David Fincher'ın Yönettiği En İyi Filmler

Psikolojik gerilim dendiğinde Hollywood'da akla ilk gelen isimlerden usta yönetmen David Fincher'ın suçtan gizeme, romantikten drama en iyi filmleri bir arada.

YAZAR: Çisem Danacı
ABONE OL
27 Eylül 2023 Çarşamba 14:41 | Son Güncellenme:
17 dakika okunma süresi
David Fincher'ın Yönettiği En İyi Filmler

David Fincher Kimdir?

Amerikalı film yapımcısı ve yönetmen David Fincher'ı, ağırlıklı olarak çektiği suç ve gizem türlerindeki psikolojik gerilim filmleriyle tanıyoruz. 28 Ağustos 1962'de Colorado'da dünyaya gelen ünlü yönetmen, kariyerine reklamcılık dünyasında başladı. Belki de seyirciyi bu kadar hızlı yakalayan projelere imza atmasının nedeni de budur.

Fincher, filmlerini, genellikle karmaşık kurgular, psikolojik gerilim ve karanlık atmosferlerle tasarlıyor. En ünlü filmleri arasında "Seven"(1995), "Fight Club"(1999), "The Social Network"(2010), "Gone Girl"(2014) ve "Zodiac"(2007) yer alıyor.

David Fincher, filmlerinde detaylara büyük önem veriyor ve bu nedenle sinematografi ve post-prodüksiyon süreçleri için özel teknikler kullanıyor. Bu yaklaşımı, filmlerinin sinematik olarak çarpıcı ve estetik açıdan dikkat çekici olmasını sağlıyor. Fincher'ın filmleri, eleştirmenler ve sinemaseverler tarafından beğeniyle karşılanıyor.

Özellikle filmlerindeki karanlık tonları, karmaşık karakterleri ve çarpıcı görsel tarzı ile izleyiciyi yakalayan David Fincher, dijital sinema teknolojisinin kullanımı konusundaki öncülüğüyle de dikkat çekiyor. Fincher, henüz Oscar Ödülü kazanamamış olsa da 2021'de "Mank", 2011'de "The Social Network" ve 2009'da "The Curious Case of Benjamin Button" filmleri ile En İyi Yönetmen kategorisinde aday gösterildi.


David Fincher Filmleri:

1. The Killer (2023) – IMDB Puanı 7.4

Yönetmen: David Fincher

Oyuncular: Michael Fassbender, Tilda Swinton, Charles Parnell, Arliss Howard, Sophie Charlotte, Kerry O'Malley

David Fincher imzalı "The Killer" ise 20 yıllık bir geliştirme aşamasının ardından seyirciyle buluştu. Aksiyon, macera ve suç türlerindeki "The Killer" filminde, soğukkanlı ve yalnız bir suikastçı, hedefini kıl payı ıskaladığı önemli bir görevin ardından işverenlerine savaş açar. Kişisel bir yanı olmadığını iddia ettiği bu uluslararası kovalamaca sırasında en büyük düşmanı ise kendisidir. "The Killer" için "acımasız, kanlı ve şık bir kara film" yorumları yapılıyor.


2. The Social Network (2010) – IMDB Puanı 7.8

Yönetmen: David Fincher

Oyuncular: Jesse Eisenberg, Andrew Garfield, Justin Timberlake, Rooney Mara, Armie Hammer, Joseph Mazzello

"Social Network", David Fincher'ın psikolojik gerilim ağırlıklı filmografisinin istisnalarından olsa da en başarılı işlerinden biri. "Citizen Kane", sinema tarihinin en iyi filmi kabul ediliyor. "The Social Network" ise modern bir "Citizen Kane" olarak gösterilerek başyapıtlar arasında kalıcı bir yer edindi. Harvard öğrencisi Mark Zuckerberg, Facebook olarak tanınacak sosyal ağ sitesini yaratırken, fikirlerini çaldığını iddia eden ikizler ve daha sonra işten atılan kurucu ortağı tarafından dava edilir. Jesse Eisenberg'ün sinir bozucu olmayı çok iyi başaran performansı sayesinde Mark Zuckerbeg'den zaman zaman nefret ediyoruz, onu soğuk, mesafeli ve karşısındakini küçümseyen antipatik biri olarak görüyoruz. Ancak bir yandan da sahip olduğu dehayı takdir ediyor ve koskoca bir teknoloji imparatorluğunun ilk adımlarını, hoşlandığı kız kalbini kırdı diye atmış olmasına biraz üzülüyor biraz da gülüyoruz.


