29. İstanbul Caz Festivali Programı Açıklandı

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından 25 yıldır düzenlenmekte olan 29. İstanbul Caz Festivali, 25 Haziran – 7 Temmuz 2022 tarihlerinde gerçekleşiyor. Caz ve güncel müzik dünyasının en sevilen yerli ve yabancı sanatçılarını, İstanbul'un farklı mekanlarında müzikseverlerle buluşturan 29. İstanbul Caz Festivali'nin programına göz atıyoruz.

ABONE OL
18 Mart 2022 Cuma 16:02 | Son Güncellenme:
18 dakika okunma süresi
29. İstanbul Caz Festivali Programı Açıklandı

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından, 25 yıldır düzenlenmekte olan 29. İstanbul Caz Festivali, caz ve güncel müzik dünyasının en sevilen isimleriyle dolu bir programla müzikseverlerle buluşmaya hazırlanıyor. Festival bu yıl 25 Haziran - 7 Temmuz günleri arasında 200'ü aşkın yerli yabancı sanatçıyı ağırlayacak. Festivalin bu yılki 'hashtag'i #BiziBuluşturanFestival.

13 günlük festival maratonunda konser verecek isimler arasında güncel cazın efsane sesi ve beş Grammy Ödüllü kraliçesi Dianne Reeves, zarif pop-caz vokali ile ülkemizde geniş bir hayran kitlesine sahip olan Melody Gardot, 3 farklı nesli caz ve rock gitarcılığıyla tanıştıran gerçek bir müzik üstadı John McLaughlin, ilk İstanbul konseriyle modern caza yenilikçi bir nefes getiren Enrico Pieranunzi, Türkiye'nin en büyük rock yıldızlarından Teoman, gitarına eşlik eden eşsiz sesiyle Kalben, insan ruhuna dokunabilmeyi amaç edinmiş klarnet üstadı Yom, farklı tınılarını müziğinde işleyen rock grubu Boom Pam, afrobeat ile funk'tan beslenen Kutiman ve daha nice isim var.

29. İstanbul Caz Festivali, Yaşam Boyu Başarı Ödülü

29. İstanbul Caz Festivali'nin Yaşam Boyu Başarı Ödülü caz sanatçısı Hayati Kafe'ye veriliyor. Müzik yaşamına ilk adımlarını büyük tutkusu olan akordeon ve piyano çalarak atan Hayati Kafe, birçok büyük orkestrada vokalistlik yaptı. 1965'te ilk İsveççe plağını doldurdu ve plak, 13 hafta boyunca İsveç "top ten" listesinde yerini korudu. Yıllar boyunca "The Crooner", "For All We Know" ve "The Copenhagen Session" gibi pek çok CD kaydetti. Uzun zamandır İsveç'te, Paris'te, Hamburg'ta, Berlin'de konserler veren başarılı caz sanatçısı, uzun yıllar sonra ilk kez 2013'te Türkiye'de tekrar sahneye çıktı. İsveçli piyano yıldızlarından Monica Dominique ve Jan Lundgren eşliğinde konserler veriyor ve Stockholm'de yaşıyor.

29. İstanbul Caz Festivalinin Yıldızları

Dianne Reeves

Sadece caz değil müzik tarihinin de tartışmasız en büyük vokallerinden biri olan 5 Grammy ödüllü Dianne Reeves, virtüözitesi ve sanatındaki eşsiz varlığını sahneye en iyi yansıtan seslerden biri. Caz vokaline bir opera sanatçısıymış gibi yaklaşan Reeves, tekniğiyle duygusunu müthiş bir dengede tutmayı biliyor. Gregory Porter, Robert Glasper, Lalah Hathaway ve Esperanza Spalding gibi genç nesil caz müzisyenlerle kaydettiği son stüdyo albümü "Beautiful Life" ile 2015'te En İyi Caz Vokal Performansı Grammy'sini kazanan Reeves'in sesi, 5 Temmuz Salı akşamı Harbiye Cemil Topuzlu Açıkhava Tiyatrosu'nda yankılanacak. Dianne Reeves'den önce ise klasik cazdan çağdaşa kadar geniş bir yelpazede sınırları zorladığı "Low Profile" ve "Persona" gibi iki başarılı albümle dikkatleri üstüne çeken besteci, piyanist Ercüment Orkut, üçlüsüyle izleyicileri karşılayacak.

