Oscar Ödüllü Tarihi Filmler

Dönem kostümleri ve prodüksiyon tasarımı ile göz dolduran tarihi filmler, etkileyici hikayeleri ve başarılı oyunculukları ile Akademi Ödülleri'nde en iddialı yapımlar arasına giriyor. Aksiyon, dram, savaş, biyografi ve politik gerilim gibi farklı türlerdeki en etkileyici Oscar ödüllü tarihi filmleri derledik.

YAZAR: Çisem Danacı
ABONE OL
22 Mart 2023 Çarşamba 13:05 | Son Güncellenme:
20 dakika okunma süresi
Oscar Ödüllü Tarihi Filmler

Oscar Ödüllü Tarihi Filmler

Tarihi filmler, geçmişe yolculuk yapmanın en keyifli yolu olabilir. Dönem kostümlerinin göz alıcılığı, prodüksiyon tasarımının etkileyiciliği, hikaye anlatıcılığının derinliği ve başarılı oyunculukları ile izleyenleri bugünden koparıp geçmişin gerilimli, gizemli veya aksiyonlu dünyasına taşıyor. Gerçek kişi ve olayları olduğu kadar gerçek olaylardaki kurgusal karakterleri de izleyebildiğimiz tarihi filmlerin en iyi örneklerine göz atarak, Oscar ödüllü en etkileyici tarihi filmleri izleme listemize kaydedelim.

1.Braveheart (1995) – IMDB Puanı 8.4

Yönetmen: Mel Gibson

Oyuncular: Mel Gibson, Sophie Marceau, Patrick McGoohan, Angus Macfadyen, James Robinson, Sean Lawlor, Sandy Nelson, James Cosmo

"Braveheart" filmi, İskoç savaşçı William Wallace'ın, anavatanını İngiltere Kralı I. Edward'ın zulmünden kurtarmak için vatandaşları bir isyanda yönetmesini konu alıyor. "Braveheart", En İyi Film, En İyi Yönetmen, En İyi Sinematografi, En İyi Ses Kurgusu ve En İyi Makyaj olmak üzere beş dalda Oscar Ödülü sahibi.


2.Gladiator (2000) – IMDB Puanı 8.5

Yönetmen: Ridley Scott

Oyuncular: Russell Crowe, Joaquin Phoenix, Connie Nielsen, Oliver Reed, Richard Harris, Derek Jacobi, Djimon Hounsou

Eski bir Romalı general, ailesini öldüren ve onu köleliğe zorlayan yozlaşmış imparatordan intikam almak için yola koyulur. Russell Crowe ve Joaquin Phoenix'in başrollerinde yer aldığı "Gladiator", En İyi Film ile birlikte En İyi Erkek Oyuncu, En İyi Kostüm Tasarımı, En İyi Ses ve En İyi Görsel Efekt olmak üzere beş dalda Oscar aldı.


3.The King's Speech (2010) – IMDB Puanı 7.8

Yönetmen: Tom Hooper

Oyuncular: Colin Firth, Helena Bonham Carter, Geoffrey Rush, Derek Jacobi, Freya Wilson, Ramona Marquez

"The King's Speech", Kraliçe 2. Elizabeth'in babası Kral 6. George'un hikayesine odaklanıyor. 1936'da beklenmedik bir şekilde Britanya İmparatorluğu tahtına oturan George'un, hükümdarlık konusundaki kararsızlığını ve kekemelik problemleri nedeniyle ulusal konuşma yapma konusundaki tereddütlerini izliyoruz. David Seidler'ın senaryosunu yazdığı "The King's Speech" filminde Kral 6. George'u Colin Firth, onun eşi ve Elizabeth'in annesi olan kraliçeyi Helena Bonham Carter, Prenses Elizabeth'i Freya Wilson, Prenses Margaret'ı Ramona Marquez canlandırıyor. 2011 yılında sekiz dalda Akademi Ödülleri'ne aday olan "The King's Speech", En İyi Film, En İyi Erkek Oyuncu, En İyi Yönetmen ve En İyi Senaryo dallarında Oscar kazandı.


