Merve Dizdar'ın En İyi Dizi ve Filmleri

76. Cannes Film Festivali'nden En İyi Kadın Oyuncu ödülü ile dönerek Türk sinemasında bir ilke imza atan Merve Dizdar'ın en iyi dizi ve filmlerini bir araya getirdik.

YAZAR: Çisem Danacı
ABONE OL
29 Mayıs 2023 Pazartesi 14:31 | Son Güncellenme:
20 dakika okunma süresi
Merve Dizdar'ın En İyi Dizi ve Filmleri

Merve Dizdar Kimdir?

Başarılı oyuncu Merve Dizdar, 25 Haziran 1986'da İzmir'de dünyaya geldi. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Oyunculuk Bölümünün ardından Kadir Has Üniversitesi'nde yine oyunculuk üzerine yüksek lisans yaptı. Tiyatro ile oyunculuk kariyerine başlayan Merve Dizdar, zamanla dizi ve filmlerde de görünmeye başlasa da tiyatro sahnesinden kopmadı.

"Alice Müzikali"nde (2019-) kedi rolünde karşımıza çıkan Merve Dizdar, en büyük ününü ise "Masumlar Apartmanı" (2020-2022) dizisindeki dikkat çeken performansı ile elde etti. "Kar ve Ayı" (2022) filmi ile Antalya Altın Portakal'da En İyi Kadın Oyuncu ödülü alan Merve Dizdar, "Kuru Otlar Üstüne" (2023) filmindeki performansı ile de 76. Cannes Film Festivali'nde En İyi Kadın Oyuncu ödülünü kazanarak Türk sineması için bir ilke imza attı.


Merve Dizdar'ın En İyi Dizileri

1. Kavak Yelleri (2010-2011) – IMDB Puanı 5.5

Oyuncular: Pelin Karahan, İbrahim Kendirci, Aslı Enver, Dağhan Külegeç, Sarp Apak, Ceren Moray, Cemil Büyükdöğerli, Ferit Aktuğ, Lale Mansur, Merve Dizdar

ABD'nin sevilen dizilerinden "Dawson's Creek"in uyarlaması olan "Kavak Yelleri", bir yaz sezonu gençlik dizisi olarak hayatımıza girip, büyük bir izlenme oranına erişince 2011'e kadar yayın hayatına devam etti. Aslı, Deniz, Mine ve Efe'nin liseden üniversiteye eğitim süreçlerini ve oradan da iş ve aile hayatlarını anlatan yetişkinliklerine uzanan "Kavak Yelleri" dizisinde Merve Dizdar'ı Saliha rolü ile yardımcı oyuncu olarak izledik. "Kavak Yelleri", Merve Dizdar'ın ilk televizyon ve kamera önü deneyimi oldu.


2. Doksanlar (2013-2014) – IMDB Puanı 4.3

Yaratıcı: Birol Güven

Oyuncular: Renan Bilek, Gamze Gözalan, Arif Erkin Güzelbeyoğlu, Beste Bereket, Atılay Uluışık, Açelya Akkoyun, Erkan Köse, Esra Dermancıoğlu, Deniz Oral, Derya Şensoy, Merve Dizdar

"Sokakta oynayan son çocukların dizisi" sloganı ile başlayan "Doksanlar", adından da anlaşılacağı gibi 90'lı yıllarda geçiyor. 80'lerden 90'lara geçiş ile yaşanan değişimlerin, şehir hayatı, kültür ve insanlar üzerindeki etkisini izlediğimiz bir dram ve romantik komedi dizisi. Merve Dizdar ise, "Doksanlar" dizisinde Selin isimli karaktere hayat veriyor.


