Cadıları Konu Alan En İyi 30 Dizi ve Film

Orta Çağ'da Avrupa'da ortaya çıktığı düşünülen cadı miti, geçmişten günümüze büyük bir dönüşüm yaşadı. İçinde bulundukları topluluğun üyelerine zarar ve talihsizlik vermek için büyü kullandığına inanılan cadılar, zamanla popüler kültürde önemli bir yer edindi. İyi ve kötü cadılarla, bizi büyünün bazen komik bazen de korkutucu dünyasına taşıyan dizi ve filmler.

YAZAR: Çisem Danacı
ABONE OL
12 Ekim 2022 Çarşamba 18:36 | Son Güncellenme:
47 dakika okunma süresi
Cadıları Konu Alan En İyi Dizi ve Filmler

Cadılar, insanlık tarihinin en eski ve ilgi çekici mitolojik figürlerinden biri. Yıllardır insanların hayal gücünde yer eden bu gizemli varlıklar, edebiyattan sinemaya kadar birçok alanda ilham kaynağı oluyor. Özellikle son yıllarda, cadıları konu alan film ve diziler popülerlik kazandı. Bu yapımlar, izleyicilere mistik dünyalara ve karanlık sırlara gizemli bir yolculuk yapma imkanı sağlıyor. Cadıların kehanetleri, büyüleri ve karanlık güçleri, genellikle macera ve gerilim dolu hikayelerde yer buluyor. Cadıları konu alan dizi ve filmler, izleyicilerin hayal güçlerini ve meraklarını uyandırırken, cadıların tarihi ve kültürel özelliklerini de yansıtıyor. Cadıları konu alan film ve dizilerin gizemli ve büyülü dünyasına adım atalım.


Cadıları Konu Alan En İyi Filmler


1.The Wizard of Oz (1939) – IMDB Puanı 8.1

Yönetmen: Victor Fleming

Oyuncular: Judy Garland, Billie Burke, Margaret Hamilton, Frank Morgan, Bert Lahr

Genç Dorothy ve köpeği Toto, bir hortum tarafından Kansas çiftliğinden büyülü Oz Diyarı'na sürüklenir ve bir yandan evine dönmenin yollarını ararken burada tanıştığı yeni dostlarıyla İyi Cadı Glinda ve Batı'nın Kötü Cadısı'nın dünyasını düzene sokmaya çalışır. "The Wizard of Oz" ile ilgili ilginç bir bilgi de çekimler sırasında, Batı'nın Kötü Cadısı'nın bir büyü ile bir anda yok olması ve belirmesi gereken bir sahne çekiliyordu. Karakteri canlandıran Margaret Hamilton yerdeki gizli kapıdan geçerken illüzyon yaratmak için salınan zehirli gaz nedeniyle yüzünde ikinci ve üçüncü dereceden yanıklar oluştu. Oyuncunun iyileşme sürecinde çekimlerin devam edebilmesi için yüzü makyajla yeşile boyanmak zorunda kaldı. Bu da ikonik yeşil cadı figürünün doğuşuna neden oldu.


2.I Married a Witch (1942) – IMDB Puanı 7.1

Yönetmen: René Clair

Oyuncular: Veronica Lake, Fredric March

Jennifer ve babası, 17. Yüzyıl Salem'de cadı oldukları için yakılırlar. Ancak ölmeden önce onları bu cezayla yok eden Jonathan Wooley ve soyunu lanetlerler. Yüzlerce yıl sonra, Jennifer'ın ruhu kaçarak yeniden ortaya çıkar, Wooley ailesinin o günkü temsilcisi Wallace'ı bularak ona bu hayatı zindan etmeyi kafaya koyar. Wallace, Massachusetts valisi olmak için yarışmakta ve evlenmek üzeredir. Ancak Jennifer, Wallace'ı baştan çıkarıp hayatını mahvetmek için yaptığı aşk iksirini yanlışlıkla kendisi içinde can düşmanına aşık olur. "I Married a Witch", 1958 yapımı "Bell, Book ve Candle" ile birlikte ünlü "Bewitched" dizisine ilham verdi.


3.Bell, Book and Candle (1958) – IMDB Puanı 6.8

Yönetmen: Richrd Quine

Oyuncular: James Stewart, Kim Novak, Jack Lemmon, Ernie Kovacs, Hermione Gingold

"Bewitched" dizisinin ilham aldığı filmlerden biri olan "Bell, Book and Candle"da Manhattanlı bir cadı, komşusuna bir aşk büyüsü yaparak, nişanlısı yerine kendisini seçmesini sağlamaya çalışır. Ancak tabii ki tüm romantik komedi türündeki cadı dizi ve filmlerinde olduğu gibi burada da plan ters teperek olayların daha da karışmasına neden olur.