Melody Gardot

Cazdan aldığı ilhamı etkilendiği farklı türlerle birleştiren ve kendi müziğini ortaya koyan Melody Gardot, puslu fakat zarafetle parlayan sesiyle herkesten farklı ve bir o kadar da tanıdık. Geçirdiği kaza yüzünden yattığı hastanedeki yatağında yazdığı, sadece ABD'de 100.000'den fazla satan ilk albümü "Worrisome Heart"ı tüm güçlüklere rağmen kaydetti. "My One" and "Only Thrill" albümüyle hem vokalini zenginleştiren hem de Latin tınılarına kayan Gardot, devamında gelen albümleriyle de listelere girdi. Dünyanın en büyük caz festivallerinde sahneye çıkan sanatçı, sahne performanslarını R&B, blues ve cazı buluşturup sakin fakat heyecan dolu bir yolculuk gibi tasarlıyor. Gardot, 7 Temmuz Perşembe akşamı Harbiye Cemil Topuzlu Açıkhava Tiyatrosu'nda sahnedeki eşsiz imzasıyla festival seyircisini etkisi altına alacak.

John McLaughlin & The 4th Dimension

Dünyanın çeşitli coğrafyalarına yayılmış bir müzik kültürünün önde gelen temsilcisi olan John McLaughlin, caz füzyondan metale kadar geniş bir yelpazede gitaristlere ilham kaynağı olmuş biri. Mahavishnu Orkestrası, Santana, Zakir Hussain ve Wayne Shorter'la yaptıkları gibi büyük çeşitlilik gösteren ortak çalışmalarının yanı sıra McLaughlin aynı zamanda Miles Davis'in müzik tarihinde kilometre taşlarından biri sayılan "Bitches Brew" albümünde de karşımıza çıkıyor. İstanbul Caz Festivali'nin ilk yıllarında verdiği efsanevi konserler ile de hatırlanan McLaughlin, vakfın 50. yılında 29 Haziran Çarşamba günü Harbiye Cemil Topuzlu Açıkhava Tiyatrosu'nda yeniden festival sahnesine konuk oluyor.

Enrico Pieranunzi Trio

Dinleyeni büyüleyen müziğindeki sade fakat zengin yorum sayesinde günümüz cazına yeni bir soluk getiren Pieranunzi, piyanonun tuşlarıyla adeta nazik bir dans gerçekleştiriyor. Müziğinde Rönesans etkisi de duyulan sanatçı, caz ve klasik müziği ustaca bir araya getirmesiyle tanınıyor. Kariyeri boyunca Chet Baker, Lee Konitz, Paul Motian, Charlie Haden efsaneleriyle de çalışmış olan piyanist besteci, Enrico Pieranunzi Trio olarak 27 Haziran Pazartesi akşamı The Marmara Esma Sultan Yalısı'nın muhteşem atmosferinde caz severlerin keyfini daha da katlayacak.

Teoman'ın "Koyu Antoloji"si

Bugüne kadar rock'tan beslenen fakat yeni şarkılara hayat verdikçe hayranı olduğu Leonard Cohen'e göz kırpan bir şarkı yazarlığına yönelen, yer yer Serge Gainsbourg'un da stiline selam duran Teoman'ın kariyeri birbirinden başarılı şarkıyla dolu. Türkiye'nin tartışmasız en büyük rock yıldızlarından biri olan Teoman, 2018'de yan yana gelince bir ahenk yaratan 26 şarkısını bir araya getirdiği "Koyu Antoloji" albümünde hit şarkılarının yanı sıra geri planda kalmış bestelerini yeni, dingin düzenlemelerle sunuyor. Müzik, sinema ve yazarlık ile yavaşça damıtılan 10 albümün bir özeti niteliğinde olacak bu konserde 6 Temmuz Çarşamba akşamı Harbiye Cemil Topuzlu Açıkhava Tiyatrosu'nda Teoman'ın 21 yıllık kariyerinde biriktirdiği çok özel hikayelere ortak olacağız.

Kalben "Eski Dünyanın Yangını" // Boom Pam & Kutiman

Eşsiz ve etkileyici sesine eşlik eden gitarıyla hızla yükselen Kalben, bu yıl yayımladığı "Eski Dünyanın Yangını" albümüyle bir yeni katman daha ekledi. Kendi romanı olan bir albüm niteliği taşıyan "Eski Dünyanın Yangını", Kalben'in müzisyen tarafını yazarlığıyla buluşturup 13 şarkılık bir albümle bütünleşiyor. Kalben'den önce ise sahnede daha önce Selda Bağcan ile gerçekleştirdikleri ortak çalışmalarla tanınan Yunan, Akdeniz ve Ortadoğu tınılarını müziğinde işleyen Tel Avivli rock grubu Boom Pam ile İsrail'in dahi müzisyenlerinden Kutiman olacak. Kalben ve Boom Pam & Kutiman konserleri 30 Haziran Perşembe akşamı Harbiye Cemil Topuzlu Açıkhava Tiyatrosu'nda müzikseverlere türler arası bir yolculuk yaşatacak.

