Martin Scorsese'nin Yönettiği En İyi 20 Film

“Killers of the Flower Moon” isimli yapım ile ilk western'ine imza atan, suç filmlerinin ustası, Oscar'lı yönetmen Martin Scorsese'nin en iyi filmleri.

YAZAR: Çisem Danacı
ABONE OL
14 Temmuz 2023 Cuma 13:39 | Son Güncellenme:
22 dakika okunma süresi
Martin Scorsese'nin Yönettiği En İyi Filmler

Martin Scorsese Kimdir?

Sinema tarihinde önemli bir yere sahip olan Martin Scorsese, 17 Kasım 1942 doğumlu Amerikalı bir film yönetmeni, senarist ve yapımcı. Gençlik yıllarında sinemaya olan ilgisini keşfeden Martin Scorsese, bu alanda eğitim aldıktan sonra yönetmenliğe kısa filmlerle başladı. 1967'de "Who's That Knocking at My Door" ile ilk uzun metrajlı filmine imza atmasıyla başlayan yolculuğu, birçok unutulmaz film ve pek çok ödülle devam etti.

Martin Scorsese'nin filmografisindeki dikkate değer yapımlar arasında "Taxi Driver" (1976), "Raging Bull" (1980), "Goodfellas" (1990), "The Departed" (2006), "The Wolf of Wall Street" (2013) ve "The Irishman" (2019) gibi filmler bulunuyor. Bu filmler; çok katmanlı karakterleri, çarpıcı sinematografileri ve derinlikli hikayeleriyle hem izleyici hem de eleştirmenlerin beğenisini kazandı.

Martin Scorsese, kusursuz yönetmenlik becerileri, çarpıcı görsel anlatımı ve filmlerindeki derin temalarıyla sinema dünyasında büyük bir etki yarattı. Ustaca sahne düzenlemeleri, şiddet ve suç temalarına olan ilgisi ve müziği kullanma tarzıyla tanınan bir yönetmen. Ayrıca film tarihinin en etkili yönetmenlerinden biri olarak kabul ediliyor ve kazandığı birçok prestijli ödül ve adaylık arasında "The Departed" filmi ile layık görüldüğü En İyi Yönetmen Oscar'ı da bulunuyor.


Martin Scorsese'nin En İyi Filmleri:

1. Shutter Island (2010) – IMDB Puanı 8.2

Yönetmen: Martin Scorsese

Oyuncular: Leonardo DiCaprio, Mark Ruffalo, Emily Mortimer, Ben Kingsley, Michelle Williams

Martin Scorsese'nin ustalık eseri diyebileceğimiz psikolojik gerilimi "Shutter Island", izleyen hemen herkesi ters köşe yapmayı başararak etkisi altına alan bir yapım. Martin Scorsese'nin sanatsal sinema estetiği sayesinde görsel olarak oldukça başarılı olan "Shutter Island", büyük bir sürpriz olan sonunu öğrendikten sonra bile tekrar tekrar izlenebilecek kadar zevk veren filmlerden. 1954 yılında bir federal ajanın, psikolojik problemleri olan suçluların kapatıldığı bir hastane-hapishanedeki mahkumlardan birinin ortadan kayboluşunu araştırmak için tesisin bulunduğu adaya gelişiyle başlayan hikayeyi izliyoruz.


2. Hugo (2011) – IMDB Puanı 7.5

Yönetmen: Martin Scorsese

Oyuncular: Ben Kingsley, Asa Butterfield, Chloë Grace Moretz, Sacha Baron Cohen, Ray Winstone, Emily Mortimer, Jude Law, Helen McCrory, Michael Stuhlbarg, Christopher Lee

Martin Scorsese'nin "Çocuklarımın da izleyebileceği bir film çekmek istedim" sözleriyle açıkladığı "Hugo", tür olarak Scorsese'nin filmografisindeki suç ve gerilim ağırlıklı diğer yapımlardan ayrılıyor. Ancak sinematografi, hikaye ve karakterlerin incelikli uygulanışının başarısı açısından kesinlikle diğer yapımların altında kalmıyor. 1931 Paris'inde, bir tren istasyonunun duvarları arasında yaşayan bir yetim, ölen babası ve bir otomatla ilgili gizemin içine düşer.


