Sinema Tarihinin En İyi 15 Yönetmeni ve Filmleri

Sinema tarihinde iz bırakmış yönetmenlerin mutlaka izlemeniz gereken filmlerini bir araya getirdik.

YAZAR: Çisem Danacı
ABONE OL
25 Nisan 2023 Salı 18:00 | Son Güncellenme:
15 dakika okunma süresi
Sinema Tarihinin En İyi Yönetmenleri ve Filmleri

Dünyanın En İyi Yönetmenleri ve Mutlaka İzlenmesi Gereken Filmleri

Sinema tarihinde iz bırakmış pek çok yönetmen bulunuyor ve bu büyük ustalar arasından en iyileri seçmek oldukça zor da olsa gerek kazandıkları popülerlik gerekse de imza attıkları filmlerin sanatsal etkileri ve başarıları göz önünde bulundurarak bir kısmını diğerlerinden ayırabiliriz. Dünyanın en iyi yönetmenlerinden bazılarını öne çıkararak, onların mutlaka izlemeniz gereken filmlerini bir araya getirdik.


1.Stanley Kubrick (1928-1999)

Amerikalı film yönetmeni, yapımcı ve senarist Stanley Kubrick, erken yaşta hayatını kaybetmiş olsa da kısa süren kariyerinde muazzam başarılara imza attığı için dünyanın en ünlü yönetmenleri arasında yer alıyor. Filmleri, genellikle derinlikli karakter çalışmaları, psikolojik gerilim ve kara mizah unsurları içeren, estetik açıdan çarpıcı görsellere sahip. En ünlü filmleri arasında "Dr. Strangelove"(1964), "2001: A Space Odyssey"(1968), "A Clockwork Orange"(1971), "The Shining"(1980), "Eyes Wide Shut"(1999) ve "Full Metal Jacket"(1987) bulunuyor. Stanley Kubrick, filmlerindeki her sahneyi sesinden dekoruna, renginden kamera açısına, ışığından kostümüne dek ince ince tasarlayan bir yönetmen olduğu için detaylı film okumalarına çok açık yapımlar ortaya çıkıyor. Stanley Kubrick'in filmleri, sinema tarihinde önemli bir yere sahip ve birçok yönetmen, sinema eleştirmeni ve izleyici tarafından övgüyle anılıyor.


2001: A Space Odyssey (1968) – IMDB Puanı 8.3

Yönetmen: Stanley Kubrick

Oyuncular: Keir Dullea, Douglas Rain

Bugün hala türünün en iyi örneklerinden biri olarak gösterilen "2001: A Space Odyssey", muhtemelen ne kadar çok bilim kurgu çekilirse çekilsin, en iyi yaş alan filmlerden biri olmaya devam edecek. Güneş sistemimizde biri insanlık tarihinden bile önce dünyaya gelen üç monolit keşfedilir. Böylece dünyanın en gelişmiş akıllı zeka bilgisayarı H.A.L. 9000'in yardımıyla, monolitlerin izinde Jüpiter'e doğru müthiş bir yolculuğa çıkılır. Stanley Kubrick'in senaryosunu Arthur C. Clarke'ın "The Sentinel" isimli kısa hikayesinden uyarlayarak yazdığı ve yönettiği "2001: A Space Odyssey", ilk izlendiğinde biraz kafa karıştırıcı gelebilir. Ancak gerçek anlamda bir görsel şov olduğunu söyleyebiliriz.


The Shining (1980) – IMDB Puanı 8.4

Yönetmen: Stanley Kubrick

Oyuncular: Jack Nicholson, Shelley Duvall, Danny Lloydyer

Stanley Kubrick'in yönetmenliğini yaptığı "The Shining", kışın bakımını üstlendiği izole bir hotele yerleşen üç kişilik bir ailenin başından geçenleri konu alıyor. Stephen King'in romanından uyarlanan filmde, Jack Nicholson'ın ustalıkla canlandırdığı baba karakterinin hoteldeki doğaüstü olayların etkisi altında kalarak ailesi için bir tehdit haline gelmesiyle büyüyen olayları izliyoruz. Korku unsurları, aile içindeki çatışmalar ve karakterlerin hoteldeki kişisel deneyimleriyle sunuluyor. Filmin tamamlanmasının ardından Stephen King'in filmi sevmemesine karşın; Stanley Kubrick'in incelikle işlediği, izleyici ve eleştirmenler tarafından hayran olunan "The Shining", bugün korku ve gerilim sinemasının en kült filmlerinden biri kabul edilmekte ve birçok yeni yapımda referanslarla filme selam verilmekte.


A Clockwork Orange (1971) – IMDB Puanı 8.3

Yönetmen: Stanley Kubrick

Oyuncular: Malcolm McDowell, Patrick Magee, Michael Bates

Gelecekte, sadist bir çete lideri hapsedilir ve bir 'davranıştan kaçınma' deneyi için gönüllü olur, ancak deney planlandığı gibi gitmez. Stanley Kubrick'in tüm filmografisinde olduğu gibi "A Clockwork Orange"ta da ince ince işlenmiş bir filmle karşı karşıyayız. İzlemesi oldukça rahatsız edici olmasına ve ana karakteri olan Alex'in ahlaki değerlerden yoksun bir çete lideri olmasına rağmen yine de bir başyapıt. Ve bunun nedenlerinin başında, Alex'in rehabilitasyon merkezine gittikten sonra başına gelenlere karşı içimizde uyanan üzülme duygusu geliyor olabilir. Gerçek bir canavara karşı bile bunu hissettirebilen bir film, iyi tasarlanmış bir filmdir. Alex'in dümdüz bir kötü olmaması, tersine çok zeki, entelektüel olarak gelişmiş bir zihne sahip, Beethoven aşığı bir adam oluşu, onu derinlikli bir karakter yapıyor ve izleyici olarak filme ve karaktere olan ilgimizi körüklüyor. Tabii bu noktada Malcolm McDowell'ın oyunculuğunu da takdir etmek gerek.


2.Christopher Nolan (1970-)

İngiliz film yapımcısı, senarist ve yönetmen Christopher Nolan'ın filmleri genellikle karmaşık kurgular, zaman döngüleri ve psikolojik derinliklerle karakterize ediliyor. En ünlü filmleri arasında "The Prestige"(2006), "Memento"(2000), "The Dark Knight"(2005, 2008, 2012) üçlemesi, "Inception"(2010), "Interstellar"(2014), "Dunkirk"(2017) ve "Tenet"(2020) bulunuyor. Christopher Nolan, sinematografi, müzik ve senaryo yazarlığı dahil olmak üzere filmlerinin birçok yönüne müdahil oluyor ve bu nedenle filmleri genellikle eleştirmenler tarafından büyük beğeni topluyor. Christopher Nolan'ın filmleri, sanatsal başarıları ve ticari başarısı nedeniyle dünya genelinde büyük hayran kitlesi edinmiş durumda.


The Prestige (2006) – IMDB Puanı 8.5

Yönetmen: Christopher Nolan

Oyuncular: Christian Bale, Hugh Jackman, Scarlett Johansson, Michael Caine, Piper Perabo, Rebecca Hall, David Bowie, Samantha Mahurin, Andy Serkis

Senaryosunu Jonathan Nolan, Christopher Nolan ve Christopher Priest'in kaleme aldığı "The Prestige", izleyiciyi bir illüzyon hikayesi üzerinden sinemanın özüne doğru yolculuğa çıkarıyor. Christopher Nolan'ın ismini en çok duymaya başladığımız film olarak değerlendirebileceğimiz The Prestige" için hem Nolan'ın filmografisindeki hem de sinema tarihindeki en iyi filmlerden biri diyebiliriz. Trajik bir kazanın ardından, 1890'ların Londra'sındaki iki sahne sihirbazı, birbirlerini alt etmek için sahip oldukları her şeyi feda ederken nihai illüzyonu yaratmak için bir savaşa girerler.


