2023 Filmekimi'nde Öne Çıkan Yapımlar

Cannes'dan Venedik'e, Locarno'dan Toronto'ya uluslararası festivallerde dünya prömiyerini yapan ödüllü filmleri sinemaseverlerle buluşturan Filmekimi, 13-22 Ekim 2023'te İstanbul'da, 20-22 Ekim 2023'te İzmir'de gerçekleşiyor. Açılışını Sofia Coppola'nın “Priscilla” filmi, kapanışını ise Altın Aslan sahibi “Poor Things” ile yapan 2023 yılı Filmekimi'nde öne çıkan yapımları bir araya getirdik.

YAZAR: Çisem Danacı
ABONE OL
2 Ekim 2023 Pazartesi 17:01 | Son Güncellenme:
19 dakika okunma süresi
Filmekimi'nde Öne Çıkan Yapımlar

Priscilla (2023) – IMDB Puanı 6.3

Yönetmen: Sofia Coppola

Oyuncular: Cailee Spaney, Jacob Elordi, Ari Cohen, Dagmara Dominczyk, Tim Post, Olivia Barrett, Dan Beirne, Dan Abramovici, R Austin Ball, Jorja Cadence

Biyografi ve dram türlerindeki "Priscilla" filmi, Priscilla'nın Elvis'le ilk tanışmalarından yaklaşık 14 yıl sonraki boşanmalarına dek geçen süreyi ve çoğu zaman çalkantılı olan ilişkilerini ve evliliklerini konu alıyor. Priscilla Presley de başyapımcı olarak projeye dahil oldu ve kendi yaşamını anlatan hikayede söz hakkına sahip oldu.


Poor Things (2023) – IMDB Puanı 8.0

Yönetmen: Yorgos Lanthimos

Oyuncular: Emma Stone, Mark Ruffalo, Willem Dafoe, Ramy Youssef, Vicki Pepperdine, Margaret Qualley, Christopher Abbott, Jarod Carmichael, Kathryn Hunter

Bilim kurgu ve romantik türlerindeki "Poor Things" filmi, zeki ve alışılmışın dışında bir bilim insanı olan Dr. Godwin Baxter tarafından hayata döndürülen genç bir kadın olan Bella Baxter'ın fantastik evrimini anlatan inanılmaz bir hikaye. 80. Venedik Film Festivali'nde En İyi Film seçilerek Altın Aslan kazanan "Poor Things", Alasdair Gray'in 1992 tarihli, aynı adlı, ödüllü romanından uyarlanıyor. Başroldeki Emma Stone'un, büyük övgüler toplayan performansı ile Oscar kazanabileceği düşünülüyor.


All of Us Strangers (2023) – IMDB Puanı 7.9

Yönetmen: Andrew Haigh

Oyuncular: Paul Mescal, Andrew Scott, Claire Foy, Jamie Bell

Dram ve fantastik türlerindeki "All of Us Strangers" filmi, komşusuyla karşılaştıktan sonra çocukluğunun geçtiği eve geri dönen ve burada uzun zaman önce ölmüş olan anne ve babasının hayatta olduğunu ve öldükleri günkü yaşlarında göründüklerini keşfeden bir senaristin başından geçenleri anlatıyor. Son dönemin yükselen yıldızlarından Paul Mescal'in başrolünde yer aldığı "All of Us Strangers" filmi, adeta metafiziksel bir sevgi hikayesi.


Anatomie d'une Chute, Anatomy of a Fall (2023) – IMDB Puanı 7.9

Yönetmen: Justine Triet

Oyuncular: Sandra Hüller, Swann Arlaud, Milo Machado Graner

Suç, dram ve gerilim türlerindeki "Anatomie d'une Chute (Anatomy of a Fall)" filminde, kocasını öldürdüğünden şüphelenilen bir kadın ve tek tanık olan kör oğulları, ahlaki bir ikilemle karşı karşıya kalır.