4.Apocalypse Now (1979) – IMDB Puanı 8.5

Yönetmen: Francis Ford Coppola

Oyuncular: Martin Sheen, Marlon Brando, Robert Duvall, Frederic Forrest, Sam Bottoms, Laurence Fishburne, Albert Hall, Harrison Ford, Dennis Hopper

Vietnam'da görev yapan bir ABD Ordusu subayı, kendisini tanrı olarak gören dönek bir Özel Kuvvetler Albayını öldürmekle görevlendirilir. Francis Ford Coppola'nın yönetmenliğin yanı sıra senaryo ekibinde de yer aldığı "Apocalypse Now", aday olduğu sekiz kategorinin ikisi olan En İyi Sinematografi ve En İyi Ses dalında Oscar Ödülü kazandı.


5.Dunkirk (2017) – IMDB Puanı 7.8

Yönetmen: Christopher Nolan

Oyuncular: Fionn Whitehead, Barry Keoghan, Tom Hardy, Aneurin Barnard, Harry Styles, Cillian Murphy, Kenneth Branagh, Mark Rylance, Damien Bonnard, Jack Lowden

Belçika, İngiliz İmparatorluğu ve Fransa'dan gelen müttefik askerler, Fransa'nın Dunkirk Limanı'nda Alman Ordusu tarafından kuşatılır ve bir yandan savaş devam ederken tahliye edilmeye çalışılırlar. 2. Dünya Savaşı'nın en şiddetli muharebelerinden birini yansıtan "Dunkirk" filmi, Christopher Nolan'ın kendine özgü anlatım teknikleriyle oldukça sıra dışı bir yapım olarak karşımıza çıkıyor. Nolan'ın senaryosunu da yazdığı "Dunkirk", En İyi Film Kurgusu, En İyi Ses Kurgusu ve en İyi Ses Miksajı dallarında Oscar kazanırken, En İyi Müzik, En İyi Film, En İyi Yönetmen, En İyi Sinematografi ve En İyi Prodüksiyon Tasarımı kategorilerinde de adaylık elde etti.


6.Spartacus (1960) – IMDB Puanı 7.9

Yönetmen: Stanley Kubrick, Anthony Mann

Oyuncular: Kirk Douglas, Laurence Olivier, Jean Simmons, Charles Laughton, Peter Ustinov, John Gavin, Nina Foch, John Ireland

Bir köle olan Spartacus, gladyatör olarak acımasız bir eğitimden sağ kurtulur ve hırslı Crassus ayaklanmayı bastırarak güç kazanmaya çalışırken, çökmekte olan Roma İmparatorluğu'na karşı şiddetli bir isyana öncülük eder. Usta yönetmen Stanley Kubrick'in imzasını taşıyan, Anthony Mann'in de filmdeki birkaç sahneyi yönettiği "Spartacus" filmi, En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu, En İyi Sinematografi, En İyi Sanat Yönetimi, En İyi Kostüm Tasarımı dallarında topla dört Oscar Ödülü kazandı.


7.Ben Hur (1959) – IMDB Puanı 8.1

Yönetmen: William Wyler

Oyuncular: Charlton Heston, Jack Hawkins, Stephen Boyd, Haya Harareet, Hugh Griffith, Martha Scott, Cathy O'Donnell

"Ben Hur" filminde, birinci yüzyılda Kudüs'te yaşayan bir Yahudi prens, Romalı bir arkadaşı tarafından ihanete uğrayıp köleliğe gönderildikten sonra özgürlüğünü geri kazanır ve intikam almak için geri döner. 1960 yılının Akademi Ödülleri'nde çoğu kategoride Oscar'ı kucaklayan "Ben Hur"; En İyi Film, En İyi Erkek Oyuncu, En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu, En İyi Yönetmen, En İyi Sinematografi, En İyi Sanat Yönetimi, En İyi Kostüm Tasarımı, En İyi Ses, En İyi Kurgu, En İyi Görsel Efekt ve En İyi Müzik dallarında toplam 11 Oscar Ödülü sahibi.


