Video Sanatına Farklı Bakış

Türkiye'de video sanatını mercek altına alma ve görünür kılma hedefiyle yola çıkan Senkron “Eş Zamanlı Video Sergileri” birçok galeri, müze ve sanat inisiyatifini bir araya getiriyor. Mixer ve Bilsart öncülüğünde gerçekleşen projede, Versus Art Project ve Elgiz Müzesi de düzenledikleri sergiler ile yer alıyor. Dört sanat kurumunun temsilcileri ve video çalışmaları üreten sanatçılar Senkron'u anlattı.

YAZAR: Kübra Bıçak
ABONE OL
21 Nisan 2021 Çarşamba 14:34 | Son Güncellenme:
Video Sanatına Farklı Bakış
1/12

Gülsün Karamustafa, "Erkek Ağlamaları"



Elgiz Müzesi


Elgiz Müzesi, kuruluşunun 20. yılında gerçekleştirdiği sergi ile geçmiş yıllarda sanatseverlerle buluşturdukları işlerinden oluşan video çalışmaları ile Senkron'a dahil oluyor. 15 Mayıs'a kadar sürecek "Proje 4L'den" sergisini Elgiz Müzesi Koordinatörü Zeynep Yavuzcezzar'dan dinliyoruz.


Video Sanatına Farklı Bakış
2/12

Zeynep Yavuzcezzar, Müze Koordinatörü



Kurulduğu dönemin genç sanatçılarının bugün uluslararası alanda üretim yapmasında ve Türkiye'deki performans ve video sanatı gibi, birçok sanat mecrasının gelişiminde önemli bir rolü olan Elgiz Müzesi, bu yıl kuruluşunun 20. yılına özel olarak gerçekleştirdiği sergisi "Proje 4L'den" ile Senkron'da yer alıyor. Sergi adını, müzenin eski adından alıyor: "PROJE 4L İstanbul Güncel Sanat Müzesi". 20 yıllık serüvene ithafen düzenlediğimiz sergide, müzenin ilk üç yılında gerçekleşen ve o dönem İstanbul'da geniş bir kitleyle buluşmuş olan "Yerleşmek"(2011), "Yeniden Bak" (2002) ve "Seni Öldüreceğim İçin Çok Üzgünüm" (2003) sergilerinden seçilen video işleri yeniden mercek altına alıyoruz. Gülsün Karamustafa, Hale Tenger ve Fikret Atay'ın üç ayrı video çalışmasını, o dönemin görsel anlatısıyla yeniden izleyiciyle buluşturuyoruz. Video sanatını görünür kılma hedefiyle yola çıkan Senkron, aynı zamanda bu alanda üreten sanatçıları ve bu alanda çalışan sanat profesyonellerini bir arada hareket etmeye davet etmesiyle, sanatın geleceği için umut vadeden bir etkinlik oldu. Dolayısıyla ilerleyen yılarda da mevcut ağımıza yeni kurum ve organizasyonlar ekleyerek bu umudu sürdürmek başlıca hedeflerimizden.

Video Sanatına Farklı Bakış
3/12

Nil Yalter, "Tek Kanallı Video", 25', ed.5+2 AP., Hasköy, 2018 (Galerist'in izniyle)



Mixer


Videonun, sanatsal ifade biçimi olarak gelişiminde etkin rol üstlenen sanatçıların kişisel anlatılarından yola çıkarak oluşturdukları çalışmaları bir araya getiren "LENS'21: Video Sanatında Kişisel Anlatılar" sergisi, 15 Mayıs'a kadar sanatseverlerle buluşacak. Mixer Kurucu Ortağı Bengü Gün, Proje Koordinatörü Zeynep Bolat ve sergide "Giriş Yok" isimli çalışmasıyla yer alan sanatçı Cengiz Tekin, Senkron "Eş Zamanlı Video Sergileri"ni anlatıyor.

Video Sanatına Farklı Bakış
4/12

Bengü Gün, Kurucu Ortak



Mixer olarak geçtiğimiz sene, Türkiye güncel sanatında fotoğraf ve videonun gelişiminin izini süren "LENS" sergi serimizin ikinci edisyonu için video sanatına yoğunlaşan bir program hazırlığındaydık. Pandeminin ilk aylarına denk gelmesi sebebi ile bu sergimizi planladığımız tarihte hayata geçiremedik. "LENS" sergisini ,Türkiye'nin farklı şehirlerindeki dört ayrı kurumla bir arada düşünerek hayal ederken video alanında Türkiye'nin öncü kurumlarından Bilsart ile birlikte daha kapsamlı bir davete dönüştürmeye karar verdik. Bilsart ve Mixer olarak görüşmelerimiz esnasında doğan bu fikrimizi Versus Art Project ve Elgiz Müzesi'nin de organizasyonel desteği ile hızla hayata geçirmek üzere çalışmaya başladık. Ve böylece Senkron "Eş Zamanlı Video Sergileri" ortaya çıktı.
Video Sanatına Farklı Bakış
5/12
Zeynep Bolat, Proje Koordinatörü


