Şule Alp Hakkında Bilinmeyenler

Şu sıralar hem iş hem de özel hayatında heyecanlı günler yaşayan Şule Alp ile yoğun temposu arasında bir araya geldik.

YAZAR: Ceylan YENİACUN
ABONE OL
19 Haziran 2023 Pazartesi 15:44 | Son Güncellenme:
13 dakika okunma süresi
Şule Alp Hakkında Bilinmeyenler

Besa Holding Satış ve Pazarlama Direktörü İcra Kurulu Üyesi Şule Alp, "Eskiden çok katlı konutlar tercih edilirken depremin de etkisiyle az katlı, doğa içerisinde, balkonlu ve bahçeli konutlar tercih ediliyor. Bir de şehir merkezinden uzak ancak ulaşım kolaylığı olan bölgeler revaçta. Mimaride ise yatay ve enerji tasarruflu konutlar yeni trendler arasında..." sözleriyle gayrimenkul sektöründeki trendleri anlatıyor.

Son dönemde neler yapıyorsunuz, günleriniz nasıl geçiyor?

Çok heyecanlı bir dönem içerisindeyim. Şu an hayatımın yeni bir dönemindeyim. Attığım her adımın bir sonraki güzel günlerimin habercisi olduğunu düşünüyorum ve hissediyorum. Bir de çok severek içinde bulunduğum Bodrum projemizi sezona hazırlıyoruz, onunla ilgili yoğun bir çalışma tempom var. Ancak bu yoğun tempo beni mutlu ediyor.

Gayrimenkul sektöründe bu dönemi nasıl değerlendiriyorsunuz?

Seçim öncesi çok alışık olduğumuz bir dönem içerisindeydik. Satışlar durgundu, yatırımcılar "bekle gör" politikası uyguluyorlardı. "Seçim sonrası istikrar olacak mı, döviz ne olacak?" gibi sorular nedeniyle durağan bir dönem geçirdik. Yaz dönemi ve sonrasında özellikle sayfiye yerlerinde satışların artacağını düşünüyorum.

Bodrum'da gerçekleştirdiğiniz projenizden bahsedebilir misiniz?

Toplam 150 dönüm arazi üzerinde tamamı deniz ve gün batımı manzaralı 76 villa ve 210 rezidanstan oluşan, Hilton grubunun üst segment, soft branded markası CURIO'nun 85 odalı otelinin yer aldığı, The BO Viera tamamlandığında Bodrum'un doğasına saygılı en önemli projesi olacak. 1.2 kilometrelik sahili ile The BO Viera projemizi Bodrum'un odak noktası Türkbükü ve Gündoğan'ın arasında yer alan Küçükbük Koyu'nda hayata geçiriyoruz. Dört etapta yaşam başladı. Son etabımızı ise yılbaşında bitirerek projemizi tamamlamış olacağız.

Gayrimenkul sektöründe trendler neler?

Pandemiden sonra sektörde trendler değişti diyebiliriz. Eskiden çok katlı konutlar tercih edilirken depremin de etkisiyle az katlı, doğa içerisinde, balkonlu ve bahçeli konutlar tercih ediliyor. Bir de şehir merkezinden uzak ancak ulaşım kolaylığı olan bölgeler revaçta. Mimaride ise yatay ve enerji tasarruflu konutlar yeni trendler arasında...

Ev alıp satarken nelere dikkat edilmeli?