3. Se7en (1995) – IMDB Puanı 8.6

Yönetmen: David Fincher

Oyuncular: Morgan Freeman, Brad Pitt, Kevin Spacey, Gwyneth Paltrow

"What's in the box? (Kutuda ne var?)" sözünü bir arkadaş sohbetinde, bir dizi veya filmde duyup anlamadıysanız "Se7en" filmiyle bu sırrı çözebilirsiniz. "What's in the box?" göndermesini sinema tarihine kazandıran "Se7en", yedi büyük günahın peşinde koşan bir seri katili yakalamaya çalışan iki dedektifi anlatıyor. "Se7en", David Fincher'ın gerilim, suç, gizem filmlerindeki başarısının ve türü ne kadar karanlık ama gerçekçi ve çarpıcı yapabileceğinin harika bir örneği.


4. Fight Club (1999) – IMDB Puanı 8.8

Yönetmen: David Fincher

Oyuncular: Brad Pitt, Edward Norton, Helena Bonham Carter, Jared Leto

Genellikle başarılı film uyarlamalarına bakıldığında dahi, kitaplar çok daha iyi kabul edilir. Hatta "En iyi kitaplar, uyarlaması çekilemeyenlerdir" diyen yazarlar bile var. Ancak "Fight Club", bunun istisnalarından. Kitabın yazarı Chuck Palahniuk'un senaryo benzeri yazım dilinden midir, yoksa David Fincher'ın başarılı yönetmenliğinden midir bilinmez ama "Fight Club" filmi, kitabının önüne geçen yapımlardan. Uyku problemleri yaşayan bir ofis çalışanı ve şeytani bir sabun üreticisi, çok daha fazlasına dönüşen bir yeraltı dövüş kulübü kurar.


5. Zodiac (2007) – IMDB Puanı 7.7

Yönetmen: David Fincher

Oyuncular: Jake Gyllenhaal, Robert Downey Jr., Mark Ruffalo, Anthony Edwards, Brian Cox, John Carroll Lynch

1968 ve 1983 yılları arasında San Francisco'da gerçekleşen cinayetlerin sorumlusu Zodiac isimli bir seri katildir. Bu filmde Zodiac'ı yakalamayı kafaya takmış bir çizeri ve bir polisi izliyoruz. Gerçek olayları biliyorsanız filmin sonuna dair bir fikriniz olacaktır, yine de David Fincher'ın yönetmenliği, Jake Gyllenhaal, Robert Downey Jr. ve Mark Ruffalo'nun başarılı oyunculuğu ve konunun ele alınış şekli açısından kesinlikle izlemeye değer.


6. Gone Girl (2014) – IMDB Puanı 8.1

Yönetmen: David Fincher

Oyuncular: Ben Affleck, Rosamund Pike, Neil Patrick Harris, Tyler Perry, Carrie Coon, Emily Ratajkowski

Kariyerinde büyük oranda seyircinin sempatisini toplayan karakterleri oynadığını gördüğümüz Ben Affleck, "Gone Girl" ile cesurca bir hamle yapıyor. İzleyicinin, tarafında olması gerektiğinden pek de emin olamayacağı bir karakteri canlandırıyor. Gillian Flynn'in romanından David Fincher'ın yönetmenliği ile sinemaya uyarlanan "Gone Girl", karısı şüpheli bir şekilde ortadan kaybolan Nick'in, polisin ve medyanın radarına girişini konu alıyor. Başroldeki Rosamund Pike'ın harika oyunculuğu ve çekici hikayesiyle "Gone Girl", son yılların en iyi gerilim ve gizem filmlerinden biri.


7. The Curious Case of Benjamin Button (2008) – IMDB Puanı 7.8

Yönetmen: David Fincher

Oyuncular: Brad Pitt, Cate Blanchett, Tilda Swinton, Julia Ormond

Benjamin Button, yaşlı doğan ve zaman ilerledikçe gençleşen bir insandır. Zaman, herkes için ileri doğru aksa da Benjamin'in bedeni için terse doğru akar. Biz de Benjamin'in tuhaf hayat hikayesini ve büyük aşkı Daisy ile ilişkisini takip ederiz. "The Curious Case of Benjamin Button", David Fincher ve Brad Pitt'in birlikte çalıştığı üçüncü film, bu sefer ikiliye Cate Blanchett da dahil oluyor. Pitt ve Blanchett'ın canlandırdığı Benjamin ve Daisy arasındaki, onlarca yıla yayılmış romantizmi izlemek oldukça duygusal. İki oyuncu da başarılı bir performans sergiliyor ve aralarındaki kimya kesinlikle uyumlu. Bu da filmi, izlemesi oldukça kolay ve akıcı kılıyor.