Fallen Leaves, Sararmış Yapraklar (2023) – IMDB Puanı 7.5

Yönetmen: Aki Kaurismaki

Oyuncular: Alma Pöysti, Alina Tomnikov, Jussi Vatanen

2011 yılındaki "Umut Limanı" filminden sonra Altın Palmiye adayı olarak geri döndüğü 2023 Cannes Film Festivali'nde dünya prömiyerini yapan ve Jüri Ödülü'nü kazanan usta yönetmen Aki Kaurismaki'nin 20. filmi "Fallen Leaves (Sararmış Yapraklar)", Kaurismaki'nin kendine özgü evreninde geçiyor. "Fallen Leaves" filmi, işten atılan süpermarket çalışanı Ansa ile inşaat işçisi ve iflah olmaz alkolik Holappa'yı bir karaoke barında bir araya getiriyor. Film, trajikomik bir aşk hikayesini tüm aksiliklere rağmen umutla anlatıyor.


The Zone of Interest (2023) – IMDB Puanı 7.6

Yönetmen: Jonathan Glazer

Oyuncular: Sandra Hüller, Christian Friedel, Ralph Herforth, Max Beck

Dram, tarih ve savaş filmi olan "The Zone of Interest"te, Auschwitz'in komutanı Rudolf Höss ve eşi Hedwig, kampın yanındaki bir ev ve bahçede aileleri için rüya gibi bir hayat kurmaya çalışırlar.


May December (2023) – IMDB Puanı 7.3

Yönetmen: Todd Haynes

Oyuncular: Natalie Portman, Julianne Moore, Piper Curda, Charles Melton, Cory Michael Smith

2023 Cannes Film Festivali'nde ana yarışmada dünya prömiyerini yapan Todd Haynes imzalı "May December", dram türünde bir film. Kötü şöhretli magazin aşklarının tüm ülkeyi sarmasından 20 yıl sonra, evli bir çift, geçmişleriyle ilgili bir film için araştırma yapmak üzere hayatlarına dahil olan bir aktris nedeniyle kendilerini baskı altında hissetmeye başlarlar.


The Old Oak (2023) – IMDB Puanı

Yönetmen: Ken Loach

Oyuncular: Trevor Fox, Debbie Honeywood, Dave Turner, Ebla Mari, Laura Lee Daly, Andy Dawson, Reuben Bainbridge

Dram türündeki "The Old Oak" filmi, İngiltere'nin kuzeydoğusunda, maden ocakları kapandığı için insanların topraklarını terk ettiği bir köyde kalan son pub olan The Old Oak'u merkezine alıyor. Evlerin ucuz ve müsait olması, burayı Suriyeli mülteciler için ideal bir yer haline getiriyor.


Il Sol Dell'Avvenire, A Brighter Tomorrow (2023) – IMDB Puanı 7.3

Yönetmen: Nanni Moretti

Oyuncular: Nanni Moretti, Margherita Buy, Silvio Orlando, Barbora Bobulova, Mathieu Amalric

Komedi ve dram türlerindeki "Il Sol Dell'Avvenire (A Brighter Tomorrow)"da bir film yönetmeni, bir yandan ailesiyle olan ilişkisi bir yandan da SSCB'nin 1956'da Macaristan'ı işgalinin İtalyan Komünist Partisi üzerindeki etkisini konu alan son filmiyle mücadele etmektedir.


L'Été Dernier, Last Summer (2023) – IMDB Puanı 5.6

Yönetmen: Catherine Breillat

Oyuncular: Léa Drucker, Olivier Rabourdin, Clotilde Courau, Samuel Kircher, Angela Chen, Serena Hu

Dram ve gerilim türlerindeki "L'Eté Dernier (Last Summer)" filmi, kocası Pierre ve kızlarıyla birlikte yaşayan parlak bir avukat olan Anne'i takip ediyor. Anne, Pierre'in önceki evliliğinden olan oğlu Theo ile yavaş yavaş tutkulu bir ilişkiye girerek kariyerini ve aile hayatını tehlikeye atar.


