Art Dubai Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

Orta Doğu'nun sanat mabedi Art Dubai, birbirinden renkli atölye, panel, söyleşi, performans ve sergi programları ile yaklaşık 20 yıllık bir geçmişe sahip. Uluslararası sanat dünyası ile Orta Doğu'nun kültürel mirasını bir araya getiren sanat fuarı Art Dubai hakkında bilmeniz gereken her şey.

YAZAR: Çisem Danacı
ABONE OL
25 Nisan 2024 Perşembe 15:58 | Son Güncellenme:
22 dakika okunma süresi
Art Dubai: Orta Doğu'nun Sanat Mabedi

Orta Doğu'nun En Büyük Sanat Fuarı: Art Dubai

Sanatın evrensel dilini konuşmak için bir araya gelen dünyanın dört bir yanından sanatçılar, koleksiyonerler ve sanatseverler için bir buluşma noktası olan Art Dubai, Orta Doğu'nun sanat sahnesindeki en önemli etkinliklerden. Her yıl Dubai'de düzenlenen bu sanat fuarı, birbirinden farklı kültürlerin ve sanat disiplinlerinin bir araya gelmesiyle zengin bir deneyime dönüşüyor.


Art Dubai'nin Geçmişi ve Gelişimi:

2007 yılından beri düzenlenen Art Dubai, Orta Doğu'nun öncü uluslararası sanat fuarı olarak dikkatleri üstüne çekiyor. Her yıl artan katılımcı ve ziyaretçi sayısı ile Art Dubai, MEADA Bölgesi'nde (Orta Doğu ve çevresindeki Kuzey Afrika ve Güney Asya gibi bölgelerde) sanat üzerine yerel, bölgesel ve uluslararası konuşmalarda önemli bir katalizör olma ve bu bölgelerin sanatını küresel haritaya yerleştirme rolünü pekiştiriyor.


Art Dubai'nin Formatı ve İçeriği:

Art Dubai, çeşitli bölümleri ve programlarıyla katılımcılara farklı sanatsal deneyimler sunuyor. Fuar alanında, çağdaş sanat galerileri ve sanat kurumları, ziyaretçilere geniş bir yelpazede sanat eserleri sunuyor. Ayrıca paneller, söyleşiler, atölye çalışmaları ve performanslar gibi etkinlikler de düzenleniyor. Bu etkinlikler, sanatın evrensel dili ile Orta Doğu'nun kültürel mirasını tek bir potada topluyor.


Art Dubai'nin Misyonu:

Her yıl BAE'de (Birleşik Arap Emirlikleri) düzenlenen Art Dubai, bir keşif kültürü geliştirme, heyecan verici yeni küresel perspektifler sunma ve sanatla ilgili sohbetleri geleneksel batı liderliğindeki coğrafi kapsam ve anlatıların ötesine genişletme misyonunu taşıyor. Sanat fuarı, galeri bölümlerindeki sunumlar aracılığıyla bölgenin zengin kültürel mirası ve çağdaş sanat pratikleriyle anlamlı bir etkileşimi teşvik ediyor ve Güneydoğu ve Orta Asya, Afrika kıtası ve hatta Latin Amerika'daki bölgelere kadar uzanıyor.


Yetenek Kuluçka Merkezi Olarak Art Dubai:

Yetenek kuluçka merkezi rolüne de sahip olan Art Dubai, sanatçıların, küratörlerin ve sanat profesyonellerinin başarılı kariyerlerini başlatan ve geliştiren bir platform olmaya da özen gösteriyor. Art Dubai, sanatın toplumsal etkisini vurgulayarak toplumda sanatı daha erişilebilir kılmayı ve genç sanatçıları desteklemeyi hedefliyor. Fuar; sanat eğitimi ve kültürel programlar aracılığıyla toplumun geniş kesimlerine ulaşmayı amaçlayarak sanatın dönüştürücü gücünü vurguluyor.


2024 Yılı Art Dubai'de Dikkat Çekenler:

Art Dubai, 2024 yılında 1-3 Mart günleri arasında Madinat Jumeirah'da gerçekleşti. 60'tan fazla şehir ve 40 ülkeden 120'den fazla galerinin katıldığı sanat fuarı, dört kategoriden oluşuyordu: Art Dubai Çağdaş, Art Dubai Bawwaba, Art Dubai Modern ve Art Dubai Dijital.