Alınacak konutun lokasyonu ve cephesi kadar artık müşterilerimizin en dikkat ettiği şeylerden başlıcası deprem bölgesinde olup olmadığı ve depreme dayanıklılığı. Alacağınız eve karar verdikten sonra ilk yapacağınız işlerin başında ilgili belediye ve tapu müdürlüğünden konutun durumunun üzerinde herhangi bir ipotek veya şerh olup olmadığını, kat mülkiyetinin kurulup kurulmadığını araştırmak gerekiyor. Bunun dışında eğer ikinci el bir ev alacaksanız; emlak borcu ve aidat borcu olup olmadığını araştırmaları gerekir. Alınmak istenen bağımsız bölümün mevcut imar durumu ve konutun ya da konut projesinin tapusu, imar durumu, projesi, ruhsatı, varsa iskan belgesi gibi resmi belgeleri incelenmeli. Müstakil değil de site içerisinde veya inşaat aşamasında bir yer alacaksanız müteahhidin alıcıya teslim edeceği konuta ait, yapacaklarını tanımladığı ve kullanacağı malzemelerin niteliklerini açıkça belirttiği, teslim süresinin ve şeklinin açıkça ifade edildiği ve taraflarca birlikte imzalanan "Teknik Şartname" iyi okunup incelenmeli. Teknik Şartname'de kullanılacak malzemelere ilişkin "marka ve kalite" net olarak tanımlandığından emin olmalarını öneriyorum.

Besa Grup olarak önümüzdeki sezonda yeni sürprizleriniz var mı?

Yakın zamanda özellikle Ankara'da büyük ve küçük çaplı güzel projelerimiz olacak. Bunun dışında iş geliştirme departmanımız Bodrum ve İstanbul'daki okasyon arsalarla ilgili çalışmalarını sürdürüyor.

Bir projenizin teslim anına geçene kadarki süreci bizimle paylaşır mısınız ?

Genelde satışlarımızı firmamızı bilen, daha önce mutlaka bizden konut almış kişilere yapıyoruz. Bunun müşteri memnuniyetiyle alakalı olduğunu düşünüyorum. Müşterilerimiz bizlere ağırlıklı olarak tavsiye üzerine ulaşır. Biz de öncelikle olarak telefon görüşmesi yaparak kabaca müşterimize projemizden bahsederiz ve onun nasıl bir ev hayal ettiği hakkında bilgi alırız. Ardından müşterimize, yüz yüze görüşerek projeyi yerinde görmesini tavsiye ederiz. Bu süre zarfında onun istemiş olduğu konut tipine yoğunlaşarak hazırlık yaparız. Sonrası ise çok keyifli. İlk önce maket üzerinden sunumlar yapılarak alternatif tüm örnek evleri gezdiririz, beğendiği tipteki konutun arazi üzerindeki konumunu değerlendirerek sahaya ineriz. Sonrasında beğenmiş olduğu konut tipinin fiyatını ve ödeme koşullarını netleştirerek satışı kapatmış oluruz. Bundan sonraki kısmı ise en önemlisi bence. Firma olarak satış sonrası hizmetlere çok önem veriyoruz. Teslim öncesi müşteri isteklerini mimari ekibimizle beraber not alır, takibini çok iyi yapmaya çalışırız. Satışlarımızın çok iyi olmasının ve firmamızın 50 yılı aşkın süredir sektörde bilinir olmasının en önemli nedenlerinden biri tam olarak müşteri isteklerine bu denli değer vermemiz diye düşünüyorum.

Gelişmeleri yakından takip eden biri olarak gayrimenkul sektöründe dünya çapında dikkatinizi çeken detaylar neler?