4.The Witches of Eastwick (1987) – IMDB Puanı 6.5

Yönetmen: George Miller

Oyuncular: Michelle Pfeiffer, Susan Sarandon, Cher, Jack Nicholson

Michelle Pfeiffer, Susan Sarandon ve Cher'in üç cadı arkadaşı oynadığını söylemek, bu filmi izlemek için yeterli bir neden gibi ama biz konusundan da bahsedelim. Üç arkadaş, kasabalarına gelen gizemli bir adam onlara dileklerini gerçekleştirme şansı verdiğinde, bunun bir bedelle geleceğini öngöremezler. Bu gizemli adamı da Jack Nicholson'ın canlandırdığını söylersek, muhtemelen "The Witches of Eastwick"i izlememek için geriye hiçbir neden kalmaz. 80'li yılların popüler türlerinden korku komedisi olarak karşımıza çıkan filmin yönetmenliğini George Miller üstleniyor.


5.The Witches (1990) – IMDB Puanı 6.8

Yönetmen: Nicolas Roeg

Oyuncular: Anjelica Huston, Mai Zetterling, Rowan Atkinson, Jasen Fisher, Bill Paterson, Brenda Blethyn

Roald Dahl'ın sevilen hikayesini modern bir uyarlaması olan "The Witches", 1960'ların sonlarında Alabama'nın kırsal kasabası Demopolis'te sevgi dolu büyük annesiyle birlikte yaşamaya başlayan yetim bir çocuğun, karanlık mizahi, iç ısıtan ve kötü cadılarla dolu hikayesini anlatıyor. Genç çocuk, bir cadı kongresine rastlar ve fareye dönüşmüş olsa bile, arkadaşları ve büyükannesi ile güçlerini birleştirerek cadıları durdurmayı kafaya koyar. Robert Zemeckis'in aynı isimli yeniden çektiği 2020 yapımı filmin başrollerinde ise Anne Hathaway, Octavia Spencer, Jazir Bruno ve Stanley Tucci'yi görüyoruz. Görsel olarak yenilikçi diliyle Zemeckis'in "The Witches"i de bir o kadar keyifli.


6.Hocus Pocus (1993) – IMDB Puanı 6.9

Yönetmen: Kenny Ortega

Oyuncular: Bette Midler, Sarah Jessica Parker, Kathy Najimy

"Hocus Pocus", Cadılar Bayramı film listelerinin en kült yapımlarından biri. Tabii cadılık külliyatında da önemli bir yere sahip. Sanderson Kardeşler, ölümlerinden 300 yıl sonra, Salem'e yeni taşınan meraklı bir gencin becerisiyle yeniden dirilerek, insanların başına bela olur. Kenny Ortega imzalı bu komedi filmini severseniz hikayenin devamının anlatıldığı Anne Fletcher imzalı 2022 yapımı "Hocus Pocus 2" filmini de izleyebilirsiniz. Neredeyse yirmi yıl aradan sonra gelen bu devam filminde başrollerde yine aynı isimleri görüyoruz.


7.Practical Magic (1998) – IMDB Puanı 6.2

Yönetmen: Griffin Dunne

Oyuncular: Sandra Bullock, Nicole Kidman, Stockard Channing, Dianne Wiest, Goran Visnjic, Aidan Quinn, Evan Rachel Wood

Cadılar Bayramı nedeniyle mi, yoksa sararıp solan doğanın gizemli görünümünden mi bilinmez ama sonbaharda büyü konulu filmler izlemek keyifli oluyor. Sandra Bullock ve Nicole Kidman'ın başrollerini paylaştığı "Practical Magic"te iki kız kardeş, büyücülükten kaçınmak için ellerinden gelenin en iyisini yapmaya çalışan büyülü bir ailede doğarlar. Erkek arkadaşlarından biri beklenmedik bir şekilde öldüğünde ise Owen Kardeşler kara büyüyü denerler. Ancak aynı büyü, aile soylarını sona erdirme riskiyle karşı karşıya kalmalarına neden olur.


8.Teen Witch (1989) – IMDB Puanı 6.0

Yönetmen: Dorian Walker

Oyuncular: Robyn Lively, Dan Gauthier, Joshua John Miller, Caren Kaye

80 ve 90'ların cadı dizi ve filmlerin zirvesi olduğunu söylersek yanlış olmaz. Lisede diğer insanlara göre oldukça uyumsuz olan Louise, sihirli güçlere sahip olduğunu şekfeder. Umutsuz bir romantik olduğu için de genç cadımız, güçlerini aşk hayatında denemek için sabırsızlanmaktadır.