Yom "Celebration"

Müziğin dünyaya yayılmış bir ruh olduğuna inanan Yom, farklı müzikleri keşfedip hissettiği coğrafyalara notalarında nefes vermeyi ve insan ruhuna dokunabilmeyi amaçlayan bir klarnet virtüözü. 11'inci stüdyo albümü "Celebration"a meditatif ritimlerle hayat veren müzisyen, Léo Jassef'in piyanolarının üstüne sıfırdan perküsyon ekledi ve en sonunda şarkılarına klarnetiyle nefes verdi. Yom, 7 Temmuz Perşembe günü Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nda farklı dünyalara kapılar açıp, müzikseverleri zihnin ve ruhun müzikle beraber yaptığı yolculuğa çıkaracak.

29. İstanbul Caz Festivali, +1'li Gece Gezmesi Konserleri

İstanbul Caz Festivali'nin son yıllarda en çok dikkat çeken etkinliklerinden +1'li Gece Gezmesi, müzikseverlerin keyfine artı bir katarak bu yıl da bir cumartesi akşamı, Kadıköy'deki beş farklı mekan arasında bir müzik turu olarak karşımızda. Anadolu yakasının nabzını tutan mekanlarda izleyeceğimiz gruplardan ilki, 1970'lerin saykodelik ruhunu günümüze yansıtan, Erkin Koray'dan Dick Dale'e kadar geniş bir kaynaktan ilham alan Ayyuka. Türkçe hip-hop'ın efsane gruplarından Mode XL ile Ankara sound'unun yaratıcılarından VeYasin'in heyecan verici elektronik projesi Hey! Douglas da aynı gece enerjimizi yükseltecek. Güney Doğu Asya'nın 60'lı ve 70'li yıllarının müziklerinden etkilenirken disko, funk öğelerini elektronik bir dünyada buluşturan Hollandalı Yin Yin ise hem solo olarak hem de Ayyuka sahnesinde karşımızda olacak. +1'li Gece Gezmesi etkinliğinin bir diğer önemli ismi ise dingin ve hipnotize edici besteleriyle Yann Tiersen, Radiohead, Sigur Rós gibi isimlere yakın duran, Portekizli müzisyen David Santos'un dahiyane projesi Noiserv.

29. İstanbul Caz Festivali, Parklarda Caz

Festivalin yeşille cazı bir araya getiren Parklarda Caz konserleri her yaştan takipçisini İstanbul'un çeşitli parklarına davet edecek. Festival boyunca beş güne yayılarak İstanbul'un beş farklı parkında ücretsiz olarak gerçekleştirilecek konserlerde yerli sahneden isimlerle Genç Caz+ gruplarının performanslarının yanı sıra dünyanın farklı şehirlerinden ve kültürlerinden sanatçıları bir araya getiren Botticelli Baby ile New Orleans'ın zengin müzik mirasını İstanbul'a taşıyacak Tuba Skinny sahnede olacak.

Parklarda Caz konserleri, Habitat Parkı (Şişli), Beylikdüzü Yaşam Vadisi, Küçükçekmece Göl Kenarı Amfi Tiyatro, Göztepe Özgürlük Parkı (Kadıköy) ve Sanatçılar Parkı'nda (Beşiktaş) düzenlenecek. Parklarda Caz'ın ayrıntılı programı çok yakında festival web sitesi ve sosyal medyasından açıklanacak.

29. İstanbul Caz Festivali, Vitrin

Festival kapsamında bu sene altıncısı gerçekleştirilecek, yerli sahnenin başarılı müzisyen ve topluluklarını merkezine alarak daha geniş kitlelere ulaşmasını sağlamak amacıyla hayata geçirilen Vitrin: Türkiye Güncel Müzik Buluşması, 30 Haziran-3 Temmuz tarihleri arasında müzikseverlerle buluşacak. Vitrin kapsamında, üç günde gerçekleştirilecek 20'ye yakın konseri, festival izleyicisi ile beraber yurt dışından önde gelen uluslararası festival ve etkinlik yöneticilerinden oluşan kalabalık bir delege topluluğu da izleyecek.

