Ocak 2023'te İzleyebileceğiniz Tiyatrolar

İlk kez sahne alan oyunlardan yeni sezonuyla bir kez daha karşımıza çıkanlara, Ocak 2023'te mutlaka görülmesi gereken opera, bale, müzikal ve tiyatrolar.

YAZAR: Çisem Danacı
ABONE OL
29 Aralık 2022 Perşembe 18:00 | Son Güncellenme:
18 dakika okunma süresi
Ocak Ayı Tiyatro Rehberi

"Prima Facie (İlk Bakışta)"

(Atlas 1948 Sahnesi, 6 Ocak)

Tessa kültürlü, genç ve işinde çok iyi bir avukattır. İşçi sınıfı bir aileden gelip, tırnaklarıyla kazıya kazıya "oyunun" zirvesine çıkmıştır. Kovuşturur, çapraz sorgular ve kazanır. Ancak beklenmedik bir olayla, kendisini bir anda eşikte, hukukun "erkek" gücü, ispat yükü ve ahlaki ayrımlarla boğuşurken bulur. Suzie Miller'ın ödüllü oyunu "Prima Facie", seyircileri duygu, mantık ve deneyimlerimizin "oyunun" kurallarıyla çatışıp çelişmesinin merkezine, hukuk sistemine davet ediyor. Yüzyıllar önce inşa edilen "erkek" yasaların artık değişmek zorunda olduğunu bize kendi hikayesi üzerinden anlatıyor. Prima Facie, 6 Ocak'ta Atlas 1948 sahnesinde.


"Hırçın Kız"

(AKM Tiyatro Salonu, 6, 7, 8 Ocak)

William Shakespeare'in en ünlü oyunlarının başında gelen "Hırçın Kız", İstanbul Devlet Tiyatrosu yapımıyla Atatürk Kültür Merkezi'nde 6, 7 ve 8 Ocak günlerinde tiyatroseverlerle buluşuyor. Oyun, Sinyor Battista'nın biri fevkalade hırçın ve dik başlı, diğeri uysal ve uyumlu iki kızının evlilik maceraları çevresinde dönüyor. Battista'nın huysuz büyük kızı Katerina kocaya varmadan, küçük kızı Bianka'nın evlenmesine izin vermeyeceğini açıklar. Küçük kızın talipleri, bu kilidi açması için Petrukio'ya başvurur. Petrukio hem evlenip kadının yüklü çeyizine konmak, hem de onu terbiye edip uysallaştırma iddiası ile işe girişirken, Bianka'nın talipleri de türlü yöntemlerle genç kıza yaklaşmaya, gönlünü çelmeye çalışır. Katerina'nın erkek egemen çevreye ayak direme çabası ile Bianka'yı elde etmek için kurulan düzenler, bir çeşit anafor oluşturacaktır.


"Desiderata"

(Türk Telekom Opera Sahnesi, 7 Ocak)

Ali Poyrazoğlu, yeni projesi "Desiderata - İnsan Sesine Konan Kuş" ile klasik müziği, operayı ve tiyatroyu buluşturuyor. "Desiderata", 7 Ocak 2023 Cumartesi akşamı Türk Telekom Opera Sahnesi'nde seyircilerle buluşuyor. Poyrazoğlu, bu projede konuk orkestra şefi olarak hem Zdravko Lazarov idaresindeki İstanbul Devlet Opera ve Balesi Orkestrası'nı yönetiyor hem de mizah diliyle, klasik müziğin eşsiz eserlerinin eşliğinde sanatın yaşamlarımızda yarattığı farkın altını çiziyor.


"Aşınma"

(Zorlu PSM %100 Studio, 8 Ocak)

Günümüz dünya sisteminin insanın varlık alanını giderek daha da daraltması, buna karşılık çağdaş insanın bu duruma gösterdiği kabul ile hem insani olanın aşınmasını hem de insanın kendisindeki karakter aşınmasını düşünmeyi öteleyerek var olmaya çalışması sorununu merkeze alan "Aşınma", seyircinin oyunun dilini ve işleyişini oyuncuyla birlikte eşzamanlı keşfedeceği aktif bir seyir süreci yaratarak seyircisini eğlenceli bir deneyime davet ediyor. Şahika Tekand tarafından kaleme alınan ve yönetilen, deneyimli oyuncu Yiğit Özşener'in performansıyla sergilenen "Aşınma", Zorlu PSM'de seyircilerini bekliyor.