Inception (2010) – IMDB Puanı 8.8

Yönetmen: Christopher Nolan

Oyuncular: Leonardo DiCaprio, Joseph Gordon-Levitt, Elliot Page, Marion Cotillard, Ken Watanabe, Tom Hardy, Dileep Rao, Cillian Murphy ve Michael Caine

Hatırlayanlar vardır; bir zamanlar o kadar çok "rüya" temalı film ve dizi çekiliyordu ki bir noktada bu konuda anlatılabilecek tüm hikayeleri tükettiğimizi düşünüyorduk. Tam da o dönemde Christopher Nolan, "rüya" temasının, bilim kurguyla harmanlandığı ve oldukça orijinal bir şekilde işlendiği kompleks bir filmle karşımıza çıkarak hepimizi şaşırttı. "Inception" bugün hala güncelliğini koruyor ve bilim kurgu türünde aksiyon ağırlıklı bir gişe filmi çekiyorsanız, bunu başarmak oldukça zordur. Rüya paylaşımı teknolojisini kullanarak kurumsal sırları çalan Cobb'a, bir fikri, rüyalarına gireceği bir CEO'nun zihnine yerleştirme görevi verilir, ancak trajik geçmişi projeyi ve ekibini felakete doğru sürüklemektedir. "Inception", En İyi Sinematografi dahil dört dalda Oscar kazandı.


Interstellar (2014) – IMDB Puanı 8.6

Yönetmen: Christopher Nolan

Oyuncular: Matthew McConnaughey, Jessica Chastain, Anne Hathaway, Mackenzie Foy, Ellen Burstyn, John Lithgow, Timothée Chalamet, David Oyelowo

Klasik bir Christopher Nolan filmi olarak, tam olarak anlayabilmek için birkaç kez izlenmesi gereken "Interstellar"ın senaryosunu yine Christopher Nolan ve kardeşi Jonathan Nolan birlikte yazdı. Cooper ve ekibi, insanlığın hayatta kalmasını sağlayacak bir çözüm için keşif yolculuğuna çıkarak bir solucan deliğinden geçer. Böyle bakıldığında pek de orijinal bir hikaye gibi durmasa da devreye bu karakterlerin kişisel hikayeleri, aile bağları, ilginç zaman akışı ve büyüleyici görüntüler girince filmi izlerken Nolan'ı bir kez daha takdir etmeden duramıyoruz.


3.Orson Welles (1915-1985)

Amerikalı film yapımcısı, yönetmen, senarist, aktör ve radyo yayıncısı Orson Welles, Hollywood sinemasına yenilikçi bir yaklaşım getirdi. Endüstrideki bu dönüm noktasını "Citizen Kane"(1941) filmiyle yaptı, bu nedenle "Sinema tarihinin en önemli filmi" dendiğinde bugün hala pek çok sinema eleştirmeni ve yönetmen "Citizen Kane" ismini verir. Orson Welles'in diğer önemli filmleri arasında arasında "Touch of Evil"(1958), "The Lady from Shanghai"(1947) ve "The Magnificent Ambersons"(1942) bulunuyor. Orson Welles, görsel tarzı ve akılda kalıcı karakterleriyle biliniyor ve filmleri, sinema tarihinde önemli bir yere sahip. Ayrıca Orson Welles, sinemanın gücü ve sınırlarına dair düşünceleri ile birçok yönetmen ve eleştirmeni etkiledi ve etkilemeye devam ediyor.


Citizen Kane (1941) – IMBD Puanı 8.3

Yönetmen: Orson Welles

Oyuncular: Orson Welles, Joseph Cotten, Dorothy Comingore

Pek çok izleyici ve eleştirmen tarafından tüm zamanların en büyük filmi kabul edilen "Citizen Kane", yayıncılık kralı Charles Foster Kane'in ölümünün ardından muhabirlerin, onun son sözü olan "Rosebud / Gül goncası"nın anlamını ortaya çıkarmak için uğraşmalarını konu alıyor. Flashback'lerle Kane'in geçmişini izliyor ve onun ne kadar merhametsiz bir megaloman olduğunu görüyoruz. Ancak Kane, hayatına ve kariyerine prensipleri olan bir adam olarak başlıyor. Yolda ilerledikçe para ve güç kazanmak için ideallerini terk etmek durumunda kalıyor. Buna karşılık ise Kane her şeyini kaybediyor; arkadaşlarını, ailesini, sevdiklerini... Kane karakteri, bir yandan sinirlenirken bir yandan imrendiğimiz bir yandansa acıdığımız ve fazlasıyla özdeşleşebildiğimiz gerçek bir anti-kahramana dönüşüyor.


Touch of Evil (1958) – IMBD Puanı 8.0

Yönetmen: Orson Welles

Oyuncular: Orson Welles, Charlton Heston, Janet Leigh, Joseph Calleia, Akim Tamiroff, Joanna Moore

Suç ve dram türündeki bir film-noir olan "Touch of Evil", Meksika sınırındaki bir kasabada geçen keskin, sapkın bir cinayet, adam kaçırma ve polis yolsuzluğu hikayesini konu alıyor.


The Lady from Shanghai (1947) – IMBD Puanı 7.5

Yönetmen: Orson Welles

Oyuncular: Orson Welles, Rita Hayworth, Everett Sloane, Glenn Anders

Orson Welles'in yazıp yönettiği ve başrolünde oynadığı "The Lady from Shanghai", Elsa isimli evli bir kadına aşık olan Michael'ın kendisini tuhaf bir ilişki yumağı ve cinayet gizemi ortasında bulmasını anlatıyor.


4.David Fincher (1962-)

Amerikalı film yapımcısı ve yönetmen David Fincher, ağırlıklı olarak suç ve gizem türlerindeki psikolojik gerilim filmleriyle tanınıyor. Fincher'ın filmleri, genellikle karmaşık kurgular, psikolojik gerilim ve karanlık atmosferlerle tasarlanıyor. En ünlü filmleri arasında "Seven"(1995), "Fight Club"(1999), "The Social Network"(2010), "Gone Girl"(2014) ve "Zodiac"(2007) yer alıyor. David Fincher, filmlerinde detaylara büyük önem veriyor ve bu nedenle sinematografi ve post-prodüksiyon süreçleri için özel teknikler kullanıyor. Bu yaklaşımı, filmlerinin sinematik olarak çarpıcı ve estetik açıdan dikkat çekici olmasını sağlıyor. David Fincher'ın filmleri, eleştirmenler ve sinemaseverler tarafından beğeniyle karşılanıyor.


The Social Network (2010) – IMDB Puanı 7.8

Yönetmen: David Fincher

Oyuncular: Jesse Eisenberg, Andrew Garfield, Justin Timberlake, Rooney Mara, Armie Hammer, Joseph Mazzello

"Citizen Kane", sinema tarihinin en iyi filmi kabul ediliyor. "The Social Network" ise modern bir "Citizen Kane" olarak gösterilerek başyapıtlar arasında kalıcı bir yer edindi. Harvard öğrencisi Mark Zuckerberg, Facebook olarak tanınacak sosyal ağ sitesini yaratırken, fikirlerini çaldığını iddia eden ikizler ve daha sonra işten atılan kurucu ortağı tarafından dava edilir. Jesse Eisenberg'ün sinir bozucu olmayı çok iyi başaran performansı sayesinde Mark Zuckerbeg'den zaman zaman nefret ediyoruz, onu soğuk, mesafeli ve karşısındakini küçümseyen antipatik biri olarak görüyoruz. Ancak bir yandan da sahip olduğu dehayı takdir ediyor ve koskoca bir teknoloji imparatorluğunun ilk adımlarını, hoşlandığı kız kalbini kırdı diye atmış olmasına biraz üzülüyor biraz da gülüyoruz.


