Doğum Gününüzde Hayalleri Gerçeğe Dönüştürün: Make a Wish

Bir Dilek Tut (Make a Wish Türkiye) Derneği, uzun süredir zorlu hastalıklarla mücadele eden çocukların en büyük hayallerini gerçeğe dönüştürüyor. Yaşanılan bu zorlu süreçte hem çocuklara hem de ailelerine moral desteği sağlayan Bir Dilek Tut (Make a Wish Türkiye) Derneği'ne, birçok ünlü isim de destek veriyor ve “Doğum günü bağışı” yapıyorlar. Ünlü isimler kendilerine hediye göndermek isteyenler takipçilerinden, dilek çocuklarına bağışta bulunmalarını istiyorlar. Bugüne kadar 100'ü aşkın çocuğunu hayalini gerçeğe dönüştüren Bir Dilek Tut (Make a Wish Türkiye) Derneği ile çalışmanın çıkış noktasından, sürecin nasıl ilerlediğine kadar tüm detayları konuştuk.

YAZAR: LARA MUTLU
ABONE OL
1 Eylül 2020 Salı 13:11 | Son Güncellenme:
14 dakika okunma süresi
Hayalleri Gerçeğe Dönüştürün: Make a Wish

Bu çalışmanın çıkış noktası neydi?

Bir Dilek Tut (Make a Wish Türkiye) Derneği olarak uzun süredir lösemi, kanser gibi zorlu hastalıklarla savaşan çocuklarımızın, gerçekleşmesini imkansız olarak gördükleri en büyük hayallerini yerine getirmeye çalışıyoruz. Bir Dilek Tut/Make-A-Wish® Derneği olarak dünyada 40, Türkiye’de ise 20 yıldır; çalışıyoruz.3-18 yaşları arasında, çocukluk çağı kanseri, organ yetmezliği, bağışıklık sisteminin çökmesi gibi zor ve travmatik tedavi süreçleri olan hastalıklar ile mücadele eden çocukların gerçekleşmesini imkansız olarak düşündükleri bir hayali gerçeğe dönüştürerek, çocuklarımıza ve ailelerine mutluluk ve hayata bağlanma gücü vermeyi hedefliyoruz. Çocuklarımız gerçekten çok zor ve uzun bir tedavi süreci geçiriyorlar ama doğru tedavi ve iyi moral desteği sağlanırsa iyileşip hayatlarına devam ediyorlar. Biz de çocuklarımıza sihirli ve mutlu anılar yaratarak moral sağlama cephesinde destek oluyoruz. Araştırmalara göre, dileği yerine gelen çocukların yüzde 42’si arkadaşlarıyla daha sağlıklı ilişkiler kuruyor, yüzde 72’sinin enerji seviyesi ve canlılığı artıyor, yüzde 64’ünün hayata tutunma arzusu artıyor ve yüzde 39’unun da tedavi sebebiyle yaşadıkları fiziksel sıkıntılar azalıyor. Bu yüzden tedavi altındaki tüm çocukların dileklerinin yerine gelmesi çok kritik bir öneme sahip. Bu dilekleri gerçekleştirebilmek için zaman içinde birçok farklı bağış türü geliştirdik. Bunlardan biri de “Doğum günü bağışı” idi. Tüm dünyayı derinden etkileyen Covid-19 pandemisi, birçok alışkanlıkların değişmesine neden oldu. Hayatımıza giren sosyal mesafe kavramı bu süreçte doğum günü kutlamalarının ertelenmesine ya da iptaline neden oldu. Hayati tehlikesi olan hastalıklarla mücadele eden çocuklara yönelik uluslararası bir oluşum olan Bir Dilek Tut Derneği (Make-A-Wish® Türkiye) bu süreçte; kutlanamayan doğum günlerini, zorlu hastalıklarla mücadele eden çocuklar için bir bağış aracına çevirmeye karar verdi. Öte yandan doğum günlerinde hepimiz pastadaki mumu üflerken bir dilek tutarız. Bu anın Bir Dilek Tut’un misyonu ile de çok uyumlu olduğunu gördük. Görülen ilgi üzerine de doğum günü bağışlarını sahiplenip daha geniş kitlelere yaymaya karar verdik. Bu kapsamda da “Wish Talks” markasının isim hakkını alıp, Instagram üzerinden canlı yayın serilerine başladık. Moderatörlüğünü Duygu Atakan, Fatih Türkmenoğlu, Ece Vahapoğlu ve deneyimli gazetecilerin yaptığı Wish Talks’a, doğum gününü dilek çocuklarına bağışlayan ünlü isimler konuk oluyor. Bu isimler, takipçilerinden kendilerine hediye göndermek yerine dilek çocuklarına bağışta bulunmalarını talep ediyor. 