"Amadeus"

(Zorlu PSM Turkcell Sahnesi, 8, 21, 22 Ocak)

Peter Shaffer tarafından kaleme alınan, dünya müzik tarihinin unutulmaz bestecileri Wolfgang Amadeus Mozart ile Antonio Salieri'nin eşsiz hikayesi "Amadeus" yeni sezon temsillerine devam ediyor. Usta yönetmen Işıl Kasapoğlu rejisiyle Çolpan İlhan-Sadri Alışık Tiyatrosu ve Piu Entertaiment iş birliği ile tiyatroseverlerle buluşan oyunun başrollerini Selçuk Yöntem (Antonio Salieri), Tansu Biçer (Wolfgang Amadeus Mozart) ve Dilan Çiçek Deniz (Constanze Weber) paylaşıyor. XX. Direklerarası Seyirci Ödülleri'nde Işıl Kasapoğlu, En iyi Yönetmen; Selçuk Yöntem, Sürekli Mükemmeliyet; Çolpan İlhan & Sadri Alışık Tiyatrosu ve Piu Entertainment, En İyi Prodüksiyon olmak üzere üç dalda ödüle layık görüldü.


"Jekyll & Hyde"

(Zorlu PSM Turkcell Sahnesi, 9-10 Ocak)

İyi ve kötü aynı bedende, birbirine karşı acımasız bir savaş halinde. Ama her şeyin bir sonu vardır. Robert Louis Stevenson'ın klasik gerilim romanından uyarlanan dünyaca ünlü "Jekyll & Hyde" müzikali, çarpıcı bir prodüksiyon ve muhteşem bir kadro ile seyircisiyle buluşuyor. Taner Tunçay'in çeviri ve yönetmenliğini yaptığı "Jekyll & Hyde", Hayko Cepkin ve Elçin Sangu'nun başrolü ile 9 ve 10 Ocak günlerinde Zorlu PSM Turkcell Platinum Sahnesi'nde seyircisiyle buluşuyor.


"Evlilikten Sahneler"

(Zorlu PSM %100 Studio, 10, 30 Ocak)

Johan ve Marianne 10. evlilik yıldönümlerini kutlamak üzere olan iki çocuk sahibi mutlu bir çifttir. Her şey her an planlı, her gün olması gerektiği gibidir. Her evli çift gibi bazı sorunlar yaşar, bu sorunları karşılıklı oturup konuşup mantıklı bir şekilde çözüp hayatlarına devam ederler. Ama yavaş yavaş karşılaştıkları sorunları eski yöntemlerle çözemediklerini fark ederler, kurdukları günlük planlar da aynı mükemmellikte işlememektedir. Ne yapacaklar? Gerçeklerle yüzleşebilecekler mi? Bu yüzleşmeyi nasıl karşılayacaklar? "İki insan bir ömür bir arada yaşayabilir mi?", "Aile nedir?", "Şefkat nedir?" ve "Aşk nedir, ne değildir?" sorularına yanıt arayan Ingmar Bergman'ın kült filminden Kayhan Berkin tarafından tiyatroya uyarlanan ve Ece Dizdar, Öner Erkan, Kayhan Berkin, Pınar Göktaş ile Naz Buhşem'in rol aldığı "Evlilikten Sahneler" seyirciyi, bu çiftin başına gelenleri yakından izlemeye davet ediyor.


"SIR"

(Zorlu PSM Turkcell Platinum Sahnesi, 13 Ocak)

Fransa' da ve daha birçok ülkede büyük beğeni toplayan Cesar Ödüllü Alexandre De La Patelliere & Matthieu Delaporte'nin yazdığı "Le Prenom"; Hilal Arslangiray Kazanbal' ın samimi uyarlamasıyla tiyatroseverlerin karşısına çıkıyor. Adından farklı, cesur ve iddialı yapımlarla söz ettiren Gate Production tarafından sahneye konulan "SIR"; Ulusal ve uluslararası ödüllere sahip Tayanç Ayaydın, Emel Çölgeçen, Anıl Çelik, Tolga Güleç ve Şeyma Gökçe Cengiz'i sahnede bir araya getiriyor.


"Toz"

(Zorlu PSM %100 Studio, 13, 22 Ocak)

Betonların göğü henüz delmediği zamanlarda büyük şehrin sokaklarında, apartman önlerinde büyüyen bir kız çocuğu. Güzeller güzeli ev kadını anne ile titiz avukat babanın tek kızı: Handan. Sokakların da anne babasıyla yaşadığı evin içi gibi huzursuz olduğu zamanlardan geçerek büyüyen, kendi yolunu bulan bir genç kadın... Kafasının ve kalbinin içi seslerle dolu; çok uzaklardan gelen bir melodi, kuşlar, rayların sesi, sevinçli bir hediye paketinin hışırtısı, annesinin, babasının, babaannesinin, halasının sesi... Sonra birden fazla 'çat' sesi, farklı zamanlarda, farklı evlerin duvarlarında yankılanan... Karşımıza yetişkin bir kadın olarak çıkan Handan'la tanıştığımızda; o, çocukluğundan bugüne uzanan bir hikayeye çoktan dalıp gitmiş olacak. Handan'ın ve onun hafızasından çıkıp gelen annesi Feri'nin öyküsü, 1960'lardan bugüne uzanan bir anlatıya yerleşiyor. Murat Mahmutyazıcıoğlu'nun kaleminden çıkan, çok kişiyle kesişen bu tek kişilik kadın oyunu, Hira Tekindor'un yönetiminde, Zerrin Tekindor'un performansıyla seyirciyle buluşmaya devam ediyor.


