Tüm Zamanların En İyi 15 Korku Dizisi

Mini dizilerden çok sezonlu yapımlara, zombilerden hayaletlere, doğaüstü güçlerden seri katillere dek pek çok farklı türde karşımıza çıkan, tüm zamanların en iyi korku dizileri.

YAZAR: Çisem Danacı
ABONE OL
26 Eylül 2023 Salı 16:16 | Son Güncellenme:
16 dakika okunma süresi
Tüm Zamanların En İyi Korku Dizileri

1. The Haunting of Hill House (2018) – IMDB Puanı 8.6

Yaratıcı: Mike Flanagan

Oyuncular: Michiel Huisman, Carla Gugino, Henry Thomas, Elizabeth Reaser, Oliver Jackson-Cohen, Kate Siegel, Victoria Pedretti, Lulu Wilson, Mckenna Grace, Paxton Singleton

Mike Flanagan'ın yarattığı "The Haunting of Hill House", kolay kolay unutulabilir bir korku dizisi değil. Eski bir malikaneyi restore edip satmak üzere oraya yerleşen beş çocuklu bir ailenin başından geçen korkunç olayları, geçmiş ve günümüz arasında geçiş yaparak izliyoruz. Geçmişte aileyi çocuklar daha küçükken malikanenin içinde, günümüzde ise malikaneden sonraki yetişkinlik hayatlarında izliyoruz. Travma ve trajedilerin, insanın hayatında ne kadar yıkıcı olabileceğini korku öğeleriyle veren "The Haunting of Hill House", çekiminden kurgusuna ve oyunculuğuna muazzam bir yapım. 10 bölümlük mini diziyi severseniz -ki korku yapımlarından hoşlanmıyorsanız bile seveceğinizi garanti edebileceğimiz kadar iyi bir dizi- 2020 yapımı dokuz bölümlük "The Haunting of Bly Manor" dizisini de öneririz. Mike Flanagan, iki dizinin ortak yaratıcısı, bazı oyuncular da aynı ve iki dizi de hayaletli malikanelerde geçiyor, yine de hikayelerin bağlantısı yok. Üstelik iki dizi de hafta sonunda arka arkaya başlayıp bitirebileceğiniz kadar kısa.


2. Twin Peaks (1990-1991, 2017) – IMDB Puanı 8.8

Yaratıcı: David Lynch, Mark Frost

Oyuncular: Kyle MacLachlan, Michael Ontkean, Madchen Amick, Dana Ashbrook, Richard Beymer, Lara Flynn Boyle, Sherilyn Fenn, Peggy Lipton

David Lynch ve Mark Frost'un yaratıcılığını üstlendiği "Twin Peaks", 1990 yılında yayınlanmasının ardından 1991 yılında ekranlara veda etti. Aradan geçen yıllara rağmen 2017'de üçüncü sezonuyla geri dönen dizi, televizyon tarihinin en başarılı yapımlarından biri kabul ediliyor. Bir FBI ajanı, küçük bir kasabadaki mezuniyet kraliçesi Laura Palmer'ın gizemli cinayetini araştırmak için Twin Peaks'e gelir. Ancak Laura'nın cinayeti bu karanlık topluluğun sırlarını ortaya çıkaracaktır. Dizinin doğaüstü korku, melodram ve absürt karışımı dengesi ve tabii ki korumayı başardığı gizemli atmosferi, popülerliğinin ve başarısının en temel taşlarından. Diziyi severseniz, "Twin Peaks" evreninde geçen ve yine David Lynch yaratıcılığındaki "Twin Peaks: Fire Walk with Me" (1992) ve "The Twin Peaks: The Missing Pieces" (2014) yapımlarına da göz atabilirsiniz.


3. Midnight Mass (2021-) – IMDB Puanı 7.7

Yaratıcı: Mike Flanagan

Oyuncular: Kate Siegel, Zach Gilford, Kristin Lehman, Samantha Sloyan, Igby Rigney

Korku türünde kendisini kanıtlamış olan Mike Flanagan'ın imzasını taşıyan ve yine çok beğenilen bir diğer korku dizimiz ise "Midnight Mass". İzole bir ada topluluğu, karizmatik ve gizemli genç bir rahibin gelişinin ardından mucizevi olaylar -ve korkutucu alametler- yaşamaya başlar.