Art Dubai, BAE Başkan Yardımcısı ve Başbakanı ve Dubai Hükümdarı Şeyh Muhammed bin Rashid Al Maktoum'un himayesinde düzenleniyor. Bu süreçte BAE genelinde 50'den fazla kurum, galeri ve bağımsız sanat mekanında sergiler ve etkinlikler düzenleniyor.


Art Dubai Sanat Fuarı Kaç Bölümden Oluşuyor?

Art Dubai; Art Dubai Contemporary (Art Dubai Çağdaş), Bawwaba, Art Dubai Modern ve Art Dubai Digital olmak üzere dört bölümden oluşuyor.


1. Art Dubai Contemporary:

Art Dubai Contemporary (Art Dubai Çağdaş), gelişmekte olan sanat sahnelerinden köklü merkezlere kadar dünyanın dört bir yanından galerileri sergiliyor, solo veya grup sergileri düzenliyor ve bir keşif kültürü geliştirmeye yardımcı olmak için yeni küresel perspektifler sunuyor. 2024 yılında Art Dubai Contemporary kapsamında Dubai'den Singapur'a, Miami'den Lüksemburg'a, Paris'ten Yeni Delhi'ye, Münih'ten Beyrut'a, Brüksel'den Tahran'a, İstanbul'dan Londra'ya, Milano'dan Seul'e dek pek çok uluslararası merkezli 72 galeri sanat izleyicisiyle buluştu.


2. Art Dubai Bawwaba:

Arapça'da "geçit" anlamına gelen Bawwaba'nın küratörlüğünü 2024 yılında Medellin Modern Sanat Müzesi Baş Küratörü ve 10. Gwangju Bienali Yardımcı Küratörü Emiliano Valdés üstlendi. Bu bölümde, geride kalan yıl içinde üretilen veya fuar için tasarlanan sanat eserlerinden oluşan, 10 galerinin solo sunumları yer alıyor. Bawwaba, sanatı bir hesaplaşma ve iyileşme yeri olarak gören, sosyal ve politik meselelerle yüzleşen, eleştirel diyaloğa giren ve bir topluluk ve aidiyet duygusu yaratan Küresel Güney'den sanatçıların eserlerini sergiliyor. Bu sanatçılar, çeşitli medyumlar aracılığıyla sanatı değişim, dönüşüm ve iyileşme için bir katalizör olarak keşfediyor ve bu bölüm, bu süreçlerin bölgeler arasında nasıl değiştiğini araştırıyor.


3. Art Dubai Modern:

Art Dubai Modern, günümüzün Küresel Güney'inde ortaya çıkaran kültürel dinamikleri vurguluyor. Bu bölgelerin 2. Dünya Savaşı sonrası jeopolitik manzarası, özellikle Soğuk Savaş dönemi değişimleri yoluyla Sovyet metropollerinde eğitim gören birçok sanatçı için karmaşık kültürel bağlantılar yarattı. Bu ilişkilerin çok sesli doğasını yansıtan bu bölüm, Orta ve Güney Asya, Doğu Avrupa, Orta Doğu, Afrika ve Latin Amerika'dan sanatçıları kapsıyor. Küratörlüğünü Sharjah Amerikan Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü'nde Yardımcı Doçent olarak görev yapan Dr. Christianna Bonin'in üstlendiği Art Dubai Modern bölümünde, 2024 yılında dokuz farklı galeriden eserler sergilendi.


4. Art Dubai Digital:

Art Dubai Digital (Art Dubai Dijital), çağdaş kültür anlayışımızı genişletmek amacıyla yeni medya sanatı ve teknolojilerinin kesişimini araştırıyor. 2024 yılında bu bölümün küratörlüğünü metaverse IAM-Infinity Art Museum ve Multiplicity-XXnft küratörlük ve yayıncılık platformunun eş direktörleri Auronda Scalera ve Alfredo Cramerotti üstlendi. Dijital sanatlar, yapay zeka, AR ve VR alanlarındaki yeni eğilimleri araştırmaya devam eden ikili, Art Dubai Digital'ı ileri teknolojilerin merceğinden sunarak, sanatın geleceği ve algılanması için olası yaklaşımlar önerdi. 2024 yılında Art Dubai Digital bölümünde New York'tan Floransa'ya, Bakü'den Londra'ya, Şikago'dan Mikanos'a, Roma'dan San Francisco'ya, Seul'den Dubai'ye dek 24 farklı galeriden eserler sergilendi.