8.All Quiet on the Western Front (2022) – IMDB Puanı 7.8

Yönetmen: Edward Berger

Oyuncular: Felix Kammerer, Albrech Schuch, Aaron Hilmer, Daniel Brühl, Lesley Paterson

"All Quiet on the Western Front" filminde, Birinci Dünya Savaşı sırasında genç bir Alman askerinin batı cephesinde yaşadığı korkunç deneyimleri ve sıkıntıları izliyoruz. Alman yapımı "All Quiet on the Western Front", 2023 Akademi Ödülleri'nde En İyi Yabancı Film kategorisinin yanı sıra En İyi Müzik, En İyi Sinematografi ve En İyi Prodüksiyon Tasarımı dallarında da Oscar kazandı.


9.12 Years of Slave (2013) – IMDB Puanı 8.1

Yönetmen: Steve McQueen

Oyuncular: Chiwetel Ejiofor, Lupita Nyong'o, Michael Kenneth Williams, Michael Fassbender, Brad Pitt, Dwight Henry

Savaş öncesi Amerika Birleşik Devletleri'nde, New York eyaletinin kuzeyinden özgür bir siyah adam olan Solomon Northup kaçırılır ve köle olarak satılır. "12 Years of Slave" filminde Northup'ın özgürlük mücadelesini izliyoruz. Film, Solomon Northup'ın kaleme aldığı aynı isimli kitaptan senaryoya John Ridley tarafından uyarlanıyor. "12 Years of Slave", aday olduğu pek çok kategorinin yanı sıra En İyi Film, En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu ve En İyi Uyarlama Senaryo dallarında Oscar Ödülü kazandı.


10.The Iron Lady (2011) – IMDB Puanı 6.4

Yönetmen: Phyllida Lloyd

Oyuncular: Meryl Streep, Jim Broadbent, Richard E. Grant, Susan Brown, Phoebe Waller-Bridge, Iain Glen, Alexandra Roach

"The Iron Lady" filminde yaşlı bir kadın olarak karşımıza çıkan Margaret Thatcher'ın, yakın zamanda kaybettiği kocasının ölümüyle yüzleşmeye çalışmasını izliyoruz. Kocasını hayal ettiği bu yas döneminde, Margaret Thatcher'ın gençliğinden İngiltere Başbakanı olduğu döneme kadar geçmiş yaşamından sahneler araya giriyor. Abi Morgan'ın senaryosunu yazdığı "The Iron Lady", Meryl Streep'e En İyi Kadın Oyuncu ödülünü kazandırırken ve En İyi Makyaj kategorisinde de Oscar Ödülü sahibi.


11.The Queen (2006) – IMDB Puanı 7.3

Yönetmen: Stephen Frears

Oyuncular: Helen Mirren, Michael Sheen, James Cromwell, Alex Jennings, Roger Allam, Sylvia Syms, Tim McMullan

Muhtemelen Kraliçe 2. Elizabeth'in kurgulandığı en başarılı filmlerden biri olan "The Queen", oldukça dikkat çekici bir yapım. Eleştirmenlerden ve izleyicilerden büyük ölçüde olumlu dönüş alan "The Queen" filminde Kraliçe 2. Elizabeth'i Helen Mirren canlandırıyor. Mirren, bu başarılı performansıyla En İyi Kadın Oyuncu Oscar'ını da kazandı. "The Queen"in senaryosunu ise Kraliyet Ailesi'nin hayatını ve Kraliçe 2. Elizabeth'in tahta geçmesiyle başlayan tarihi olayları konu alan çok sevilen "The Crown" dizisinin yaratıcısı olan Peter Morgan yazdı. "The Queen" filmi, Prenses Diana'nın ölümünden sonra Kraliçe 2. Elizabeth'in, kimsenin tahmin edemeyeceği bir dizi olaya verdiği tepkilerle boğuşmasını anlatıyor.


