KONUK YAZAR: ÖZLEM SÜER " BİR MODA TASARIMCISININ 2016 ÖYKÜSÜ"

Ümit Ünal ile Türkiye’yi temsilen üyesi olduğumuz “Dünya Renk ve Konsept Birliği”nden (INTERCOLOR) size öncelikle, yakın geleceğe ait ipuçları vermek istiyorum. 16 ülke sunumunda “öz”e ve “doğa”ya dönüş, romantizm, kent yaşamı, dijital dünya ve sanal yaşam konseptleri ön plana çıktı.

ABONE OL
16 Şubat 2016 Salı 16:07 | Son Güncellenme:
16 dakika okunma süresi
KONUK YAZAR: ÖZLEM SÜER " BİR MODA TASARIMCISININ 2016 ÖYKÜSÜ"

Gelecek bilinmiyor ama tahmin ediliyor. Tezler, anti-tezler derken, herkes aynı soruyu soruyor: Dünyada neler olacak?
Bu sorunun yanıtını ararken çok farklı perspektiflerden bakmamız ve bazı öngörülerde bulunmamız gerekiyor. Ekonomik, sosyolojik, psikolojik, ekolojik, teknolojik açılardan bizi gelecekte nelerin beklediği konuları, hem yaşamlarımız, hem de moda için büyük önem taşıyor.
Gelmekte olanla ilgili olarak, Ümit Ünal ile Türkiye’yi temsilen üyesi olduğumuz ve 2 sene sonrasının renk ve konseptlerine karar veren “Dünya Renk ve Konsept Birliği”nden (INTERCOLOR) size öncelikle yakın geleceğe ait ipuçları vermek istiyorum. 16 ülke sunumunda “öz”e ve “doğaya” dönüş, romantizm, kent yaşamı, dijital dünya ve sanal yaşam konseptleri ön plana çıktı.  Delegelerin neredeyse tamamına yakınının doğa, doğal, organik, toprak ana, öze dönme, doğada kendini bulma gibi konsept önerileri ile gelmiş olması, nerede olursa olunsun, bir “aslına dokunma, özüne inme” arzusu olduğunu ortaya koydu.


 • “Öz”e dönüş ve doğayla yeniden birleşme  
Kalabalıklar içinde yalnızlaşan bireyin, kendi benliğini yeniden keşfetmek ve gerçek mutluluğu yakalamak için yapacağı iç yolculuğa göndermede bulunan “inner self” konsepti; Lao-tse’nin, yetinmeyi bilmenin gerçek mutluluğa ulaşmak için en önemli erdem olduğu yolundaki felsefesine dayanıyor. İç huzuru, ruhani pozitivitizm kavramlarını içeren konseptin paletinde koyu safran, beyaz, ekru, gri-mavi, pudra, sıcak ve soğuk ten rengi tonları, kahve gibi nötr renkler ve hasır, pamuk, keten gibi nefes alan ve yumuşak tuşeli kumaşlar ön plana çıkıyor.


Değişik ülkelerden delegelerin önerdiği “Spirit of the Woods”, “Bioluminescent Forest”, “Communion”, “Biophilia” gibi konseptler; doğayla, ağaçla, ormanla bütünleşme ve bu yolla yine özünü keşfetme, aslını hatırlama kavramlarına ortak göndermede bulunuyor. Ormanın şiirselliğini, gerçek bitki, hayvan ve objelere projekte edilmiş ışık efektleriyle vurgulayan konsept ile sihirli bir orman ve doğanın rüyamsı bir gece görüşü elde ediliyor.  Fantastik ve sürrealizmin (gerçeküstü) vurgulandığı bu konseptin renk paletinde doğadan esinlenilmiş yeşil tonları ve taş renkleri ile bu renklerin neon versiyonları, kumaşlarda da yine doğal ve yumuşak dokunuşlu, tene doğal uyum sağlayan materyaller kullanılıyor.


• Sihirli gerçeklik, yeni romantizm
Günümüz dünyasında büyük hızla değişen gerçekliğin daha kabul edilebilir forma sokulması, materyalizmden bir miktar uzaklaşmak, günlük yaşamda şiirselliği yakalamak özlemine atıfta bulunan “Phantastic Reality” ve “Simply Poetic!” konseptleri, sezona damgasını vuracak. Gerçeğin romantik renklerle çarpıtılması ve yumuşatılması, böylece daha kabullenilir ve yaşanılır kılınmasını hedefleyen konseptin renk paletinde gök mavisi, yavru ağzı, kum rengi, ekru, bej, gri mavi ve açık toprak tonları, materyallerde ise yine doğallık ve yumuşaklık öne çıkıyor.