4. American Horror Story (2011-) – IMDB Puanı 8.0

Yaratıcı: Brad Falchuk, Ryan Murphy

Oyuncular: Evan Peters, Sarah Paulson, Lady Gaga, Kathy Bates, Angela Bassett, Emma Roberts

Brad Falchuk ve Ryan Murphy imzalı antoloji korku dizisi "American Horror Story"nin her sezonu, ayrı bir ürkütücü gizemi konu alıyor. Hikaye ve karakterler, her sezon değişse de Evan Peters ve Sarah Paulson gibi oyuncular, farklı bir karakteri canlandırarak tüm sezonlarda yer almaya devam ediyor. Tabii Lady Gaga, Kathy Bates, Angela Bassett, Emma Roberts gibi bir veya birkaç sezon için diziye dahil olan oyuncular da var. Bol ödüllü "American Horror Story"; lanetli ev, akıl hastanesi, cadılık, ucube gösterili bir sirk, perili otel ve çok daha fazlası ile klasikleşmiş korku hikayelerini yeniden ele alıyor.


5. The Terror (2018-2019) – IMDB Puanı 7.9

Yaratıcılar: David Kajganich, Max Borenstein, Alexander Woo

Oyuncular: Jared Harris, Derek Mio, Tobias Menzies, Kiki Sukezane, Paul Ready, Cristina Rodlo, Adam Nagaitis, Shingo Usami, Ian Hart

"The Terror", her sezonun farklı bir kötü şöhretli veya gizemli gerçek tarihi trajediden esinlendiği doğaüstü, yarı-tarihsel, korku antolojisi dizisi. Ne yazık ki iki sezonla sınırlı kalmış olan "The Terror", yine de oldukça övgü topladı.


6. The Exorcist (2016-2018) – IMDB Puanı 7.9

Yaratıcı: Jeremy Slater

Oyuncular: Alfonso Herrera, Ben Daniels, Kurt Egyiawan

"The Exorcist" dizisi, iki rahibin, bir aileyi ve bir koruyucu aileyi hedef alan şeytani varlık vakalarıyla uğraşmasını konu alıyor.


7. Marianne (2019) – IMDB Puanı 7.4

Oyuncular: Victoire Du Bois, Lucie Boujenah, Tiphaine Daviot

Sekiz bölümlük "Marianne", yalnızca fragmanıyla dahi tüylerinizi diken diken yapacak biri dizi. Ünlü bir korku yazarı, memleketine geri döndüğünde, rüyalarına musallat olan kötü ruhun gerçek hayatta da orada olduğunu öğrenir.


8. Channel Zero (2016-2018) – IMDB Puanı 7.2

Yaratıcı: Nick Antosca

Oyuncular: Brandon Scott, Marina Stephenson Kerr, Abigail Pniowsky

"Channel Zero" dizisi, internette popülerleşen korku hikayelerinden ilham alıyor. Her sezonu "Candle Cove", "The No-End House", "Butcher's Block" ve "The Dream Door" gibi ünlü bir internet hikayesine dayanan bir antoloji dizisi.


9. Ratched (2020) – IMDB Puanı 7.3

Yaratıcılar: Ryan Murphy, Evan Romansky

Oyuncular: Sarah Paulson, Finn Wittrock, Cynthia Nixon, Judy Davis, Jon Jon Briones, Charlie Carver, Sharon Stone, Alice nglert, Vincent D'Onofrio

Korku hissini gerilim öğeleri ile veren "Ratched" dizisi için bir orijin hikayesi denebilir. Jack Nicholson'ın başrolünde oynadığı, ünlü "One Flew Over The Cuckoo's Nest" filmindeki akıl hastanesinin hemşiresi Mildred Ratched'ın karanlık geçmişini bu dizide izliyoruz. 1947 yılında geçen, set tasarımı ve kostümleriyle izleyeni hızla içine çeken "Ratched"ın ikinci sezonunun da gelmesi planlanıyor.


