Puglia'da Görülmesi Gereken Mekanlar ve Restoranlar

Puglia, İtalya'nın sıra dışı güzelliklerini keşfetmek isteyen herkes için ideal bir destinasyon. Tarihi yerleri, muhteşem plajları, etkileyici otel ve restoranları ile Güney İtalya'nın saklı cenneti Puglia seyahat rehberi.

YAZAR: Çisem Danacı
ABONE OL
16 Nisan 2024 Salı 17:05 | Son Güncellenme:
23 dakika okunma süresi
Puglia Seyahat Rehberi

Puglia Nerede?

İtalya'nın güneyinde yer alan Puglia bölgesi, eşsiz doğal güzellikleri, tarihi kasabaları ve lezzetli mutfağıyla her yıl binlerce ziyaretçiyi kendine çekiyor. İtalya'nın kısmi özerkliğe sahip 20 bölgesinden biri olan Puglia'da biri metropol olmak üzere toplam altı vilayet bulunuyor. İtalyan yazının tadını çıkarmak isteyenler için Puglia'nın en cazip noktalarını ve yapılacakları detaylı bir şekilde ele aldık.


Puglia'yı Ziyaret Etmek İçin En Uygun Zaman Nedir?

Eğer gerçek bir İtalyan yazı yaşamak istiyorsanız, Puglia'da temmuz ve ağustos ayları tam size göre. Bundan daha fazla yaz olamaz ancak şehirleri, kasabaları ve plajları oldukça fazla sayıda turistle paylaşmak zorunda kalacağınızı aklınızda bulundurun. Tabii bu dönem hareketli sezon olduğu için fiyatlar da yükseliyor. Puglia'yı ziyaret etmek için en iyi zaman ise muhtemelen ilkbaharın ortasından sonuna ve ardından eylülden ekim ortasına kadar olan ara mevsimler. Hava daha ılıman ancak yine de denize girmenize izin verecek kadar güzel ve etraf fazla kalabalık olmuyor. Özellikle İtalyanların çoğunun günlük iş ve okul hayatlarına döndüğü eylül ayında rahatlıkla tatilin tadını çıkarabilirsiniz.


Puglia'da Kültürel Etkinlikler ve Festivaller:

Puglia, yıl boyunca çeşitli kültürel etkinliklere ve festivallere ev sahipliği yapıyor. Özellikle bölge, yaz aylarında düzenlenen sokak festivalleri, yerel müzik ve dans gösterileri ile renkleniyor. Taranto'nun Settimana Santa'sı ve Lecce'nin barok festivalleri de unutulmazlar arasında.


Puglia'da Görmeniz Gereken Tarihi ve Kültürel Yerler:

Puglia, antik çağlardan kalma tarihi mirasıyla biliniyor. Bölgede, trulli adı verilen geleneksel konik çatılı evler, Alberobello şehrinde görülmeye değer. Ayrıca, Matera'nın kaya evleri ve Lecce'nin barok mimarisi de unutulmaz bir deneyim sunuyor.


1. Alberobello:

UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan Alberobello, trulli adı verilen geleneksel konik çatılı evleriyle ünlü. Şehir, bu benzersiz mimarisiyle ziyaretçilerin ilgisini çekiyor.


2. Matera:

Puglia'nın güneyinde bulunan Matera, kaya evleriyle tanınıyor. Bu tarihi mekan, binlerce yıllık geçmişiyle benzersiz bir atmosfere sahip ve "Sassi di Matera" olarak biliniyor.


3. Lecce:

Lecce, barok mimarisi ve mermer heykelleriyle popüler. "Florence of the South" olarak da anılan şehir, görkemli kiliseleri ve tarihi meydanlarıyla dikkat çekiyor.


4. Otranto:

Otranto, tarihi kaleleri, dar sokakları ve sahil kasabası atmosferiyle tanınıyor. Şehirde bulunan Otranto Kalesi ve Mozaikli Katolik Kilisesi, tarih meraklıları için önemli ziyaret noktaları.


5. Gargano Ulusal Parkı:

Bu doğal koruma alanı, Puglia'nın kuzeydoğusunda yer alıyor ve eşsiz kıyı manzaraları, yürüyüş parkurları ve vahşi yaşamıyla ziyaretçileri cezbediyor.


Puglia'nın En Güzel Plajları Hangileri?