• Kent yaşamı
Kozmopolit kentlerdeki farklı kültürleri harmanlayan ve buluşturan, köklerin ve yerelin yok olmadan bütünün içine entegrasyonunu sağlamaya olanak veren, geleneksele ve kültürel mirasa saygıyı öngören, tüm bunları bir araya getirirken iletişimi, dili, sözcükleri özenle kullanmayı önemseyen konseptler; “Kommun-ikation”, “Lyrical Augmentation”, “Narrative Innocence” ve “Hetero-Genius” başlıkları altında toplanıyor. Hızlı kentleşme ve kentlerin hızlı büyümesi sonucu bireylerde oluşan “error in connection” (bağlantı hatası) da, urban ana konsepti altında değerlendiriliyor. Konseptin renk paletinde pembe, mavi, yeşil, mor ve kahvenin plastik tonları, materyallerde ise seyrek dokulu, ağ görünümlü ya da tül kumaşlar kullanılıyor.


• Dijital dünya, sanal hayatlar
Geleceğin bilinmezliğini bugünden yaşayan, beklenmeyeni bekleyen, sürprizli ve oyuncu sanal dünyanın, günlük hayata derinlemesine nüfuz eden Instagram’ın ve çeşitli filtre uygulamalarıyla fotoğraflar üzerinde oynanarak yaratılan sanal gerçekliğin irdelendiği “Vista-gram”, “Assemblage”, “Digital Visionary”, “Re-Facite” konseptlerinin ortak noktası, paletlerde aynı oranda ışıklandırılmış toz mavi, okyanus mavisi, flamingo pembesi, mineral sarısı, nane yeşili, lila gibi telaşeden uzak ama oyuncu renklerin olması. Doğal materyallerin yanı sıra, konseptin değiştirme/dönüştürme yanına vurgu yapan özel finişli kumaşlar ön planda.

 

Özlem Süer 2016 Yaz Koleksiyonu ise Happy Tropics temasıyla özel olarak tasarlanan baskı ve desenlemelerden hareket eden bir koleksiyon. Doğaya olan özlem, renkler, formlarda daha sakin ama desenlerde fark yaratan bir koleksiyon oluşturdu. Dünyada; müzikteki, sanattaki, sinemadaki başarısı ile ses getiren güçlü kadınların portrelerinden yola çıkarak tropikal ögelerle hazırlanmış kolajlardan oluşan bu enerjik koleksiyon poster baskı duygusuyla tasarlandı. 

 

2016’da düğünlerde neler olacak?


2016 düğün trendleri
Kimi zaman kırda, kimi zaman sahilde, bazen denizde, bazen gökyüzünde…”Evet” demenin binbir değişik yolu, hayal gücünün sınırlarını zorlayan kurgularıyla karşılaşıyoruz. Özellikle son dönemde teknolojinin sürekli ilerleyen hızına özel günlere dair daha interaktif, daha süreci hızlandıran yöntemler bulunmakta.


Bunlardan bazıları, gelin buketinin içine GoPro gizlenmesiyle, gelinin de istediği anları görselliğe müdahale etmeden çözmesi ya da pasta mapping, GIF fotoğraflar, düğün konseptine uygun bir photobooth yaptırılarak onu fotoğrafların zemini olarak kullanmak, periscope’ta düğünü canlı kaydetmek olarak sayılabilir. Daha artistik ve yaratıcı buluşlardan bir tanesi de, düğün töreninin başından-sonuna kadar olan sürede bir ressamın törendeki görselliği resmetmesi. Sonsuz yaratıcılık, teknoloji ve romantizmle daha kim bilir neler olacaktır?  


Düğün…

Yeni bir yuvanın kurulması, hayatın yeni bir dönemine başlangıcı. Geleneğe, kültürel mirasa, zevklere, maddi olanaklara göre içeriği çok değişik olsa da, insanoğlu binlerce yıldır evlilik törenleri yapıyor. Geleceği birlikte kurmak için bir araya gelen iki insana iyi dileklerini sunmak ve onların bu yeni yaşam yolculuğuna keyif ve mutlulukla başlamalarını sağlamak için gerçekleştirilen evlilik törenleri de, hayatımızdaki pek çok şey gibi, toplumsal etkilerle değişiklik gösteriyor. Küreselleşme ve internet sayesinde artık düğünlere özgü yöresel farklılıklar azalıyor, onların yerini hızla değişen global düğün trendleri alıyor.


Spotlarla...
2016 düğün trendlerinde; son birkaç yılda çok popüler olan kır düğünleri ve sahil düğünlerinin yanı sıra, değişik trendler ön plana çıkıyor. Salon düğünleri elbette çoğunlukta olmaya devam ederken, fonda yeşilin binbir tonundaki kayın, gürgen, çam ağaçlarıyla dolu bir ormanın olduğu dağ düğünleri yavaş yavaş büyüyen yeni bir trend. Doğa vurgusu salon dekorasyonlarından da izlenebilecek.


Bunun yanı sıra rüstik, şık tarz düğünlerde büyük artış bekleniyor. Vahşi Batı, kırsal temalı törenler bu tarz altında değerlendirilecek.
Wild Urbanism teması ise, endüstriyel ve doğal estetiği harmanlayarak sunan yükselişteki bir yeni trend.