Seven (1995) – IMDB Puanı 8.6

Yönetmen: David Fincher

Oyuncular: Morgan Freeman, Brad Pitt, Kevin Spacey, Gwyneth Paltrow

"What's in the box? (Kutuda ne var?)" sözünü bir arkadaş sohbetinde, bir dizi veya filmde duyup anlamadıysanız "Seven" filmiyle bu sırrı çözebilirsiniz. "What's in the box?" göndermesini sinema tarihine kazandıran "Seven", yedi büyük günahın peşinde koşan bir seri katili yakalamaya çalışan iki dedektifi anlatıyor. David Fincher'ın yönettiği "Seven" filmi, Fincher'ın gerilim, suç, gizem filmlerindeki başarısını, türü ne kadar karanlık ama gerçekçi ve çarpıcı yapabileceğinin harika bir örneği.


Zodiac (2007) – IMDB Puanı 7.7

Yönetmen: David Fincher

Oyuncular: Jake Gyllenhaal, Robert Downey Jr., Mark Ruffalo, Anthony Edwards, Brian Cox, John Carroll Lynch

1968 ve 1983 yılları arasında San Francisco'da gerçekleşen cinayetlerin sorumlusu Zodiac isimli bir seri katildir. Bu filmde Zodiac'ı yakalamayı kafaya takmış bir çizeri ve bir polisi izliyoruz. Gerçek olayları biliyorsanız filmin sonuna dair bir fikriniz olacaktır, yine de David Fincher'ın yönetmenliği, Jake Gyllenhaal, Robert Downey Jr. ve Mark Ruffalo'nun başarılı oyunculuğu ve konunun ele alınış şekli açısından kesinlikle izlemeye değer.


5.Agnes Varda (1928-2019)

Fransız film yapımcısı, yönetmeni ve senarist Agnès Varda, Yeni Dalga hareketinin önde gelen isimlerinden biri. Filmleri, genellikle gerçeküstücü bir yaklaşım, belgesel öğeleri ve güçlü feminist temalar içeriyor. En ünlü filmleri arasında "Cléo de 5 à 7 / Cléo from 5 to 7"(1962), "Le Bonheur"(1965), "Sans Toit Ni Loi / Vagabond"(1985) ve "Visages Villages / Faces Places"(2017) yer alıyor. Agnès Varda, filmlerinde sıra dışı kurgusal teknikler ve görsel anlatım teknikleri kullanarak sinemayı yenilikçi bir şekilde ele alıyor. Agnès Varda'nın filmleri, sanatsal ve eleştirel başarıları nedeniyle saygın bir yer edindi ve birçok yönetmen ve eleştirmen tarafından övgüyle söz ediliyor. Agnès Varda, Fransız sinemasının en önemli isimlerinden biri olarak kabul ediliyor ve sinema sanatının gelişimine önemli katkılarda bulunmuş bir yönetmendir.


Cléo de 5 à 7 (1962) - IMDB Puanı 7.9

Yönetmen: Agnès Varda

Oyuncular: Corinne Marchand, Antoine Bourseiller, Domonique Davray, Dorothée Blanck

Komedi ve dram türlerindeki "Cléo de 5 à 7", bir şarkıcı ve hastalık hastası olan Cléo'yu merkezine alıyor. Doktorunun, test sonuçlarını vermesini beklerken kanser olabileceğinden giderek daha fazla edişe duymaya başlayan Cléo'nun oldukça kişisel hikayesini izliyoruz.


Sans Toit Ni Loi, Vagabond (1985) – IMDB Puanı 7.7

Yönetmen: Agnès Varda

Oyuncular: Sandrine Bonnaire,

Usta yönetmen ve senarist Agnès Varda'nın pek çok filminde olduğu gibi yine hem yazıp hem de yönettiği "Sans Toit Ni Loi (Vagabond)", bizim bildiğimiz adıyla "Yersiz Yurtsuz", dram türünde etkileyici bir yapım. Genç bir kadının cesedi bir hendekte donmuş halde bulunur. "Sans Toit Ni Loi (Vagabond)" filminde, geçmişe dönüşler ve röportajlar aracılığıyla, onun kaçınılmaz ölümüne yol açan olayları izliyoruz.


Visages Villages, Mekanlar ve Yüzler (2017) – IMDB Puanı 7.8

Yönetmen: Agnès Varda, J.R.

Oyuncular: Agnès Varda, J.R., Jeannine Carpentier

Agnès Varda'nın pek çok başarılı filmi olsa da belki de en kişisel işlerinden biri olan "Visages Villages (Mekanlar ve Yüzler)" isimli belgeseline listemizde yer vermek istedik. Yönetmen Agnès Varda ve Fotoğrafçı/Nakkaş J.R., Fransa kırsalında bir yolculuk yapar ve beklenmedik bir dostluk kurar.


6.Charles (Charlie) Chaplin (1889-1977)

İngiliz komedyen, oyuncu, film yapımcısı ve yönetmen Charles (Charlie) Chaplin, sinemanın sessiz döneminden itibaren yoğun bir şekilde çalıştığı için başta sessiz filmleri olmak üzere sesli filmleriyle de tanınıyor. En ünlü karakteri olan The Tramp (Serseri) ile sinema tarihinde yer edinen Charles Chaplin, filmlerinde hicivsel ve sosyal eleştiriler yaparak seyircileri güldürürken düşündürmeyi de amaçlıyor, ancak bunu olabildiğince didaktikleşmeden yapmaya çalışıyor. Önemli filmleri arasında "City Lights"(1931), "Modern Times"(1936), "The Great Dictator"(1940) ve "The Kid"(1921) yer alıyor. Charles Chaplin, filmlerinde oyunculuğu, yönetmenliği, senaryo yazımını ve müzik besteciliğini bir arada başarıyla yürütmüş bir usta. Sinema endüstrisindeki etkisi ve katkıları nedeniyle Charles Chaplin, sinema tarihinin en önemli ve etkili figürleri arasında kabul ediliyor.


Modern Times (1936) – IMDB Puanı 8.5

Yönetmen: Charles Chaplin

Oyuncular: Charles Chaplin, Paulette Goddard, Henry Bergman, Tiny Sandford

Charles Chaplin'in pek çok filminde canlandırdığı Charlie Chaplin karakteri "Modern Times" filminde, genç bir evsiz kadının yardımıyla modern endüstriyel toplumda yaşamak için mücadele ediyor. Chaplin'in hemen her filminde mutlaka bir eleştiri görürüz; bu, kimi zaman politik kimi zamanda kültürel bir eleştiri olarak karşımıza çıkar. "Modern Times", filminin ise modern toplumdaki işlemeyen sistemlerin eleştirildiğini komedi harmanı içinde görebiliyoruz.


The Great Dictator (1940) – IMDB Puanı 8.4

Yönetmen: Charles Chaplin

Oyuncular: Charles Chaplin, Paulette Goddard, Jack Oakie

Charles Chaplin'in açık bir şekilde Hitler'i karikatürize ederek eleştirdiği "The Great Dictator" filminde, Diktatör Adenoid Hynkel imparatorluğunu genişletmeye çalışırken, fakir bir Yahudi berber olan Hynkel, içinde bulunduğu rejimin zulmünden kaçınmaya çalışır.