3. The Wolf of Wall Street (2013) – IMDB Puanı 8.2

Yönetmen: Martin Scorsese

Oyuncular: Leonardo DiCaprio, Margot Robbie, Jonah Hill, Matthew McConaughey, Kyle Chandler, Jon Bernthal, Jon Favreau, Cristin Milioti

Jordan Belfort'un gerçek hikayesine dayanan "The Wolf of Wall Street", suç filmlerinin ustası Martin Scorsese'nin imzasını taşıyan ikonikleşmiş bir kara komedi. Aynı zamanda bu film, Margot Robbie'nin tüm Hollywood'un dikkatini üstüne çektiği yapım. "The Wolf of Wall Street" filminde, 1980'lerin yozlaşmış Wall Street'indeki aldatma ve açgözlülük dünyasına giren bir borsacı olan Jordan Belfort'un yükseliş ve düşüş hikayesini izliyoruz.


4. The Departed (2006) – IMDB Puanı 8.5

Yönetmen: Martin Scorsese

Oyuncular: Leonardo DiCaprio, Matt Damon, Jack Nicholson, Mark Wahlberg, Martin Sheen, Vera Farmiga

"The Departed" filminde bir polis, bir İrlanda çetesinin içine sızarken, bir çete elemanı da polislerin arasına girer ve iki köstebek birbirini bulmaya çalışır. Martin Scorsese'ye En İyi Yönetmen Oscar'ını kazandıran "The Departed", En İyi Film de dahil dört kategoride Oscar kazandı. İki karşıt kutbu canlandıran Matt Damon ile Leonardo DiCaprio, enerjik performansları ile oldukça övgü topladı.


5. Silence (2016) – IMDB Puanı 7.2

Yönetmen: Martin Scorsese

Oyuncular: Andrew Garfield, Adam Driver, Tadanobu Asano, Ciarán Hinds, Liam Neeson, Issey Ogata

Tarihi drama türündeki "Silence" filminde, 17. yüzyılda iki Portekizli Cizvit rahip, dinden döndüğü söylenen akıl hocalarını bulmak ve Katolikliği yaymak amacıyla Japonya'ya gider.


6. The Aviator (2004) – IMDB Puanı 7.5

Yönetmen: Martin Scorsese

Oyuncular: Leonardo DiCaprio, Cate Blanchett, Kate Beckinsale, John C. Reilly, Alec Baldwin, Alan Alda, Ian Holm, Danny Huston, Gwen Stefani, Jude Law, Adam Scott, Kelli Garner, Frances Conroy

"The Aviator" ile efsanevi yönetmen ve havacı Howard Hughes'ın 1920'lerin sonundan 1940'ların ortalarına kadar olan kariyerinin ilk yıllarını gösteren biyografik bir film izliyoruz. Leonardo DiCaprio, filmde Howard Hughes'ı canlandırarak oldukça etkileyici bir performans sergiliyor. Ancak filmde Katharine Hepburn'e hayat veren Cate Blanchett'ın aksine Oscar kazanamıyor, yine de En İyi Erkek Oyuncu kategorisinde Oscar adaylığı elde etmeyi başarıyor. John Logan'ın senaryosunu yazdığı "The Aviator" filmi; En İyi Sinematografi, En İyi Film Kurgusu, En İyi Sanat Yönetimi ve En İyi Kostüm Tasarımı dallarında da Oscar kazandı.


7. Goodfellas (1990) – IMDB Puanı 8.7

Yönetmen: Martin Scorsese

Oyuncular: Robert De Niro, Ray Liotta, Joe Pesci, Lorraine Bracco, Paul Sorvino, Frank Sivero, Tony Darrow, Mike Starr, Frank Vincent, Chuck Low

"Goodfellas" filmi, New York'ta geçen bir mafya konulu suç hikayesi. Henry Hill'in ve mafyadaki hayatının hikayesini izlerken, Henry'nin, karısı Karen Hill ve İtalyan-Amerikan suç örgütündeki mafya ortakları Jimmy Conway ve Tommy DeVito ile olan ilişkisini takip ediyoruz.