9.Kiki's Delivery Service (1989) – IMDB Puanı 7.8

Yönetmen: Hayao Miyazaki

Seslendirme Kadrosu: Kirsten Dunst, Minami Takayama, Rei Sakuma, Kappei Yamaguchi, Keiko Toda

Cadıları biraz da animasyon yapımlarında görelim diyenler için sinema tarihinin en ünlü animasyon yönetmenlerinden Hayao Miyazaki'nin "Kiki's Delivery Service" filmini öneririz. Cesur ve maceracı karakterlerin yaşadığı sihir, inanılmaz olasılıklar ve harikalarla dolu dünyalar inşa etmesiyle tanınan Japon anime merkezi Studio Ghibli'nin ilk filmlerinden biri "Kiki's Delivery Service"ti. Kara kedisi ve süpürgesiyle gözümüze çok tanıdık gelen bir cadı figürü olarak karşımıza çıkan Kiki, 13 yaşında küçük bir kız. Sihirli güçler bir yana, yetişkinliğin eşiğinde, dünyada yolunu bulmayı ve kendine güvenmeyi öğrenen bir kız hakkında oldukça tatlı bir hikaye. Filmin İngilizce seslendirme kadrosunda Kirsten Dunst, Kiki'ye hayat veriyor.


10.Bedknobs and Broomsticks (1971) – IMDB Puanı 7.0

Yönetmen: Robert Stevenson

Oyuncular: Angela Lansbury, David Tomlinson, Roddy McDowall, Sam Jaffe, John Ericson, Bruce Forsyth

Biraz animasyon biraz canlı çekim ve bolca da müzikal içeriğe sahip "Bedknobs and Broomsticks", izlerken size "Mary Poppins"i hatırlatırsa şaşırmayın çünkü ikisi de bir Disney projesi ve ikisinin de yönetmenliğini Robert Stevenson üstleniyor. İkinci Dünya Savaşı'nın ortasında üç yetim, Londra'dan bir İngiliz köyüne tahliye edilir ve burada bir cadının bakımına verilir. Oscar ödüllü harika görsel efektler, bu sürreal görsel dilin içinde kaybolmanıza yardımcı oluyor.


11.Harry Potter Serisi (2001-2011)

Oyuncular: Daniel Radcliffe, Emma Watson, Rupert Grint, Maggie Smith, Robbie Coltrane, Michael Gambon, Alan Rickman, Ralph Fiennes, Helena Bonham Carter

Cadılar ve büyücüler ile geniş bir büyü dünyasını ele alan "Harry Potter", J.K. Rowling'in kaleme aldığı kitap serisi olarak zaten çocukların dünyasını ele geçirmişti. 2001 yılında çıkan ilk filmi "Harry Potter and the Sorcerer's Stone"un vizyona girmesi ile başarısını ve şöhretini daha da katladı. 2011 yılına kadar çıkardığı toplam sekiz film ile dünyanın dört bir yanındaki çocukların unutulmaz filmleri listesine adını altın harflerle yazdıran serinin, bugün o çocukların yetişkin olmasıyla artık izlenmediğini düşünürseniz hata yaparsınız. Artık hem dünün çocukları olan günümüzün yetişkinleri hem de günümüz çocuklarının solukluk tükettiği bir film serisi. Harry Potter and the Sorcerer's Stone" (2001) ile başlayan seri, "Harry Potter and the Chamber of Secrets" (2002), "Harry Potter and the Prisoner of Azkaban" (2004), "Harry Potter and the Goblet of Fire" (2005), "Harry Potter and the Order of the Phoenix" (2007), Harry Potter and the Half-Blood Prince" (2009) ile devam edip, son kitabın iki ayrı filme bölündüğü "Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 1" (2010) ve "Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2" (2011) ile sona erdi. Büyücü olduğunu öğrenen Harry'nin bu sihirli dünyaya girerek hem büyüyerek kendi hayatını kurmasını hem de Karanlık Lord Voldemort'la savaşını izliyoruz.


12.The Love Witch (2016) – IMDB Puanı 6.2

Yönetmen: Anna Biller

Oyuncular: Samantha Robinson, Jeffrey Vincet Parise, Jennifer Ingrum

Bir kadın, kocasının şüpheli ölümüyle ilgili soruşturmadan kaçtıktan sonra, tarot kartlarına benzeyecek şekilde dekore edilmiş gotik bir malikanedeki dairede yaşamaya başlar. Burada aşk için iksirlerle güçlendirilmiş bir arayışa girer. Ara sıra cinayetlerle kesintiye uğrayan bir arayış diyebiliriz. "The Love Witch"in senaristi, yönetmeni ve yapımcısı olmasının yanı sıra kurgucusu, yapım tasarımcısı, kostüm tasarımcısı ve bestecisi olarak hizmet veren Anna Biller, 60'ların görsel tasarımına sahip bu korku-komedi filmiyle oldukça Retro bir cazibe yakalıyor.