Son yıllarda günlük yaşamdan üretim süreçlerine kadar her sektörde en önemli kriterlerden biri olan sürdürülebilirlik, inşaat sektörünün geleceğini belirleme konusunda da hayli etkili. Malzeme tedariğinden yapıların kullanımına kadarki her aşamayı kapsayan bu sürdürülebilirlik anlayışı ile karbon emisyonu ve iklim krizi ile mücadele etmek asıl amaç. Toplam karbon emisyonunun önemli bir kısmını ortaya çıkaran binaların artık yeşil bina konseptine uygun olarak tasarlanması ve enerji verimliliği sunması kaçınılmaz. Yapılarda karbon ayak izini artırmayacak çevre dostu malzemelerin kullanılması, yenilenebilir enerji kaynaklarının günlük kullanıma adapte edilmesi, enerji ve su verimliliğinin sağlanması, evsel atıkların azaltılması, ısıtma ve soğutma sistemlerinin çevre dostu şekilde kullanılmasının sağlanması gibi birçok kriter, inşaat sektörünün 2023 yılında da en büyük sorumlulukları arasında. Bununla birlikte verimliliğin yalnızca yapıların kullanımı aşamasında değil, inşa sürecinde de sağlanması gerekiyor. Bu doğrultuda trendlerden biri de günümüzde her alanda artan dijitalleşmenin yapı sektörüne daha fazla entegre edilmesi. Yeni teknolojileri kullanma konusunda oldukça tecrübeli olan inşaat sektöründe artık yapay zeka, drone, veri otomasyonu ile yapı bilgi modellemesi (BIM) ve artırılmış gerçeklik gibi teknolojilerin kullanımı da her geçen gün yaygınlaşıyor. Bu teknolojiler sayesinde ise yapılar daha az zamanda daha düşük maliyetle en verimli şekilde tamamlanabiliyor. Modelleme sürecini dijitalleştiren, tüm ekipleri kapsayacak şekilde en verimli çalışma düzenini belirleyen, aksaklık ihtimallerini ve gereken değişiklikleri inşaat başlamadan belirleyebilen bu teknolojiler sayesinde yapı sektöründe verimlilik artıyor, maliyetler düşüyor. İnşaat sektörünün bugününü ve geleceğini belirleyecek en önemli trendlerden biri ise hiç tartışmasız akıllı evler ve akıllı şehirler. İnternetin günlük hayatın bir parçası olması ile hayatımıza giren akıllı evler, kendi kendilerini yönetebilen akıllı yaşam alanlarına dönüştü. Hatta bu teknolojinin gelişmesiyle yalnızca teker teker konutlar değil, binaların ve dolayısıyla şehirlerin akıllı hale gelmesi sürecine şahit oluyoruz.

Gayrimenkul alanında kariyer yapmak isteyen gençlere tavsiyeleriniz neler?

Sektörü iyi tanımalarını, mevzuatı ve piyasaları iyi takip etmelerini, sertifika programlarına, eğitimlere katılmalarını ve son olarak teknolojiyi iyi kullanmalarını öneriyorum.

Yılın büyük zamanını Bodrum'da geçiren biri olarak favori mekanlarınız neler?

Bodrum bölge olarak en sevdiğim yer. Küçükbük'ten tekneyle gitmeyi sevdiğim koylar ise Kissebükü, Kargıcak, Cennet ve Mazı Koyu. Türkiye'nin en popüler destinasyonlarından Bodrum'da restoran seçeneği artık neredeyse İstanbul kadar çeşitli. Dünyaca ünlü sushi restoranlarından, Ege'nin leziz mezelerine kadar tadına varabileceğiniz onlarca seçenek arasından karar vermek oldukça zor diyebilirim. Hakkasan, Papermoon, Zai, Nobu Bodrum, Brava, Novikov favori mekanlarım arasında. Yöresel lezzetlerde ise Asmalı Çardak, Bağarası, Sabriye Profiterol vazgeçilmezlerimden.

Düğün hazırlıklarınız nasıl gidiyor?

O kadar yoğun çalışıyoruz ki çok kısa zaman kalmasına rağmen henüz heyecan yok diyebilirim. Her şeyin çok güzel olacağını düşünüyoruz sadece. Çok profesyonel isimlerle çalışıyoruz. Onun için bu kadar rahat olduğumuzu düşünüyorum. Hazırlık esnasında bizim en dikkat ettiğimiz şey mekan ve organizasyon firması oldu. Bodrum Cennet Koyu'nda Akana Otel'de yapacağız düğünümüzü ve A46 ile anlaştık.

  1. Röportaj: Ceylan YENİACUN
  2. Fotoğraflar: Zeynel Abidin Ağgül
  3. Styling: Bengisu Gürel
  4. Saç: Erdem Gül
  5. Makyaj: Ece Birsen
  6. Video: Öznur Öztürk
  7. Mekan için Mövenpick Hotel Istanbul Bosphorus'a teşekkür ederiz.