City Lights (1931) – IMDB Puanı 8.5

Yönetmen: Charles Chaplin

Oyuncular: Charles Chaplin, Virginia Cherrill, Florence Lee

Komedi ve dram türlerindeki romantik bir film olan "City Lights"ta, gözleri görmeyen bir çiçekçi kıza aşık olan buğulu gözlü bir serseri, zengin, dengesiz bir sarhoşun yardımıyla, ona tıbbi olarak yardım edebilmek için para biriktirmeye çalışır.


7.Hayao Miyazaki (1941-)

Hayao Miyazaki; Japon animasyon yönetmeni, yapımcı, senarist ve mangaka (manga yazarı) olarak biliniyor. Miyazaki, genellikle fantastik öğeler içeren, doğayla ve çevreyle ilgili temaları işleyen animasyon filmleriyle tanınıyor. En ünlü filmleri arasında "Spirited Away"(2001), "My Neighbor Totoro"(1988), "Howl's Moving Castle"(2004) ve "Princess Mononoke"(1997) bulunuyor. Hayao Miyazaki, filmlerinde özenle tasarlanmış karakterler, büyüleyici manzaralar ve sıra dışı dünyalar yaratıyor. Ayrıca, filmlerinde genellikle çocukların güçlü ve özgün karakterlerini ön plana çıkarıyor ve onların hayal gücüne ve maceraya olan ilgilerini vurgulayarak ilham veriyor. Hayao Miyazaki, animasyon sinemasına yenilikçi bir yaklaşım getirdi ve bu nedenle dünya genelinde birçok hayran kazandı.


Spirited Away (2001) – IMDB Puanı 8.6

Yönetmen: Hayao Miyazaki

Seslendirme Kadrosu: Daveigh Chase, Suzanne Pleshette, Miyu Irino, Rumi Hiiragi

Studio Ghibli'nin bu sevilen fantastik animesi, usta senarist-yönetmen Hayao Miyazaki'nin imzasını taşıyor. Hayao Miyazaki fantastik animasyon konusunda o kadar ünlü ve başarılı ki onun filmleri arasında seçim yapmak oldukça güç. Oscar ödüllü "Spirited Away"de ise ailesinin banliyöye taşınması sırasında 10 yaşındaki asık suratlı bir kızın, tanrılar, cadılar ve ruhlar tarafından yönetilen ve insanların canavara dönüştürüldüğü bir dünyaya girişini izliyoruz. Etkileyici görseller, büyülü bir dünya ve şefkatle örülmüş karakterler hem Hayao Miyazaki'nin estetiğine hem de Japon animelere fazlasıyla uyuyor.


Howl's Moving Castle (2004) – IMDB Puanı 8.2

Yönetmen: Hayao Miyazaki

Seslendirme Kadrosu: Chieko Baisho, Takuya Kimura, Tatsuya Gashuin, Akihiro Miwa, Ryunosuke Kamiki

Kendine güveni olmayan genç bir kadın, kinci bir cadı tarafından yaşlı bir bedenle lanetlendiğinde, büyüyü bozmak için tek şansı; kendine düşkün ama özgüvensiz genç bir büyücü ve onun ayaklı, yürüyen şatosundaki arkadaşları olur. Hayao Miyazaki'nin senaryosunu da yazdığı "Howl's Moving Castle", Diana Wynne Jones'un aynı adlı romanından uyarlanıyor.


My Neighbor Totoro (1988) – IMDB Puanı 8.1

Yönetmen: Hayao Miyazaki

Seslendirme Kadrosu: Hitoshi Takagi, Noriko Hidaka, Chika Sakamoto, Shigesato Itoi, Sumi Shimamoto

"My Neighor Totoro", Hayao Miyazaki'nin en ünlü animelerinden biri. Film, hasta annelerinin yanına taşınan iki küçük kızın evlerinin yakınındaki ormanın ruhlarıyla arkadaş olmasını anlatıyor. "My Neighor Totoro", yönetmenin çocukluk hayal gücüne duyduğu hayranlığın en büyük övgüsü olabilir. Fantastik, travmaları işlemek için sinemada en çok başvurulan türlerden. Korku yapımları da fantastik unsurlarla kayıp, acı ve travma konularını işlemeyi seviyor. Yani dönüp dolaşıp fantastik sembolizmle insan psikolojisini ve kendimizi anlamaya çalıştığımız bu harika işlere ulaşıyoruz.


8.Pedro Almodovar (1949-)

İspanyol film yapımcısı, yönetmen ve senarist Pedro Almodovar'ın filmleri, sıra dışı karakterleri, güçlü cinsel temaları, renkli ve dikkat çekici görsel stili ile tanınıyor. En ünlü filmleri arasında "Todo Sobre Mi Madre / All About My Mother"(1999), "La Piel Que Habito"(2011), "Talk to Her"(2002), "Mujeres Al Borde de un Ataque de Nervios"(1988), "Volver"(2006) ve "Pain and Glory"(2019) bulunuyor. Pedro Almodovar, filmlerinde kadın karakterlere özel bir ilgi göstererek, onların güçlü kişilikleriyle özdeşleşen hikayeler anlatıyor. Ayrıca, İspanya'nın politik ve kültürel değişimlerini de ele alan filmler yapıyor. Pedro Almodovar'ın filmleri, eleştirmenler tarafından övgüyle karşılanırken, geçmişten bugüne birçok uluslararası ödül kazandı ve kazanmaya devam ediyor. Pedro Almodovar, İspanya sinemasının en önemli isimlerinden biri olarak kabul ediliyor ve çağdaş sinemanın en renkli ve yaratıcı yönetmenlerinden biri olmaya devam ediyor.


La Piel Que Habito, İçinde Yaşadığım Deri (2011) – IMDB Puanı 7.6

Yönetmen: Pedro Almodovar

Oyuncular: Antonio Banderas, Elena Anaya, Jan Cornet, Marisa Parede

Dram, korku ve gizem türlerindeki "La Piel Que Habito (İçinde Yaşadığım Deri)" filminde, geçmiş trajedilerin peşini bırakmayan parlak bir plastik cerrah, her türlü hasara dayanıklı bir tür sentetik deri yaratır. Elindeki denek ise evde hapsettiği, saplantısının anahtarını elinde tutan gizemli bir kadındır.


Mujeres Al Borde de un Ataque de Nervios, Sinir Krizinin Eşiğindeki Kadınlar (1988) – IMDB Puanı 7.5

Yönetmen: Pedro Almodovar

Oyuncular: Carmen Maura, Antonio Banderas, Julieta Serrano, Rossy de Palma, Maria Barranco, Kiti Manver

Komedi ve dram türlerindeki "Mujeres Al Borde de un Ataque de Nervios (Sinir Krizinin Eşiğindeki Kadınlar)" filmi, gerek hikaye anlatıcılığı gerek tuhaf ama cezbedici komedi anlayışı ile tipik bir Pedro Almodovar filmi. Bir televizyon oyuncusu, sevgilisinin onu neden aniden terk ettiğini keşfetmek için çıktığı yolculukta çeşitli eksantrik karakterlerle tanışır.


Todo Sobre Mi Madre, Annem Hakkında Her Şey (1999) – IMDB Puanı 7.8

Yönetmen: Pedro Almodovar

Oyuncular: Cecilia Roth, Marisa Paredes, Candela Pena, Antonia San Juan, Penelope Cruz, Rosa Maria Sarda

Pedro Almodovar'ın En İyi Yabancı Film Oscar'ına sahip ödüllü komedisi "Todo Sobre Mi Madre (Annem Hakkında Her Şey)" tabii ki klasik bir Almodovar filmi olarak yer yer etkileyici dramatik öğelerle de bezeli. "Todo Sobre Mi Madre (Annem Hakkında Her Şey)" filmi, yaslı bir anne, aşırı sinirli bir aktris, onun kıskanç sevgilisi ve hamile bir rahibe hakkında.