İstanbul Caz Festivali 2019'da katıldığı, uluslararası müzik endüstrisindeki cinsiyet eşitliğini gözeten Keychange programının hedeflerini bu yıl da takip ediyor. Müzik festivallerinin programlarında 2022 yılına kadar en az %50 oranında cinsiyet dengesini sağlama sözünü içeren Keychange programı, müzik sektöründe cinsiyet eşitliğini teşvik eden İngiltere merkezli öncü bir uluslararası girişim. İstanbul Caz Festivali, bu yılki programı ile Keychange hedeflerine göre %50 bir oran ile sözünü tutuyor. Bu oran festival programındaki müzik topluluklarında en az bir kadın veya cinsiyet azınlığı üye içermek olarak ölçümleniyor. Festivalin 2019 yılında katıldığı Keychange'e şu anda dünya çapında 500'ün üzerinde festival destek veriyor.

Festival biletleri, İKSV Lale Kart üyeleri için 21 Mart Pazartesi günü başlayacak indirimli ön satış döneminin ardından 25 Mart Cuma günü genel satışa çıkıyor.

EN ÇOK OKUNANLAR

24 Nisan'daki Akrep Burcu Dolunayında Burçları Neler Bekliyor?
24 Nisan'daki Akrep Burcu Dolunayında Burçları Neler Bekliyor?

24 Nisan'daki Akrep Burcu Dolunayında Burçları Neler Bekliyor?

10 dakika okunma süresi
Coachella Festivali'nin En İyi Stil Görünümleri
Coachella Festivali'nin En İyi Stil Görünümleri

Coachella Festivali'nin En İyi Stil Görünümleri

1 dakika okunma süresi
Özge Gürel ile Dubai Keşfi
Özge Gürel ile Dubai Keşfi

Özge Gürel ile Dubai Keşfi

16 dakika okunma süresi
Ipekyol x Elie Saab İş Birliği
Ipekyol x Elie Saab İş Birliği

Ipekyol x Elie Saab İş Birliği

1 dakika okunma süresi
Arzu Nesnesi: Hailey Bieber'ın Rhode Telefon Kılıfı
Arzu Nesnesi: Hailey Bieber'ın Rhode Telefon Kılıfı

Arzu Nesnesi: Hailey Bieber'ın Rhode Telefon Kılıfı

1 dakika okunma süresi

DAHA FAZLASI

Gustav Klimt'in Kayıp Eseri Müzayedeye Çıkıyor
Gustav Klimt'in Kayıp Eseri Müzayedeye Çıkıyor

Gustav Klimt'in Kayıp Eseri Müzayedeye Çıkıyor

Sanatçı Keşfi: Buse Belle Cesur
Sanatçı Keşfi: Buse Belle Cesur

Sanatçı Keşfi: Buse Belle Cesur

Mart Ayı Tiyatro Rehberi
Mart Ayı Tiyatro Rehberi

Mart Ayı Tiyatro Rehberi

Şehrin Yeni Buluşma Noktası: Komedi Kulüp
Şehrin Yeni Buluşma Noktası: Komedi Kulüp

Şehrin Yeni Buluşma Noktası: Komedi Kulüp

Mart Ayı Konser Ajandası
Mart Ayı Konser Ajandası

Mart Ayı Konser Ajandası

Mayıs Ayı Tiyatro Rehberi
Mayıs Ayı Tiyatro Rehberi

Mayıs Ayı Tiyatro Rehberi

3. CI Bloom Hakkında Merak Edilenler
3. CI Bloom Hakkında Merak Edilenler

3. CI Bloom Hakkında Merak Edilenler

Daniil Margulis English National Operası'nda
Daniil Margulis English National Operası'nda

Daniil Margulis English National Operası'nda

Nisan Ayı Tiyatro Rehberi
Nisan Ayı Tiyatro Rehberi

Nisan Ayı Tiyatro Rehberi

Erin İlkcan Aslan ile Multidisipliner Sanatı Üzerine
Erin İlkcan Aslan ile Multidisipliner Sanatı Üzerine

Erin İlkcan Aslan ile Multidisipliner Sanatı Üzerine

Ayvalık Rahmi M. Koç Müzesi Açıldı
Ayvalık Rahmi M. Koç Müzesi Açıldı

Ayvalık Rahmi M. Koç Müzesi Açıldı

2024 Nisan Etkinlik Ajandası: Şehirde Neler Oluyor?
2024 Nisan Etkinlik Ajandası: Şehirde Neler Oluyor?

2024 Nisan Etkinlik Ajandası: Şehirde Neler Oluyor?