10. From (2022-) – IMDB Puanı 7.7

Yaratıcı: John Griffin

Oyuncular: Harold Perrineau, Catalina Sandino Moreno, Eion Bailey

"From" dizisi, ABD'nin ortasında bulunan ve giren herkesi hapseden bir şehrin gizemini konu alıyor. Şehir sakinleri, normallik duygusunu korumak ve bir çıkış yolu aramak için mücadele ederken, aynı zamanda çevredeki ormanın tehditlerine karşı da hayatta kalmak zorundalar.


11. Night Gallery (1969-1973) – IMDB Puanı 7.9

Yaratıcı: Rod Serling

Oyuncular: Rod Serling, Larry Watson, Joanna Pettet

Rod Serling, H.P. Lovecraft, August Derleth, Clark Ashton Smith ve Fritz Leiber gibi tuhaf kurgu ustalarının eserlerini uyarlayarak kendi efsanevi statüsünü daha da güçlendirdi. Ayrıca Steven Spielberg'in ilk yönetmenlik denemesini pilot bölümde yaptığı "Night Gallery" dizisi, her bölümünde klasikleşmiş korku hikayelerini konu alıyor.


12. The Twilight Zone (1959-1964) – IMDB Puanı 9.1

Yaratıcı: Rod Serling

Oyuncular: Rod Serling, Robert McCord

Rod Serling'in yaratıcılığını üstlendiği bir diğer kült dizi "The Twilight Zone"; korku, bilim kurgu ve gizemin harika bir uyumunu sunuyor. Her bölümde açıklanamayan, tuhaf denebilecek olaylar yaşanırken, sürpriz sonlar da seyirciyi şaşırtmayı başarıyor. Bir antoloji dizisi olan yapımda her bölüm, işlenen konunun doğasına göre stil ve karakterler de değişiyor. Sıradan insanların çözmeye çalıştığı olağanüstü olayları anlatan "The Twilight Zone"un başrolünde Robert McCord ve anlatıcı olarak Rod Serling yer alıyor.


13. The Walking Dead (2010-2022) – IMDB Puanı 8.1

Yaratıcı: Frank Darabont

Oyuncular: Andrew Lincoln, Norman Reedus, Melissa McBride, Lauren Cohan, Christian Serratos, Josh McDermitt, Danai Gurira, Seth Gilliam, Ross Marquand, Chandler Riggs

Bu dizinin başarısı sayesinde, televizyonda zombi temalı yapımların önü açılmış oldu. "The Walking Dead", Robert Kirkman'ın aynı adlı çizgi roman serisinden uyarlandı. Bu zombi kıyamet hikayesinde Şerif Yardımcısı Rick Grimes, komadan uyanır, dünyanın bir zombi salgını sonucu harabeye döndüğünü öğrenir ve hayatta kalmak için bir grup sağ kalana liderlik etmesi gerekir. Konu, sezonlar boyunca o kadar ilerledi ki bir noktada zombi teması altta kalmaya başladı. Bu ciddi, karanlık, yer yer derinlikli ve duygusal dizide karakterlerin kimilerinin gelişimi sizi, kendine hayran bırakacakken kimileri de sinirlerinize dokunacak. Ancak çok da bağlanmamaya çalışın çünkü bu dizi, karakterlerini hayatta tutmak konusunda hiçbir söz vermiyor.


14. Hannibal (2013-2015) – IMDB Puanı 8.5

Yaratıcı: Bryan Fuller

Oyuncular: Mads Mikkelsen, Hugh Dancy, Caroline Dhavernas

"Hannibal" dizisi, ünlü psikiyatrist Hannibal Lecter ile onun seri katillerle empati kurma yeteneğinden rahatsız olan genç bir FBI kriminal profilcisi arasındaki erken dönem ilişkiyi inceliyor.


15. The Returned (2012 - 2015) – IMDB Puanı 8.1

Yaratıcı: Fabrice Gobert

Oyuncular: Anne Consigny, Clotilde Hesme, Frederic Pierrot

"The Returned", herkesin birbirini tanıdığı küçük bir Fransız kasabasında ölülerin bir anda geri dönmelerinden sonra gelişen olayları anlatıyor. "The Returned", "Sevdiğin bir insanın kaybını ne zaman ve nasıl atlatabilirsin?", "Yoksa asla atlatamaz mısın?" gibi herkesin kolaylıkla özdeşleşebileceği, insani soruları tartışıyor.