Şu ana kadar kaç kişiye ulaşıldı?

127 çocuğun dileğini gerçekleştirecek kadar bağış toplandı.

Kaç kişi doğum günü için bu kampanyaya katılmayı seçti, isimlerini paylaşabilir misiniz?

Ocak ayından itibaren 92 kişi doğum gününü bağışladı. Wish Talks kapsamında Berna Laçin, Begüm Kütük Yaşaroğlu, Elif Dağdeviren, Farah Zeynep Abdullah, Belgin Aksoy, Tuba Ergin, Işın Görmüş, Alper Atakan gibi isimler hem canlı yayın konuğu olup hem de doğum günlerini paylaştılar. Ayrıca ünlü oyuncu Yağmur Tanrısevsin, müzisyen Simge Sağın ve deneyimli gazeteci Özlem Güsar da doğum günü bağışı yapan isimler arasında yer alıyor. 

Bu doğum günlerinde nasıl bir organizasyon yapılıyor?

Destekçilerin doğum günlerinde onları hiç yormadan kendileri için bir doğum günü kampanyası oluşturuyoruz. Kendisine sıradaki dilek çocuğumuzun dileğini atıyoruz. Bizim için farkındalık ve fayda sağlamak çok kıymetli. Destekçilerimiz yarattığımız kampanya linkini sosyal ağlarında ve Whatsapp gruplarında paylaşarak tüm sevdiklerinden bağış topluyorlar. Ayrıca kabul eden ünlü bağışçılarımızla bu farkındalığı daha da arttırmak adına Instagram üzerinden canlı yayında bir söyleşi gerçekleştiriyoruz. Moderatörlüğünü deneyimli gazetecilerin gerçekleştirdiği Wish Talks canlı yayını esnasında doğum gününü paylaşan ünlü isimlere, Bir Dilek Tut gönüllülerinin tüm dünyada dilek çocuklarının dileklerini tespit etmek için sordukları sorular yöneltiliyor. Söyleşi sonrasında izleyicilere doğum günü bağış kampanyası hatırlatılıyor. Toplanan bağışla, dilek çocuklarımızın dilekleri gerçekleşiyor.

Kaç çocuğun dileği gerçekleştirildi ne gibi dileklerdi?