"Boşlukta Kal Öyle Çok Güzelsin"

(Atlas 1948 Sahnesi, 13, 29 Ocak)

U harfini yitirmiş bir barmen, bir konsomatris, bir diş hekimi ve bir tuhaf görünümlü, zamanda geri giderek, geçmişte yaptıkları tüm hataları yapmadan "Şimdiki Zaman"a geri dönmek ister. Bunun için de ellerinde, arada bir bara uğrayan bir fizik profesörü vardır. O gece tesadüfen aralarında olan bir kadın ise bütün bu olup bitene şahit olur. Bir barda zamanları kesişen, ümidini kaybetmemiş altı kaybedenin tuhaf ve komik hikayesi "Boşlukta Kal Öyle Çok Güzelsin" yaşadıkları anın iğneleyici dokunuşlarına maruz kalan, sıkıştıkları boşluk duygusundan onu doldurarak kurtulmaya çalışan insanların varoluş mücadelesini anlatıyor. Sibel Yıldırım'ın yazıp Can Başak'ın yönettiği "Boşlukta Kal Öyle Çok Güzelsin" oyunu, 13 ve 29 Ocak'ta Atlas 1948 Sahnesinde.


"Alice Müzikali"

(Zorlu PSM Turkcell Sahnesi, 15, 16, 29, 30 Ocak)

Lewis Carroll tarafından yazılan ve bugüne kadar 174 dile çevrilerek edebiyatın eşsiz eserlerinden biri olma özelliğine sahip "Alice Harikalar Diyarında", Serdar Biliş'in yönetmenliği ve Beyhan Murphy'nin koreografisi ile çağdaş bir müzikal uyarlama olarak temsillerine devam ediyor. İlk kez 7 Şubat 2019'da perde açan, 23. Afife Tiyatro Ödülleri'nde "Haldun Dormen Özel Ödülü" ve En İyi Koreografi ödüllerinin sahibi olan "Alice Müzikali", yeni sezonda da seyirciyle buluşuyor. Yapımda Serenay Sarıkaya "Alice" olarak izleyicisinin karşına çıkarken, Ezgi Mola "Kraliçe", Enis Arıkan "Tavşan", Şükrü Özyıldız "Şapkacı", İbrahim Selim "Kral", Merve Dizdar ise "Kedi" rolü ile yer alıyor.


Levent Erden ile "Zahiri Hakikat"

(touché, 15 Ocak)

Teknolojisiz dönemin "Kim, Nerede, Ne ile, Ne yapıyor?" kült oyunu katılan herkesle birlikte yeniden yorumlanıyor. "Zahiri Hakikat", sanal gerçekliğin miş'li geçmiş zamanı. Daha önce hiç duyulmamış, her gün yepyeni, birlikte oluşturulan ve bir daha anlatılamayacak hikayeler... Levent Erden, çocukluktan kalan yöntemlerle hiç anlatılmamış hikayeleri katılımcılarla beraber 15 Ocak akşamı touché'de yine o anda oluşturmaya hazırlanıyor.


"Timsah Ateşi"

(Zorlu PSM Turkcell Platinum Sahnesi, 15 Ocak)

Başrollerini Funda Eryiğit, Hazar Ergüçlü ve Kubilay Tunçer'in paylaştığı "Timsah Ateşi", zıt kutuplarda yaşayan iki kız kardeşin babalarıyla olan çalkantılı hikayesini konu alıyor. Yönetmenliğini Mehmet Ergen'in üstlendiği oyun, 2019 yılında Edinburgh Fringe Tiyatro Festivali'nin en iyi oyunları arasında yer aldı. 1989 yılı, Kuzey İrlanda... Sevgisiz bir evde, kötürüm bir baba ile 8 yıl hapis yatan asi bir kız Fianna (Hazar Ergüçlü) ve dindar ablası Alannah'ın (Funda Eryiğit) sürreal, grotesk hikayesi.