8. The Irishman (2019) – IMDB Puanı 7.8

Yönetmen: Martin Scorsese

Oyuncular: Robert DeNiro, Al Pacino, Joe Pesci, Harvey Keitel, Anna Paquin, Ray Romano, Stephen Graham, Bobby Cannavale

Netflix'in en çok izlenen filmleri arasında yer alan "The Irishman"; En İyi Film, En İyi Yönetmen, En İyi Erkek Oyuncu, En İyi Senaryo gibi büyük dallar da dahil 10 farklı kategoride Oscar'a aday gösterildi. Biyografi, suç ve dram türlerindeki "The Irishman" filmi, Bufalino isimli büyük suç ailesinin tetikçiliğini yapan Frank Sheeran'ın hayatına odaklanıyor.


9. Taxi Driver (1976) – IMDB Puanı 8.2

Yönetmen: Martin Scorsese

Oyuncular: Robert De Niro, Jodie Foster, Cybill Shepherd, Albert Brooks, Diahnne Abbott, Victor Argo

Gizem ve suç türlerinde yarattığı olağanüstü filmlerle kendisini defalarca kez kanıtlamış Martin Scorsese'nin en iyi filmlerini sıralamak oldukça zorlu bir görev ancak yine de kendini öne çıkaran "Taxi Driver", bunların en kültleşmiş örneklerinden. "Taxi Driver" filminde, New York'ta gece vakti taksi şoförü olarak çalışan, akli dengesi yerinde olmayan bir gaziyi takip ediyoruz. Şehirdeki yozlaşma, taksi şoförünün şiddetli eylem dürtüsünü körüklüyor.


10. The King of Comedy (1982) – IMDB Puanı 7.8

Yönetmen: Martin Scorsese

Oyuncular: Robert DeNiro, Jerry Lewis, Sandra Bernhard

Kendinden sonra gelen pek çok ünlü filme ilham veren "The King of Comedy", komedi ve suç türlerinde bir drama. Rupert Pupkin, spot ışıklarının altında olmaktan başka bir şey istemeyen tutkulu ama başarısız bir komedyendir ve bunu başarmak için idolünü takip edip kaçırarak spot ışıklarını kendi üzerine çeker.


11. Alice Doesn't Live Here Anymore (1974) – IMDB Puanı 7.3

Yönetmen: Martin Scorsese

Oyuncular: Ellen Burstyn, Alfred Lutter, Kris Kristofferson, Billy "Green" Bush, Diane Ladd, Jodie Foster, Harvey Keitel

"Alice Doesn't Live Here Anymore", Martin Scorsese'nin filmografisinde görmeye alışık olmadığımız romantik dram türünde bir yapım. Yeni dul kalmış bir kadın, erken gelişmiş küçük oğluyla birlikte, şarkıcı olarak kendine yeni bir hayat kurmaya kararlı bir şekilde yollara düşer.


12. New York, New York (1977) – IMDB Puanı 6.6

Yönetmen: Martin Scorsese

Oyuncular: Liza Minnelli, Robert DeNiro, Lionel Stander, Barry Primus, Mary Kay Place

Martin Scorsese filmografisindeki bir diğer istisnai yapım da müzikal drama türündeki "New York, New York" filmi. Egoist bir saksafoncu ve genç bir salon şarkıcısı VJ Günü'nde tanışır ve kariyerleri uzun, yokuş yukarı bir tırmanışa başlarken, gergin ve sarsıcı bir romantizme kapılır.


13. Raging Bull (1980) – IMDB Puanı 8.2

Yönetmen: Martin Scorsese

Oyuncular: Robert De Niro, Cathy Moriarty, Joe Pesci, Frank Vincent, Nicholas Colasanto, Theresa Saldana, Mario Gallo

Biyografi türündeki "Raging Bull" filmi, sert ve öfkeli bir boksör olan Jake LaMotta'nın hayatına odaklanıyor. Bu karakter özellikleri onu ringin zirvesine çıkarmış olsa da ring dışındaki hayatını neredeyse mahvediyor. "Raging Bull" filmi, hırslarımıza yenik düşmekle ilgili akılda kalan dersler veriyor.