3. Kertenkele (2015-2016) – IMDB Puanı 3.2

Yaratıcı: Hasan Burak Kayacı

Oyuncular: Timur Acar, Sera Tokdemir, Erdinç Gülener, Sinan Çalıikanoğlu, Cansu Gültekin, Dilşad Şimşek, Fatih Doğan, Emre Özmen, Züleyha Karyağdı, Halit Ergör, Umut Oğuz, Selahattin Taşdöğen, Merve Dizdar

Komedi, romantik ve suç türlerindeki "Kertenkele" dizisi, İstanbul polisi tarafından bir türlü yakalanamayan profesyonel hırsız Kertenkele'nin, imkansız aşk ve sevgi içinde yaşadıklarını ekrana getiriyor. Merve Dizdar, "Kertenkele" dizisinde İrem isimli karakteri canlandırıyor.


4. Vatanım Sensin (2017-2018) – IMDB Puanı 8.4

Yaratıcı: Yağmur Taylan, Durul Taylan

Oyuncular: Halit Ergenç, Bergüzar Korel, Şebnem Hassanisoughi, Boran Kuzum, Pınar Deniz, Miray Daner, Celile Toyon Uysal, Fatih Artman, Onur Saylak, Pınar Deniz, Merve Dizdar

İşgal altındaki bir Türk şehrinde, bir Türk askeri düşman için çalışmaya başlar. Ama aslında düşmanın tarafında değildir. Ancak ailesini kaybetme pahasına bu sırrı saklamak zorundadır. Merve Dizdar, tarihi dram türündeki "Vatanım Sensin" dizisinde Efsun isimli karakteri canlandırıyor.


5. 7 Yüz (2017) – IMDB Puanı 7.6

Oyuncular: Belçim Bilgin, Cem Davran, Ekin Koç, Dolunay Soysert, Damla Sönmez, Engin Hepileri, Genco Erkal, Melisa Sözen, Merve Dizdar, Pınar Göktaş, Sinan Tuzcu, Serkan Altunorak, Tuğrul Tülek, Tilbe Saran

"7 Yüz" isimli mini dizide kendi içinde başlayıp biten yedi hikayelik öykünün her bölümünde karakterler en karanlık yanlarıyla yüzleşiyor. İyi karakterler, bu karanlık taraflara gözlerini kapatıp hayatlarına devam edip edemeyeceklerini görüyor. Merve Dizdar, "7 Yüz" dizisinde Nihal karakterini canlandırıyor.


6. Mucize Doktor (2020) – IMDB Puanı 7.1

Oyuncular: Taner Ölmez, Onur Tuna, Sinem Ünsal, Hazal Türesan, Murat Aygen, Hakan Kurtaş, Zerrin Tekindor, Serkan Keskin, Merve Dizdar

Seçkin bir hastanenin cerrahi bölümü, ekibe yeni ve alışılmışın dışında hareket eden bir asistanın katılmasıyla alt üst olur. Ali'nin Savant sendromu vardır, bu da olağanüstü bir doktor olmasına rağmen diğer insanlarla iletişim kurmasını zorlaştırmaktadır. Diğer doktorlar, ilk başta ona katlanamazlar, ancak samimiyeti ve adanmışlığı onları kazanır. Ali, bu hastanede her zaman özlemini çektiği ailesini bulur. Merve Dizdar, "Mucize Doktor" dizisine Damla karakterine hayat veriyor.


7. Masumlar Apartmanı (2020-2022) – IMDB Puanı 7.8

Oyuncular: Ezgi Mola, Merve Dizdar, Birkan Sokullu, Melisa Şenolsun, Aslıhan Gürbüz

Dışarıdan genç, yakışıklı ve karizmatik bir iş adamı gibi görünen Han'ın zihni, ailesinin acı dolu anıları ve trajedisiyle doludur. ABD'den döndükten sonra hayatını kız kardeşlerine ve babasına adar. Kız kardeşleri, çocukluk travmalarının ve aile geçmişlerinin trajik bir sonucu olarak Han gibi farklı farklı psikolojik sorunlardan muzdariptir. Merve Dizdar, "Masumlar Apartmanı" dizisinde Gülben karakterini canlandırarak uzun süre başarılı performansıyla konuşuldu. Merve Dizdar, Gülben karakteri ile "Kırmızı Oda" dizisine de konuk oldu.


