Mutfak Terimleri Nelerdir? Şeflerin Kullandığı Havalı Mutfak Sözlüğü ve Anlamları

Son dönemde televizyon programlarında sıkça duyduğumuz mutfak terimleri adeta hayatımızın bir parçası haline geldi. Yalnızca şeflerin ve aşçıların kullandığı bu terimler şimdilerde birçoğumuzun dilinde. Bizler de bu terimlerin anlamlarını derleyerek kendi mutfağının şefi olmak isteyenler için bir rehber hazırladık. Böylece mutfakta yeni tarifler denerken, çevrenizde de havalı bir şef olarak anılmanız mümkün.

30 Eylül 2021 Perşembe 12:20 | Son Güncellenme:
4 dakika okunma süresi
Mutfak Terimleri Nelerdir? Şeflerin Kullandığı Havalı Mutfak Sözlüğü ve Anlamları

DEEPFRY (dipfray)

Bu teknikte yiyecekler derin yağda kızartılır. Böylece yiyeceğin içindeki nişasta yumuşayarak ürünün daha yumuşak kalması sağlanır. Bu teknik genel olarak fritözlerde kullanılsa da derin bir tencere ya da tava ile de bu uygulamayı yapmak oldukça basittir. İçi yumuşak dışı çıtır olması tercih edilen tavuk, patates, soğan halkası ve hamur işlerinde genellikle bu teknik kullanılır. Son zamanlarda Masterchef izleyicileri bu terimi sıklıkla duymaktadır.

BLANCHING (blanch etmek)

Sebzelerin rengini kaybetmeden yarım pişirme (şoklama) yöntemine blanching ( blanch etme) denir. Özellikle yeşil sebzelerin görüntüsünü ve değerlerini kaybetmemesini sağlayan bu yöntemde sebzeler kaynar suya atılarak bir kaç saniye bekletildikten sonra hemen soğuk suya ya da buza alınır.

MANTOLAMA

Tavada pişirilen kırmızı, beyaz et ya da deniz ürünlerinin üzerine kaşıkla eritilmiş tereyağı atılarak ve sürekli tereyağı ile kaplanarak pişmesini sağlamaya mantolama denir. Bu teknikte pişen etler kurumadan daha yumuşak kalırken aynı zamanda tereyağı sayesinde oldukça lezzetlenmektedir.

MÜHÜRLEME

Özellikle etlerin arkalı önlü olarak yüksek ısıya maruz bırakılarak hızlı bir dış tabaka oluşturulması ve içlerinin sulu kalmasını sağlayan bu yöntem lezzetli ve besleyiciliğini koruyan yemek tarifleri için oldukça önemli.

AL DENTE

Bu terim makarnanın anavatanı İtalya'dan çıkmış olup onlar için makarnanın pişme şekli olarak kullanılsa da Türkçe'de az pişmiş dişe gelen anlamı taşımaktadır. sebze, bakliyat, hamur işlerinde hafif dişe gelen şeklinde pişirme tekniğine al dente denilebilir.

POŞE ETMEK

Poşe etmek yiyeceğin kaynama noktasına yakın (90-95 derece) suda pişirilme yöntemidir. Bu teknikte yiyecek bütünüyle sıvının içine girmeli ve asla kaynama noktasına gelmemelidir. Ocağın altı kısılarak derece düşürülebilir.

ÇEKTİRMEK

Özellikle sos yapımında kullanılan bu teknik kısık ateşte yiyeceğin içindeki sıvıyı buharlaştırarak ürünün yoğunlaştırılması anlamına gelir. Böylece daha konsantre bir yiyecek elde edilir.

BAĞLAMAK

Masterchef izleyenlerin sıklıkla duyduğu bu tabir, aslında terbiye etmekle eşdeğer düşünülebilir. Yoğurt, yumurta, un gibi ürünlerle yapılabileceği gibi tereyağı ile de yoğunlaştırma işlemi yapılabilir. Lezzetlerin birleşimine olanak sağlar.

TABAKLAMA

Ana ürün ve garnitürlerin belli bir kompozisyon ile tabağa eksiksiz yerleştirilmesine tabaklama denir. Yemeğin önce göze hitap etmesinin önemini bilenler tabaklamanın en az yemeği pişirmek kadar önemli olduğunu bilir.

BRUNOISE (fare dişi)

Fransızcada fare dişi anlamına gelen brunoise doğramak yiyeceklerin minik küpler halinde doğranmasına denir. minik minik ya da yemeklik doğrama yerine bu ifadeyi kullanmak bu işe daha hakim görünmenizi sağlayabilir.

Brokolinin İnanılmaz 7 Faydası! Brokoliyi Sevdirecek Muhteşem Salata Tarifi...

Sağlıklı Kahvaltı Tarifleri

Sonbahara Hazırlayan Detoks Tarifleri

Vegan Kahvaltı Tarifleri

EN ÇOK OKUNANLAR

Kendi Yolunda, Kendi Stiliyle: İpek Sever

Kendi Yolunda, Kendi Stiliyle: İpek Sever

8 dakika okunma süresi
Karaköy'ün Kalbinde Deneyimsel Bir Evren

Karaköy'ün Kalbinde Deneyimsel Bir Evren

25 dakika okunma süresi
Türkiye'nin Kültürel Miras Rotaları

Türkiye'nin Kültürel Miras Rotaları

16 dakika okunma süresi
Prens William ve Prenses Charlotte'den EURO 2025 Finalinde Anlamlı Mesaj

Prens William ve Prenses Charlotte'den EURO 2025 Finalinde Anlamlı Mesaj

4 dakika okunma süresi
Gençlik Sırrı: Longevity Yaklaşımı

Gençlik Sırrı: Longevity Yaklaşımı

4 dakika okunma süresi

DAHA FAZLASI

Wimbledon 2025 Şampiyonları

Wimbledon 2025 Şampiyonları

Japandi: İskandinav ve Japon Estetiğinin Buluşması

Japandi: İskandinav ve Japon Estetiğinin Buluşması

Haftanın İlham Rehberi: 16 Haziran – 22 Haziran

Haftanın İlham Rehberi: 16 Haziran – 22 Haziran

Türk Tenisinin Yükselen Yıldızı Zeynep Sönmez'e Yeni Yol Arkadaşı

Türk Tenisinin Yükselen Yıldızı Zeynep Sönmez'e Yeni Yol Arkadaşı

LG ile Evinizde Yeni Nesil Konfor

LG ile Evinizde Yeni Nesil Konfor

Sunglass Hut ile “Her An Senin”

Sunglass Hut ile “Her An Senin”

Jumbo'ya Red Dot'tan “Best of the Best” Ödülü

Jumbo'ya Red Dot'tan “Best of the Best” Ödülü

Özel Gününüzü Taçlandıran En Güzel Düğün Pastaları

Özel Gününüzü Taçlandıran En Güzel Düğün Pastaları

Linda Farrow'dan Zaman Yolculuğu: Iconic Koleksiyon Atölye Gözlük'te

Linda Farrow'dan Zaman Yolculuğu: Iconic Koleksiyon Atölye Gözlük'te

iOS 26'ya Dair Her Şey: Tüm Apple Platformlarında Yepyeni Bir Dönüşüm

iOS 26'ya Dair Her Şey: Tüm Apple Platformlarında Yepyeni Bir Dönüşüm

Yeni Başlayanlar İçin Podcast Rehberi

Yeni Başlayanlar İçin Podcast Rehberi

Köpeklerde ve Kedilerde Güneş Yanığı Olur mu?

Köpeklerde ve Kedilerde Güneş Yanığı Olur mu?