13.The Craft (1996) – IMDB Puanı 6.4

Yönetmen: Andrew Fleming

Oyuncular: Robin Tunney, Fairuza Balki Neve Campbell, Rachel True

Yavaş yavaş cadıları konu alan korku yapımlarına doğru yaklaşırken "The Craft" ile büyünün ürkütücü dünyasına deva ediyoruz. Filmin karanlık havası yalnız korku temasında gelmiyor, aynı zamanda intihar gibi ciddi sorunlarla boğuşması açısından da gerçekten karanlık bir film. Katolik bir liseye yeni gelen öğrenci, büyücülük yapan üç dışlanmış genç kızla tanışır ve kısa süre sonra ekip, intikam peşinde büyü ve lanetler yaratmaya başlar.


14.Haxan (1922) – IMDB Puanı 7.6

Yönetmen: Benjamin Christensen

Oyuncular: Benjamin Christensen, Elisabeth Christensen, Maren Pedersen, Clara Pontoppidan, Elith Pio

Bu akılda kalıcı İsveç Danimarka sessiz filmi, kısmen ortaçağ büyücülük ve cadı avlarının tarihsel bir araştırması, kısmen de bunların dramatik bir yeniden yaratımı. Kısacası karşınızda inanılmaz bir korku belgeseli var. Stop-motion animasyonun çığır açan kullanımı, çift pozlamalar ve diğer efektlerle, "Häxan"ın sürrealist görüntüleri sinema tarihinde ona sağlam bir yer kazandırıyor. İsveççe "cadı" anlamına gelen "Häxan", vizyona girdiği ilk yıllarda ABD'de yasaklanmış. Filmde hem Şeytan hem de İsa rolünü oynayan yazar-yönetmen Benjamin Christensen, cadı avlarını, özellikle psikolojik problemler yaşayan insanlara karşı yapılan, cehaletten kaynaklanan kitlesel bir sosyal adaletsizlik olarak çerçeveliyor.


15.Black Sunday (1960) – IMDB Puanı 7.1

Yönetmen: Mario Bava

Oyuncular: Barbara Steele, John Richardson, Andrea Checchi, Ivo Garrani, Arturo Dominici

Yayınlandıktan sonra geniş çapta sansürlenen ve Birleşik Krallık'ta tamamen yasaklanan Mario Bava'nın etkileyici başyapıtı "Black Sunday", sade ama çarpıcı siyah beyaz bir film. Uzun zaman önce idam edilmiş bir cadı, kaleler, tabutlar ve kandan oluşan görsel bir şölende, intikam almaya kararlı bir şekilde yeniden diriliyor. Tıpkı "Häxan" gibi "Black Sunday"in de bugün bile rahatsız edebilecek görüntülere sahip olduğunun altını çizmek isteriz. Ama cadıları konu yapımları ve korku filmlerini seviyorsanız, bir de sağlam bir mideniz varsa, mutlaka izlemeniz gereken bir yapım.


16.The Witch (2015) – IMDB Puanı 6.9

Yönetmen: Robert Eggers

Oyuncular: Anya Taylor-Joy, Ralph Ineson, Kate Dickie, Julian Richings, Harvey Scrimshaw

Yakın dönemin en başarılı sanatsal korku filmlerinden biri olan "The Witch", korku türünün hayranlarının uzun süre dillerinden düşüremediği bir yapım oldu. 17. Yüzyılda New England'da geçen film, dini nedenlerde sürgün edilmiş bir ailenin, yeni doğan bebeklerinin gizemli bir şekilde ortadan kaybolmasının ardından, genç kızlarından şüphelenmeye başlamasını anlatıyor. Hikayede izleyicinin kalbini gerginlikle dolduran iki fikir var; bir yanda karanlık ormanda pusuya yatmış bir kötülük bir yanda ise tenha çiftliği ele geçiren paranoya ve şüphe. Hangisinin daha korkutucu olduğuna seyirci karar verebilir.


17.Suspiria (1977) – IMDB Puanı 7.3

Yönetmen: Dario Argento

Oyuncular: Jessica Harper, Stefania Cassini, Falvio Bucci, Miguel Bose, Barbara Magnolfi

Yönetmen koltuğunda Dario Argento'yu gördüğümüz "Suspiria", İtalyan korku sinemasının başyapıtlarından biri olarak kabul ediliyor. "Le Tre Madri" üçlemesinin ilk filmi olan "Suspiria", filmin senaristlerinden Daria Nicolodi'nin büyükannesinin başından geçen bir olaydan ilham alınarak yazılmış. Prestijli bir bale okuluna giren Suzy Bannion'ın yaşadığı korkunç olayları anlatan "Suspiria", kanlı ölüm sahneleriyle ünlenmiş bir film. Kendinden sonra gelen birçok korku filmine ilham olan "Suspiria"yı izlemeden önce kendinizi psikolojik olarak hazırlamak isteyebilirsiniz. Cadılık bunun neresinde diye soracak olursanız, bunun için filmi izlemeniz gerek. Ayrıca 2018 yılında Luca Guadagnino imzalı, başrollerinde Chloe Grace Moretz, Tilda Swinton ve Dakota Johnson'ın yer aldığı aynı isimli bir yeniden yapım da çekildi. Ancak bu film de başarılı olmasına rağmen, orijinalinin bir başyapıt olmasının yarattığı gölgeden ne yazık ki çıkamadı. Yine de izlerseniz kayıp olmayacak bir iş olduğunu söyleyebiliriz.


