancak iş dışındaki zamanlarımı da hep onlarla geçirdim. Cumartesi ve pazar günleri bizim birlikte zaman geçirdiğimiz özel günlerimiz oldu her zaman. Onların katılım sağlamaları gereken tüm aktiviteleri, doğum günlerini birlikte yaptık. Çiçek alıp, dikiminden bahçe sulamaya, market alışverişi yapıp onları yerleştirmeye kadar yaşama dair rutinlerimizi de birlikte paylaştık. Bu nedenle iki oğlumun da karşılaşacakları her ortama uyum sağlamalarının temellerini birlikte atmış oluk.


Anne olduktan sonra hayatınızın değiştiğini düşünüyor musunuz?


Hayatım elbette değişti. Önce çocuklarım, sonra ben mantığı her annede olduğu gibi benim de ruhuma yerleşti. Annemi daha iyi anladım anne olunca. Aslında kızdığım şeylerin nasıl da içgüdüsel olduğunu öğrendim. Onlar yesin, onlar uyusun, onlar rahat etsin şeklinde bir hayatın içinde buldum kendimi doğal olarak. Uzun yoldan gelip havaalanından direkt Eskişehir'e dönüyordum. Uzun yıllar boyunca iş nedeniyle birçok ülkeye defalarca seyahatim olduğu halde oraları gezip görmek için zaman ayırmadım bir an önce evime çocuklarıma kavuşmak için. Hiç pişman da değilim. Pandemi bitince bu deneyimleri onlarla birlikte yaşamak en büyük temennim.


Çocukluğunuzda hayata dair aldığınız en önemli öğüt neydi?


Annemin ve babamın bizlere verdiği olağanüstü değerler ile büyüdüm. Hangisinden bahsetsem diğeri eksik kalır. Ama tek bir şey söylemek gerekirse iyi insan olmayı öğrenmeye çalıştım. Bu başlığı açarsak eğer altında birçok kıymetli özellik zaten bir arada olmalı ki iyi insan olabilelim. Geride bırakmak istediğim tek özelliğim de bu olsun isterim eğer başarabilirsem. Yetenek, güzellik ve zeka Allah'ın vereceği değerler. Bu değerleri harmanlayıp doğru yaşamak ve aktarmak ise bizim yapacağımız bir şey.


Fevzi Eren & Nafi Emir Sürmeli


Annemizle genelde hep beraber vakit geçiriyoruz ve bu nedenle uğraşacak bir şey buluyoruz. Mesela bisiklete binmek, resim yapmak, beraber yemek yapmak gibi. Bu şekilde vaktimiz güzel geçiyor. Annemizin bir şartı vardır; sen onun dediğini yaparsan o da senin istediğini yapar. Ama annemizin bizden istekleri yine bizim aslında yapmamız gereken sorumlulukla rımızdır. Yani ödev gibi, köpeklerimizin bakımı gibi... Fevzi Eren & Nafi Emir Sürmeli Annemizle genelde hep beraber vakit geçiriyoruz ve bu nedenle uğraşacak bir şey yapar. Ama annemizin bizden istekleri yine bizim yapar. Ama annemizin bizden istekleri yine bizim aslında yapmamız gereken sorumlulukla rımızdır. Yani ödev gibi, köpeklerimizin bakımı gibi...

EN ÇOK GEZİLEN GALERİLER

Serenay Sarıkaya'nın Unutulmaz 10 Stili
Serenay Sarıkaya'nın Unutulmaz 10 Stili

Serenay Sarıkaya'nın Unutulmaz 10 Stili

Trend Önerisi: Çizgiler Yükselişte
Trend Önerisi: Çizgiler Yükselişte

Trend Önerisi: Çizgiler Yükselişte

“The Gentlemen” Dizisinde Mob Wife Trendi: Susie Glass
“The Gentlemen” Dizisinde Mob Wife Trendi: Susie Glass

“The Gentlemen” Dizisinde Mob Wife Trendi: Susie Glass

En İyi Siyah Beyaz Stiller
En İyi Siyah Beyaz Stiller

En İyi Siyah Beyaz Stiller

Arzu Nesnesi: Hailey Bieber'ın Rhode Telefon Kılıfı
Arzu Nesnesi: Hailey Bieber'ın Rhode Telefon Kılıfı

Arzu Nesnesi: Hailey Bieber'ın Rhode Telefon Kılıfı

Urart x Bekir Kıraç Sergi Daveti
Urart x Bekir Kıraç Sergi Daveti

Urart x Bekir Kıraç Sergi Daveti

2023 Yılının Unutulmaz Hollywood Düğünleri
2023 Yılının Unutulmaz Hollywood Düğünleri

2023 Yılının Unutulmaz Hollywood Düğünleri