EVİN SANAT GALERİSİ’NDE “NURİ İYEM 100 YAŞINDA”

Evin Sanat Galerisi “Nuri İyem 100 Yaşında / Portre” sergisi ile Türk resim sanatının büyük ustası Nuri İyem’in doğumunun 100. yılını kutluyor. Sergide büyük usta İyem’in 68 yıllık sanat yaşamında ürettiği, farklı dönemlerini yansıtan ikonlaşmış portreleri de yer alıyor.

2 Ekim 2015 Cuma 13:30 | Son Güncellenme:
4 dakika okunma süresi

Evin Sanat Galerisi,  “Nuri İyem 100 Yaşında / Portre” sergisi ile Türk resim sanatının büyük ustası Nuri İyem’in doğumunun 100. yılını kutluyor. Galerinin Bebek’teki mekanında 31 Ekim’e kadar “Nuri İyem 100 Yaşında / Portre” sergisine ev sahipliği yapıyor. “Nuri İyem 100 Yaşında / Portre” sergisi, büyük usta için bugüne kadar düzenlenen sergilerden biri. Bu sergi, Nuri İyem’in 68 yıllık sanat yaşamında ürettiği, farklı dönemlerini yansıtan ikonlaşmış portrelerinin yanı sıra, daha önce sergilenmemiş eserleri ve atölyesinden tamamlanmamış resimlerini de içeren en kapsamlı sergi. Nuri İyem’in portreleri kadar, bir sanatçı olarak öznel portresini de tanıtmak amacıyla, sergide yer alan Nuri İyem’in kişisel atölyesinin canlandırması, büyük ustanın kişisel eşyaları, kendi arşivinden belgeler, mektuplar, şahsi notlar ile sanatçının iç dünyasını görünür kılan bir arşiv-sergi niteliği taşıyor. Sergi direktörü Feyyaz Yaman “ Nuri İyem’in doğumunun 100. yılında, büyük sanatçıyı, anlamlı bir anma etkinliğinin de ötesine geçerek Türkiye Sanat Tarihi içinde bir yorum-sergiyle konumlandırmak istedik.

 

Sergi, sanatçının politik görüşünü, resimsel evrelerini, kültür alanındaki müdahaleci ve mücadeleci renkli kişiliğini, sanat tarihi ve sanat sosyolojisi çerçevesinde değerlendirmek amacındadır.  Sergi, Türkiye resim sanatında portre konusunun gelişim süreçlerini, Nuri İyem’in portre geleneğindeki yerini, sanatçı özne ile toplumsal benliği yüzleştirerek değerlendirir. Bu anlamda Nuri İyem’in, bir sanatçı olarak portresi, Türkiye sanatının modernleşme sorunlarının yansımasıdır” dedi.  Feyyaz Yaman direktörlüğünde gerçekleştirilen “Nuri İyem 100 Yaşında / Portre” sergisini, Cemil Cahit Yavuz’un titiz grafik yorumuyla, Prof. Dr. Erhan Karaesmen, Selçuk Altun, Ali Şimşek, Özcan Türkmen ve Feyyaz Yaman’ın yazılarının yer aldığı geniş içerikli kitap tamamlıyor. Yazarlar, Nuri İyem’in portrelerini ve sanatçı öznesini, Türkiye resim sanatı tarihi çerçevesinde değerlendiriyor.

 

 

“Nuri İyem 100 Yaşında / Portre” sergisine ve kitaba eş zamanlı yayınlanan, Nuri İyem’in hayatını fotoğraflarla detaylı olarak anlatan, bugüne kadar kendisi için düzenlenen sergilere, yayımlanan kitaplara ve 68 yıllık sanat yaşamında ürettiği, kayıt altına alınmış, 2468 esere de yer veren Nuri İyem internet sitesinin de hazırlıkları devam ediyor. (www.nuriiyem.com) Ayrıca sergiye paralel olarak, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nde Türkiye resim sanatında portre geleneği ve Nuri İyem resimleri üzerine bir sempozyum düzenlenecek. Büyük usta Nuri İyem için bugüne kadar düzenlenen sergiler arasında  “Anılarda Yazı Fotoğraflarla Nuri İyem” (2005), “Çağının Tanığı Bir Ressam” (2006), “Çağının Tanığı Bir Ressam: Göç Resimleri” (2007) ve “100 Koleksiyondan 100 Nuri İyem” (2010) sergileri de var.  Sergi  31 Ekim’e kadar  Pazar hariç her gün 11:00 – 19:00 saatleri arasında ziyaret edilebilir.  Evin Sanat Galerisi/elvin@evin-art.com/Tel: 02122658158 – 05326662074

EN ÇOK OKUNANLAR

"Palm Royale": Moda Tutkunları Bu Diziyi Çok Sevdi

"Palm Royale": Moda Tutkunları Bu Diziyi Çok Sevdi

1 dakika okunma süresi
Bir Mirasın İzinde

Bir Mirasın İzinde

1 dakika okunma süresi
İstanbul'un En Yeni Mekanları

İstanbul'un En Yeni Mekanları

48 dakika okunma süresi
“Kasaba”: Karanlıkta Kalan Dostluklar

“Kasaba”: Karanlıkta Kalan Dostluklar

3 dakika okunma süresi
Haftanın Mekânı: Arbor İstanbul

Haftanın Mekânı: Arbor İstanbul

4 dakika okunma süresi

DAHA FAZLASI

HEYKEL SANATININ USTALARINA SAYGI

HEYKEL SANATININ USTALARINA SAYGI

HILTON ISTANBUL BOSPHORUSTA KARMA SERGİ

HILTON ISTANBUL BOSPHORUSTA KARMA SERGİ

OPERANIN TARİHİ BU SERGİDE

OPERANIN TARİHİ BU SERGİDE

CONTEMPORARY ISTANBUL 2017 BAŞLIYOR

CONTEMPORARY ISTANBUL 2017 BAŞLIYOR

KÜLTÜREL TARİHİN İZLERİ BU SERGİDE

KÜLTÜREL TARİHİN İZLERİ BU SERGİDE

KAF DAĞI’NIN ARDINDA

KAF DAĞI’NIN ARDINDA

OĞULCAN KUŞTAN NEW YORKTA İLK SERGİ

OĞULCAN KUŞTAN NEW YORKTA İLK SERGİ

10 SANATÇI BİR GALERİDE

10 SANATÇI BİR GALERİDE

BODRUMDA SERGİ

BODRUMDA SERGİ

AVRUPA TURNESİ'NDEN ÖNCE ZORLU PSM'DE

AVRUPA TURNESİ'NDEN ÖNCE ZORLU PSM'DE

MATISSEİN KOLEKSİYONER YÖNÜ

MATISSEİN KOLEKSİYONER YÖNÜ

31. DOWNLOADS SANAT SERGİSİ AVUSTRALYADA GERÇEKLEŞİYOR

31. DOWNLOADS SANAT SERGİSİ AVUSTRALYADA GERÇEKLEŞİYOR