18.The Blair Witch Project (1999) – IMDB Puanı 6.5

Yönetmen: Daniel Myrick, Eduardo Sanchez

Oyuncular: Heather Donahue, Michael C. Williams, Joshua Leonard

Listemizde cadıları konu almasına karşın, içinde cadılık ve cadılara en az rastladığımız yapım olsa da bu kült korku filmine yer vermemiz gerek. "Kamera bakış açısı" tarzının yaratıcı olan "The Blair Witch Project" başlı başına bir başarı hikayesi. Blair Cadısı efsanesini belgeselleştirmek amacıyla karanlık bir ormana giren üç sinema öğrencisinin ortadan kaybolmasının ardından geride bıraktıkları kameradan izlediğimiz görüntülerden oluşan "The Blair Witch Project", zamanında izlendiğinde filmde yaşananların gerçek olduğu sanılmış. Daniel Myrick ve Eduardo Sanchez'in yönettiği film, düşük bütçeli bir yapım. Ama öyle büyük bir vizyon başarısı elde etti ki sinema tarihinin en büyük oranda kar elde eden filmlerinden biri oldu. Filmdeki sadelik ve doğallık hissi de aslında bağımsız ve düşük bütçeli bir iş olmasından geliyor. Büyük bir prodüksiyon izlediğimizi düşünmeden, evde bulduğumuz eski bir kaseti televizyona takıp yaşanmış olaylara dehşet içinde tanık oluyormuşuz gibi hissediyoruz.


Cadıları Konu Alan En İyi Diziler


1.Bewitched (1964-1972) – IMDB Puanı 7.6

Yaratıcı: Sol Saks

Oyuncular: Elizabeth Montgomery, Dick York, Dick Sargent, Agnes Moorehead, David White, Erin Murphy

Sıradan bir adamla evli bir cadı, ailesinin karşılaştığı sorunları çözmek için sihirli güçlerini kullanmaya direnemez. "Bewitched", muhtemelen televizyon tarihinin en ünlü cadı dizisi. Bu sevimli komedi dizisinin, yine "Betwitched"in isimli 2005 yapımı filminin de izlemesi oldukça keyifli olup, yönetmen koltuğunda Nora Ephron, başrollerde ise Nicole Kidman ile Will Ferrell bulunuyor.


2.A Discovery of Witches (2018-2022) – IMDB Puanı 7.9

Oyuncular: Teresa Palmer, Matthew Goode, Alex Kingston, Gregg Chilingirian, Trevor Eve, Owen Teale, Malin Buska, Edward Bluemel, Aiysha Hart, Valarie Pettiford

Cadı olduğunu keşfeden tarihçi Diana Bishop'un içine düştüğü bu fantastik dünyada kendini bulma ve güçlerini keşfetme yolculuğunu ve bir vampir olan Matthew Clairmont ile ilişkisini izlediğimiz "A Discovery of Witches" radar altında kalan ama klişeleşen fantastik konuları yeni bir bakış açısıyla inceleyen bir dizi. Sevilen oyuncular Teresa Palmer ve Matthew Goode'nin başrollerini paylaştığı "A Discovery of Witches", romantik gizemiyle sizi hızla içine çeken yapımlardan. Üstelik bir cadı ile vampirin aşkını izlemekten daha fantastik ne olabilir ki.


3.American Horror Story: Coven (2011-) – IMDB Puanı 8.0

Yaratıcılar: Brad Falchuk, Ryan Murphy

Oyuncular: Lady Gaga, Kathy Bates, Angela Bassett, Emma Roberts, Evan Peters, Sarah Paulson

Brad Falchuk ve Ryan Murphy imzalı antoloji korku dizisi "American Horror Story"nin her sezonu, ayrı bir ürkütücü gizemi konu alıyor. Hikaye ve karakterler, her sezon değişse de Evan Peters ve Sarah Paulson gibi oyuncular, farklı bir karakteri canlandırarak tüm sezonlarda yer almaya devam ediyor. Tabii Lady Gaga, Kathy Bates, Angela Bassett, Emma Roberts gibi bir veya birkaç sezon için diziye dahil olan oyuncular da var. Bol ödüllü "American Horror Story" (2011-); lanetli ev, akıl hastanesi, cadılık, ucube gösterili bir sirk, perili otel ve çok daha fazlası ile klasikleşmiş korku hikayelerini yeniden ele alıyor. Tabii bizim listemiz için önemli olan cadıları işlediği, 2013 yılındaki "American Horror Story: Coven" isimli üçüncü sezonu. Salem cadılarını anlatan bu sezon, "American Horror Story"nin diğer sezonları gibi yine oldukça korkutucu ve izlemesi zevk veriyor.