Art Dubai Sanat Fuarı Dahilindeki Programlar Neler?

1. Art Dubai Comissions:

Art Dubai'nin kar amacı gütmeyen programının merkezinde, yerel ve uluslararası sanatçıların sanatsal üretimini desteklemek ve kültürel ortamı daha da geliştirmek amacıyla sanatçıları mekana özgü işler üretmeye davet eden bir platform olan Art Dubai Commissions (Art Dubai Komisyonları) yer alıyor.

Art Dubai'nin Bawwaba galeri bölümünü tamamlayan ve küratörlüğünü Emiliano Valdes'in üstlendiği "Sanación (Healing)" temalı Art Dubai Commissions, 2024 yılında iç gözlem, maneviyat, topluluk ve sanatın zor zamanları atlatmamıza yardımcı olma gücüne odaklanan bir dizi yeni performans ve etkinliğe yer verdi. Katılımcı sanatçılar Mirna Bamieh, Cecilia Bengolea, Hashel Al Lamki, Sajan Mani, Debashish Paul ve Mithu Sen; iyileşme sürecinin çeşitli yönlerini araştırarak, tefekkür ve iç gözlem için alanlar tasarladılar, yerel topluluklarla etkileşim kuran sosyal odaklı uygulamaların yanı sıra besleyici ve özgürleştirici deneyimler yarattılar.


2. Dubai Koleksiyonu:

Dubai Collection (Dubai Koleksiyonu), Dubai'de yaşayan ve Dubai'yi ziyaret edenlere ilham vermeye ve onları eğitmeye adanmış, şehrin ilk kurumsal modern ve çağdaş sanat koleksiyonu. Dubai Koleksiyonu'ndaki tüm sanat eserleri, Dubai ve BAE'nin ruhunda somutlaşan açıklık, çeşitlilik ve birbirine bağlılık değerlerini yansıtıyor.

Dubai Koleksiyonu, yenilikçi bir ödünç verme sistemi aracılığıyla girişimi destekleyen hamilerle ortaklık içinde oluşturulmuş ve tüm sanat eserlerine Dubai Koleksiyonu Dijital Müzesi aracılığıyla erişilebiliyor. Ayrıca bir dizi etkinlik ve geçici sergi de halkın, koleksiyonu düzenli olarak bizzat görmesini sağlıyor. Son sergiler arasında 2022'de Etihad Müzesi'nde düzenlenen "When Images Speak" adlı karma sergi ve Art Dubai 2024 sırasında sunulan ve BAE'nin önde gelen sanatçılarını kutlayan "Encounters" yer alıyor.

Önde gelen uzmanlardan oluşan bağımsız bir küratöryel komite, sanat eserlerinin seçiminden ve koleksiyonun genel küratöryel yönünden sorumlu. Koleksiyon, günümüzde 76 hamiden ödünç alınan 875 sanat eserinden oluşuyor ve giderek büyüyor.


3. Art Dubai'nin After Dark Programı:

Fort Island'da bulunan The Art Bar, her günün ardından müzik ve dans dolu bir geceye dönüşüyor. "Art Dubai After Dark" başlıklı program, dünyanın dört bir yanından ve yerelden, gelecek vaat eden en iyi DJ'lerden bazılarının performanslarına akşam 21.00'den 02.00'ye dek gece boyunca yer veriyor.

2024 edisyonunun küratörlüğünü, küresel konuşmalar ve müzik trendleri konusundaki uzmanlığıyla tanınan yapımcı, DJ ve müzik tutkunu Megatronic üstlendi. Megatronic, XP Music Futures, The Guild, The Nice Guy, Femme Fest, Kenzo gibi etkinlik ve mekanların yanı sıra daha önceki Art Dubai After Dark etkinliklerinin de küratörlüğünü yapmıştı.

After Dark serisi, Art Dubai 2024'ün görsel kimliğinden ilham alarak Küresel Güney'den Afrika, Latin Amerika, Güney Asya ve Orta Doğu bölgelerinin ve kültürlerinin zengin dokusunu yansıtıyor. Program, Dubai'nin DNA'sını oluşturan insanların köklerini kutlayan zengin mirasın ve çağdaş müzik ve dans uygulamalarının bir keşfi niteliğinde.


