İSTANBUL’DA ÇİN–KANTON MUTFAĞINI SUNAN EXECUTIVE ŞEF BING LI

Çin-Kanton mutfağını merak edenler İstanbul’da Shang Palace’a giderek lezzetli mutfağın seçkin örneklerini deneyebilirler. Çin’den özel olarak getirilen fırınlarda pişirilen Pekin ördeği mutfağın favorisi olarak yer alıyor.

ABONE OL
17 Mart 2016 Perşembe 16:57 | Son Güncellenme:
7 dakika okunma süresi
İSTANBUL’DA ÇİN–KANTON MUTFAĞINI SUNAN EXECUTIVE ŞEF BING LI

Shangri-La Hotels and Resorts’un kendi markası olan Shang Palace, Çin-Kanton mutfağının hakkını veriyor. Boğazın kıyısındaki bu otantik restoranda malzemelerin çoğu Çin’den getiriliyor. Kanton bölgesinden kullanılan baharatlar, teknikler ve malzemeler nedeniyle de farklı kültürlerden insanların damak tadına en çok hitap eden Uzak Doğu mutfağı olarak biliniyor. Shang Palace’ın yeni Executive Şefi Bing Li ile buluşarak Kanton mutfağı üzerine keyifli bir söyleşi gerçekleştirdik.


Shang Palace’ın mutfağından bahseder misiniz?
1995’ten beri Çin mutfağının servis edildiği restoranlarda çalışıyorum. Kariyerime küçük kasabamızda yer alan aile restoranımızda başladım ve yıllardır Çin’de sürdürdüğüm kariyerime kısa süredir İstanbul’da devam ediyorum. Shangri-La Hotels and Resorts’un kendi markası olan Shang Palace’ta Çin - Kanton Mutfağı'nın en güzel örneklerini misafirlerimize en doğru şekilde sunarak onlara sıra dışı bir deneyim yaşatmaya çalışıyoruz. Mutfakta çalışan şeflerin neredeyse hepsi Çinli ve malzemelerin çoğunu da Çin’den temin ediyoruz. Bu anlamda da aslında Türkiye’nin gerçek anlamdaki ilk Çin restoranıyız.


Türk mutfağı hakkında neler söylersiniz, sizce Türklerin Çin mutfağına yaklaşımı nasıl?
Türk mutfağı dünyadaki en ünlü üç mutfaktan biri ve Türklerin kendi mutfağına olan bağlılıklarını anlıyorum. Türkler farklı mutfaklara karşı genel olarak ön yargılı olabiliyor ama ben inanıyorum ki herkes gibi onlar da sunulan yemek güzel ve kaliteli olduğu sürece farklı dünya mutfaklarından da zevk alacaklardır. Özellikle bildiğim kadarıyla son yıllarda Türkiye’de sushi’ye olan ilgi çok arttı. Çin mutfağına olan ilginin de tıpkı diğer mutfaklarda olduğu gibi artacağını düşünüyorum. Elbette menümüzü hazırlarken Çin mutfak kültüründe yer alan yemeklerden Türk damak tadına en uygun olanları seçmekte özen gösterdik. Ayrıca, Kanton bölgesi kullanılan baharatlar, teknikler ve malzemeler nedeniyle de farklı kültürlerden insanların damak tadına en çok hitap eden Uzak Doğu mutfağı olarak biliniyor. Bu nedenle Shang Palace’ı deneyimlemlediklerinde gerçekten şaşıracaklarını düşünüyorum.

 

 

Shang Palace’ın meşhur lezzetleri arasında neler var?
Çin’den özel olarak getirilen fırınlarda pişirilen Pekin ördeği herkes tarafından övgü alıyor. Bunun yanı sıra menüde uzun saatler marine edilerek hazırlanan karabiberli dana kuşbaşı, nilüfer çiçeğinin yaprağına ve kile sarılı fırınlanmış bütün tavuk, Sichuan bölgesine ait çıtır dana dilimleri ve buharda pişen dim sum’lar gibi lezzetler bulunuyor. Ayrıca, Çin mutfağının olmazsa olmazı Çin eriştesi, “noodle”, ise Çinli Şef Guo tarafından taze taze misafirlerin isteği üzerine tamamen el yapımı olarak hazırlanıyor. Türkiye’de bir ilk olan sunduğumuz diğer deneyim ise Kanton mutfağının geleneklerinden biri olan Kung Fu çay seramonisi. Görsel bir şovu da olan bu gelenek, yemek boyunca uzun yıllar özel eğitim almış Çinli master tarafından gerçekleştiriliyor.


Sizi daha yakından tanıyabilir miyiz?
20 yıllık kariyerim boyunca birçok başarılı ve ünlü şeflerle birlikte çalışma imkanım oldu. Bu süreçte onların kullandığı teknik ve önemli detayları öğrenme şansı yakaladığım için Kanton mutfağı konusunda kendimi geliştirebildim. İstanbul’a geleli daha 1 ay oldu ve buradan önce Pekin’deydim. Her zaman mükemmelin peşinde olan yenilikçi, tutkulu bir şef olarak dostlarıma ve misafirlerime en iyi Çin yemeğini sunmak benim hayattaki en büyük mutluluğum.


Türkiye’de çalışmaya nasıl karar verdiniz?
Yıllardır Çin’de çalıştığım için aslında böyle bir düşüncem yoktu. Her zaman yeni şeyler deneyimlemek istediğim için Uzak Doğu’da da çok ünlü olan Shang Palace gibi başarılı bir restorandan böyle bir fırsat çıkınca hemen değerlendirmek istedim.