9.Michael Haneke (1942-)

Film yapımcısı ve yönetmen Michael Haneke; Fransızca, Almanca ve İngilizce olmak üzere farklı dillerde filmler ürettiği için dünyanın en uluslararası ölçekli yönetmenlerinden biri. Michael Haneke'nin filmleri, sert ve rahatsız edici temaları işleyerek ve izleyicileri rahatsız ederek konfor alanlarından çıkmaya ve sorgulamaya itmeyi hedefliyor. En ünlü filmleri arasında "Amour"(2012), "Funny Games"(1997), "Cache"(2005) ve "The White Ribbon"(2009) bulunuyor. Michael Haneke, filmlerinde sıklıkla güçlü bir sosyal eleştiri yapıyor ve özellikle aile, toplum ve insan ilişkilerindeki çarpıklıkları ele alıyor. Sinemadaki geleneksel hikaye anlatım biçimlerini sorgulayan, seyirciyi aktif bir şekilde düşünmeye teşvik eden bir yaklaşım benimsiyor. Sert ama güçlü bir etkiye sahip olan filmleri ile Michael Haneke, çağdaş sinemanın en etkili ve tartışmalı yönetmenlerinden biri olarak kabul ediliyor.


Caché, Saklı (2005) – IMDB Puanı 7.3

Yönetmen: Michael Haneke

Oyuncular: Daniel Auteuil, Juliette Binoche, Maurice Bénichou

Ünlü yönetmen Michael Haneke'nin "Caché (Saklı)" filmi, Paris'te yaşayan normal bir ailenin hayatlarının nasıl da yukarıdan aşağı korkunç bir düşüş yaşayabileceğini yansıtıyor. Georges bir televizyon sohbet programına ev sahipliği yapmaktadır ve eşi Anne ile birlikte evlerinin dışında filme alınmış ve şiddeti çağrıştıran çocuksu çizimlere sarılmış bir dizi video kaset almaya başlayınca ünlü olmanın dezavantajlarını keşfeder.


Funny Games (1997) – IMDB Puanı 7.5

Yönetmen: Michael Haneke

Oyuncular: Susanne Lothar, Ulrich Mühe, Arno Frisch, Frank Giering, Stefan Clapzynski, Doris Kunstmann

Dram, gerilim ve suç türlerindeki "Funny Games" filminde, iki şiddet yanlısı genç adam, tatil evlerinde bir anne, baba ve oğlunu rehin alır ve kendi eğlenceleri için onları birbirleriyle sadist "oyunlar" oynamaya zorlar. Michael Haneke, 2007 yılında "Funny Games" filmini, bu sefer İngiliz ve ABD'li oyuncular Naomi Watts, Tim Roth, Michael Pitt, Brady Corbet ile yeniden çekti.


Amour, Aşk (2012) – IMDB Puanı 7.9

Yönetmen: Michael Haneke

Oyuncular: Jean-Louis Trintignant, Emmanuelle Riva, Isabelle Huppert

Michael Haneke, yalnızca şiddet, gerilim ve gizem filmleriyle tanınmıyor, istediğinde oldukça çarpıcı romantik ve dramatik filmler çekebileceğini de biliyoruz. Bunların en büyük örneği de Paris'te geçen "Amour (Aşk)" filmi. Georges ve Anne seksenli yaşlarda bir çifttir. Kültürlü ve emekli iki müzik öğretmeninin, kızları da bir müzisyendir. Bir gün Anne, felç geçirir ve çiftin sevgi bağı bunca yıldan sonra ciddi bir şekilde sınanır.


10.Jane Campion (1954-)

Yeni Zelandalı film yapımcısı ve yönetmen Jane Campion'ın filmleri, kadın karakterlerin güçlü, özgün ve zayıf yönlerini işleyen bir tarzda tanınıyor. En ünlü filmleri arasında "The Piano"(1993), "The Power of the Dog"(2021), "Bright Star"(2009) ve "The Portrait of a Lady"(1996) bulunuyor. Ayrıca bir film yönetmeni olarak "Top of the Lake"(2013-2017) isimli oldukça başarılı bir dizi projesine de imza attı. Jane Campion, filmlerinde özellikle kadınların iç dünyalarını, toplumdaki yerlerini ve cinsiyet rollerini ele alıyor. Ayrıca, doğal ve hüzünlü bir atmosfer yaratan sahneler ve özenle tasarlanmış karakterler gibi unsurlara da özen gösteriyor. Campion, kadınların sinemadaki varlığına dikkat çeken, edebi bir yaklaşım benimseyen ve her zaman yaratıcı sınırları zorlayan bir yönetmen. Birçok uluslararası ödüle sahip olan Jane Campion, 2021 yılında aldığı ikinci En İyi Yönetmen Oscar'ı ile bu dalda iki kez ödül alan ilk kadın yönetmen oldu.


The Piano (1993) – IMDB Puanı 7.5

Yönetmen: Jane Campion

Oyuncular: Holly Hunter, Harvey Keitel, Sam Neill, Anna Paquin, Kerry Walker

Jane Campion'ın yazıp yönettiği "The Piano", romantik drama türünde mutlaka izlenmesi gereken ve zihninizde iz bırakacak bir film. 19. yüzyılın ortalarında dilsiz bir kadın, genç kızı ve değerli piyanosuyla birlikte bir çiftçiyle görücü usulüyle evlenmesi için Yeni Zelanda'ya gönderilir; ancak kadın, kısa süre sonra beklenmedik biriyle beklenmedik duygular içine girer. Güçlü görsel dili ve diyaloğa ihtiyaç duymayan duygu aktarımları ile "The Piano", Jane Campion'ın neden usta bir yönetmen olduğunu kanıtlayan şaheserlerinden biri. "The Piano" filmi, Jane Campion'a En İyi Yönetmen ve En İyi Senaryo Oscar'larını kazandırdı.


The Power of the Dog (2021) – IMDB Puanı 6.8

Yönetmen: Jane Campion

Oyuncular: Benedict Cumberbatch, Kirsten Dunst, Jesse Plemons, Kodi Smit-McPhee

Geçmişe saplanmış bir çiftlik sahibi olan Phil, erkek kardeşinin yeni eşine ve onun oğluna kötü davranmaktadır. Ancak kalbi zamanla yumuşayan Phil, farklı bir yola sapacaktır. Jane Campion'ın senaryosunu Thomas Savage'ın romanından uyarlayarak yazdığı ve yönettiği "The Power of the Dog" filmi, En İyi Yönetmen Oscar'ını kazanarak, Campion'ın bu dalda iki kez Oscar kazanan ilk kadın yönetmen olmasını sağladı.


Top of the Lake (2013-2017) – IMDB Puanı 7.4

Yaratıcı: Jane Campion ve Gerard Lee

Oyuncular: Elisabeth Moss, David Wenham, Peter Mullan, Thomas M. Wright, Gwendoline Christie, Alice Englert

Usta yönetmenlerin en iyi filmlerini listelediğimiz bu yazıya "Top of the Lake" dizisi ile bir istisna yapmak istiyoruz. "Top of the Lake", 13 bölümlük iki sezonu ile tek bir hafta sonunda rahatlıkla izleyebileceğiniz bir polisiye gerilim dizisi. Jane Campion ve Gerard Lee'nin yaratıcılığını üstlendiği dizi, Campion'ın filmlerini sevenlerin ve polisiye tutkunlarının mutlaka izlemesi gereken yapımlardan. Jane Campion, dizinin tamamının senaryosunu yazdı ve sekiz bölümünü yönetti. Yeni Zelanda'daki bir gölün yakınında 12 yaşında bir kız ortadan kaybolur. Bu davaya takıntılı hale gelen Dedektif Robin Griffin ise küçük bir kasabanın sırları ve kendisinin bastırmaya çalıştığı taraflarıyla yüzleşmek zorunda kalır. Diziden bahsederken, girdiği her rolün altından ustalıkla kalkan Elisabeth Moss'u da ayrıca takdir etmeden geçemeyiz.