Tüm Zamanların En Korkutucu Filmleri Önerileri

Cadıları Konu Alan En İyi Dizi ve Filmler

Cadılar Bayramı İçin Mitlerin Kökenleri

EN ÇOK OKUNANLAR

24 Nisan'daki Akrep Burcu Dolunayında Burçları Neler Bekliyor?
24 Nisan'daki Akrep Burcu Dolunayında Burçları Neler Bekliyor?

24 Nisan'daki Akrep Burcu Dolunayında Burçları Neler Bekliyor?

10 dakika okunma süresi
Coachella Festivali'nin En İyi Stil Görünümleri
Coachella Festivali'nin En İyi Stil Görünümleri

Coachella Festivali'nin En İyi Stil Görünümleri

1 dakika okunma süresi
Arzu Nesnesi: Hailey Bieber'ın Rhode Telefon Kılıfı
Arzu Nesnesi: Hailey Bieber'ın Rhode Telefon Kılıfı

Arzu Nesnesi: Hailey Bieber'ın Rhode Telefon Kılıfı

1 dakika okunma süresi
Ipekyol x Elie Saab İş Birliği
Ipekyol x Elie Saab İş Birliği

Ipekyol x Elie Saab İş Birliği

1 dakika okunma süresi
Özge Gürel ile Dubai Keşfi
Özge Gürel ile Dubai Keşfi

Özge Gürel ile Dubai Keşfi

16 dakika okunma süresi

DAHA FAZLASI

“Dune: Çöl Gezegeni Bölüm 2” Filmi Hakkında Tüm Detaylar
“Dune: Çöl Gezegeni Bölüm 2” Filmi Hakkında Tüm Detaylar

“Dune: Çöl Gezegeni Bölüm 2” Filmi Hakkında Tüm Detaylar

43. İstanbul Film Festivali'nin Dikkat Çeken Yapımları
43. İstanbul Film Festivali'nin Dikkat Çeken Yapımları

43. İstanbul Film Festivali'nin Dikkat Çeken Yapımları

Nisan Ayı Film Önerileri
Nisan Ayı Film Önerileri

Nisan Ayı Film Önerileri

“Yüzyıllık Yalnızlık” Dizisi Hakkında Bilmeniz Gerekenler
“Yüzyıllık Yalnızlık” Dizisi Hakkında Bilmeniz Gerekenler

“Yüzyıllık Yalnızlık” Dizisi Hakkında Bilmeniz Gerekenler

“Beetlejuice Beetlejuice” Filmi Hakkında Tüm Detaylar
“Beetlejuice Beetlejuice” Filmi Hakkında Tüm Detaylar

“Beetlejuice Beetlejuice” Filmi Hakkında Tüm Detaylar

Nisan Ayı Dizi Önerileri
Nisan Ayı Dizi Önerileri

Nisan Ayı Dizi Önerileri

“Deadpool & Wolverine” Filmi Hakkında Her Şey
“Deadpool & Wolverine” Filmi Hakkında Her Şey

“Deadpool & Wolverine” Filmi Hakkında Her Şey

“Dune: Çöl Gezegeni Bölüm 2” Filmi İncelemesi
“Dune: Çöl Gezegeni Bölüm 2” Filmi İncelemesi

“Dune: Çöl Gezegeni Bölüm 2” Filmi İncelemesi

“Bridget Jones'un Günlüğü 4” Filmi Hakkında Merak Edilenler
“Bridget Jones'un Günlüğü 4” Filmi Hakkında Merak Edilenler

“Bridget Jones'un Günlüğü 4” Filmi Hakkında Merak Edilenler

En İyi Shakespeare Uyarlaması Filmler
En İyi Shakespeare Uyarlaması Filmler

En İyi Shakespeare Uyarlaması Filmler

“Feud: Capote vs. The Swans” Dizisi Hakkında Merak Edilenler
“Feud: Capote vs. The Swans” Dizisi Hakkında Merak Edilenler

“Feud: Capote vs. The Swans” Dizisi Hakkında Merak Edilenler

Sevgilinizle Birlikte İzleyebileceğiniz En Romantik Filmler
Sevgilinizle Birlikte İzleyebileceğiniz En Romantik Filmler

Sevgilinizle Birlikte İzleyebileceğiniz En Romantik Filmler