Yemeklerinizle birlikte hangi içeceği tavsiye ediyorsunuz?
Çin’in yemek kültüründe alkollü ya da alkolsüz içeceklerden ziyade yemekte en çok çay tüketilir. Bu nedenle yenilen yemekle uyumlu olan beyaz ya da yeşil çay çeşitlerinden birinin yemeğinize iyi bir şekilde eşlik edeceği kanısındayım.


Türk yemeklerini beğendiniz mi?
Dediğim gibi Türk mutfağı dünyanın önde gelen mutfaklarından biri olarak görülüyor. Türkiye’ye taşınalı  çok olmadığı için sadece bazı lezzetleri deneyimleme şansım oldu ve gerçekten çok beğendim. Özellikle kebap çeşitleri ve bazı tatlılar çok leziz!


Şef olma serüveniniz nasıl başladı?
Aslında bu çok kolay oldu. Ailemde neredeyse herkesin mutfakla bir ilgisi var, birçoğu profesyonel olarak bu işi yapıyor. Bu nedenle aile restoranımızda daha çocuk yaşlarda yemek yapmaya başladım. Yaşadığım kasabada bulunan restoranımızın müdavimi olan birçok kişi vardı.


Başarılı bir şef olamanın sırrı nedir?
Tabii ki mutfağa karşı bir ilgi ve yeteneğin olması gerekiyor. Bir de en önemlisi, özveri...

 

Röportaj: Petek KIRBOĞA
Fotoğraflar: Metin Erdoğan

EN ÇOK OKUNANLAR

TAI ile 2025 Yaz FrekansI
TAI ile 2025 Yaz FrekansI

TAI ile 2025 Yaz FrekansI

9 dakika okunma süresi
Dioriviera: Yazın İlham Veren Yolculuğu
Dioriviera: Yazın İlham Veren Yolculuğu

Dioriviera: Yazın İlham Veren Yolculuğu

3 dakika okunma süresi
Yeniden Doğuşun Ve Zamansızlığın Kutlaması
Yeniden Doğuşun Ve Zamansızlığın Kutlaması

Yeniden Doğuşun Ve Zamansızlığın Kutlaması

5 dakika okunma süresi
Mehtap Elaidi ile Cannes: İlham Dolu Bir Yolculuk
Mehtap Elaidi ile Cannes: İlham Dolu Bir Yolculuk

Mehtap Elaidi ile Cannes: İlham Dolu Bir Yolculuk

4 dakika okunma süresi
Özge Gürel'e İtalya'dan Ödül
Özge Gürel'e İtalya'dan Ödül

Özge Gürel'e İtalya'dan Ödül

1 dakika okunma süresi

DAHA FAZLASI

GALERİ SELVİN 30 YILI GERİDE BIRAKIYOR
GALERİ SELVİN 30 YILI GERİDE BIRAKIYOR

GALERİ SELVİN 30 YILI GERİDE BIRAKIYOR

GÜL AĞIŞIN LUG VON SIGA HİKAYESİ
GÜL AĞIŞIN LUG VON SIGA HİKAYESİ

GÜL AĞIŞIN LUG VON SIGA HİKAYESİ

BU YAZ KİM, NE OKUYOR?
BU YAZ KİM, NE OKUYOR?

BU YAZ KİM, NE OKUYOR?

ŞAMPİYON BABALAR
ŞAMPİYON BABALAR

ŞAMPİYON BABALAR

MÜZİĞİNİN ZİRVESİNDE NİLÜFER
MÜZİĞİNİN ZİRVESİNDE NİLÜFER

MÜZİĞİNİN ZİRVESİNDE NİLÜFER

BERRİN OKÇU İLE GEÇMİŞE YOLCULUK
BERRİN OKÇU İLE GEÇMİŞE YOLCULUK

BERRİN OKÇU İLE GEÇMİŞE YOLCULUK

GIS PROJECT 2017 İLHAM VEREN ROL MODELLER
GIS PROJECT 2017 İLHAM VEREN ROL MODELLER

GIS PROJECT 2017 İLHAM VEREN ROL MODELLER

GELİNLİK TASARIMCISI GALIA LAHAV: “SOPHIA LOREN’İ GİYDİRMEK İSTERDİM”
GELİNLİK TASARIMCISI GALIA LAHAV: “SOPHIA LOREN’İ GİYDİRMEK İSTERDİM”

GELİNLİK TASARIMCISI GALIA LAHAV: “SOPHIA LOREN’İ GİYDİRMEK İSTERDİM”

EN ROMANTİK GÜNÜN MİMARI VİOLA CHAN
EN ROMANTİK GÜNÜN MİMARI VİOLA CHAN

EN ROMANTİK GÜNÜN MİMARI VİOLA CHAN

YONCA EBUZZİYA İLE KAPALIÇARŞI'DA BİR GÜN
YONCA EBUZZİYA İLE KAPALIÇARŞI'DA BİR GÜN

YONCA EBUZZİYA İLE KAPALIÇARŞI'DA BİR GÜN

SERRA KASLOWSKİ "TUTKU DOLU BİR HAYAT"
SERRA KASLOWSKİ "TUTKU DOLU BİR HAYAT"

SERRA KASLOWSKİ "TUTKU DOLU BİR HAYAT"

ASLI PEHLİVANLARIN LÜKSLERİ
ASLI PEHLİVANLARIN LÜKSLERİ

ASLI PEHLİVANLARIN LÜKSLERİ