8. Erşan Kuneri (2022) – IMDB Puanı 6.7

Yaratıcı: Cem Yılmaz

Oyuncular: Cem Yılmaz, Zafer Algöz, Ezgi Mola, Çağlar Çorumlu, Uraz Kaygılaroğlu, Nilperi Şahinkaya, Merve Dizdar, Bülent Şakrak, Can Yılmaz

"Erşan Kuneri" dizisi, erotik film yapımcısı ve yönetmeni Erşan Kuneri'nin 70 ve 80'lerde farklı film türlerini denemeye karar vermesiyle şekillenen hayatını konu alıyor. Merve Dizdar, "Erşan Kuneri" dizisinde Feride karakterini canlandırıyor.


9. Ömer (2023-) – IMDB Puanı 5.5

Yaratıcı: Gülsen Budayıcıoğlu

Oyuncular: Selahattin Paşalı, Gökçe Bahadır, Merve Dizdar, Barış Falay

Ömer'in hayatı, muhafazakar babasının asla onaylamayacağı bir ilişki olan Gamze'ye aşık olmasıyla alt üst olur. Gamze, boşandıktan sonra eski mahallesine dönen orta yaşlı bir kadındır. Bekar bir anne olarak hayatına yeniden başlamak için mücadele eden Gamze, Ömer'in aşkında beklenmedik bir teselli bulur. Ancak mahallenin imamının oğlu olan Ömer ve Gamze'nin aşkı imkansızdır. Merve Dizdar, "Ömer" dizisinde Nisa rolünde karşımıza çıkıyor.


10. Magarsus (2023-)

Oyuncular: Berkay Ateş, Çağlar Ertuğrul, Ercan Kesal, Merve Dizdar, Sümeyye Aydoğan, Burcu Gölgedar, Cemre Ebuzziya, Menderes Samancılar

"Magarsus" dizisi, Sarıbahçe'de narenciye ticareti yapan Kurak Ailesi'nin hem birbirleriyle hem de bölgede hakimiyet kurmak isteyen yabancı güçlerle mücadelesini konu alıyor. Merve Dizdar, Ağustos 2023'te yayınlanmaya başlayan "Magarsus" dizisinde Tansu karakterini canlandırıyor.


Merve Dizdar'ın En İyi Filmleri

1.Mandıra Filozofu (2013) – IMDB Puanı 6.6

Yönetmen: Müfit Can Saçıntı

Oyuncular: Rasim Öztekin, Müfit Can Saçıntı, Ayda Aksel, Gülnihal Demir, Merve Dizdar

Mustafa Ali, modern yaşamı geride bırakmış ve Çökertme Köyü'nde yaşayan biri olarak günlerini kitap okuyarak geçirmektedir. Çalışmaya karşı bir insan olan Mustafa Ali, tüm yaşamsal ihtiyaçlarını doğanın nimetlerinden karşılamaktadır. Cavit ise İstanbul'da yaşayan zengin bir iş adamıdır ve Mustafa Ali'nin arazisini alarak otel yapmak istemektedir. Merve Dizdar, yer aldığı ikinci sinema filmi olan "Mandıra Filozofu"nda küçük bir rol ile karşımıza çıkıyor.


2. Yok Artık 2 (2016) – IMDB Puanı 5.3

Yönetmen: Caner Özyurtlu

Oyuncular: Zafer Algöz, Şebnem Bozoklu, Onur Buldu, Cem Gelinoğlu, Şahin Irmak, Yapmur Tanrısevsin, Merve Dizdar

Bir berber dükkanında anlatılan hikayeleri dinlediğimiz "Yok Artık 2" filmi, komedi türünde bir yapım. Serkan Altuniğne'nin kaleme alıp Caner Özyurtlu'nun yönettği "Yok Artık 2" filminde Merve Dizdar, Buket isimli bir karaktere hayat veriyor.