8. Panic Room (2002) – IMDB Puanı 6.8

Yönetmen: David Fincher

Oyuncular: Jodie Foster, Kristen Stewart, Forest Whitaker, Dwight Yoakam, Jared Leto, Patrick Bauchau

"Panic Room" hiç de kompleks olmayan bir hikayeye sahip olmasına rağmen, izleyiciyi her saniye diken üstünde tutmayı başarıyor. Bu da David Fincher'ın yönetmen olarak ne kadar başarılı olduğunu ve psikolojik gerilim türünde nasıl bir usta olduğunun kanıtı olabilir. Yeni satın aldıkları eve yerleşme sürecinde olan boşanmış bir kadın ve şeker hastası kızı, üç tehlikeli hırsız evlerine zorla girince, güvenli odaya sığınır. Ancak onları, oldukça zorlu bir gece beklemektedir.


9. The Girl with the Dragon Tattoo (2011) – IMDB Puanı 7.8

Yönetmen: David Fincher

Oyuncular: David Craig, Rooney Mara, Christopher Plummer

Suç, gizem ve dram türlerindeki "The Girl with the Dragon Tattoo", 2009 yapımı aynı isimli İsveç filminin ABD uyarlaması. Gazeteci Mikael Blomkvist, 40 yıldır kayıp olan bir kadını ararken genç bilgisayar korsanı Lisbeth Salander'den yardım alır.


10. Mank (2020) – IMDB Puanı 6.8

Yönetmen: David Fincher

Oyuncular: Gary Oldman, Amanda Seyfried, Lily Collins

Biyografi, komedi ve dram türlerindeki "Mank" filminde, 1930'ların Hollywood'u, "Yurttaş Kane"in (1941) senaryosunu bitirmek için yarışan sert sosyal eleştirmen ve alkolik senarist Herman J. Mankiewicz'in gözünden yeniden değerlendiriliyor.


11. The Game (1997) – IMDB Puanı 7.7

Yönetmen: David Fincher

Oyuncular: Michael Douglas, Deborah Kara Unger, Sean Penn

Dram, gizem ve gerilim türlerindeki "The Game" filminde, San Francisco'lu zengin bir bankacıya gizemli bir oyuna katılma fırsatı verilince, hayatı altüst olur ve bunun gerçekten kendisini yok etmeye yönelik gizli bir komplo olup olmadığını sorgulamaya başlar.


12. Alien 3 (1992) – IMDB Puanı 6.4

Yönetmen: David Fincher

Oyuncular: Sigourney Weaver, Charles S. Dutton, Charles Dance

Aksiyon, korku ve bilim kurgu türlerindeki "Alien 3" filminde, LV-426'dan dönen Ellen Ripley, maksimum güvenlikli hapishane Fiorina 161'e zorunlu iniş yapar ve burada farkında olmadan yanında istenmeyen bir ziyaretçi getirdiğini keşfeder.


13. Mindhunter (2017-2019) – IMDB Puanı 8.6

Yönetmen: David Fincher

Oyuncular: Jonathan Groff, Holt McCallany, Anna Torv

Suç, dram, psikolojik gerilim ve gizem türlerindeki "Mindhunter", David Fincher'ın yönettiği filmler listesine bonus olarak giren bir dizi. "Mindhunter" ne yazık ki birçok izleyici tarafından yavaş tempolu bulunduğu için yayın hayatı uzun sürmedi ancak gerçekten David Fincher'a yaraşır, oldukça güçlü bir dizi olduğunu söyleyebiliriz. Yönetmenin tarzını hali hazırda sevenler, yapıma hayran kaldıklarını, verdikleri yüksek puanlar ve internetteki yorumlarıyla belli ediyor. "Mindhunter", henüz "seri katil" teriminin tam olarak ortaya çıkmadığı dönemde iki FBI ajanının, bir psikiyatristle bir araya gelerek seri katillerin psikolojisini ve profilini çözümlemeye çalışmasını konu alıyor. Dizide tarihteki gerçek seri katilleri de görüyoruz. İki sezondan sonra yayın hayatına devam edememiş olsa da bir kez izleyenin, bünyesinden kolay kolay atamayacağı yapımlardan biri olarak dizi tarihinde kalıcı bir yer edindiğini söyleyebiliriz.