Senkron, kolektif bir yaklaşım ile farklı yapılara sahip sanat kurumlarını bir arada hareket etmeye davet eden; gelecek yıllarda da büyüyerek devam etmesini arzu ettiğimiz değerli bir oluşum bizim için. Mixer'de Senkron kapsamında ise "LENS'21: Video Sanatında Kişisel Anlatılar" başlıklı karma bir sergiye ev sahipliği yapıyoruz. Videonun, sanatsal ifade biçimi olarak gelişiminde etkin rol üstlenen sanatçıların; kişisel anlatılarından yola çıkarak oluşturdukları seçkide; Cengiz Tekin, Çağrı Saray, Erkan Özgen, Ferhat Özgür, Hale Tenger, Neriman Polat, Nil Yalter, Özgür Demirci ve Vahap Avşar'ın çalışmaları yer alacak. Mixer olarak uzun süredir hayal ettiğimiz ve üzerinde titizlik ile çalıştığımız "LENS'21" sergisinde , video alanında çok kıymetli sanatçıları bir araya getirerek onların çok önemli video çalışmalarını sunmaktan heyecan duyuyoruz. Galeri, müze ve sanat inisiyatiflerini bir çatı altında buluşturan ve video sanatını mercek altına alan Senkron ile özlediğimiz günlere biraz daha yaklaşmayı umut ediyoruz. Mesafeleri azaltmayı ve Senkron'da olduğu gibi bir arada üretmenin gücüne inanarak hareket edeceğimiz günlerin yakın olmasını diliyoruz.

Video Sanatına Farklı Bakış
6/12

Cengiz Tekin, Sanatçı


Mixer'deki bu sergide, 2006 yılında yapmış olduğum "Giriş Yok" isimli video çalışmam ile yer alıyorum. 2005 yılında burslu olarak davet edildiğim ve 40 gün 40 gece dayandığım Almanya'nın Münster kentinde kurgulayıp, ancak 2012 yılında isimlendirdiğim "Giriş Yok" isimli video çalışmamda, Kuzey Ren Vestfalya bölgesinin en büyük kültürel tarih müzelerinden olan Landesmuseum'a girmeye çalışan misafir bir sanatçıyı oynuyorum. Burada hakikat ve kurgu iç içe geçiyor. Müze girişinde beni engellemeye çalışan figürün karşısına, avucumda sıkıca tuttuğum, etno- kültürel bir taş parçasıyla çıkıyorum. Taş parçasını gizlediğim yerden almak için öfke içinde koşarak katettiğim onca yol, bir anlamda içinde yetiştiğim siyasal ve kültürel atmosfere de işaret ediyor. Koleksiyonunda 450 bin parçanın yer aldığı Landesmuseum'da muhtemelen Mezopotamya'ya ait izler de bulabileceğim umuduyla yola çıkıp, yazgımla burun buruna gelmeyi çalışmamda konu ediniyorum."

Video Sanatına Farklı Bakış
7/12

Ali Şentürk, "Hafif Derinlikte Açığa Çıkan Birtakım İhtimaller", video yerleştirme, 198x92x40 cm, 2021


Bilsart


Bilsart, Mixer küratörlüğünde gerçekleşen "LENS'21" sergisi kapsamında "Hafif Derinlikte Açığa Çıkan Birtakım İhtimaller" adlı video enstalasyon çalışmasına 30 Nisan'a kadar ev sahipliği yapıyor. Sergiyi Bilsart Proje Uzmanı Zeynep Tetik'ten ve sanatçı Ali Şentürk'ten dinliyoruz.



Video Sanatına Farklı Bakış
8/12

Ali Şentürk, Sanatçı



Senkron kapsamında, Bilsart'ta "Hafif Derinlikte Açığa Çıkan Birtakım İhtimaller" adlı bir video enstalasyon çalışmam "Lens'21" sergisi kapsamında ilk defa gösterilecek. Daha önce 2010 yılında farklı bir varyasyonu ile sergilenen bu çalışma revizyonlar sonrası yeni versiyonuyla izleyici ile buluşacak. Video enstalasyonum, iki adet çelik evrak dolabın birine gözlerimin diğerine ise ellerimin yerleştirildiği bir düzenlemeden oluşuyor. Son birkaç yılda neredeyse tüm dünyada tecrübe edilen belirsizliğin, tedirginliğin ve yeni hayatta kalma stratejilerinin bizlere öğrettiği düzensizliği merkeze alıyor. Evrak dolapları içinde tedirginlik hissini en iyi verebilecek jest ve mimik anlarımdan oluşan videolar başkasının yaşadığı anlar ile benzeşmesi üzerinden ortak bir yalnızlık durumunu sorguluyor. Çalışmalarımda genellikle kendi vücut parçalarımı kullanıyorum fakat bu defa benim için de yeni bir deneyim olacak."