3. Körfez (2017) – IMDB Puanı 5.7

Yönetmen: Emre Yeksan

Oyuncular: Ulaş Tuna Astepe, Ahmet Melih Yılmaz, Serpil Gül, Müfit Kayacan, Merve Dizdar

Şehirde amaçsızca dolaşan, varlıklı babasının şirketinin iflas tehdidiyle karşı karşıya kalmasını izleyen, şu anda başkasıyla evli olan eski kız arkadaşıyla birlikte olan Selim, hiçbir şeye aldırış etmeden yaşayıp gitmektedir. O kadar ki yanan bir petrol tankerinin pis kokusu pek çok insanı şehirden uzaklaştırırken Selim, bunu umursamayan birkaç kişiden biri gibi görünmektedir. Merve Dizdar, "Körfez" filminde Pınar karakterini canlandırıyor.


4. Bir Aşk İki Hayat (2019) – IMDB Puanı 6.1

Yönetmen: Ali Bilgin

Oyuncular: Bergüzar Korel, Engin Akyürek, İpek Bilgin, Merve Dizdar, Osman Sonant, Serhat Parıl

Köpeğini dışarı çıkarmak ile evde kalmak arasında seçim yapan Umut, bu basit kararında hangisinin doğru olduğunu bilmeden aşkın ve hayatın sonsuz seçeneklerine adım atar. Biri hayatının aşkını bulmasını sağlayacak, diğeri ise fırtınalı günlerde savrulmasına neden olacak. Merve Dizdar, "Bir Aşk İki Hayat" isimli romantik dram türündeki filmde Sema karakterine hayat veriyor.


5. Eltilerin Savaşı (2020) – IMDB Puanı 5.8

Yönetmen: Onur Bilgetay

Oyuncular: Gupse Özay, Merve Dizdar, Ferit Aktuğ, Uraz Kaygılaroğlu, Füsun Demirel, Ali İpin, Hülya Duyar, Ayta Sözeri

Sosyal medyaya olan düşkünlükleriyle bilinen Gizem ve Sultan'ın evlilik anlayışları farklıdır. İki kadın birbirleriyle bitmek bilmeyen bir rekabetin içine girerler. Merve Dizdar, bir aile komedisi olan "Eltilerin Savaşı" filminde Gizem karakterini canlandırıyor.


6. Sen Hiç Ateşböceği Gördün Mü? (2021) – IMDB Puanı 6.1

Yönetmen: Andaç Haznedaroğlu

Oyuncular: Ecem Erkek, Devrim Yakut, Engin Alkan, Merve Dizdar, Atakan Çelik, Ushan Çakır, Bülent Çolak, Ahmet Rıfat Sungar, Bora Akkaş

Asi, saygısız, harika çocuk Gülseren, siyasi çalkantıların ve toplumsal değişimin akıntısına karşı yalnızlık, aşk ve kayıplar arasında geziniyor. Merve Dizdar, "Sen Hiç Ateşböceği Gördün Mü?" filminde İzzet karakterine hayat veriyor.


7. Kar ve Ayı (2022) – IMDB Puanı 6.7

Yönetmen: Selcen Ergun

Oyuncular: Merve Dizdar, Derya Pınar Ak, Erkan Bektaş, Asiye Dinçsoy, Onur Gürçay, Mehmet Küçük, Muttalip Müjdeci

Dram türündeki "Kar ve Ayı" filminde genç bir hemşire, bir adam kaybolduğunda kış mevsiminde, ücra bir köyde yeni bir göreve başlar. Pek çok yerli ve uluslararası film festivalinde adaylık ve ödüle layık görülen "Kar ve Ayı" filmindeki performansı ile Merve Dizdar, Antalya Altın Portakal'da En İyi Kadın Oyuncu ödülü kazandı.


