69. CANNES FİLM FESTİVALİ’NDE ALTIN PALMİYE İÇİN YARIŞACAK İSİMLER BELLİ OLDU

Sinema severlerin heyecanla beklediği 69. Cannes Film Festivali için geri sayım başladı. Bu yıl 11 – 22 Mayıs tarihleri arasında yapılacak Cannes Film Festivali’nde 20 film Altın Palmiye için yarışacak. Aday listesine ABD’li aktör ve yönetmen Sean Penn damgasını vururken, Türkiye’den Gabra filmi de festivale davet edildi. İşte resmi seçki kategorisinde öne çıkan filmlerden bazıları...

9 Mayıs 2016 Pazartesi 09:31 | Son Güncellenme:
8 dakika okunma süresi

Bu yıl 11-22 Mayıs 2016 tarihleri arasında düzenlenecek, 69’uncu Cannes Film Festivali’nde Altın Palmiye için yarışacak filmler belli oldu. Birbirinden ünlü isimlerin katıldığı ve iddialı filmlerin yarıştığı Cannes Film Festivali’nde Fransa’dan Olivier Assayas “Personal Shopper” adlı filmi, Bruno Dumont “Slack Bay” adlı filmi, Nicole Garcia “Mal de Pierres” ve Alain Guiraudie de “Rester Vertical” filmi ile büyük ödül için yarışacak. Yarışma kategorisindeki diğer filmler arasında usta yönetmenlerin adı ise hemen dikkat çekiyor. Pedro Almodovar “Julietta” adlı filmi, Dardenne Kardeşler’den “La Fille Inconnue” adlı filmi, Jim Jarmusch “Paterson” ve Ken Loach da “I, Daniel Blake” adlı filmi ile Altın Palmiye için yarışacak. Yarışma kategorisinde ABD’den Jim Jarmusch’un dışında dikkat çeken bir diğer isim de son yıllarda yönetmenlik denemeleri ile büyük başarılara imza atan ünlü aktör Sean Penn oldu. Penn, “The Last Face” adlı filmi ile büyük ödül için yarışacak isimler arasında.

 

Woody Allen’in “Cafe Society” filmiyle açılacak festivalde, Allen’ın filminin yanı sıra Steven Spielberg’in “The BFG” ve Jodie Foster’ın “Money Monster” filmleri de yarışma dışı filmler bölümünde gösterilecek yedi film arasında yer alacak. Festival yöneticileri, Altın Palmiye için yarışacak 17 filmi bin 869 film arasından seçti. Fransa’nın Cannes şehrinde 11-22 Mayıs’ta yapılacak sinema festivalinde jüri başkanlığını ise “Mad Max” serisi filmlerin yönetmeni George Miller yapacak.


Cannes Film Festivali’ne bu yıl Türkiye’den herhangi bir uzun metraj film katılmazken Hakkı Görgülü’nün yönetmenliğini yaptığı “Gabra” isimli kısa film Cannes Film Festivali’nin kısa film kategorisinde gösterilmek üzere davet edildi. Hal böyle 69. Cannes Film Festivali  için geri sayımın başladığı şu günlerde festivalde seçki kategorisinde öne çıkan filmlerden bazılarını sizler için derledik. 

 

Bir Türk yapımı
Gabra
Yönetmen: Hakkı Görgülü
Filmde savaş mağduru Suriyeli bir kızın Suriye’den Türkiye’ye gelişi ve buradaki hayat mücadelesi anlatılıyor. Savaşta ailesini kaybeden Gabra 2015 yılında “Uluslararası Yed-i Velayet 7 Vilayet Kısa Film Festivali” yarışmasında senaryo birinciliği ödülü almıştı.

 


Bir baba- kız hikayesi
Toni Erdmann
Yönetmen: Maren Ade
Maren Ade’in yazıp yönettiği filmin başrollerini Peter Simonischeck ve Sandra Hüller gibi Avusturya sinemasının tanınmış isimler paylaşıyor. Konudan tüyo verilebilirse, bir baba habersizce yurt dışındaki kızını ziyarete gider, onun eski neşesini kaybettiğine inanır ve ona yardım etmek ister.

 

Kadın sinemasına dönüş

Julieta

Yönetmen: Pedro Almodóvar
İspanyol sinemasının usta yönetmeni Pedro Almodóvar, orijinal adı Silencio olan ancak Julieta olarak bilinen filminin politik komedilerden sıyrılarak kadın kahramanların sinemasına bir dönüş niteliğinde olduğunu dile getiriliyor. Başrollerde Adriana Ugarte ve Emma Suárez paylaşacağı filmde Inma Cuesta, Rosy de Palma gibi isimleri de göreceğiz. Filmde Juliet’in 1985 yılından 2015 yılına kadar geçen yaşadığı olayları izleyeceğiz.