11.Alfred Hitchcock (1899-1980)

Kariyeri boyunca birçok unutulmaz film çeken Alfred Hitchcock, sinema tarihinin en önemli yönetmenlerinden biri. Korku, gerilim ve suç türlerindeki filmleri ile tanınan Hitchcock, psikolojik gerilimi ustalıkla kullanarak seyircileri büyüledi. Filmleri arasında "Psycho"(1960), "Rebecca"(1940) "Vertigo"(1958), "Rope"(1948), "North by Northwest", "Rear Window"(1954) ve "The Birds"(1963) gibi kült yapıtlar yer alıyor. Ayrıca, kariyeri boyunca pek çok ödül kazandı ve sinema dünyasına büyük katkılar sağladı. Alfred Hitchcock'un filmleri, sinema tutkunlarında hala büyük bir ilgi uyandırıyor ve birçok yönetmen için ilham kaynağı olmaya devam ediyor.


Psycho (1960) – IMDB Puanı 8.5

Yönetmen: Alfred Hitchcock

Oyuncular: Anthony Perkins, Janet Leigh, Vera Miles, John Gavin

Bir sekreter, işvereninin müşterisinden 40.000 doları zimmetine geçirir, kaçar ve bir motele yerleşir. Ancak bu sıradan bir motelden ziyade annesinin baskısı altında yaşayan Norman Bates'in işlettiği ürkütücü bir yerdir. Alfred Hitchcock dediğimizde listemize eklememiz gereken o kadar çok yapım var ki bunların arasından "Psycho"dan "The Birds"e (1963), "Vertigo"dan (1958) "Rope"a (1948) kadar sayısız gerilim ve gizem filmini ele alabiliriz. "Psycho"yu izleyip severseniz, her biri ayrı başyapıt olan bu filmlere de mutlaka göz atın.


Rebecca (1940) – IMDB Puanı 8.1

Yönetmen: Alfred Hitchcock

Oyuncular: Laurence Olivies, Joan Fontaine, George Sanders

Sinema tarihinin en önemli yönetmenlerinden Alfred Hitchcock'un yönettiği "Rebecca", kendine güvenen bir kadının, bir aristokratın karısı olarak yeni rolüne uyum sağlamak ve adamın ilk karısının hayaletimsi varlığından korkmaktan kaçınmak için verdiği uğraşı konu alıyor. Çekim ve sahneleriyle göz dolduran "Rebecca", En İyi Film ile birlikte, En İyi Sinematografi dalında da Oscar kazandı.


Rear Window (1954) – IMDB Puanı 8.5

Yönetmen: Alfred Hitchcock

Oyuncular: James Stewart, Grace Kelly, Wendell Corey, Thelma Ritter, Raymond Burr, Judith Evelyn, Ross Bagdasarian, Georgine Darcy

Psikolojik gerilim dendiğinde ilk akla gelen yönetmenlerden biri olan Alfred Hitchcock'un "Rear Window" filmi, Hitchcock'un en çok uyarlaması ve benzeri çekilen filmlerinden biri. Tekerlekli sandalyeye bağlı bir fotoğrafçı, New York'taki evinin avlu dairesinin penceresinden komşularını gözetler ve kız arkadaşının şüpheciliğine rağmen, komşularından birinin cinayet işlediğine ikna olur. Psikolojik olarak en derinlikli filmlerin, genellikle ana karakterin kendi gerçekliğini sorguladığı filmler olduğunu düşünürsek, "Rear Window" filminden keyif almamak çok zor.


12.Akira Kurosawa (1910-1998)

Japon sinemasının en etkileyici ve önemli isimlerinden biri olan Akira Kurosawa, kariyeri boyunca birçok unutulmaz filme imza attı. "Seven Samurai"(1954), "Ran"(1985), "Rashomon"(1952), "Yojimbo"(1961), "Ikiru"(1952) ve "Throne of Blood"(1957) gibi kült yapıtlar Kurosawa'nın en önemli eserleri arasında. Filmlerinde Japon kültürünü, geleneklerini ve tarihini derinlemesine ele alan Akira Kurosawa, güçlü karakterler ve etkileyici hikayeler yaratmayı seviyor. Akira Kurosawa'nın filmleri, sinema tarihine büyük bir katkı sağladı ve dünya çapında bir hayran kitlesi edinmesine yol açtı.


Seven Samurai (1954) – IMDB Puanı 8.6

Yönetmen: Akira Kurosawa

Oyuncular: Toshiro Mifune, Takashi Shimura, Keiko Tsushima, Yukiko Shimazaki, Kamatari Fujiwara, Daisuke Kato

Haydutlar tarafından sömürülen bir köydeki çiftçiler, korunmak için kıdemli bir samuray tutar ve ona katılmak için altı samuray daha toplar. Japon sinemasının en ünlü yönetmenlerinden Akira Kurosawa'nın "Seven Samurai" filmi, ikonikleşen western yapımlarından "The Magnificent Seven"a (1960) da ilham oldu.


Ikiru (1952) – IMDB Puanı 8.3

Yönetmen: Akira Kurosawa

Oyuncular: Takashi Shimura, Nobup Kaneko, Shinc'ichi Himori, Haruo Tanaka, Minoru Chiaki, Miki Odagiri, Bokuzen Hidari

Japon sinemanın olduğu kadar uluslararası sinemanın da en tanınmış yönetmenlerden olan Akira Kurosawa'nın "Ikiru" filminde, ölümcül bir kansere yakalandığını öğrenen bir bürokratın, hayatın anlamını bulmaya çalışmasını izliyoruz. Drama türündeki "Ikiru" filminin senaryosu, Akira Kurosawa ile birlikte Shinobu Hashimoto ve Hideo Oguni'nin imzasını taşıyor.


Ran (1985) – IMDB Puanı 8.2

Yönetmen: Akira Kurosawa

Oyuncular: Tatsuya Nakadai, Akira Terao, Jinpachi Nezu, Daisuke Ryu, Mieko Harada, Yoshiko Miyaaki, Hiasahi Igawa, Pita, Masayuki Yui

Orta Çağ Japonya'sında geçen "Ran" filminde, yaşlı bir savaş lordu emekli olur ve imparatorluğunu üç oğluna devreder. Ancak yeni elde ettikleri bu gücün, oğullarını nasıl yozlaştıracağını, birbirlerine ve babalarına düşman olmalarına neden olacağını öngöremez. Akira Kurosawa, "Ran" filmi ile yine oldukça epik bir savaş dramasına imza atıyor.


13.Wes Anderson (1969-)

Wes Anderson, çağdaş sinemanın en önemli ve yaratıcı yönetmenlerinden biri. "The Grand Budapest Hotel"(2014), "Moonrise Kingdom"(2012), "The Royal Tenenbaums"(2001), "Fantastic Mr. Fox"(2009), "Rushmore"(1998), "Isle of Dogs"(2018) ve "The French Dispatch"(2021) gibi filmler, Wes Anderson'ın karakteristik tarzının birer örneği olarak kabul ediliyor. Filmlerinde canlı renk paletleri, eşsiz tasarımlar, çarpıcı simetriler ve sıra dışı karakterler kullanarak Wes Anderson kendine özgü bir dünya yaratıyor. Kendine has tarzı ve yaratıcılığı, seyircileri her zaman etkilerken filmleri birçok ödül kazanıyor. Wes Anderson, sıra dışı hikayeleri ve özgün atmosferleriyle sinema dünyasında kalıcı bir iz bıraktı ve bırakmaya devam ediyor.