Puglia, Akdeniz'in en güzel sahillerinden bazılarına ev sahipliği yapıyor. Beyaz kumlu plajları ve turkuaz deniziyle Polignano a Mare, Monopoli ve Ostuni gibi kasabalar, sizi kesinlikle büyüleyecektir.


1. Polignano a Mare:

Beyaz kumlu plajları ve turkuaz sularıyla ünlü olan Polignano a Mare, Puglia'nın en popüler sahil kasabalarından biri. Plaj, doğal kaya oluşumları arasında yer alıyor ve muhteşem manzaralar sunuyor.


2. Monopoli:

Monopoli, tarihi limanı ve çeşitli plajlarıyla biliniyor. Şehrin merkezinde bulunan ve tarihi mimarisiyle ünlü plajlar, ziyaretçilerin dinlenme ve yüzme keyfi yapmaları için ideal.


3. Ostuni:

Ostuni, Akdeniz'in en güzel sahillerinden bazılarına ev sahipliği yapıyor. Şehrin çevresinde bulunan plajlar, beyaz kumları ve temiz sularıyla seviliyor ve doğal güzellikleriyle ziyaretçileri kendine çekiyor.


4. Gargano Yarımadası:

Gargano Yarımadası, vahşi doğası ve el değmemiş plajlarıyla ünlü. Mattinata, Vieste ve Peschici gibi şehirlerde bulunan plajlar, tertemiz bir denizde yüzmenin özlemini çekenler için ideal.


Puglia'da Lezzetli Yemekler ve Şaraplar:

Puglia, İtalyan mutfağının en lezzetli yemeklerini sunuyor. Zeytinyağı, deniz ürünleri, taze sebzeler ve eşsiz tatlarla dolu peynir çeşitleri, bölgenin gastronomik zenginliğini yansıtıyor. Ayrıca, Primitivo ve Negroamaro gibi yerel şaraplar da kesinlikle tadılmaya değer. Ancak Puglia'nın yemek kültürüyle ilgili not alınması gereken bir bilgiyi de eklemek isteriz; at eti, Puglia'da oldukça görülen bir gıda. Bu nedenle tercih etmeyenlerin, sipariş verecekleri yemekteki etin, ne eti olduğunu mutlaka sormasını öneririz.


Puglia'nın En İyi Restoranları Hangileri?

1. Cibus

Ceglie Messapica'nın tarihi merkezinin ara sokaklarında yer alan Cibus, taş duvarları ve kireç boyalı kemerleri ile 15. yüzyıldan kalma eski bir manastırda yer alıyor. Restoran, yemeği yalnızca bir zevk kaynağı olarak değil, aynı zamanda bir destinasyonun kültürünü ve tarihini anlamanın bir yolu olarak gören bir karı koca tarafından hayata geçirilmiş. Her yemek, sunulan olağanüstü ürünleri kullanarak farklı eşleştirme olanaklarını keşfetmeye adanmış. Hiper yerelliğin ön planda olduğu Cibus'ta bir şişe Primitivo ile asmaların altına oturun ve makarnanızın tadını çıkarın.

Instagram: @cibus_restaurant


2. Laltro Baffo

Şef ve işletme sahibi Cristina Cante, Otranto'nun tarihi kalbinde kendi restoranını açmadan önce babasının sıfırdan inşa ettiği restoranda sebze keserek, orecchiette presleyerek ve masalar arasında koşturarak büyüdü. Kendi restoranı Laltro Baffo'da ise her şey deniz ürünleri etrafında dönüyor. Cante, adeta denizin tadını yakalıyor ve birlikte büyüdüğü tariflere çağdaş bir yorum getiriyor.

Instagram: @laltrobaffo


3. Everyone at the Table

Bir çift tarafından kurulan Everyone at the Table (E.A.T), Altamura'da yemek yeme ritüeline adanmış bir aşçılık stüdyosu. Konuklarını Puglia'nın yemek kültürüyle tanıştırmak için tek günlük yemek pişirme derslerinden hafta sonu boyunca süren deneyimlere kadar bir dizi keyifli atölye çalışmaları sunuluyor. Ekmek pişiren, üzüm sıkan ve sürüleriyle ilgilenen zanaatkarlarla buluşabilir ve ürünlerini tadacağınız yerel pazar çevresinde rehberli turlara katılabilirsiniz.

