Son Dönemdeki En İyi 15 Bağımsız Film

Bağımsız filmlerin yükselişe geçtiği son dönemdeki en dikkat çeken bağımsız filmlere göz atıyoruz.

YAZAR: Çisem Danacı
ABONE OL
29 Eylül 2022 Perşembe 15:36 | Son Güncellenme:
18 dakika okunma süresi
Son Dönemdeki En İyi Bağımsız Filmler

Bağımsız Film Nedir?

Bağımsız film, büyük stüdyolar ve yapımcılar tarafından finanse edilmeyen, bağımsız olarak yapılan filmlere verilen isim. Bu tür yapımlar, genellikle sınırlı bir bütçeyle yapıldığı için daha az tanınmış oyuncular ve yönetmenler tarafından çekiliyor. Bağımsız filmler, genellikle geleneksel Hollywood tarzı filmlerden farklı bir yaklaşıma sahip; konu, karakterler ve anlatım biçimi açısından daha çeşitli oluyor. Bağımsız filmler, daha fazla özgürlük ve yaratıcılık sağlayan daha az kurallı bir ortamda üretiliyor. Bu nedenle izleyicilerin hayal gücünü besleyen ve merak uyandıran ilginç filmler ortaya çıkıyor. Sinema endüstrisine alternatif bir bakış açısı sunan, farklı toplumsal konuları ve psikolojiyi ele alan, daha derinlikli ve anlamlı hikayeler sunmayı hedef alan son dönemin en iyi bağımsız filmlerine göz atalım.


Son Dönemdeki En İyi Bağımsız Filmler


1.Everything Everywhere All at Once (2022) – IMDB Puanı 7.9

Yönetmen: Dan Kwan ve Daniel Scheinert

Oyuncular: Michelle Yeoh, Stephanie Hsu, Jamie Lee Curtis, Ke Huy Quan, James Hong, Tallie Medel

Artık yaşlanmakta olan Çinli bir göçmen, yaşayabileceği hayatlarla bağlantılı diğer evrenleri keşfederek tek başına dünyayı kurtarabileceği çılgın bir maceraya sürüklenir. "Everything Everywhere All at Once", yalnızca 2022 yılının en iyi bağımsız filmlerinden biri değil, en iyi süper kahraman yapımlarından biri de görülüyor. Dan Kwan ve Daniel Scheinert'ın yazıp yönettiği "Everything Everywhere All at Once" 2023 yılı Akademi Ödülleri'nde En İyi Orijinal Senaryo, En İyi Film, En İyi Yönetmen, En İyi Kadın Oyunu, En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu, En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu ve En İyi Film Kurgusu olmak üzere yedi dalda Oscar kazandı.


2.Cha Cha Real Smooth (2022) – IMDB Puanı 7.3

Yönetmen: Cooper Raiff

Oyuncular: Cooper Raiff, Dakota Johnson, Evan Assante, Vanessa Burghardt, Leslie Mann, Brad Garrett, Raul Castillo

Cooper Raiff'in yazıp yönettiği, Dakota Johnson'ın yapımcılığını üstlendiği "Cha Cha Real Smooth" filminde her iki isim de önemli rollerle karşımıza çıkıyor. Ailesinin evine banliyöye geri dönen bir adam, Bar Mitzvah partisi sunucusu olarak çalışmaya başlar. Bu süreçte, bir anne ve onun otizimli kızıyla arkadaşlık kurar.


3.On the Count of Three (2021) – IMDB Puanı 7.0

Yönetmen: Jerrod Carmichael

Oyuncular: Jerrod Carmichael, Christopher Abbott

Jerrod Carmichael'ın ilk yönetmenlik denemesi olan "On the Count of Three", iki en yakın arkadaş Val ve Kevin'ın hayatlarının son gününü anlatan bir kara komedi. Ari Katcher ve Ryan Welch'in senaryosunu yazdığı filmin, işlediği intihar ve intihara bakış açısı konuları yönünden zaman zaman biraz sert olabileceği konusunda baştan uyarlamalıyız.