The Grand Budapest Hotel (2014) – IMDB Puanı 8.1

Yönetmen: Wes Anderson

Oyuncular: Ralph Fiennes, F. Murray Abraham, Mathieu Amalric, Adrien Brody, Willem Dafoe, Jeff Goldblum, Harvey Keitel, Jude Law, Bill Murray, Edward Norton, Saoirse Ronan, Jason Schwartzman, Léa Seydoux, Tilda Swinton, Tom Wilkinson, Owen Wilson, tony Revolori

Wes Anderson, pastel renklerle bezeli sahneleri, simetrik kamera açılarıyla olduğu kadar sempatik hikayeleri ve tabii ki ünlü oyuncularla dolu dev kadroları ile de tanınıyor. Macera, komedi ve suç türlerindeki "The Grand Budapest Hotel" filmi de tam olarak böyle bir yapım. Bir yazar, birinci sınıf bir otelin yaşlanmakta olan sahibiyle karşılaşır ve ona, otelin görkemli yıllarında lobi görevlisi olarak otelde çalıştığı ilk yıllarını anlatır.


Moonrise Kingdom (2012) – IMDB Puanı 7.8

Yönetmen: Wes Anderson

Oyuncular: Jared Gilman, Kara Hayward, Bruce Wilis, Bill Murray, Edward Norton, Frances McDormand, Tilda Swinton, Jason Schwartzman, Bob Balaban, Lucas Hedges

12 yaşındaki iki "tuhaf" çocuk, birbirleri için yaratıldıklarına inandıkları için birlikte kaçarlar. Tipik bir Wes Anderson filmi olan "Moonrise Kingdom", gerek renk paleti gerekse de keyif veren anlatımı ile yazı temsil eden her şeyi anımsatmayı başarıyor. Komedi ve dram türlerindeki aile filmi "Moonrise Kingdom"ın senaryosunu Wes Anderson, Roman Coppola ile birlikte kaleme aldı.


Fantastic Mr. Fox (2009) – IMDB Puanı 7.9

Yönetmen: Wes Anderson

Seslendirme Kadrosu: George Clooney, Meryl Streep, Bill Murray, Jason Schwartzman, Michael Gambon, Willem Dafoe, Owen Wilson, Wes Anderson

Wes Anderson'ın çok sevilen filmlerinden "Fantastic Mr. Fox", ironik eksantrikliği, neşeli sürrealizmi ve geleneksel stop-motion tekniği kullanma biçimiyle zihinlerimizdeki güncelliğini korumaya devam ediyor. Mr. Fox, ailesini beslemek için çiftliklerden tavuk ve hindi çalmaktadır. Giderek sinirlenen çiftçiler sonunda hırsızı yakalar. Ancak bu sefer Mr. Fox, sadece kendisi için değil, herkes için özgürlük derdine düşer. Macera ve komedi türlerindeki animasyon filmi "Fantastic Mr. Fox"un senaryosu, Roald Dahl ve Noah Baumbach ile birlikte Wes Anderson'ın imzasını taşıyor.


14.Martin Scorsese (1942-)

Martin Scorsese, Amerikan sinema tarihindeki en önemli yönetmenlerden biri olarak kabul ediliyor. "Taxi Driver"(1976), "The Wolf of Wall Street"(2013), "Shutter Island"(2010), "Raging Bull"(1980), "Goodfellas"(1990), "The Departed"(2006), "The Irishman"(2019), "The Aviator"(2004) ve "Hugo"(2011) gibi filmler, Martin Scorsese'nin unutulmaz yapıtları arasında yer alıyor. Filmlerinde sert gerçekçiliği, yoğun atmosferi ve karakteristik müzik seçimleri kullanarak, kendi imzasının, izleyicilerin zihninde yer etmesini sağlıyor. Martin Scorsese'nin filmleri, sinema tutkunları için büyük ilgi uyandırıyor ve saygın bir yönetmen olarak kariyerine devam ediyor.


Taxi Driver (1976) – IMDB Puanı 8.2

Yönetmen: Martin Scorsese

Oyuncular: Robert De Niro, Jodie Foster, Cybill Shepherd, Albert Brooks, Diahnne Abbott, Victor Argo

Gizem ve suç türlerinde yarattığı olağanüstü filmlerle kendisini defalarca kez kanıtlamış Martin Scorsese'nin en iyi filmlerini sıralamak oldukça zorlu bir görev ancak yine de kendini öne çıkaran "Taxi Driver", bunların başında geliyor. "Taxi Driver" filminde, New York'ta gece vakti taksi şoförü olarak çalışan, akli dengesi yerinde olmayan bir gaziyi takip ediyoruz. Şehirdeki yozlaşma ve kalitesizlik, taksi şoförünün şiddetli eylem dürtüsünü körüklüyor.


The Wolf of Wall Street (2013) – IMDB Puanı 8.2

Yönetmen: Martin Scorsese

Oyuncular: Leonardo DiCaprio, Margot Robbie, Jonah Hill, Matthew McConaughey, Kyle Chandler, Jon Bernthal, Jon Favreau, Cristin Milioti

Jordan Belfort'un gerçek hikayesine dayanan "The Wolf of Wall Street", suç filmlerinin ustası Martin Scorsese'nin imzasını taşıyan ikonikleşmiş bir kara komedi. Aynı zamanda bu film, Margot Robbie'nin tüm Hollywood'un dikkatini üstüne çektiği yapım. "The Wolf of Wall Street" filminde, 1980'lerin yozlaşmış Wall Street'indeki aldatma ve açgözlülük dünyasına giren bir borsacı olan Jordan Belfort'un yükseliş ve düşüş hikayesini izliyoruz.


Shutter Island (2010) – IMDB Puanı 8.2

Yönetmen: Martin Scorsese

Oyuncular: Leonardo DiCaprio, Mark Ruffalo, Emily Mortimer, Ben Kingsley, Michelle Williams

Martin Scorsese'nin ustalık eseri diyebileceğimiz psikolojik gerilimi "Shutter Island", izleyen hemen herkesi ter köşe yapmayı başararak etkisi altına alan bir yapım. Martin Scorsese'nin sanatsal sinema estetiği sayesinde görsel olarak oldukça başarılı olan "Shutter Island", anlaşılır hale gelse de tekrar tekrar izlenebilecek kadar zevk veren filmlerden. 1954 yılında bir federal ajanın, psikolojik problemleri olan suçluların kapatıldığı bir hastane-hapishanedeki mahkumlardan birinin ortadan kayboluşunu araştırmak için tesisin bulunduğu adaya gelişini izliyoruz. Leonardo DiCaprio, bu çok katmanlı karakteri olabilecek en derinlikli şekilde ele alıyor.


15.Denis Villeneuve (1967-)

Denis Villeneuve, çağdaş sinemanın en yaratıcı ve başarılı yönetmenlerinden biri. "Arrival"(2016), "Blade Runner 2049"(2017), "Dune"(2021), "Prisoners"(2013), "Sicario"(2015) ve "Enemy"(2013) gibi filmler, Denis Villeneuve'nin yönetmenlik becerilerinin en iyi örneklerini sunuyor. Filmlerinde görsel zenginlik, atmosferik müzikler ve karakter odaklı hikayeler kullanan Villeneuve, kendine özgü bir sinematik dünya yaratıyor. Filmlerindeki derinlik, sıra dışı atmosferler ve yaratıcılığı, seyircileri her zaman etkilemeyi başarıyor. Çağdaş sinemada önemli bir yer edinen Denis Villeneuve, gelecekteki filmleri için de büyük bir beklenti ve heyecan yaratıyor.