12.1917 (2019) – IMDB Puanı 8.2

Yönetmen: Sam Mendes

Oyuncular: George MacKay, Dean-Charles Chapman, Richard Madden, Benedict Cumberbatch, Andrew Scott, Claire Duburcq, Daniel Mays, Colin Firth

Sinematografisiyle büyük beğeni toplayan "1917" filmi, tek plan gibi çekilerek savaş filmleri arasında yüksek bir standarda yerleşti. 6 Nisan 1917 günü bir piyade taburu, düşman bölgesinin derinliklerinde savaşmak için toplanırken, iki asker zamana karşı yarışmak ve 1.600 askerin ölümcül bir tuzağa doğru yürümesini engelleyecek bir mesaj iletmek üzere görevlendirilir. "1917" filmi; En İyi Sinematografi, En İyi Görsel Efekt ve En İyi Ses Miksajı dallarında Oscar sahibi.


13.Lincoln (2012) – IMDB Puanı 7.3

Yönetmen: Steven Spielberg

Oyuncular: Daniel Day-Lewis, Sally Field, David Strathairn, Joseph Gordon-Levitt, James Spader, Hal Holbrook, Tommy Lee Jones, John Hawkes, Jackie Earle Haley, Bruce McGill, Tim Blake Nelson

Amerikan İç Savaşı şiddetlenmeye devam ederken, Amerika Başkanı Lincoln, köleleri özgürleştirme kararı konusunda kendi kabinesindeki birçok kişiyle çatışırken, savaş alanında devam eden katliamla mücadele etmeye çalışır. Lincoln'ü canlandıran Daniel Day-Lewis'e En İyi Erkek Oyuncu Oscar'ını kazandıran "Lincoln" filmi, En İyi Prodüksiyon Tasarımı dalında da Akademi Ödülü'nün sahibi oldu.


14.Schindler's List (1993) – IMDB Puanı 9.0

Yönetmen: Steven Spielberg

Oyuncular: Liam Neeson, Ralph Fiennes, Caroline Goodall, Ben Kingsley, Jonathan Sagall, Embeth Davidtz

Tarihi bir savaş filmi olan "Schindler's List", sinema tarihinin en kült İkinci Dünya Savaşı konulu yapımı olabilir. O kadar ki filmin, Thomas Keneally'nin kitabından uyarlandığı gözden kaçabiliyor. Alman işgali altındaki Polonya'da sanayici Oskar Schindler, Naziler tarafından uygulanan zulme tanık olduktan sonra fabrikasında çalışan Yahudi aileleri saklamaya başlar. Steven Spielberg'ün başyapıtlarından kabul edilen ve gerçek bir hikayeye dayanan bu tarihi filmde Liam Neeson, Ralph Fiennes ve Ben Kingsley'nin performansları yoğun övgülerle karşılandı. "Schindler's List" filmi; En İyi Yönetmen, En İyi Uyarlama Senaryo, En İyi Film, En İyi Sinematografi, En İyi Sanat Yönetimi, En İyi Film Kurgusu ve En İyi Müzik kategorilerinde Oscar Ödülü sahibi.


15.The Theory of Everything (2014) – IMDB Puanı 7.7

Yönetmen: James Marsh

Oyuncular: Eddie Redmayne, Felicity Jones, Tom Prior, Harry Lloyd, Alice Orr-Ewing, David Thewlis, Emily Watson, Michael Marcus

"The Theory of Everything" filmi, tarihin en önemli bilim insanlarından biri olan ünlü fizikçi Stephen Hawking ve eşi arasındaki ilişkiye odaklanıyor. Stephen, bilim dünyasındaki yeri ve Jane ile aşkı gün geçtikçe büyürken, bir yandan da giderek ilerleyen hastalığıyla boğuşuyor. Stephen Hawking'i canlandıran Eddie Redmayne, bu performansıyla En İyi Erkek Oyuncu Oscar'ını kazandı. "The Theory of Everything", En İyi Film, En İyi Kadın Oyuncu, En İyi Uyarlama Senaryo ve En İyi Müzik dallarında da adaylık elde etti.