4.After Yang (2021) – IMDB Puanı 6.7

Yönetmen: Kogonada

Oyuncular: Colin Farrell, Jodie Turner-Smith, Malea Emma Tjandrawidjaja, Justin H. Min

Bilim kurgu ve dram türlerindeki "After Yang", Alexander Weinstein'ın kısa hikayesi "Saying Goodbye to Yang"den uyarlanıyor, senarist ve yönetmenliğini ise Kogonada yapıyor. Yakın bir gelecekte, bir aile, yapay zeka yardımcılarının beklenmedik bir şekilde bozulmasının ardından aşk, bağlantı ve kayıp gibi sorularla karşı karşıya kalır.


5.Sharp Stick (2022) – IMDB Puanı 4.9

Yönetmen: Lena Dunham

Oyuncular: Kristine Froseth, Taylour Paige, Jon Bernthal, Scott Speedman, Jason Leigh, Lena Dunham

İlk film yönetmenliği denemesini "Tiny Furniture" ile yapan Lena Dunham'ın, bir kez daha yönetmen koltuğuna oturduğu "Sharp Stick" oldukça beklenen bir filmdi. Sarah Jo, annesi ve kız kardeşiyle Hollywood'un kenar kısımlarında yaşayan 26 yaşında saf bir gençtir. Sarah Jo, fark edilmeyi çok istemektedir. Eski işvereniyle bir ilişkiye başladığında, cinsellik, kayıp ve güç üzerine bir eğitime girer.


6.Bodies Bodies Bodies (2022) – IMDB Puanı 6.2

Yönetmen: Halina Reijn

Oyuncular: Amandla Stenberg, Maria Bakalova, Rachel Sennott, Chase Sui Wonders, Pete Davidson, Myha'la Herrold, Lee Pace, Conner O'Malley

20'li yaşlardaki bir grup zengin genç, uzak bir aile malikanesinde bir parti planlar. Ancak başlattıkları parti oyunu çok ama çok yanlış bir yöne gitmeye başladığında, arkadan bıçaklamalar, sahte arkadaşlar ve ölümcül bir oyun ortaya çıkar. Halina Reijn'in yönettiği "Bodies Bodies Bodies"in senaryosu ise Sarah DeLappe ve Kristen Roupenian'a ait.


7.Good Luck to You, Leo Grande (2022) – IMDB Puanı 7.2

Yönetmen: Sophie Hyde

Oyuncular: Emma Thompson, Daryl McCormack, Isabella Laughland

Emekli bir okul öğretmeni olan Nancy Stokes, biraz macera ve seks için can atmaktadır. Ve Leo Grande adında genç bir seks işçisini işe almayı içeren bir planı yapar. Komedi ve dram türlerindeki "Good Luck to You, Leo Grande" filminin senaryosu, Katy Brand'in imzasını taşıyor.


9.Brian and Charles (2022) – IMDB Puanı 6.7

Yönetmen: Jim Archer

Oyuncular: David Earl, Chris Hayward, Louise Brealey, Jamie Michie, Nina Sosanya, Lynn Hunter, Lowri Izzard, Mari Izzard

Mary Shelley'nin "Frankenstein"ının içten ve eğlenceli bir yeniden uyarlaması olan "Brian and Charles", 2022 Sundance Film Festivali'nde kalpleri çaldı. Brian, nadiren işe yarayan ve alışılmadık mekanizmalar inşa ederek günlerini geçiren, Galler bölgesinin kırsallarında yaşayan yalnız bir mucittir. Yalnızlıktan sıkılan Brian, bir çamaşır makinesi ve yedek parçalarını kullanarak yapay zeka bir robot olan Charles'ı icat eder. İngilizceyi sözlükten öğrenen ve lahana takıntılı olan Charles ile Brian'ın arkadaşlıklarını izleriz. David Earl ve Chris Hayward'ın kaleme aldığı, Jim Archer'ın yönettiği "Brian and Charles"ın başrollerinde yine David Earl ile Chris Hayward'ı görüyoruz.