4. Art Dubai'de Kamusal Sanat:

Art Dubai, Dubai kültürünün çok yıllı kamusal sanat stratejisinin bir parçası olarak Etihad Müzesi ve Union House'a bakan Al Hudaiba bölgesi için yeni bir kalıcı kamusal sanat eseri önerecek tek bir sanatçıya yönelik açık çağrıya yanıt veren 250'den fazla başvuru arasından BAE merkezli beş sanatçıyı seçti. Projenin birlik ve iş birliği temalarına uygun olarak sanatçılar -Afra Al Dhaheri, Shaikha Al Mazrou, Mohamed Ahmed Ibrahim, Asma Belhamar ve Khalid Albanna- tek sanatçı sürecine meydan okuyarak bu tarihi komisyon için alternatif ve iş birliğine dayalı bir tasarım önerdiler. Her sanatçı "Union of Artists (Sanatçılar Birliği)" adını taşıyan heykele belirli bir unsurla katkıda bulundu. Eserin ölçeği ve yüksekliği Khaled Albanna'nın başlangıçtaki tekne yelkeni önerisinden; mermer efektinin kullanımı Afra Al Dhaheri'nin pratiğinden; sütunların yüzeyindeki desen Mohamed Ahmed Ibrahim'in imza stilinden; görsel dil ise Asma Belhamar'ın pratiğinin mimari unsurları ile Shaikha Al Mazrou'nun gerilim ve biçim ile içerik arasındaki etkileşimi keşfetmesinin bir birleşiminden oluşuyor.


5. Çocuklar İçin Art Dubai:

Çocukların sanatla tanışarak yakın ilişkiler kurabilmesi için 2021 yılından beri gerçekleşen The A.R.M. Holding Children's Programme, BAE'deki en büyük kültürel eğitim programı olma özelliğini taşıyor. A.R.M. Holding Çocuk Programı, sanatçıları ve tasarımcıları bir araya getirerek atölye çalışmaları aracılığıyla yerel okullarla yakın iş birliği kuruyor. Ancak tabii ki BAE'de yaşayan çocuklar haricinde, yalnızca ailesiyle sanat fuarını ziyarete gelen çocuklar da bu atölyelere katılabiliyor.


6. Genç Yetenekler İçin Art Dubai:

Campus Art Dubai (CAD), Art Dubai'nin yıl boyunca devam eden kapsamlı programının bir parçası ve bölgenin kültürel ve yaratıcı topluluğunun mevcut ve gelecek vadeden üyelerine eğitim ve profesyonel fırsatlar sunmayı amaçlıyor. CAD, bölgede türünün ilk örneği olan bir program ve geçmişteki yinelemeleri boyunca sürekli olarak kendini geliştiriyor ve yeniden keşfediyor.


Art Dubai 2025 Ne Zaman?

18. edisyonunu göreceğimiz Art Dubai 2025, 16-17 Nisan 2025 tarihlerinde önizleme ve 18-20 Nisan 2025 tarihlerinde tüm sanatseverlerin ziyaretine açık olarak bir kez daha Madinat Jumeirah'da gerçekleşiyor.


Art Dubai 2025 Nerede Gerçekleşiyor?

Art Dubai, 2024 yılında olduğu gibi 2025 yılında da Madinat Jumeirah Konferans ve Etkinlik Merkezi'nde gerçekleşiyor. Dubai'de doğal bir sahil şeridinde yer alan Madinat Jumeirah'ya araba, taksi ve toplu taşıma araçlarıyla kolayca ulaşılabiliyor.


Art Dubai 2025'te Neler Göreceğiz?

Art Dubai, 2025 yılında da dört bölümde heyecan verici yeni küresel perspektifler sunacak: Çağdaş, Modern, Bawwaba ve Dijital bölümlerinin yanı sıra yeni büyük sanatçı komisyonları, performanslar, konuşmalar, atölye çalışmaları ve eğitim programları gibi kapsamlı paralel programlar da yer alacak.