Arrival (2016) – IMDB Puanı 7.9

Yönetmen: Denis Villeneuve

Oyuncular: Amy Adams, Jeremy Renner ve Forest Whitaker

Denis Villeneuve'ün başyapıtlarından biri olarak kabul edilen "Arrival", ilginç hikaye ve kurgusuyla en kafa karıştırıcı ve düşündürücü filmler arasında yer alıyor. Bu filmi tanımlarken "bilim kurgu türüne seviye atlatan" tanımını yaparsak, çoğu izleyici ve eleştirmen bize katılacaktır. Seviye atlatmayan filmleri sevmediğimizden değil, seviye atlatanları unutamadığımızdan... Denis Villeneuve'ün "Arrival"ı için söyleyebileceğimiz tek şey; filmi çözmek için sonuna dek bekleyin ve sonra yeniden izleyin. Dünyanın farklı bölgelerine aynı anda 12 uzay aracı iner. Ancak uzaylıların amacı anlaşılamaz. Bir dilbilimci, uzay araçlarından birine gönderilerek uzaylıların dilini ve amaçlarını çözmeye çalışır.


Blade Runner 2049 (2017) – IMDB Puanı 8.0

Yönetmen: Denis Villeneuve

Oyuncular: Ryan Gosling, Harrison Ford, Ana de Armas, Dave Bautistas, Robin Wright, Jared Leto

Denis Villeneuve'ün, bir kez daha bilim kurgu estetiğini kendi stiliyle harmanladığı, olağanüstü görsellerle karşımıza çıkan filmi "Blade Runner 2049", Ridley Scott imzalı "Blade Runner" (1982) isimli kült yapımın devamı niteliğinde. Genç Blade Runner K'in uzun süredir saklı kalmış bir sırrı keşfetmesi, onu 30 yıldır kayıp olan eski Blade Runner Rick Deckard'ın izini sürmeye yönlendiriyor.


Dune: Part One (2021) – IMDB Puanı 8.0

Yönetmen: Denis Villeneuve

Oyuncular: Timothée Chalamet, Rebecca Ferguson, Zendaya, Oscar Isaac, Jason Momoa, Stellan Skarsgard, Josh Brolin, Javier Bardem

"Dune" filmi, izleyen çoğu kişi ve eleştirmenler tarafından "Uzun zamandır gelen en iyi bilim kurgu filmi" olarak tanımlanıyor. Denis Villeneuve'ün çocukluğundan beri "Dune"u çekmenin hayalini kurduğu ve bu filme hazırlanmak için öncesinde "Arrival" ve "Blade Runner 2049" ile bilim kurgu türüne kendini alıştırdığı biliniyor. Villeneuve'ün senaryo ekibinde de yer aldığı "Dune", ABD'li yazar Frank Herbert'ın aynı adlı roman serisinden uyarlanıyor. Soylu bir aile olan Atreides'in, imparator tarafından galaksinin en önemli kaynağı 'baharatın' çıkarıldığı çöl gezegeni Arrakis'in koruyuculuğunu yapma amacıyla görevlendirilmesi ve bu değerli gezegen üzerindeki hak iddialarıyla büyüyen politik bir bilim kurgu hikayesi anlatılıyor. Filmi, bu entrikalar arasında kalıp hem evinden hem de ailesinden olan Paul Atreides'in gözünden izliyoruz. Devam filmleri çekilmekte olduğu için "Dune: Part One" olarak da anılan "Dune" filminin devam yapımları da Denis Villeneuve'ün başarılı yönetmenliğine emanet edildi.


Kadın Yönetmenlerin Mutlaka İzlemeniz Gereken Filmleri

Düşündüren Filmler; Senaryosuyla Beyin Yakan 15 Film

Bize Anti-Kahramanları Sevdiren Dizi ve Filmler

EN ÇOK OKUNANLAR

Coachella Festivali'nin En İyi Stil Görünümleri
Coachella Festivali'nin En İyi Stil Görünümleri

Coachella Festivali'nin En İyi Stil Görünümleri

1 dakika okunma süresi
Arzu Nesnesi: Hailey Bieber'ın Rhode Telefon Kılıfı
Arzu Nesnesi: Hailey Bieber'ın Rhode Telefon Kılıfı

Arzu Nesnesi: Hailey Bieber'ın Rhode Telefon Kılıfı

1 dakika okunma süresi
Ipekyol x Elie Saab İş Birliği
Ipekyol x Elie Saab İş Birliği

Ipekyol x Elie Saab İş Birliği

1 dakika okunma süresi
“Kimler Geldi Kimler Geçti” Dizisi Hakkında Her Şey
“Kimler Geldi Kimler Geçti” Dizisi Hakkında Her Şey

“Kimler Geldi Kimler Geçti” Dizisi Hakkında Her Şey

3 dakika okunma süresi
Özge Gürel ile Dubai Keşfi
Özge Gürel ile Dubai Keşfi

Özge Gürel ile Dubai Keşfi

16 dakika okunma süresi

DAHA FAZLASI

“Anyone But You” Filmi Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey
“Anyone But You” Filmi Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

“Anyone But You” Filmi Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

Sevgilinizle Birlikte İzleyebileceğiniz En Romantik Filmler
Sevgilinizle Birlikte İzleyebileceğiniz En Romantik Filmler

Sevgilinizle Birlikte İzleyebileceğiniz En Romantik Filmler

“Dune: Çöl Gezegeni Bölüm 2” Filmi Hakkında Tüm Detaylar
“Dune: Çöl Gezegeni Bölüm 2” Filmi Hakkında Tüm Detaylar

“Dune: Çöl Gezegeni Bölüm 2” Filmi Hakkında Tüm Detaylar

Nisan Ayı Dizi Önerileri
Nisan Ayı Dizi Önerileri

Nisan Ayı Dizi Önerileri

“Deadpool & Wolverine” Filmi Hakkında Her Şey
“Deadpool & Wolverine” Filmi Hakkında Her Şey

“Deadpool & Wolverine” Filmi Hakkında Her Şey

“Dune: Çöl Gezegeni Bölüm 2” Filmi İncelemesi
“Dune: Çöl Gezegeni Bölüm 2” Filmi İncelemesi

“Dune: Çöl Gezegeni Bölüm 2” Filmi İncelemesi

“Yüzyıllık Yalnızlık” Dizisi Hakkında Bilmeniz Gerekenler
“Yüzyıllık Yalnızlık” Dizisi Hakkında Bilmeniz Gerekenler

“Yüzyıllık Yalnızlık” Dizisi Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Mart Ayı Film Önerileri
Mart Ayı Film Önerileri

Mart Ayı Film Önerileri

74. Berlin Uluslararası Film Festivali Kazananları
74. Berlin Uluslararası Film Festivali Kazananları

74. Berlin Uluslararası Film Festivali Kazananları

“Challengers” Filmi İncelemesi
“Challengers” Filmi İncelemesi

“Challengers” Filmi İncelemesi

“Bridget Jones'un Günlüğü 4” Filmi Hakkında Merak Edilenler
“Bridget Jones'un Günlüğü 4” Filmi Hakkında Merak Edilenler

“Bridget Jones'un Günlüğü 4” Filmi Hakkında Merak Edilenler

Mart Ayı Dizi Önerileri
Mart Ayı Dizi Önerileri

Mart Ayı Dizi Önerileri