Instagram: @everyoneatthetable


4. Moroseta Kitchen

Masseria Moroseta isimli sevimli butik otelde yer alan Moroseta Kitchen'ın mutfağından Şef Giorgia Goggi sorumlu. Asıl amacı Moroseta bahçelerinde yetiştirilen inanılmaz malzemeleri sunmak. Sürekli değişen menü, konuklar arasında sohbeti teşvik etmek için her zaman büyük ortak masalarda servis ediliyor. Şef Goggi, İtalyan geleneklerini başlangıç noktası olarak kullanarak altı ya da yedi çeşit yemek hazırlıyor ve daha uzaklardan mutfak etkileri sunuyor.

Instagram: @morosetakitchen


5. Masseria Le Stanzie

Geleneksel İtalyan çiftçiliğinin sonuçlarını en taze ve doğal şekilde görebileceğiniz Masseria Le Stanzie, İtalyan kültürünü ve mutfağını deneyimlemek için de harika bir adres. Bölgedeki en eski kırsal yapılardan birinde yer alan Masseria, tam bir aile işletmesi. Minimal ama sadeliği sayesinde zenginleşmiş lezzerler, son derece rahatlatıcı bir ortamda masanıza geliyor. Masseria, Puglia bölgesindeki Lecce şehrinin yakınındaki Supersano adlı bir kasabada bulunuyor.

Instagram: @masserialestanzie


6. Pein Assutt

Altamura sokaklarında gizlenmiş Pein Assut, iki dünya savaşının ardından ihtiyaçtan ortaya çıkan bir yemek felsefesiyle yürütülüyor. İsrafı en aza indirmek ve daha sürdürülebilir olmak burada önem arz ediyor. Pein Assutt'taki şefler, bölgedeki en iyi geleneksel yemeklerden bazılarını ev ortamında sunuyor.

Instagram: @peinassutt


Puglia'da Ulaşım:

Puglia, ulaşım açısından da oldukça erişilebilir. Bari ve Brindisi'de bulunan havalimanları, uluslararası ve iç hat uçuşlarına ev sahipliği yapıyor. Ayrıca, tren ve otobüs seferleriyle şehirlerarası seyahat oldukça kolay. Tabii araba kiralamak da Puglia'da kendi hızınızda ve kendi programınızı yapmanın sağladığı tüm esneklikle hareket etmek için iyi bir seçenek.


Puglia'da Konaklama:

Puglia'da konaklama seçenekleri arasında lüks oteller, butik pansiyonlar ve geleneksel trulli evleri bulunuyor.


Puglia'nın En İyi Otelleri:

1. Masseria Moroseta:

Masseria Moroseta, Puglia'nın kırsal tarım bölgesinden tasarım bilincine sahip tatil mekânına evrimini temsil ediyor. Çiftlik evinden konuk evine dönüştürülen bu ev, Ostuni'nin eteklerinde, deniz ve tarım arazileriyle çevrili antik zeytin ağaçlarının fonunda yer alıyor. Üç aile bir zamanlar bu arazide birlikte yaşamış ve çalışmış, zeytinyağı üretmiş ve peyzaj üzerinde çalışmış. Bugün, altı yatak odalı bu küçük masseria da benzer bir amaca hizmet ediyor ve konuklarını yemek ve tasarım aracılığıyla toprakla buluşturuyor.

Instagram: @masseriamoroseta


2. Tenuta Negroamaro:

Adını yerel üzümden ve muhteşem kırmızı şaraptan alan Tenuta Negroamaro, Brindisi Havaalanı'na arabayla bir saatlik mesafede, rustik ve sevimli bir butik otel. Zeytinlikler, dikenli armutlar ve badem ağaçlarıyla çevrili arazi, doğayla bağ kurmak isteyenler için gözlerden uzak bir sığınak olarak faaliyet gösterirken, şirin köylere, güzel koylara ve Salento'nun turkuaz sularına kolayca ulaşılabilecek bir mesafede yer alıyor. Olga Ashby Interiors tarafından tasarlanan 10 odalı tesis, bölgenin geleneksel iç mekanlarıyla uyumlu toprak renkleri, doğal malzemeler ve dokuların karışımı ile çevreye eğlenceli bir övgü niteliğinde.