14. Gangs of New York (2002) – IMDB Puanı 7.5

Yönetmen: Martin Scorsese

Oyuncular: Leonardo DiCaprio, Daniel Day-Lewis, Cameron Diaz, Jim Broadbent, John C. Reilly, Henry Thomas, Brendan Gleeson

Suç draması "Gangs of New York" filminde, 1862 yılında Amsterdam Vallon, babasının katili Kasap Bill'den intikam almak için New York'un Five Points bölgesine geri döner.


15. The Color of Money (1986) – IMDB Puanı 7.0

Yönetmen: Martin Scorsese

Oyuncular: Paul Newman, Tom Cruise, Mary Elizabeth Mstrantonio, Helen Shaver, John Turturro, Bill Cobbs

"The Color of Money" filminde Eddie Felson, kendini beğenmiş ama son derece yetenekli bir öğrenciye bilardo oynamanın tüyolarını öğretir ve bu da ona beklenmedik bir geri dönüş yapması için ilham verir. Tom Cruise, "The Color of Money" filminde 2008 yılında hayatını kaybeden çok sevilen Paul Newman ile başrolü paylaşıyor.


16. The Age of Innocence (1993) – IMDB Puanı 7.2

Yönetmen: Martin Scorsese

Oyuncular: Daniel Day-Lewis, Michelle Pfeiffer, Winona Ryder, Miriam Margolyes, Geraldine Chaplin, Michael Gough, Richard E. Grant, Mary Beth Hurt, Robert Sean Leonard, Norman Lloyd, Sian Phillips

"The Age of Innocence" filmi, 19. yüzyıl New York sosyetesinden genç bir avukatın, kocasından ayrılmış bir kadına aşık olduğu ve bu sırada kadının kuzeniyle nişanlandığı bir öykü.


17. After Hours (1985) – IMDB Puanı 6.8

Yönetmen: Martin Scorsese

Oyuncular: Griffin Dunne, Rosanna Arquette, Verna Bloom, Thomas Chong, Linda Fiorentino, Teri Garr, John Heard, Richard Cheech Marin, Catherine O'Hara

Martin Scorsese'nin en komik filmi olarak anılan suç, dram ve tabii ki komedi türlerindeki "After Hours" filminde, sıradan bir adam, Soho'da bir kafede tanıştığı bir kızı ziyaret etmeyi kabul ettikten sonra hayatının en kötü gecesini geçirir.


18. Cape Fear (1991) – IMDB Puanı 7.3

Yönetmen: Martin Scorsese

Oyuncular: Robert DeNiro, Nick Nolte, Jessica Lange, Juliette Lewis, Joe Don Baker, Robert Mitchum, Gregory Peck, Illeana Douglas

Suç ve gerilim türlerindeki "Cape Fear" filminde, 14 yıl hapis yattıktan sonra hapisten çıkan hükümlü bir tecavüzcü, kendisini savunan avukatın ailesinin peşine düşer.


19. Who's That Knocking at My Door (1967) – IMDB Puanı 6.6

Yönetmen: Martin Scorsese

Oyuncular: Harvey Keitel, Zina Bethune, Anne Collette

Martin Scorsese'nin ilk uzun metrajlı filmi olma önemine sahip "Who's That Knocking at My Door", aynı zamanda Scorsese ile Harvey Keitel arasında uzun yıllar süren iş birliğinin ilk tohumunu atan yapım. "Who's That Knocking at My Door" filminde genç bir adam, acı dolu geçmişi yüzünden hoşlandığı kızı kabullenemez.


20. Killers of the Flower Moon

Yönetmen: Martin Scorsese

Oyuncular: Leonardo DiCaprio, Robert De Niro, Lily Gladstone, Jesse Plemons, Brendan Fraser, John Lithgow

Gerçek olaylardan esinlenilerek yaratılan, suç ve dram türlerindeki tarihi film "Killers of the Flower Moon"da, ABD'deki Osage Kabilesi'nin zengin üyeleri 1920'lerde gizemli koşullar altında öldürülür ve bu durum, J. Edgar Hoover'ın da dahil olduğu büyük bir F.B.I. soruşturmasına yol açar.