 


Aşırı derecede Fransız film

Personal Shopper
Yönetmen: Olivier Assayas
2014 yılında vizyona giren Clouds of Sils Maria sonrası Kristen Stewart ile Olivier Assayas’ı yeniden buluşturacak olan “Personel Shopper” adlı film moda dünyasında geçen bir hayalet hikayesini konu alıyor. Film yönetmenin tasviriyle yapım “Tamamen varoluşsal, şiirsel ve gerçekten ciddi manada klas”... Başrol oyuncusu Stewart ise filmi aşırı derece Fransız olarak ifade edip canlandırdığı karakter hakkında tüyo verirken “Zırdelinin teki, bu durum da benim işime geldi” diyor.

 


Oyundan uyarlama 

Juste La Fin Du Monde
Yönetmen: Xavier Dolan
Xavier Dolan’ın Jean-Luc LAgarce’ın oyunundan uyarlanan, “It’s Only The End Of The World” filmi Marion Cotillard, Lea Seydoux, Vincent Cassel, Nathalie Baye gibi ünlü isimlerin yer aldığı kadrosuyla dikkat çekerken, Cannes’ın da en çok merak edilen filmler arasında... Ölümcül bir hastalığa yakalanan bir yazarın, uzun zaman sonra ailesini ziyaret etmesini ve bu ziyareti esnasında ailesine öleceğini açıklamasını beyazperdeye taşıyan filmin senaristliğinde Dolan’a ait.

 


Yasak bir evlilik hikayesi
Loving 

Yönetmen: Jeff Nichols
Bir diğer film ise, 1960’lı yıllarda geçen gerçek bir hikayenin anlatıldığı, Jeff Nichols’un yönetmenliğini yaptığı “Loving”. Siyah ve beyaz ırkların evliliklerinin yasak olduğu bir dönemde 1958’de evlenen Richard ve Mildred Loving çiftinin hikayesinin anlatıldığı filmin başrollerinde Edgerton ve Ruth Negga’nın yanı sıra Micheal Shannon yer alıyor.


Dardenne Kardeşler’in yeni filmi
La Fille Inconnue

Yönetmenler: Jean-Pierre Dardenne & Luc Dardenne
Dardanne Kardeşler’in yeni filmi ölen genç bir kızın cinayetine sebep olan kişileri bulmak için mücadele eden bir doktoru konu alıyor. Filmde, Cesar Ödüllü oyuncu Adele Heanel başrolü Jeremie Renier ile paylaşıyor.


Merakla beklenen film
American Honey

Yönetmen: Andrea Arnold
Shia LaBeouf, Sasha Lane ve Riley Keough’un başrollerini paylaştığı, Andrea Arnold’un hem yönetmenliğini hem de senaristliğini yaptığı “American Honey”, programda dikkat çeken filmlerin arasında yer alıyor. Film, genç yaşta evden kaçan bir genç kızın Amerika’nın dört bir yanında dergi aboneliği satmaya başlamasını konu alıyor.

EN ÇOK OKUNANLAR

Mayıs Ayı Burç Yorumları

Mayıs Ayı Burç Yorumları

20 dakika okunma süresi
24 Nisan'daki Akrep Burcu Dolunayında Burçları Neler Bekliyor?

24 Nisan'daki Akrep Burcu Dolunayında Burçları Neler Bekliyor?

10 dakika okunma süresi
Özge Gürel ile Dubai Keşfi

Özge Gürel ile Dubai Keşfi

16 dakika okunma süresi
Arzu Nesnesi: Hailey Bieber'ın Rhode Telefon Kılıfı

Arzu Nesnesi: Hailey Bieber'ın Rhode Telefon Kılıfı

1 dakika okunma süresi
Deva Cassel'ın En İyi 10 Stil Görünümü

Deva Cassel'ın En İyi 10 Stil Görünümü

1 dakika okunma süresi

DAHA FAZLASI

AVRUPA TURNESİ'NDEN ÖNCE ZORLU PSM'DE

AVRUPA TURNESİ'NDEN ÖNCE ZORLU PSM'DE

10 SANATÇI BİR GALERİDE

10 SANATÇI BİR GALERİDE

DIDIER LUDOTUN ÖZEL KOLEKSİYONUNDAN

DIDIER LUDOTUN ÖZEL KOLEKSİYONUNDAN

OPERANIN TARİHİ BU SERGİDE

OPERANIN TARİHİ BU SERGİDE

VAN GOGH’UN “AYÇİÇEKLERİ” CANLI YAYINDA FACEBOOK’TA

VAN GOGH’UN “AYÇİÇEKLERİ” CANLI YAYINDA FACEBOOK’TA

CONTEMPORARY ISTANBUL 2017 BAŞLIYOR

CONTEMPORARY ISTANBUL 2017 BAŞLIYOR

HEYKEL SANATININ USTALARINA SAYGI

HEYKEL SANATININ USTALARINA SAYGI

TAKASHI MURAKAMI CHICAGO'DA

TAKASHI MURAKAMI CHICAGO'DA

CHRISTIE’S’DE POSTER MÜZAYEDESİ

CHRISTIE’S’DE POSTER MÜZAYEDESİ

POP ART İKONU MÜNİHTE

POP ART İKONU MÜNİHTE

OĞULCAN KUŞTAN NEW YORKTA İLK SERGİ

OĞULCAN KUŞTAN NEW YORKTA İLK SERGİ

BODRUMDA SERGİ

BODRUMDA SERGİ