50 ülkede faaliyet gösteren Make a Wish dünyada her yıl 30 binin üzerinde dileği gerçekleştiriyor. Türkiye’de ise 20 yılda yaklaşık 4500 dilek çocuğumuzun hayallerini gerçekleştirdik. Bu sene sadece doğum günü bağışı kapsamında 127 çocuğumuzun dileğini gerçekleştirdik. Dilek çocuklarımızın dileklerini dört kategoride toplayabiliyoruz. Bunlar sahip olma, tanışmak, olmak ve “gitmek istiyorum” dilekleri. Dileklerin büyük bir kısmını da bilgisayar, laptop, oyun konsolu gibi teknolojik bir ürün sahibi olmak ya da bir yatak odası sahip olmak oluşturuyor. Ayrıca dilek yolculuğu sadece ürünün hediye edilmesinden oluşmuyor. Çocuğumuza unutamayacağı bir gün tasarlamak gerekiyor. Tüm bunları gerçekleştirebilmek için de bağışlar çok kritik bir role sahip oluyor. Bunlar nakdi olabileceği gibi, ürün yardımı şeklinde de olabiliyor. Özellikle teknolojik ürün ve yatak odası destekleri dileklerimizin gerçekleşmesi için çok önemli. Her dilek sizin de belirttiğiniz gibi çok değerli. Beni bunlar arasında en çok etkileyenlerden biri Azra Ecrin’in dileğiydi. Azra beş yaşında ve lösemi hastalığına sahip bir dilek çocuğumuz. Kendisinin en büyük hayali Elsa olmaktı. Çorum’dan İstanbul’a ailesi ile birlikte uçak yolculuğu ile geldiler. İlk kez uçağa bineceği için çok heyecanlıydı. İstanbul’da onun için planlananlardan habersizdi. Minik Azra Ecrin’i güzel bir araçla alandan aldık ve dinlenmesi için oteline yerleştirdik. Elsa olabileceğini tahmin etse de Disney’in gerçek karakterleri ile bir araya gelebileceğini asla düşünmemişti. Disney’in Frozen2 filmi ile birlikte, gerçek Elsa, Anna ve Olaf Türkiye’ye gelmişti. Hayalini kurduğu ve olmak istediği karakteri karşısında görünce gözlerine inanamadı. Bu karakterlerle tanışmak çocuğumuzun gözlerinde kocaman mutluğa sebep oldu ve bu mutluluğa şahit olmak bizlerin gözlerini yaşarttı. Onlarla bol bol fotoğraf çektirdikten sonra Elsa, Azra’ya bir hediye paketi verdi. İçinde Elsa’nın yeni kostümü vardı. Azra da artık minik bir Elsa olmuştu. Ondan nasıl selam verileceğini ve nasıl durulacağını da öğrenmişti. Azra Ecrin hem güzel bir Elsa olmuştu hem de onun için alınan birçok hediyesine kavuştu. Güzel bir günün ardından Azra kostümünü çıkartmak istemedi ve uçağa öyle binerek çok mutlu şekilde evine geri döndü.

İsteklerine kavuşan çocuklarla ilgili bilgileri ve fotoğraflar paylaşabilir misiniz?

Dilek çocuklarımızın birçoğunun ailesi bilgilerinin paylaşılmasını pek tercih etmiyor. Son günlerde dileği gerçekleşen isimlerden örnek vermek gerekirse beş yaşında A.L.L. hastası olan Hatice Asel’in en büyük dileği Barbie’nin Rüya Evi’ne sahip olmaktı. Yapılan bağışlar sayesinde Hatice’nin hayali gerçek oldu. Hatice gibi A.L.L hastası olan yedi yaşındaki Ahmet Eymen’in de en büyük hayali Playstation PS4 sahibi olmaktı. Birçok dilek çocuğumuz gibi Ahmet de bağışlar sayesinde dileğine kavuştu. Öte yandan Berna Laçin 15 yaşında lösemi hastası olan Furkan’ın hayalini gerçekleştirmek için doğum gününü paylaştı. Furkan’ın en büyük dileği bir laptop sahibi olmaktı. Ünlü oyuncu Farah Zeynep Abdullah ise 12 yaşında Wilms tümörü hastası olan Gülten’in hayalini gerçekleştirmek adına doğum gününü paylaştı. Elif Dağdeviren ise altı yaşında lösemi hastası olan Mehmet’in hayali için doğum gününü paylaştı. Mehmet’in en büyük hayali ise içinde mutlu olabileceği kendine ait bir yatak odasına sahip olmaktı.  

Bir çocuğun dileğinin gerçeğe dönme süreci en başından itibaren nasıl ilerliyor?

Dilekler bize dilek ailelerimizin başvurusu ile başlıyor. Birçok hastanenin onkoloji departmanlarındaki doktorlarda bizi biliyor ve bu ailelerin bizimle iletişime geçmesini sağlıyor. Tedavi altında olan çocuğumuzun doktorundan gereken onaylar alındıktan sonra, eğitimli gönüllülerimiz çocukları evlerinde ziyaret ederek kendilerinin imkânsız olarak düşündükleri hayalleri öğreniyor ve hem hayaller hem de aile ve çocuk hakkında detaylı notlar tutuyor. Bu notlar derneğimize geri gönderiliyor. Biz de her çocuğumuz için apayrı bir dilek yolculuğu tasarlayıp çocuğumuzun hayallerini hiç unutamayacağı deneyimler yaşatarak yerine getiriyoruz.