Le Livre des Solutions, Çözümler Kitabı (2023) – IMDB Puanı 6.7

Yönetmen: Michel Gondry

Oyuncular: Pierre Niney, Blanche Gardin, Frankie Wallach

Michel Gondry'nin sekiz yıl sonra çektiği ve 2023 Cannes Film Festivali Yönetmenlerin On Beş Günü bölümünde dünya prömiyerini yapan filmi "Le Livre des Solutions (Çözümler Kitabı)", yaratıcılığını baskılayan şeytanlarını yenmeye çalışan bir yönetmeni takip ediyor.


Los Delincuentes, Kabahatliler (2023 ) – IMDB Puanı 6.5

Yönetmen: Rodrigo Moreno

Oyuncular: Daniel Elias, Esteban Bigliardi, Margarita Molfino

Komedi ve dram türündeki "Los Delincuentes (Kabahatliler)" filmindebBanka çalışanı Moran, bir daha asla çalışamayacak kadar para çalmayı planlar. Sonrasında ise iş arkadaşı parayı saklarken, Moran, suçunu itiraf edip hapis yatar. Kısa süre sonra soruşturma baskısı altında kalan suç ortağı Roman, kendisini sonsuza dek değiştirecek bir kadınla tanışır.


Kimitachi wa do ikiru ka, Çocuk ve Balıkçıl (2023 ) – IMDB Puanı 7.7

Yönetmen: Hayao Miyazaki

Seslendirme Kadrosu: Soma Santoki, Masaki Suda, Takuya Kimura

Macera ve dram türlerindeki animasyon filmi "Kimitachi wa do ikiru ka (Çocuk ve Balıkçıl)", arkadaşları ve amcasıyla karşılaşmaları aracılığıyla, genç bir çocuğun psikolojik gelişimini takip eder. Çocuk, yeni kasabasında terk edilmiş bir kule bulduktan sonra konuşan gri bir balıkçıl ile büyülü bir dünyaya girer.


Extrana Forma de Vida, Strange Way of Life (2023 ) – IMDB Puanı 6.6

Yönetmen: Pedro Almodovar

Oyuncular: Pedro Pascal, Ethan Hawke, Manu Rios

Dram ve western türlerindeki "Extrana Forma de Vida (Strange Way of Life)", Pedro Almodovar imzalı bir kısa film. 25 yıl sonra Silva, arkadaşı Şerif Jake'i ziyaret etmek için atıyla çölü geçer. Buluşmayı kutlarlar, ancak ertesi sabah Jake, ona yolculuğunun nedeninin arkadaşlıklarını yad etmek olmadığını söyler.


Reality, Sorgu (2023 ) – IMDB Puanı 6.7

Yönetmen: Tina Satter

Oyuncular: Sydney Sweeney, Josh Hamilton, Marchant Davis

Dram türündeki "Reality (Sorgu)" filminde eski bir Amerikan istihbarat uzmanı, Rusya'nın 2016 ABD seçimlerine müdahalesiyle ilgili hükümet bilgilerini bir e-posta operasyonu aracılığıyla izinsiz olarak medyaya açıkladığı için sert bir cezaya çarptırılır.


Hayat (2023)

Yönetmen: Zeki Demirkubuz

Oyuncular: Miray Daner, Burak Dakak, Umut Kurt

Zeki Demirkubuz'un yazıp yönettiği dram türündeki "Hayat" filmi, Demirkubuz'un 14 yıllık fotoğraf arşivini izleyici ile buluşturduğu sergisi ile aynı ismi taşıyor. "Hayat" filmi, bir baba olan Mehmet'i, onun evden kaçan kızı Hicran'ı ve Hicran'ın geride kalmış nişanlısı Rıza'yı takip ediyor. Mehmet, Hicran'ın evden kaçtığını kızının nişanlısına ve ailesine açıklamaya gider. Bunun üzerine nişanlısı Rıza, Hicran'ın peşinden İstanbul'a gider. "Hayat", İstanbul prömiyerini Filmekimi'nde yapıyor.