En İyi Film Oscar'ını Kazanmış Yapımlar

Kraliçe 2. Elizabeth'i Konu Alan Dizi, Film ve Belgeseller

En İyi Kitap Uyarlaması Filmler

EN ÇOK OKUNANLAR

Özge Gürel ile Dubai Keşfi
Özge Gürel ile Dubai Keşfi

Özge Gürel ile Dubai Keşfi

16 dakika okunma süresi
Ipekyol x Elie Saab İş Birliği
Ipekyol x Elie Saab İş Birliği

Ipekyol x Elie Saab İş Birliği

1 dakika okunma süresi
Mayıs Ayı Burç Yorumları
Mayıs Ayı Burç Yorumları

Mayıs Ayı Burç Yorumları

20 dakika okunma süresi
24 Nisan'daki Akrep Burcu Dolunayında Burçları Neler Bekliyor?
24 Nisan'daki Akrep Burcu Dolunayında Burçları Neler Bekliyor?

24 Nisan'daki Akrep Burcu Dolunayında Burçları Neler Bekliyor?

10 dakika okunma süresi
Arzu Nesnesi: Hailey Bieber'ın Rhode Telefon Kılıfı
Arzu Nesnesi: Hailey Bieber'ın Rhode Telefon Kılıfı

Arzu Nesnesi: Hailey Bieber'ın Rhode Telefon Kılıfı

1 dakika okunma süresi

DAHA FAZLASI

Nisan Ayı Film Önerileri
Nisan Ayı Film Önerileri

Nisan Ayı Film Önerileri

En İyi Shakespeare Uyarlaması Filmler
En İyi Shakespeare Uyarlaması Filmler

En İyi Shakespeare Uyarlaması Filmler

“Yüzyıllık Yalnızlık” Dizisi Hakkında Bilmeniz Gerekenler
“Yüzyıllık Yalnızlık” Dizisi Hakkında Bilmeniz Gerekenler

“Yüzyıllık Yalnızlık” Dizisi Hakkında Bilmeniz Gerekenler

“Deadpool & Wolverine” Filmi Hakkında Her Şey
“Deadpool & Wolverine” Filmi Hakkında Her Şey

“Deadpool & Wolverine” Filmi Hakkında Her Şey

“Kimler Geldi Kimler Geçti” Dizisi Hakkında Her Şey
“Kimler Geldi Kimler Geçti” Dizisi Hakkında Her Şey

“Kimler Geldi Kimler Geçti” Dizisi Hakkında Her Şey

Mayıs Ayı Film Önerileri
Mayıs Ayı Film Önerileri

Mayıs Ayı Film Önerileri

“Beetlejuice Beetlejuice” Filmi Hakkında Tüm Detaylar
“Beetlejuice Beetlejuice” Filmi Hakkında Tüm Detaylar

“Beetlejuice Beetlejuice” Filmi Hakkında Tüm Detaylar

Nisan Ayı Dizi Önerileri
Nisan Ayı Dizi Önerileri

Nisan Ayı Dizi Önerileri

“Anyone But You” Filmi Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey
“Anyone But You” Filmi Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

“Anyone But You” Filmi Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

“Bridget Jones'un Günlüğü 4” Filmi Hakkında Merak Edilenler
“Bridget Jones'un Günlüğü 4” Filmi Hakkında Merak Edilenler

“Bridget Jones'un Günlüğü 4” Filmi Hakkında Merak Edilenler

Mart Ayı Dizi Önerileri
Mart Ayı Dizi Önerileri

Mart Ayı Dizi Önerileri

74. Berlin Uluslararası Film Festivali Kazananları
74. Berlin Uluslararası Film Festivali Kazananları

74. Berlin Uluslararası Film Festivali Kazananları