10.Avec Amour et Acharnement, Both Sides of the Blade (2022) – IMDB Puanı 6.2

Yönetmen: Claire Denis

Oyuncular: Juliette Binoche, Vincent Lindon, Grégoire Colin

Gerilim, dram ve romantik türlerindeki "Avec Amour et Acharnement (Both Sides of the Blade)" filminin yönetmenliğini Claire Denis üstleniyor. İki erkek arasında kalan bir kadının uzun süredir birlikte olduğu partneri ve onun en yakın arkadaşı olan eski sevgilisi arasındaki bir aşk üçgenini izliyoruz. Claire Denis'nin senaryosunu Christine Angot'nun "Un Tournant de la Vie" romanından uyarlayarak yazdığı "Avec Amour et Acharnement (Both Sides of the Blade)", koşulsuz sevgi, aşk ve tutku üstüne bir film.


11.Master (2022) – IMDB Puanı 5.2

Yönetmen: Mariama Diallo

Oyuncular: Regina Hall, Amber Gray, Zoe Renee

Film, seçkin bir Kuzeydoğu üniversitesinde kaderlerini şekillendirmek için ortak arzularıyla bir araya gelen üç kadını takip ediyor. Bir dizi ırkçı saldırının gizemini çözmek için mücadele ederken, her kadın gerçek tehlikenin nerede olduğuna karar vermelidir - geçmişlerinden gelen hayaletlerde mi yoksa şimdiki zamanda mı? Birçok izleyici, korku unsuru içeren sahnelerden ziyade üniversite gibi eğitim kurumlarının bile sistemine işlemiş ırkçılığın sert gerçekliğiyle dehşete düştüğü yorumunu yapmış.


12.Emily the Criminal (2022) – IMDB Puanı 6.7

Yönetmen: John Patton Ford

Oyuncular: Aubrey Plaza, Theo Rossi, Bernardo Badillo, Jonathan Avigdori, Kim Yarbrough, Gina Gershon, Wesley Han

Gerilim ve suç türlerindeki "Emily the Criminal", şanssız bir kadın olan Emily'i merkezine alıyor. Şansını kaybeden ve borç yüküyle boğuşan Emily, onu Los Angeles'ın yeraltı suç dünyasına çeken ve sonunda ölümcül sonuçlara yol açan bir kredi kartı dolandırıcılığına karışır. Kendisini daha çok komedi rollerinde görüp sevsek de Aubrey Plaza'yı daha ciddi ve aksiyon dolu filmlerde görmek de oldukça heyecan verici.


13.Resurrection (2022) – IMDB Puanı 5.9

Yönetmen: Andrew Semans

Oyuncular: Rebecca Hall, Tim Roth, Grace Kaufman

Yetenekli, disiplinli ve başarılı bir insan olan Margaret'ın hayatı oldukça yolunda gitmektedir. Ancak David'in habersiz bir ziyaret için evine dalması ve Margaret'ın geçmişinden dehşetleri de yanında getirmesi, Margaret'ın hayatında yıkıcı değişikliklere neden olur. Gerilim-suç türündeki "Resurrection"ın senaryosu da Andrew Semans'a ait.


14.The Sky is Everywhere (2022) – IMDB Puanı 5.6

Yönetmen: Josephine Decker

Oyuncular: Grace Kaufman, Jacques Colimon, Pico Alexander

Utangaç, genç bir müzisyen, kendinden büyük, daha dışa dönük kız kardeşinin ölümünün ardından işleri bir arada tutmaya çalışır. Kayıp ve acı, karmaşık aşk duyguları olmadan da zor geçen lisede hayatta kalmaya çalışan bir gencin hikayesini izliyoruz. Müzik dehası Lennie Walker, ablasının ani ölümünün ardından ezici bir kederle mücadele etmektedir. Okulda yeni bir öğrenci olan Joe Fontaine'le yakınlık kurmaya başlar. Ancak ölen ablasının perişan erkek arkadaşı Toby ile karmaşık ilişkisi, Lennie ve Joe'nun tomurcuklanan aşkını etkilemeye başlar.


15.X (2022) – IMDB Puanı 6.6

Yönetmen: Ti West

Oyuncular: Mia Goth, Jenna Ortega, Brittany Snow, Kid Cudi, Martin Henderson, Owen Campbell, Stephen Ure, James Gaylyn

1979 yılında bir grup genç film yapımcısı Teksas'ın kırsalında bir yetişkin filmi yapmak için yola çıkarlar. Ancak münzevi, yaşlı ev sahipleri onları iş üstünde yakalayınca, oyuncu kadrosu kendilerini hayatları için savaşırken bulur. Korku, gerilim ve gizem türlerinde bağımsız filmleri sevenler için "X"in senaryo ve yönetmenliğini Ti West üstleniyor.