EN ÇOK OKUNANLAR

Arzu Nesnesi: Hailey Bieber'ın Rhode Telefon Kılıfı
Arzu Nesnesi: Hailey Bieber'ın Rhode Telefon Kılıfı

Arzu Nesnesi: Hailey Bieber'ın Rhode Telefon Kılıfı

1 dakika okunma süresi
“Kimler Geldi Kimler Geçti” Dizisi Hakkında Her Şey
“Kimler Geldi Kimler Geçti” Dizisi Hakkında Her Şey

“Kimler Geldi Kimler Geçti” Dizisi Hakkında Her Şey

3 dakika okunma süresi
Ipekyol x Elie Saab İş Birliği
Ipekyol x Elie Saab İş Birliği

Ipekyol x Elie Saab İş Birliği

1 dakika okunma süresi
Coachella Festivali'nin En İyi Stil Görünümleri
Coachella Festivali'nin En İyi Stil Görünümleri

Coachella Festivali'nin En İyi Stil Görünümleri

1 dakika okunma süresi
24 Nisan'daki Akrep Burcu Dolunayında Burçları Neler Bekliyor?
24 Nisan'daki Akrep Burcu Dolunayında Burçları Neler Bekliyor?

24 Nisan'daki Akrep Burcu Dolunayında Burçları Neler Bekliyor?

10 dakika okunma süresi

DAHA FAZLASI

Mercedes Benz'in Yeni E-Serisi Lansmanı
Mercedes Benz'in Yeni E-Serisi Lansmanı

Mercedes Benz'in Yeni E-Serisi Lansmanı

Mart Ayı Burç Yorumları
Mart Ayı Burç Yorumları

Mart Ayı Burç Yorumları

Nasıl Vegan Oldum?
Nasıl Vegan Oldum?

Nasıl Vegan Oldum?

27 Aralık Yengeç Dolunayında Burçları Neler Bekliyor?
27 Aralık Yengeç Dolunayında Burçları Neler Bekliyor?

27 Aralık Yengeç Dolunayında Burçları Neler Bekliyor?

Şubat Ayı Burç Yorumları
Şubat Ayı Burç Yorumları

Şubat Ayı Burç Yorumları

25 Ocak Aslan Burcu Dolunayında Burcunuzu Neler Bekliyor?
25 Ocak Aslan Burcu Dolunayında Burcunuzu Neler Bekliyor?

25 Ocak Aslan Burcu Dolunayında Burcunuzu Neler Bekliyor?

25 Mart Terazi Burcu Ay Tutulmasında Burçları Neler Bekliyor?
25 Mart Terazi Burcu Ay Tutulmasında Burçları Neler Bekliyor?

25 Mart Terazi Burcu Ay Tutulmasında Burçları Neler Bekliyor?

Nisan Ayı Burç Yorumları
Nisan Ayı Burç Yorumları

Nisan Ayı Burç Yorumları

2024 Altın Küre Ödülleri: Kazananlar ve Kırmızı Halı
2024 Altın Küre Ödülleri: Kazananlar ve Kırmızı Halı

2024 Altın Küre Ödülleri: Kazananlar ve Kırmızı Halı

10 Mart Balık Yeni Ayında Burçları Neler Bekliyor?
10 Mart Balık Yeni Ayında Burçları Neler Bekliyor?

10 Mart Balık Yeni Ayında Burçları Neler Bekliyor?

Merve Mermer Hakkında Bilinmeyenler
Merve Mermer Hakkında Bilinmeyenler

Merve Mermer Hakkında Bilinmeyenler

10 Şubat Kova Burcu Yeni Ayında Burçları Neler Bekliyor?
10 Şubat Kova Burcu Yeni Ayında Burçları Neler Bekliyor?

10 Şubat Kova Burcu Yeni Ayında Burçları Neler Bekliyor?