Wes Anderson'ın Yönettiği En İyi Filmler

Denis Villeneuve'ün Yönettiği En İyi Filmler

Martin Scorsese'nin Yönettiği En İyi Filmler

EN ÇOK OKUNANLAR

Özge Gürel ile Dubai Keşfi
Özge Gürel ile Dubai Keşfi

Özge Gürel ile Dubai Keşfi

16 dakika okunma süresi
24 Nisan'daki Akrep Burcu Dolunayında Burçları Neler Bekliyor?
24 Nisan'daki Akrep Burcu Dolunayında Burçları Neler Bekliyor?

24 Nisan'daki Akrep Burcu Dolunayında Burçları Neler Bekliyor?

10 dakika okunma süresi
Arzu Nesnesi: Hailey Bieber'ın Rhode Telefon Kılıfı
Arzu Nesnesi: Hailey Bieber'ın Rhode Telefon Kılıfı

Arzu Nesnesi: Hailey Bieber'ın Rhode Telefon Kılıfı

1 dakika okunma süresi
Ipekyol x Elie Saab İş Birliği
Ipekyol x Elie Saab İş Birliği

Ipekyol x Elie Saab İş Birliği

1 dakika okunma süresi
“Kimler Geldi Kimler Geçti” Dizisi Hakkında Her Şey
“Kimler Geldi Kimler Geçti” Dizisi Hakkında Her Şey

“Kimler Geldi Kimler Geçti” Dizisi Hakkında Her Şey

3 dakika okunma süresi

DAHA FAZLASI

“Dune: Çöl Gezegeni Bölüm 2” Filmi İncelemesi
“Dune: Çöl Gezegeni Bölüm 2” Filmi İncelemesi

“Dune: Çöl Gezegeni Bölüm 2” Filmi İncelemesi

Nisan Ayı Dizi Önerileri
Nisan Ayı Dizi Önerileri

Nisan Ayı Dizi Önerileri

“Bridget Jones'un Günlüğü 4” Filmi Hakkında Merak Edilenler
“Bridget Jones'un Günlüğü 4” Filmi Hakkında Merak Edilenler

“Bridget Jones'un Günlüğü 4” Filmi Hakkında Merak Edilenler

Mart Ayı Film Önerileri
Mart Ayı Film Önerileri

Mart Ayı Film Önerileri

Nisan Ayı Film Önerileri
Nisan Ayı Film Önerileri

Nisan Ayı Film Önerileri

43. İstanbul Film Festivali'nin Dikkat Çeken Yapımları
43. İstanbul Film Festivali'nin Dikkat Çeken Yapımları

43. İstanbul Film Festivali'nin Dikkat Çeken Yapımları

“Kimler Geldi Kimler Geçti” Dizisi Hakkında Her Şey
“Kimler Geldi Kimler Geçti” Dizisi Hakkında Her Şey

“Kimler Geldi Kimler Geçti” Dizisi Hakkında Her Şey

“Fly Me To The Moon” Filmi Hakkında Bilmeniz Gerekenler
“Fly Me To The Moon” Filmi Hakkında Bilmeniz Gerekenler

“Fly Me To The Moon” Filmi Hakkında Bilmeniz Gerekenler

“Yüzyıllık Yalnızlık” Dizisi Hakkında Bilmeniz Gerekenler
“Yüzyıllık Yalnızlık” Dizisi Hakkında Bilmeniz Gerekenler

“Yüzyıllık Yalnızlık” Dizisi Hakkında Bilmeniz Gerekenler

En İyi Shakespeare Uyarlaması Filmler
En İyi Shakespeare Uyarlaması Filmler

En İyi Shakespeare Uyarlaması Filmler

Mart Ayı Dizi Önerileri
Mart Ayı Dizi Önerileri

Mart Ayı Dizi Önerileri

“Beetlejuice Beetlejuice” Filmi Hakkında Tüm Detaylar
“Beetlejuice Beetlejuice” Filmi Hakkında Tüm Detaylar

“Beetlejuice Beetlejuice” Filmi Hakkında Tüm Detaylar