Emmy Ödüllü En İyi Drama Dizileri

Kraliçe 2. Elizabeth'i Konu Alan Dizi, Film ve Belgeseller

Emmy Ödüllü En İyi Mini Diziler

EN ÇOK OKUNANLAR

24 Nisan'daki Akrep Burcu Dolunayında Burçları Neler Bekliyor?
24 Nisan'daki Akrep Burcu Dolunayında Burçları Neler Bekliyor?

24 Nisan'daki Akrep Burcu Dolunayında Burçları Neler Bekliyor?

10 dakika okunma süresi
“Kimler Geldi Kimler Geçti” Dizisi Hakkında Her Şey
“Kimler Geldi Kimler Geçti” Dizisi Hakkında Her Şey

“Kimler Geldi Kimler Geçti” Dizisi Hakkında Her Şey

3 dakika okunma süresi
Ipekyol x Elie Saab İş Birliği
Ipekyol x Elie Saab İş Birliği

Ipekyol x Elie Saab İş Birliği

1 dakika okunma süresi
Deva Cassel'ın En İyi 10 Stil Görünümü
Deva Cassel'ın En İyi 10 Stil Görünümü

Deva Cassel'ın En İyi 10 Stil Görünümü

1 dakika okunma süresi
Arzu Nesnesi: Hailey Bieber'ın Rhode Telefon Kılıfı
Arzu Nesnesi: Hailey Bieber'ın Rhode Telefon Kılıfı

Arzu Nesnesi: Hailey Bieber'ın Rhode Telefon Kılıfı

1 dakika okunma süresi

DAHA FAZLASI

Mart Ayı Film Önerileri
Mart Ayı Film Önerileri

Mart Ayı Film Önerileri

Nisan Ayı Film Önerileri
Nisan Ayı Film Önerileri

Nisan Ayı Film Önerileri

“Beetlejuice Beetlejuice” Filmi Hakkında Tüm Detaylar
“Beetlejuice Beetlejuice” Filmi Hakkında Tüm Detaylar

“Beetlejuice Beetlejuice” Filmi Hakkında Tüm Detaylar

“Anyone But You” Filmi Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey
“Anyone But You” Filmi Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

“Anyone But You” Filmi Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

74. Berlin Uluslararası Film Festivali Kazananları
74. Berlin Uluslararası Film Festivali Kazananları

74. Berlin Uluslararası Film Festivali Kazananları

“Deadpool & Wolverine” Filmi Hakkında Her Şey
“Deadpool & Wolverine” Filmi Hakkında Her Şey

“Deadpool & Wolverine” Filmi Hakkında Her Şey

En İyi Shakespeare Uyarlaması Filmler
En İyi Shakespeare Uyarlaması Filmler

En İyi Shakespeare Uyarlaması Filmler

43. İstanbul Film Festivali'nin Dikkat Çeken Yapımları
43. İstanbul Film Festivali'nin Dikkat Çeken Yapımları

43. İstanbul Film Festivali'nin Dikkat Çeken Yapımları

“Yüzyıllık Yalnızlık” Dizisi Hakkında Bilmeniz Gerekenler
“Yüzyıllık Yalnızlık” Dizisi Hakkında Bilmeniz Gerekenler

“Yüzyıllık Yalnızlık” Dizisi Hakkında Bilmeniz Gerekenler

“Dune: Çöl Gezegeni Bölüm 2” Filmi İncelemesi
“Dune: Çöl Gezegeni Bölüm 2” Filmi İncelemesi

“Dune: Çöl Gezegeni Bölüm 2” Filmi İncelemesi

“Kimler Geldi Kimler Geçti” Dizisi Hakkında Her Şey
“Kimler Geldi Kimler Geçti” Dizisi Hakkında Her Şey

“Kimler Geldi Kimler Geçti” Dizisi Hakkında Her Şey

Mart Ayı Dizi Önerileri
Mart Ayı Dizi Önerileri

Mart Ayı Dizi Önerileri