"Kundakçı"

(Zorlu PSM Turkcell Sahnesi, 23 Ocak)

Çevirmen kimliğiyle tiyatro sahnelerinde de önemli bir görev üstlenen Haluk Bilginer, "Kundakçı" ile Turkcell Sahnesi'nde izleyicilerle buluşmaya devam ediyor. Sene M.Ö. 356... Pazarcı Herostratos dünya harikası Artemis Tapınağı'nı yakar. Peki neden? Oyun mu? Kumpas mı? Komplo mu? Şöhret aşkı mı? Peki kutsal Artemis Tapınağı'nın kundaklanması, efendiler ve ezilenler dünyasında nasıl bir yangına neden oldu? Kundakçı Herostratos bir terörist mi yoksa kahraman mı?


"Doğal Afet"

(Zorlu PSM %100 Studio, 31 Ocak)

Amerika Birleşik Devletleri'nde oyunları en çok sahnelenen yazarların başında gelen Lauren Gunderson'un 2018 yılında kaleme aldığı "Doğal Afet", bizi klasik bir anlatımdan uzaklaştırarak kalp ritmini andıran inişli çıkışlı bir hikayeye sürüklüyor. Ahmet İlker Ergin yönetimi, tek kişilik bir metin olmasına karşın seçilen anlatım tarzından ötürü kalabalık bir kadro seyrediyormuş hissi uyandırıyor. "Doğal Afet", Nilperi Şahinkaya'nın dinamik oyunculuğuyla tempolu bir koşuya dönüşüyor.


Ocak 2023 Konserleri

Ocak 2023'de Vizyona Giren Yerli ve Yabancı Film Önerileri

Ocak 2023'de Gezilebilecek Sergiler

EN ÇOK OKUNANLAR

Deva Cassel'ın En İyi 10 Stil Görünümü
Deva Cassel'ın En İyi 10 Stil Görünümü

Deva Cassel'ın En İyi 10 Stil Görünümü

1 dakika okunma süresi
24 Nisan'daki Akrep Burcu Dolunayında Burçları Neler Bekliyor?
24 Nisan'daki Akrep Burcu Dolunayında Burçları Neler Bekliyor?

24 Nisan'daki Akrep Burcu Dolunayında Burçları Neler Bekliyor?

10 dakika okunma süresi
Özge Gürel ile Dubai Keşfi
Özge Gürel ile Dubai Keşfi

Özge Gürel ile Dubai Keşfi

16 dakika okunma süresi
Mayıs Ayı Burç Yorumları
Mayıs Ayı Burç Yorumları

Mayıs Ayı Burç Yorumları

20 dakika okunma süresi
Ipekyol x Elie Saab İş Birliği
Ipekyol x Elie Saab İş Birliği

Ipekyol x Elie Saab İş Birliği

1 dakika okunma süresi

DAHA FAZLASI

Mart Ayı Konser Ajandası
Mart Ayı Konser Ajandası

Mart Ayı Konser Ajandası

Dijital Deneyim Müzesi Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Dijital Deneyim Müzesi Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Dijital Deneyim Müzesi Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Erin İlkcan Aslan ile Multidisipliner Sanatı Üzerine
Erin İlkcan Aslan ile Multidisipliner Sanatı Üzerine

Erin İlkcan Aslan ile Multidisipliner Sanatı Üzerine

Sanatçı Keşfi: Buse Belle Cesur
Sanatçı Keşfi: Buse Belle Cesur

Sanatçı Keşfi: Buse Belle Cesur

3. CI Bloom Hakkında Merak Edilenler
3. CI Bloom Hakkında Merak Edilenler

3. CI Bloom Hakkında Merak Edilenler

Güneş Terkol ile 60. Venedik Bienali
Güneş Terkol ile 60. Venedik Bienali

Güneş Terkol ile 60. Venedik Bienali

2024 Mart Etkinlik Ajandası: Şehirde Neler Oluyor?
2024 Mart Etkinlik Ajandası: Şehirde Neler Oluyor?

2024 Mart Etkinlik Ajandası: Şehirde Neler Oluyor?

Sanat Tarihinde Gölgede Kalmış Kadın Sanatçılar
Sanat Tarihinde Gölgede Kalmış Kadın Sanatçılar

Sanat Tarihinde Gölgede Kalmış Kadın Sanatçılar

“Portakal Private Sales”ın 2024 Edisyonu Başladı
“Portakal Private Sales”ın 2024 Edisyonu Başladı

“Portakal Private Sales”ın 2024 Edisyonu Başladı

Ayvalık Rahmi M. Koç Müzesi Açıldı
Ayvalık Rahmi M. Koç Müzesi Açıldı

Ayvalık Rahmi M. Koç Müzesi Açıldı

2024 Nisan Etkinlik Ajandası: Şehirde Neler Oluyor?
2024 Nisan Etkinlik Ajandası: Şehirde Neler Oluyor?

2024 Nisan Etkinlik Ajandası: Şehirde Neler Oluyor?

Mayıs Ayı Tiyatro Rehberi
Mayıs Ayı Tiyatro Rehberi

Mayıs Ayı Tiyatro Rehberi