4.Charmed (1998-2006) – IMDB Puanı 7.1

Yaratıcı: Constance M. Burge

Oyuncular: Holly Marie Combs, Alyssa Milano, Shannen Doherty, Brian Krause, Rose McGowan, Dorian Gregory, Julian McMahon

Üç kız kardeş, kaderlerinde büyücülüklerini kullanarak kötü güçlere karşı savaşmak olan cadılar olduklarını keşfeder. Bu fantastik drama dizisi o kadar sevildi ki pek çok uyarlaması çekilse de orijinalinin yerini hiçbiri dolduramadı. "Charmed", "Sabrina, Teenage Witch" ile birlikte 90'lar ve 2000'lerin başı televizyon dünyasına neredeyse hükmetti.


5.Emerald City (2016-2017) – IMDB Puanı 7.1

Yaratıcı: Matthew Arnold, Josh Friedman

Oyuncular: Adria Arjona, Oliver Jackson-Cohen, Ana Ularu, Gerran Howell, Jordan Loughran, Vincent D'Onofrio

"Emerald City" dizisini, "The Wizard of Oz"da izlediğimiz hikayeye yol açan olayları izlediğimiz modern bir uyarlama olarak düşünebiliriz. Bir nevi yetişkinler için "Oz Büyücüsü" hikayesi diyebileceğimiz yapım, kesinlikle bir şans vermeye değer.


6.Sabrina, Teenage Witch (1996-2003) – IMDB Puanı 6.7

Yaratıcılar: Jonathan Schmock, Nell Scovell

Oyuncular: Melissa Joan Hart, Caroline Rhea, Beth Broderick, Nick Bakay, Nate Richert, Jenna Leigh Green

Bir dönemin çocuklarının kesintisiz izlediği ve bugün nostalji rüzgarıyla keyiflenmek için yeniden göz atabilecekleri "Sabrina, Teenage Witch" dizisine de tabii ki listemizde yer vermek zorundaydık. On altı yaşında bir lise öğrencisiyken cadı olduğunu öğrenen Sabrina, iki teyzesi yeni keşfettiği sihirli güçlerini nasıl kontrol edeceği konusunda iki teyzesi ve kediye dönüştürülmüş amcası ona rehberlik eder. Hazır Sabrina'dan bahsetmişken günümüz uyarlaması olan "Chilling Adventures of Sabrina" (2018-2020) dizisini de önerebiliriz. Sempatik karakteri ve renkli dünyasıyla tanıdığımız Sabrina'nın biraz daha karanlık bir şekilde ele alındığı bir yapımı izlemek isterseniz, başrollerinde Kiernan Shipka, Ross Lynch, Lucy Davis, Chance Perdomo, Michelle Gomez, Jaz Sinclair, Tati Gabrielle, Adeline Rudolph, Richard Coyle ve Miranda Otto'yu gördüğümüz bu yapımı da sevebilirsiniz.


7.His Dark Materials (2019-2022) – IMDB Puanı 7.8

Yaratıcı: Jack Thorne

Oyuncular: Dafne Keen, Lin-Manuel Miranda, Amir Wilson, Brian Fisher, Ruth Wilson, Kit Connor, Simone Kirby, Ariyon Bakare

Genç bir kız, dünyasını, insanların büyüyle ve şeytanlar olarak bilinen hayvan ruhlarıyla olan bağlarını bastıran Magisterium'un pençesinden kurtarmaya çalışmaktadır. Phillip Pullman'ın roman serisinden uyarlanan "His Dark Materials" dizisinde cadılar sahnenin merkezinde olmasalar da oldukça iz bıraktıklarını söylemek gerek.


8.Merlin (2008-2012) – IMDB Puanı 7.9

Yaratıcılar: Johnny Capps, Julian Jones, Jake Michie

Oyuncular: John Hurt, Colin Morgan, Bradley James, Richard Wilson, Anthony Head, Angel Coulby, Katie McGrath

Merlin bir cadı olmasa da bu sihir dünyasını bolca yansıtan bir büyücü olması nedeniyle dizisi de listemize giriyor. Ayrıca dizi boyunca karşımıza cadılar da çıkıyor ve tarihin en ünlü büyücüsünü listemize katmasak haksızlık olurdu. Efsanevi büyücü Merlin ile Camelot'un tarihe geçen kralı Prens Arthur'un arkadaşlıkları ve gençliklerinde yaşadıkları maceraları izliyoruz. Yuvarlak Masa Şövalyeleri ve Arthur'u büyük bir krala dönüştürecek bu yolculukta en büyük destekçisi Merlin ve sihirli güçleri olacaktır.