Kara Kutu (2023 ) – IMDB Puanı 6.8

Yönetmen: Aslı Özge

Oyuncular: Luise Heyer, Felix Kramer, Christian Berkel

İstanbul Film Festivali'nde Köprüdekiler ile Altın Lale kazanan Aslı Özge'nin yeni filmi "Kara Kutu (Black Box)" da Türkiye prömiyerini Filmekimi'nde yapıyor. Ortak yapımcılığı Dardenne Kardeşler tarafından üstlenilen gerilim-aksiyon filmi, Münih Film Festivali'nde dünya prömiyerini yaptı. Dışarıda meydana gelen belirsiz bir olay nedeniyle Berlin'deki bir avlunun çıkışları polis tarafından kapatılır ve olağanüstü hal ilan edilir. Bina sakinleri arasında korku yükselir.


The Taste of Things, Şeflerin Aşkı (2023 ) – IMDB Puanı 7.3

Yönetmen: Anh Hung Tran

Oyuncular: Juliette Binoche, Pierre Gagnaire, Jan Hammenecker

Dram, tarih ve romantik türlerindeki "The Taste of Things (Şeflerin Aşkı)" filmi, saygın bir şef olan Eugenie ile son 20 yıldır yanında çalıştığı gurme Dodin'in hikayesini anlatıyor.


Dream Scenario, Rüya Senaryo (2023 ) – IMDB Puanı 7.6

Yönetmen: Kristoffer Borgli

Oyuncular: Lily Bird, Nicolas Cage, Julianne Nicholson, Jessica Clement

Komedi türündeki "Dream Scenario (Rüya Senaryo)" filminde talihsiz bir aile babası, milyonlarca yabancının aniden onu rüyalarında görmeye başlamasıyla hayatının alt üst olduğunu fark eder. Bu durum kabusa dönüştüğünde Paul, yeni keşfettiği şöhretini yönlendirmek zorunda kalır.


Kaibutsu, Monster (2023) – IMDB Puanı 7.6

Yönetmen: Kore-Eda Hirokazu

Oyuncular: Sakura Ando, Eita Nagayama, Soya Kurokawa, Hinata Hiiragi, Mitsuki Takahata, Akihiro Kakuta, Shido Nakamura, Yuko Tanaka

Dram ve gerilim türlerindeki "Kaibutsu (Monster)" filminde, oğlu garip davranmaya başladığında öğretmeninden cevap isteyen bir anneyi takip ediyoruz. Kore-Eda Hirokazu imzalı "Kaibutsu (Monster)" film, 76. Cannes Film Festivali'nden En İyi Senaryo ödülü ile döndü.


Sometimes I Think About Dying, Bazen Ölmeyi Düşünüyorum (2023 ) – IMDB Puanı 6.9

Yönetmen: Rachel Lambert

Oyuncular: Daisy Ridley, Dave Merheje, Parvesh Cheena

Komedi, dram ve romantik türlerindeki "Sometimes I Think About Dying (Bazen Ölmeyi Düşünüyorum)" filminde ölmeyi düşünmekten hoşlanan Fran, iş yerindeki yeni iş arkadaşını güldürür, bu da flört etmeye başlamalarına ve daha fazlasına yol açar, şimdi yollarında duran tek şey Fran'in kendisidir.


Jeanne du Barry (2023 ) – IMDB Puanı 6.8

Yönetmen: Maiwenn

Oyuncular: Maiwenn, Johnny Depp, Benjamin Lavernhe, Melvil Poupaud, Robin Renucci, Pierre Richard, Marianne Basler, Pascal Greggory, Caroline Chaniolleau, India Hair

Biyografi ve dram türlerindeki "Jeanne du Barry" filmi, yoksul bir terzinin gayrimeşru kızı olarak 1743 yılında dünyaya gelen ve 15. Louis'nin sarayında yükselerek onun son resmi metresi olan Jeanne Becu'nun hayatını konu alıyor.