Art Dubai'ye Destek Veren Sanat Kurumları:

Art Dubai'nin canlı ve dinamik yerel sanat ekolojisinin bir parçası olmasıyla birlikte, BAE'ye gerçekleştireceğiniz bir ziyarette Art Dubai'nin iş birliği içinde olduğu kurumları da gezebilirsiniz. Jameel Sanat Merkezi, Ishara Sanat Vakfı, Sharjah Sanat Vakfı, Maraya Sanat Merkezi, Louvre Abu Dhabi, Salama Bint Hamdan Al Nahyan Vakfı, Tashkeel, NYUAD Sanat Galerisi ve Alserkal Avenue, BAE'deki sanatsal üretimin kalbinin attığı kurumlar arasında yer alıyor.


Fotoğraflar: @artdubai, @visit.dubai, Artdubai.ae, iStock


Özge Gürel ile Dubai Keşfi

AlUla Seyahat Rehberi

Seyahat Rehberi: Dubai

EN ÇOK OKUNANLAR

Deva Cassel'ın En İyi 10 Stil Görünümü
Deva Cassel'ın En İyi 10 Stil Görünümü

Deva Cassel'ın En İyi 10 Stil Görünümü

1 dakika okunma süresi
Mayıs Ayı Dizi Önerileri
Mayıs Ayı Dizi Önerileri

Mayıs Ayı Dizi Önerileri

11 dakika okunma süresi
Özge Gürel ile Dubai Keşfi
Özge Gürel ile Dubai Keşfi

Özge Gürel ile Dubai Keşfi

16 dakika okunma süresi
İlkbahar/Yaz 2024 Podyumlarından En Güzel Saç Aksesuarları
İlkbahar/Yaz 2024 Podyumlarından En Güzel Saç Aksesuarları

İlkbahar/Yaz 2024 Podyumlarından En Güzel Saç Aksesuarları

1 dakika okunma süresi
Mayıs Ayı Burç Yorumları
Mayıs Ayı Burç Yorumları

Mayıs Ayı Burç Yorumları

20 dakika okunma süresi

DAHA FAZLASI

2024 Mayıs Etkinlik Ajandası: Şehirde Neler Oluyor?
2024 Mayıs Etkinlik Ajandası: Şehirde Neler Oluyor?

2024 Mayıs Etkinlik Ajandası: Şehirde Neler Oluyor?

Mart Ayı Konser Ajandası
Mart Ayı Konser Ajandası

Mart Ayı Konser Ajandası

“Portakal Private Sales”ın 2024 Edisyonu Başladı
“Portakal Private Sales”ın 2024 Edisyonu Başladı

“Portakal Private Sales”ın 2024 Edisyonu Başladı

Şehrin Yeni Buluşma Noktası: Komedi Kulüp
Şehrin Yeni Buluşma Noktası: Komedi Kulüp

Şehrin Yeni Buluşma Noktası: Komedi Kulüp

2024 Nisan Etkinlik Ajandası: Şehirde Neler Oluyor?
2024 Nisan Etkinlik Ajandası: Şehirde Neler Oluyor?

2024 Nisan Etkinlik Ajandası: Şehirde Neler Oluyor?

Milano Tasarım Haftası'nın Dikkat Çekenleri
Milano Tasarım Haftası'nın Dikkat Çekenleri

Milano Tasarım Haftası'nın Dikkat Çekenleri

Nisan Ayı Tiyatro Rehberi
Nisan Ayı Tiyatro Rehberi

Nisan Ayı Tiyatro Rehberi

Güneş Terkol ile 60. Venedik Bienali
Güneş Terkol ile 60. Venedik Bienali

Güneş Terkol ile 60. Venedik Bienali

Dijital Deneyim Müzesi Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Dijital Deneyim Müzesi Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Dijital Deneyim Müzesi Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Erin İlkcan Aslan ile Multidisipliner Sanatı Üzerine
Erin İlkcan Aslan ile Multidisipliner Sanatı Üzerine

Erin İlkcan Aslan ile Multidisipliner Sanatı Üzerine

Mart Ayı Tiyatro Rehberi
Mart Ayı Tiyatro Rehberi

Mart Ayı Tiyatro Rehberi

ÇEV Sanat'ın Genç Yeteneğine The Julliard School'dan Eğitim Bursu
ÇEV Sanat'ın Genç Yeteneğine The Julliard School'dan Eğitim Bursu

ÇEV Sanat'ın Genç Yeteneğine The Julliard School'dan Eğitim Bursu