9.WandaVision (2021-) – IMDB Puanı 7.9

Yaratıcı: Jac Schaeffer

Oyuncular: Elizabeth Olsen, Paul Bettany, Kathryn Hahn, Teyonah Parris, Josh Stamberg

"WandaVision", özgün sinematografik yapısıyla dikkat çekiyor. "Avengers: Endgame" filminde biten hikayenin bıraktığı yerden devam eden dizi, ne yazık ki filmleri izlememiş olanların konusunu anlamakta sıkıntı yaşayacağı bir yapım. Dizinin her bölümü, farklı yılların 'sitcom' türünde aktarılıyor. Bir bölüm 50'ler sitcom'uyken diğerinde 60'lar, 70'ler derken, günümüze gelindiğinde popüler olan 'mockumentary' tarzı komedi dizisi tarzında izliyoruz. Tabii ki Wanda karakteri bir cadı olduğu için 80 ve 90'lar dönemine damga vuran ünlü cadı dizilerine de pek çok gönderme görüyoruz. Dizi, filmlerdeki hızlı aksiyonlardan oyuncuların performanslarına yer kalmadığı için oyunculuklara yer açılması açısından da izleyiciyi tatmin ediyor. Elizabeth Olsen ve Paul Bettany'nin oyunculuklarına bol bol doyma ve hayran kalma şansı yakalıyoruz. Ayrıca kayıp, yas, depresyon, acı ve yalnızlık gibi derinlikli konuları işlemesi yönünden de süper-kahraman türünün çok daha ciddiye alınabilir yanlarını yansıtıyor. Üstelik de bolca sihir ve iyi-kötü cadı savaşı izleyebiliyoruz.


10.The Magicians (2015-2020) – IMDB Puanı 7.6

Yaratıcı: Sera Gamble, John McNamara

Oyuncular: Jason Ralph, Stella Maeve, Olivia Taylor Dudley, Hale Appleman, Arjun Gupta, Summer Bishil, Rick Worthy

Dürüst olmak gerekirse "The Magicians" ilk yayınlanmaya başladığında dizi, pek de ciddiye alınmadı. Lev Grossman'ın çok satan kitap serisinden uyarlanarak dizinin reklamı "Yetişkinler için Harry Potter" şeklinde yapıldı. Ancak dizi, ilk sezonuyla izleyici ve eleştirmenleri pek de tatmin etmedi. Buna rağmen listemizde olmasının nedeni "The Magicians"ın, çoğu dizinin aksine zamanla uzayarak kalitesinden taviz vermek yerine, sezonları ilerledikçe karakterlerin ve hikayenin oturmasıyla daha iyi bir noktaya ilerlemesi. Türünün mecazlarını zekice kullanan yapım, acımasız hikayeleri esprili bir mizahla ustaca dengelemeyi başarıyor. İlk sezonda biraz sıkılabilirsiniz, ancak devam ederseniz ödüllendirileceğinizi garanti ederiz. Dizi, gerçekten de "Harry Potter"ın biraz daha yetişkin bir hikayesi gibi ilerleyerek sihir öğretilen bir üniversitedeki bir grup büyücünün başından geçenleri anlatıyor. Ancak bunun dışında pek de ortak özelliği olmaması nedeniyle "Harry Potter" beklentisiyle izlemeye başlamamanızı tavsiye ederiz.


11.The Witcher (2019-) – IMDB Puanı 8.1

Yaratıcı: Lauren Schmidt

Oyuncular: Henry Cavill, Freya Allan, Anya Chalotra, Joey Batey, Mimi Ndiweni, Eamon Farren, MyAnna Buring, Anna Shaffer

"The Witcher", dizisinden önce kitapları ve bilgisayar oyunlarıyla zaten büyük bir hayran kitlesine sahipti. Diziyle birlikte takipçilerinin sayısını daha da artıran yapım, ilk sezonuyla oldukça beğenilmişti. İkinci sezonuyla ise olumlu görüşlerin daha çok arttığını gördük. Bolca sihir, cadılık ve fantastik canavarı izlemeyi ama bunları biraz da karanlık bir dünyada görmeyi istiyorsanız adresiniz kesinlikle "The Witcher" dizisi. Bir canavar avcısı olan Geralt'ın mitolojik canavarlarla savaşını, bir cadı olan Yennefer'in büyüyle imtihanını ve kaderini bulmaya çalışan Ciri'nin gizemlerle dolu yolculuğunu izliyoruz. Bununla birlikte krallıklar arasındaki savaşlar ve gizli kapılar arkasında kurulan konseylerle dünyanın da kaderi belirleniyor.