Instagram: @tenuta_negroamaro


3. Critabianca:

Critabianca, Güney Puglia'da çömlekçilik geleneğiyle tanınan küçük bir kasaba olan Cutrofiano'nun kırsalında yer alıyor. Crita, aslında 'kil' anlamına geliyor. Hatta bu kil; çevredeki manzaraları oluşturan, yüzyıllar boyunca toprağı güçlü bir tarımla zenginleştiren ve dünya çapında yaygın Apulian seramik ev eşyalarının yapımı için birincil bileşen olan kilin ta kendisi. Bu göz alıcı kır evi, Bourbon döneminde varlıklı orta sınıf ailelerin yazlık ikametgahı olmuş ve daha sonra 19. yüzyılda tütün üreten bir çiftlik evine dönüşmüş. Bugün ise burayı badem ve zeytin ağaçlarıyla çevrili altı odalı bir otele dönüştüren Ghione Ailesi'ne ait. Restorasyon sırasında orijinal yapıya sadık kalınmış, mümkün olan yerlerde antik taş tonozlu tavanlar ve 19. yüzyıl fresklerinin izleri korunmuş. Portakal bahçesinin gölgesinde kahvaltı yapılan ve günlerinizi ya havuz başında Akdeniz güneşini içinize çekerek ya da her köyün anlatacak bir hikayesinin olduğu çevreyi keşfederek geçirebilirsiniz.

Instagram: @critabianca


4. Tenuta Monastero Santa Teresa:

Nardò merkezli Tenuta Monastero Santa Teresa, 14. yüzyıldan kalma bir baronluk sarayı iken daha sonra Vatikan'a bağışlanarak manastıra dönüştürülmüş. Napolyon'un 18. yüzyıldaki etkisi altında el konulmuş ve zamanla çok sayıda soylu ailenin eline geçmiş. Sonunda İtalyan mimar Luigi Ripa ile birlikte sarayı eski ihtişamına kavuşturan ve şimdiki sahibi Antonello Rizzetto tarafından satın alınmış. Dört büyük palazziden oluşan tesiste, freskli duvarlar, 12 metre yüksekliğindeki görkemli tonozlu tavanlar ve sizi yüzyıllar boyunca mimari tarzlar arasında gezdiren görkemli süslemeler arasında yer alan toplam 30 çağdaş tasarımlı oda bulunuyor.

Instagram: @relaismonasterosantateresa


5. Masseria Torre Maizza:

Üzüm asmaları ve mor begonvillerle taçlandırılmış bir Akdeniz ormanı sizi 2019 yılında Rocco Forte Hotel grubu tarafından satın alınan 15. yüzyıldan kalma bir çiftlik evi olan Masseria Torre Maizza'nın oda ve süitlerine götürüyor. Ufukta masmavi denizi gören Adriyatik Kıyı Şeridi'ne bakan bu yapı, golf sahası aracılığıyla Masseria'ya bağlanıyor. Olga Polizzi tarafından tasarlanan Enza Fasano seramikleri, hasır ve işlemeli mobilyalar ve doğanın tonlarını hatırlatan eklektik bir renk paleti gibi yerel işçilik yoluyla bölgeyle olan bağlantı dikkat çekici. Eşsiz lezzetler sunan restoranı, güneş batarken İtalyan klasiklerini dinleyeyip yerel şarapların ve atıştırmalıkların tadını çıkarabileceğiniz yüzme havuzu, tekno spor aletleriyle donatılmış çadırlı bir safari kampını andıran açık hava spor salonu ve bohem esintili plaj kulübü Lido Bambu ile gerçekten tam teşekküllü bir tesis.

Instagram: @masseriatorremaizza


6. Borgo San Marco:

Borgo San Marco'nun beyaz badanalı kireçtaşı cephesi, geçmişin izini çevreleyerek 12. yüzyıla kadar uzanan yılların tarihini temsil ediyor. Ancak bu miras, Alessandro ve Virginia Amati'nin tesisi satın alıp restore ettiği 2002 yılından bu yana çağdaş bir boyut kazanmış. Bugün Borgo San Marco'da rustik, kırsal tasarımlı, dört poster yataklı ve sabah esintisinde hafifçe dans eden romantik perdelere sahip 19 süit bulunuyor. Buradaki manzaralar, asırlık zeytin ağaçları üzerinden ufuk boyunca uzanıyor ve Adriyatik Denizi'ne kadar ulaşıyor. Otelin restoranında, ev yapımı yerel yemekler otel misafirlerine ve ziyaretçilere servis ediliyor.