Video Sanatına Farklı Bakış
9/12

Zeynep Tetik, Proje Uzmanı


Senkron "Eş Zamanlı Video Sergileri", Türkiye'nin çeşitli illerinden 49 sanat kurumu ve organizasyonun katılımıyla kapsamlı bir program sunuyor. Sergiler, ziyaretçilerin kendi oluşturabilecekleri rotalar ile gezilebilir ve çevrim içi konuşma etkinlikleri takvim üzerinden takip edilebilir. Bilsart'ın sergiden bağımsız olarak Senkron kapsamında gerçekleştireceği etkinlik ise; Fırat Arapoğlu moderatörlüğünde "Video İhtiyacı: Zaman - İmaj Donanımı" başlıklı iki panelden oluşan çevrim içi konuşma programı olacak. Zoom üzerinden gerçekleşecek konuşma dizisinde yer alacak konuşmacılar; Necmi Sönmez, Alin Taşçıyan, Devrim CK - Alper Şen (Rantistanbul), Hande Şekerciler - Arda Yalkın (ha:ar), Ahmet Rüstem Ekici ve Marcus Graf. İçinde bulunduğumuz bu zorlu süreçte, Senkron olarak video sanatını görünür kılmak ve dikkat çekmek dışında, çeşitli kurum ve oluşumlarla kolektif hareket etmenin gücünü kullanarak bunun olumlu ve iyileştirici bir etki yaratacağını düşündük. Eş zamanlı olarak pek çok yerde ziyaret edilebilecek sergiler olması, pandemi öncesi sanat alanının canlılığını ve heyecanını izleyicilere tekrar hatırlatacak.

Video Sanatına Farklı Bakış
10/12

Alper Aydın, "Yol" , video dokümantasyon 8'13''

Video Sanatına Farklı Bakış
11/12

Yelta Kom, "Olasılıksal Zeminler", video yerleştirme, 2021




Versus Art Project


Versus Art Project, küratörlüğünü Özge Yılmaz'ın üstlendiği; Alper Aydın, Emine Boyner Kürşat, Didem Erbaş, Sibel Horada, Berka Beste Kopuz, Yelta Köm, Deniz Tortum ve Gülhatun Yıldırım'ın katılımıyla gerçekleşen "Fluid Dynamics" başlıklı sergiye ev sahipliği yapıyor. 8 Mayıs tarihine kadar sürecek sergiyi, Versus Art Project'in Kurucu Ortağı ve Yöneticisi Leyla Ünsal anlatıyor.

Video Sanatına Farklı Bakış
12/12

Leyla Ünsal, Kurucu Ortak ve Yönetici



Senkron Projesi, Mixer ve Bilsart öncülüğünde, Elgiz Müzesi ve Versus Art Project'in de katılımıyla; eşsiz bir dayanışma ve muhteşem bir ekip çalışmasının sonucu olarak hayata geçirildi. Bu yıl ilki gerçekleştirilen Senkron; İstanbul, İzmir, Ankara, Balıkesir, Antalya, Mardin, Mersin, Diyarbakır ve Çanakkale'den 49 farklı sanat kurumu ve organizasyonun kendi programları dahilinde düzenledikleri fiziksel ve çevrim içi sergilere paralel olarak sanatseverlerle buluşturdukları video işleri merkezine alan, bu mecrada üretilen işlerin görünürlüğünü arttırmayı amaçlayan, destekleyen bir etkinlikler bütünü. Senkron paralelinde galerimizde düzenlediğimiz sergi projesi, organizasyon ekibi içerisinde yer alan dört kurumdan biri olarak bizler için de bir hayli önem arz etti. Bu bağlamda, Özge Yılmaz'ın küratörlüğünde, "Fluid Dynamics" başlıklı sergiye ev sahipliği gerçekleştirmekteyiz. Türkiye'de modelinin ilk örneği olarak hayata geçirilen Senkron projesini uluslararası platforma taşımak ilerleyen dönemlerdeki ilk planlarımız arasında yer alıyor.

EN ÇOK GEZİLEN GALERİLER

Serenay Sarıkaya'nın Unutulmaz 10 Stili
Serenay Sarıkaya'nın Unutulmaz 10 Stili

Serenay Sarıkaya'nın Unutulmaz 10 Stili

Trend Önerisi: Çizgiler Yükselişte
Trend Önerisi: Çizgiler Yükselişte

Trend Önerisi: Çizgiler Yükselişte

“The Gentlemen” Dizisinde Mob Wife Trendi: Susie Glass
“The Gentlemen” Dizisinde Mob Wife Trendi: Susie Glass

“The Gentlemen” Dizisinde Mob Wife Trendi: Susie Glass

En İyi Siyah Beyaz Stiller
En İyi Siyah Beyaz Stiller

En İyi Siyah Beyaz Stiller

2024 İlkbahar/Yaz Çanta Trendleri
2024 İlkbahar/Yaz Çanta Trendleri

2024 İlkbahar/Yaz Çanta Trendleri

Podyumlardan İlhamla 10 Makyaj Trendi
Podyumlardan İlhamla 10 Makyaj Trendi

Podyumlardan İlhamla 10 Makyaj Trendi

Urart x Bekir Kıraç Sergi Daveti
Urart x Bekir Kıraç Sergi Daveti

Urart x Bekir Kıraç Sergi Daveti