EN ÇOK OKUNANLAR

Coachella Festivali'nin En İyi Stil Görünümleri
Coachella Festivali'nin En İyi Stil Görünümleri

Coachella Festivali'nin En İyi Stil Görünümleri

1 dakika okunma süresi
“Kimler Geldi Kimler Geçti” Dizisi Hakkında Her Şey
“Kimler Geldi Kimler Geçti” Dizisi Hakkında Her Şey

“Kimler Geldi Kimler Geçti” Dizisi Hakkında Her Şey

3 dakika okunma süresi
24 Nisan'daki Akrep Burcu Dolunayında Burçları Neler Bekliyor?
24 Nisan'daki Akrep Burcu Dolunayında Burçları Neler Bekliyor?

24 Nisan'daki Akrep Burcu Dolunayında Burçları Neler Bekliyor?

10 dakika okunma süresi
Ipekyol x Elie Saab İş Birliği
Ipekyol x Elie Saab İş Birliği

Ipekyol x Elie Saab İş Birliği

1 dakika okunma süresi
Arzu Nesnesi: Hailey Bieber'ın Rhode Telefon Kılıfı
Arzu Nesnesi: Hailey Bieber'ın Rhode Telefon Kılıfı

Arzu Nesnesi: Hailey Bieber'ın Rhode Telefon Kılıfı

1 dakika okunma süresi

DAHA FAZLASI

Özge Gürel ile Dubai Keşfi
Özge Gürel ile Dubai Keşfi

Özge Gürel ile Dubai Keşfi

Yılbaşı Sofrası İlhamı: Talya Sever ve Ela Şener
Yılbaşı Sofrası İlhamı: Talya Sever ve Ela Şener

Yılbaşı Sofrası İlhamı: Talya Sever ve Ela Şener

Hilal Altınbilek ve Onur Tuna Hakkında Bilinmeyenler
Hilal Altınbilek ve Onur Tuna Hakkında Bilinmeyenler

Hilal Altınbilek ve Onur Tuna Hakkında Bilinmeyenler

Gül Kamar x Roberto Bravo
Gül Kamar x Roberto Bravo

Gül Kamar x Roberto Bravo

Mina Dilber'in 2024 Yılı Dilekleri
Mina Dilber'in 2024 Yılı Dilekleri

Mina Dilber'in 2024 Yılı Dilekleri

Mandarin Oriental Bosphorus, Istanbul'dan “MO Talks Serisi”
Mandarin Oriental Bosphorus, Istanbul'dan “MO Talks Serisi”

Mandarin Oriental Bosphorus, Istanbul'dan “MO Talks Serisi”

Olivier Reza ile Soru-Cevap
Olivier Reza ile Soru-Cevap

Olivier Reza ile Soru-Cevap

Galler Prensesi Kate Middleton'a Ne Oldu?
Galler Prensesi Kate Middleton'a Ne Oldu?

Galler Prensesi Kate Middleton'a Ne Oldu?

Ünlü Erkeklere İlham Veren Kadınlar
Ünlü Erkeklere İlham Veren Kadınlar

Ünlü Erkeklere İlham Veren Kadınlar

Gamze Aktaş ile Yeni Yıl Kutlaması
Gamze Aktaş ile Yeni Yıl Kutlaması

Gamze Aktaş ile Yeni Yıl Kutlaması

Zeynep Tuğçe Bayat Hakkında Bilinmeyenler
Zeynep Tuğçe Bayat Hakkında Bilinmeyenler

Zeynep Tuğçe Bayat Hakkında Bilinmeyenler

Mine Kalpakçıoğlu'nun Antrenman Rutini
Mine Kalpakçıoğlu'nun Antrenman Rutini

Mine Kalpakçıoğlu'nun Antrenman Rutini