Sinema Tarihinin En İyi Yönetmenleri ve Filmleri

Son Zamanların En İyi Polisiye Filmleri

Seri Katilleri Konu Alan En Heyecanlı Filmler

EN ÇOK OKUNANLAR

“Kimler Geldi Kimler Geçti” Dizisi Hakkında Her Şey
“Kimler Geldi Kimler Geçti” Dizisi Hakkında Her Şey

“Kimler Geldi Kimler Geçti” Dizisi Hakkında Her Şey

3 dakika okunma süresi
24 Nisan'daki Akrep Burcu Dolunayında Burçları Neler Bekliyor?
24 Nisan'daki Akrep Burcu Dolunayında Burçları Neler Bekliyor?

24 Nisan'daki Akrep Burcu Dolunayında Burçları Neler Bekliyor?

10 dakika okunma süresi
Ipekyol x Elie Saab İş Birliği
Ipekyol x Elie Saab İş Birliği

Ipekyol x Elie Saab İş Birliği

1 dakika okunma süresi
Arzu Nesnesi: Hailey Bieber'ın Rhode Telefon Kılıfı
Arzu Nesnesi: Hailey Bieber'ın Rhode Telefon Kılıfı

Arzu Nesnesi: Hailey Bieber'ın Rhode Telefon Kılıfı

1 dakika okunma süresi
Deva Cassel'ın En İyi 10 Stil Görünümü
Deva Cassel'ın En İyi 10 Stil Görünümü

Deva Cassel'ın En İyi 10 Stil Görünümü

1 dakika okunma süresi

DAHA FAZLASI

Nisan Ayı Dizi Önerileri
Nisan Ayı Dizi Önerileri

Nisan Ayı Dizi Önerileri

“Deadpool & Wolverine” Filmi Hakkında Her Şey
“Deadpool & Wolverine” Filmi Hakkında Her Şey

“Deadpool & Wolverine” Filmi Hakkında Her Şey

“Beetlejuice Beetlejuice” Filmi Hakkında Tüm Detaylar
“Beetlejuice Beetlejuice” Filmi Hakkında Tüm Detaylar

“Beetlejuice Beetlejuice” Filmi Hakkında Tüm Detaylar

Nisan Ayı Film Önerileri
Nisan Ayı Film Önerileri

Nisan Ayı Film Önerileri

“Dune: Çöl Gezegeni Bölüm 2” Filmi Hakkında Tüm Detaylar
“Dune: Çöl Gezegeni Bölüm 2” Filmi Hakkında Tüm Detaylar

“Dune: Çöl Gezegeni Bölüm 2” Filmi Hakkında Tüm Detaylar

43. İstanbul Film Festivali'nin Dikkat Çeken Yapımları
43. İstanbul Film Festivali'nin Dikkat Çeken Yapımları

43. İstanbul Film Festivali'nin Dikkat Çeken Yapımları

74. Berlin Uluslararası Film Festivali Kazananları
74. Berlin Uluslararası Film Festivali Kazananları

74. Berlin Uluslararası Film Festivali Kazananları

“Kimler Geldi Kimler Geçti” Dizisi Hakkında Her Şey
“Kimler Geldi Kimler Geçti” Dizisi Hakkında Her Şey

“Kimler Geldi Kimler Geçti” Dizisi Hakkında Her Şey

“Dune: Çöl Gezegeni Bölüm 2” Filmi İncelemesi
“Dune: Çöl Gezegeni Bölüm 2” Filmi İncelemesi

“Dune: Çöl Gezegeni Bölüm 2” Filmi İncelemesi

Mart Ayı Dizi Önerileri
Mart Ayı Dizi Önerileri

Mart Ayı Dizi Önerileri

“Bridget Jones'un Günlüğü 4” Filmi Hakkında Merak Edilenler
“Bridget Jones'un Günlüğü 4” Filmi Hakkında Merak Edilenler

“Bridget Jones'un Günlüğü 4” Filmi Hakkında Merak Edilenler

“Feud: Capote vs. The Swans” Dizisi Hakkında Merak Edilenler
“Feud: Capote vs. The Swans” Dizisi Hakkında Merak Edilenler

“Feud: Capote vs. The Swans” Dizisi Hakkında Merak Edilenler