12.Salem (2014-2017) – IMDB Puanı 7.1

Yaratıcılar: Brannon Braga, Adam Simon

Oyuncular: Janet Montgomery, Shane West, Seth Gabel, Tamzin Merchant, Ashley Madekwe, Elise Eberle, Iddo Goldberg, Oliver Bell

İnsanlık tarihinin en karanlık olaylarından biri olan on binlerce kadının cadı olduğu iddiasıyla yakıldığı ve yüzlerce yıla yayılan Cadı Mahkemeleri ile ilgili daha çok dizi ve film olması gerektiğini düşünsek de "Salem" gibi birkaç örnek bu konuda izleyiciyi tatmin etmek için elinden geleni yapıyor. Bu doğaüstü korku dizisi, tamamen 17. yüzyılda Salem'de gerçekleşen Cadı Mahkemeleri'ni konu alıyor.


Tüm Zamanların En Korkutucu Film ve Dizi Önerileri

Vampir Dizi ve Filmlerini Sevenler İçin Öneriler

En İyi 16 Fantastik Dizi (Doğaüstü, Gizemli, Aksiyon)

EN ÇOK OKUNANLAR

“Kimler Geldi Kimler Geçti” Dizisi Hakkında Her Şey
“Kimler Geldi Kimler Geçti” Dizisi Hakkında Her Şey

“Kimler Geldi Kimler Geçti” Dizisi Hakkında Her Şey

3 dakika okunma süresi
Arzu Nesnesi: Hailey Bieber'ın Rhode Telefon Kılıfı
Arzu Nesnesi: Hailey Bieber'ın Rhode Telefon Kılıfı

Arzu Nesnesi: Hailey Bieber'ın Rhode Telefon Kılıfı

1 dakika okunma süresi
24 Nisan'daki Akrep Burcu Dolunayında Burçları Neler Bekliyor?
24 Nisan'daki Akrep Burcu Dolunayında Burçları Neler Bekliyor?

24 Nisan'daki Akrep Burcu Dolunayında Burçları Neler Bekliyor?

10 dakika okunma süresi
Coachella Festivali'nin En İyi Stil Görünümleri
Coachella Festivali'nin En İyi Stil Görünümleri

Coachella Festivali'nin En İyi Stil Görünümleri

1 dakika okunma süresi
Özge Gürel ile Dubai Keşfi
Özge Gürel ile Dubai Keşfi

Özge Gürel ile Dubai Keşfi

16 dakika okunma süresi

DAHA FAZLASI

“Kimler Geldi Kimler Geçti” Dizisi Hakkında Her Şey
“Kimler Geldi Kimler Geçti” Dizisi Hakkında Her Şey

“Kimler Geldi Kimler Geçti” Dizisi Hakkında Her Şey

Nisan Ayı Film Önerileri
Nisan Ayı Film Önerileri

Nisan Ayı Film Önerileri

Sevgilinizle Birlikte İzleyebileceğiniz En Romantik Filmler
Sevgilinizle Birlikte İzleyebileceğiniz En Romantik Filmler

Sevgilinizle Birlikte İzleyebileceğiniz En Romantik Filmler

Mart Ayı Dizi Önerileri
Mart Ayı Dizi Önerileri

Mart Ayı Dizi Önerileri

“Bridget Jones'un Günlüğü 4” Filmi Hakkında Merak Edilenler
“Bridget Jones'un Günlüğü 4” Filmi Hakkında Merak Edilenler

“Bridget Jones'un Günlüğü 4” Filmi Hakkında Merak Edilenler

74. Berlin Uluslararası Film Festivali Kazananları
74. Berlin Uluslararası Film Festivali Kazananları

74. Berlin Uluslararası Film Festivali Kazananları

“Challengers” Filmi İncelemesi
“Challengers” Filmi İncelemesi

“Challengers” Filmi İncelemesi

“Deadpool & Wolverine” Filmi Hakkında Her Şey
“Deadpool & Wolverine” Filmi Hakkında Her Şey

“Deadpool & Wolverine” Filmi Hakkında Her Şey

“Yüzyıllık Yalnızlık” Dizisi Hakkında Bilmeniz Gerekenler
“Yüzyıllık Yalnızlık” Dizisi Hakkında Bilmeniz Gerekenler

“Yüzyıllık Yalnızlık” Dizisi Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Nisan Ayı Dizi Önerileri
Nisan Ayı Dizi Önerileri

Nisan Ayı Dizi Önerileri

“Dune: Çöl Gezegeni Bölüm 2” Filmi Hakkında Tüm Detaylar
“Dune: Çöl Gezegeni Bölüm 2” Filmi Hakkında Tüm Detaylar

“Dune: Çöl Gezegeni Bölüm 2” Filmi Hakkında Tüm Detaylar

“Fly Me To The Moon” Filmi Hakkında Bilmeniz Gerekenler
“Fly Me To The Moon” Filmi Hakkında Bilmeniz Gerekenler

“Fly Me To The Moon” Filmi Hakkında Bilmeniz Gerekenler