27. İstanbul Tiyatro Festivali'nde Dikkat Çeken Oyunlar

Toronto Film Festivali'nin Dikkat Çeken Yapımları

80. Venedik Film Festivali'nde Dikkat Çeken Yapımlar

EN ÇOK OKUNANLAR

Mayıs Ayı Burç Yorumları
Mayıs Ayı Burç Yorumları

Mayıs Ayı Burç Yorumları

20 dakika okunma süresi
Özge Gürel ile Dubai Keşfi
Özge Gürel ile Dubai Keşfi

Özge Gürel ile Dubai Keşfi

16 dakika okunma süresi
Deva Cassel'ın En İyi 10 Stil Görünümü
Deva Cassel'ın En İyi 10 Stil Görünümü

Deva Cassel'ın En İyi 10 Stil Görünümü

1 dakika okunma süresi
Ipekyol x Elie Saab İş Birliği
Ipekyol x Elie Saab İş Birliği

Ipekyol x Elie Saab İş Birliği

1 dakika okunma süresi
24 Nisan'daki Akrep Burcu Dolunayında Burçları Neler Bekliyor?
24 Nisan'daki Akrep Burcu Dolunayında Burçları Neler Bekliyor?

24 Nisan'daki Akrep Burcu Dolunayında Burçları Neler Bekliyor?

10 dakika okunma süresi

DAHA FAZLASI

Mart Ayı Film Önerileri
Mart Ayı Film Önerileri

Mart Ayı Film Önerileri

“Yüzyıllık Yalnızlık” Dizisi Hakkında Bilmeniz Gerekenler
“Yüzyıllık Yalnızlık” Dizisi Hakkında Bilmeniz Gerekenler

“Yüzyıllık Yalnızlık” Dizisi Hakkında Bilmeniz Gerekenler

“Beetlejuice Beetlejuice” Filmi Hakkında Tüm Detaylar
“Beetlejuice Beetlejuice” Filmi Hakkında Tüm Detaylar

“Beetlejuice Beetlejuice” Filmi Hakkında Tüm Detaylar

“Deadpool & Wolverine” Filmi Hakkında Her Şey
“Deadpool & Wolverine” Filmi Hakkında Her Şey

“Deadpool & Wolverine” Filmi Hakkında Her Şey

Nisan Ayı Film Önerileri
Nisan Ayı Film Önerileri

Nisan Ayı Film Önerileri

“Bridget Jones'un Günlüğü 4” Filmi Hakkında Merak Edilenler
“Bridget Jones'un Günlüğü 4” Filmi Hakkında Merak Edilenler

“Bridget Jones'un Günlüğü 4” Filmi Hakkında Merak Edilenler

43. İstanbul Film Festivali'nin Dikkat Çeken Yapımları
43. İstanbul Film Festivali'nin Dikkat Çeken Yapımları

43. İstanbul Film Festivali'nin Dikkat Çeken Yapımları

“Anyone But You” Filmi Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey
“Anyone But You” Filmi Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

“Anyone But You” Filmi Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

“Kimler Geldi Kimler Geçti” Dizisi Hakkında Her Şey
“Kimler Geldi Kimler Geçti” Dizisi Hakkında Her Şey

“Kimler Geldi Kimler Geçti” Dizisi Hakkında Her Şey

74. Berlin Uluslararası Film Festivali Kazananları
74. Berlin Uluslararası Film Festivali Kazananları

74. Berlin Uluslararası Film Festivali Kazananları

“Feud: Capote vs. The Swans” Dizisi Hakkında Merak Edilenler
“Feud: Capote vs. The Swans” Dizisi Hakkında Merak Edilenler

“Feud: Capote vs. The Swans” Dizisi Hakkında Merak Edilenler

Sevgilinizle Birlikte İzleyebileceğiniz En Romantik Filmler
Sevgilinizle Birlikte İzleyebileceğiniz En Romantik Filmler

Sevgilinizle Birlikte İzleyebileceğiniz En Romantik Filmler