Instagram: @borgosanmarco_boutiquehotel


7. Castle Elvira:

Lecce'den arabayla 15 dakika uzaklıkta, Adriyatik Denizi'ne doğru uzanan 37 dönümlük bahçelerin ve meyve bahçelerinin ortasında yer alan merlonlar ve kulelerle orijinal haliyle bırakılmış 20. yüzyıldan kalma bir kale olan Castle Elvira'ya ulaşabilirsiniz. Efsaneye göre kale, şimdiki sahibi Steve Riseley mülkü satın alıp mimarlar ve uzman zanaatkarlarla yakın iş birliği içinde çalışarak özenle restore edene ve çağdaş, eklektik tasarım mobilyalar ve sanat eserlerini ustaca entegre edene dek bir yüzyıl boyunca terk edilmişti. Kalede dört süit, Cottage'da iki odalı bir bahçe süiti ve kule ile antik Masseria'da dört süitin yanı sıra 70 metrelik bir yüzme havuzu, jakuzi, çatı terası ve Şef Fabiana Taurino'nun güney Apulian geleneklerine derinlemesine kök salmış yemekler hazırladığı bir restoran bulunuyor .

Instagram: @castle_elvira


AlUla Seyahat Rehberi

Seyahat Rehberi: Kopenhag

Kapıda Vize ile Ziyaret Edebileceğiniz Yunan Adaları

EN ÇOK OKUNANLAR

Arzu Nesnesi: Hailey Bieber'ın Rhode Telefon Kılıfı
Arzu Nesnesi: Hailey Bieber'ın Rhode Telefon Kılıfı

Arzu Nesnesi: Hailey Bieber'ın Rhode Telefon Kılıfı

1 dakika okunma süresi
24 Nisan'daki Akrep Burcu Dolunayında Burçları Neler Bekliyor?
24 Nisan'daki Akrep Burcu Dolunayında Burçları Neler Bekliyor?

24 Nisan'daki Akrep Burcu Dolunayında Burçları Neler Bekliyor?

10 dakika okunma süresi
Deva Cassel'ın En İyi 10 Stil Görünümü
Deva Cassel'ın En İyi 10 Stil Görünümü

Deva Cassel'ın En İyi 10 Stil Görünümü

1 dakika okunma süresi
Mayıs Ayı Burç Yorumları
Mayıs Ayı Burç Yorumları

Mayıs Ayı Burç Yorumları

20 dakika okunma süresi
Ipekyol x Elie Saab İş Birliği
Ipekyol x Elie Saab İş Birliği

Ipekyol x Elie Saab İş Birliği

1 dakika okunma süresi

DAHA FAZLASI

Seyahat Rehberi: Dubai
Seyahat Rehberi: Dubai

Seyahat Rehberi: Dubai

2024 Yılında Dünyada Açılan En Yeni Oteller
2024 Yılında Dünyada Açılan En Yeni Oteller

2024 Yılında Dünyada Açılan En Yeni Oteller

Seyahat Rehberi: Patmos Adası
Seyahat Rehberi: Patmos Adası

Seyahat Rehberi: Patmos Adası

Seyahat Rehberi: Rodos Adası
Seyahat Rehberi: Rodos Adası

Seyahat Rehberi: Rodos Adası

Avrupa'nın En İyi Sağlıklı Yaşam Otelleri
Avrupa'nın En İyi Sağlıklı Yaşam Otelleri

Avrupa'nın En İyi Sağlıklı Yaşam Otelleri

Türkiye'nin En İyi 10 Kamp Rotası
Türkiye'nin En İyi 10 Kamp Rotası

Türkiye'nin En İyi 10 Kamp Rotası

Seyahat Rehberi: Balkanlar
Seyahat Rehberi: Balkanlar

Seyahat Rehberi: Balkanlar

Dünyanın En İyi Beach Club'ları
Dünyanın En İyi Beach Club'ları

Dünyanın En İyi Beach Club'ları

Seyahat Rehberi: Kos Adası
Seyahat Rehberi: Kos Adası

Seyahat Rehberi: Kos Adası

Seyahat Rehberi: Leros Adası
Seyahat Rehberi: Leros Adası

Seyahat Rehberi: Leros Adası

Seyahat Rehberi: Simi Adası
Seyahat Rehberi: Simi Adası

Seyahat Rehberi: Simi Adası

AlUla Seyahat Rehberi
AlUla Seyahat Rehberi

AlUla Seyahat Rehberi