8. Kuru Otlar Üstüne (2023) – IMDB Puanı 8.6

Yönetmen: Nuri Bilge Ceylan

Oyuncular: Merve Dizdar, Deniz Celiloğlu, Musab Ekici

Senaryosu Ebru Ceylan, Nuri Bilge Ceylan ve Akın Aksu'ya ait olan dram türündeki "Kuru Otlar Üstüne" filminde genç bir öğretmen, küçük bir köydeki zorunlu görevinden sonra İstanbul'a atanmayı ummaktadır. Uzun süre bekledikten sonra bu kasvetli hayattan kurtulma umudunu kaybeder. Ancak meslektaşı Nuray, onun yeni bir bakış açısı kazanmasına yardımcı olur. Merve Dizdar, "Kuru Otlar Üstüne" filmindeki performansı ile 76. Cannes Film Festivali'nde En İyi Kadın Oyuncu ödülünü kazanarak Türk sinema tarihinde bir ilke imza attı.


Merve Dizdar, Cannes Film Festivali'nde Ödül Aldı

76. Cannes Film Festivali'nde Yarışan Filmler

Nuri Bilge Ceylan'ın En İyi Filmleri

EN ÇOK OKUNANLAR

“Challengers” Filmi İncelemesi
“Challengers” Filmi İncelemesi

“Challengers” Filmi İncelemesi

14 dakika okunma süresi
Mayıs Ayı Burç Yorumları
Mayıs Ayı Burç Yorumları

Mayıs Ayı Burç Yorumları

20 dakika okunma süresi
Özge Gürel ile Dubai Keşfi
Özge Gürel ile Dubai Keşfi

Özge Gürel ile Dubai Keşfi

16 dakika okunma süresi
Mayıs Ayı Dizi Önerileri
Mayıs Ayı Dizi Önerileri

Mayıs Ayı Dizi Önerileri

11 dakika okunma süresi
İlkbahar/Yaz 2024 Podyumlarından En Güzel Saç Aksesuarları
İlkbahar/Yaz 2024 Podyumlarından En Güzel Saç Aksesuarları

İlkbahar/Yaz 2024 Podyumlarından En Güzel Saç Aksesuarları

1 dakika okunma süresi

DAHA FAZLASI

Mart Ayı Dizi Önerileri
Mart Ayı Dizi Önerileri

Mart Ayı Dizi Önerileri

“Kimler Geldi Kimler Geçti” Dizisi Hakkında Her Şey
“Kimler Geldi Kimler Geçti” Dizisi Hakkında Her Şey

“Kimler Geldi Kimler Geçti” Dizisi Hakkında Her Şey

“Challengers” Filmi İncelemesi
“Challengers” Filmi İncelemesi

“Challengers” Filmi İncelemesi

“Beetlejuice Beetlejuice” Filmi Hakkında Tüm Detaylar
“Beetlejuice Beetlejuice” Filmi Hakkında Tüm Detaylar

“Beetlejuice Beetlejuice” Filmi Hakkında Tüm Detaylar

“Feud: Capote vs. The Swans” Dizisi Hakkında Merak Edilenler
“Feud: Capote vs. The Swans” Dizisi Hakkında Merak Edilenler

“Feud: Capote vs. The Swans” Dizisi Hakkında Merak Edilenler

Mart Ayı Film Önerileri
Mart Ayı Film Önerileri

Mart Ayı Film Önerileri

74. Berlin Uluslararası Film Festivali Kazananları
74. Berlin Uluslararası Film Festivali Kazananları

74. Berlin Uluslararası Film Festivali Kazananları

Mayıs Ayı Film Önerileri
Mayıs Ayı Film Önerileri

Mayıs Ayı Film Önerileri

77. Cannes Film Festivali Altın Palmiye Adayları
77. Cannes Film Festivali Altın Palmiye Adayları

77. Cannes Film Festivali Altın Palmiye Adayları

43. İstanbul Film Festivali'nin Dikkat Çeken Yapımları
43. İstanbul Film Festivali'nin Dikkat Çeken Yapımları

43. İstanbul Film Festivali'nin Dikkat Çeken Yapımları

Nisan Ayı Film Önerileri
Nisan Ayı Film Önerileri

Nisan Ayı Film Önerileri

Nisan Ayı Dizi Önerileri
Nisan Ayı Dizi Önerileri

Nisan Ayı Dizi Önerileri