Bireyselliğin bir yansıması olarak, renklerin cömertçe kullanıldığı, klasik ile bohemin bir karışımı olan bohemian glam tarzın paletinde ise nane yeşili, olgun şeftali, yumuşak pembeler ile sarı ve lilanın oyuncu karışımları bulunacak.
Dijital teknolojinin yaşamlarımızı neredeyse ele geçirmesine bir tepki olarak doğan yepyeni bir düğün trendi de unplugged. Konukların telefonlarını düğünde kapatarak, anı yaşayıp, eğlenmesi hedefiyle başlatılan uygulama, giderek artan sayıda çift tarafından tercih ediliyor.


Buna karşılık; tam aksine düğün mekanına şarj istasyonu kurmak, konuklara selfie çubukları hediye etmek gibi teknolojiyi sonuna kadar kullanmaya devam etmek isteyenlerin dijital trendi de aynı hızla yükselmeye devam ediyor. Gelin buketine gizli kamera yerleştirip olayı ilk elden kaydetmek, “evet” derken nabzın artışını kaydetmek için nabız ölçer takmak, 3-D baskılı düğün pastaları da bu trendin farklı yansımaları…


Düğün dekorasyon trendlerinde; roze altın tonları, bakır, pırıltı artan şekilde kullanılacak. Ancak çevreyle dost dekorasyon konsepti ön planda olacak. Salon süslemelerinde pembe tonlarının yanında, portakal, şeftali ve mercan tonlarının kombinasyonları kullanılacak.

 

Gelinliklerde neler göreceğiz? Dilerseniz beyaz gelinliğin keyifli tarihçesine bakalım;


Beyaz gelinliğin kısa tarihçesi
Yüzyıllardır kültüre göre değişen farklı törensel ritüellerde, farklı renklerde gelinlik elbiseleri ile düğünlerin odağı, romantik hayallerin ve güzel dileklerin öznesi gelinler…
Asillerin zor bulunan gümüş rengi, Uzak Doğuluların şansına inandıkları için kırmızı elbise giymesi gibi farklılaşmalara karşın, tarih boyunca gelinin düğün töreninde sahip olduğu en güzel ya da bazen en temiz elbiseyi giymesi esastı. Kraliçe Viktorya’nın 10 Şubat 1840’ta Prens Albert’la düğün töreninde beyaz tuvalet giymesiyle, bir buçuk asırdır süren “beyaz gelinlik” geleneği doğdu. ‘Beyaz’ tanımının içine ekru, krem, fildişi gibi beyaz tonları da giriyor…


Osmanlı İmparatorluğu döneminde ise; hanedan mensuplarından ilk beyaz gelinliği giyen; 1898 yılında Kemalettin Paşa ile evlenen, II. Abdülhamit Han’ın kızı Naime Sultan’dır. O döneme kadar düğün törenlerinde en çok kırmızı, sonra pembe, mor, mavi tonlarında elbiseler giyilirken, duvaklar hep kırmızı idi. Avrupa’da yarım yüzyıl önce başlayan beyaz gelinlik modası bu tarihten itibaren Anadolu’da da yayılmaya başladı.


Özellikle Doğu kültürlerinde kırmızı rengin şans ve bereket getirdiğine, Batı’da ise şansın renginin mavi olduğuna inanılırdı. Son 150 yıldır gelinliklerin tarzları satın alma gücüne, toplumsal olaylara göre değişiklikler gösterse de, “beyaz gelinlik” geleneğinin doğuşundan itibaren beyaza atfedilen saflık ve temizlik sembolizminin de yardımı ile “beyaz gelinlik” trendi günümüze ulaştı.


2016 gelinleri neler tercih edecek?
Geleceğin trendleri arasında en belirgin şekilde öne çıkan “doğaya ve öze dönme” trendi. Bu toplumsal trend, gelinlik modasında da yansımasını romantik su veya orman perisi görünümü ile ortaya koyuyor. Dantel, tül ve işlemeler, tomurcuk, çiçek motifleri ve baskılar 2016 gelinlerinin ortak özelliği olacak. Beyaz gelinlik artık renkleniyor. Çok uçuk, beyaza yakın pastel tonlar, kır çiçeklerinden buketler doğaya dönüş trendinin yansımaları. Gelinliğin tamamlayıcısı saç ve baş aksesuarları da natürel romantizme vurgu yapar güzellikte. Bu arada, beyaz eldivenin dönüşünü de haber vermiş olalım… Yeni trendlerin öncüsü olmaya çalıştığımız Özlem Süer White’da ise “Blossom” adını verdiğimiz 2016 gelinlik koleksiyonumuzu oluşturan parçaların her biri esinlenildiği narin ve zarif çiçeklerin adlarını taşıyor; “Angelica”, “Magnolia”, “Lotus” gibi…

 

Hepimize sevgiyle, aşkla yaşayacağımız bir sezon diliyorum...

EN ÇOK OKUNANLAR

Nisan Ayı Burç Yorumları
Nisan Ayı Burç Yorumları

Nisan Ayı Burç Yorumları

34 dakika okunma süresi
Boyner İstinyePark İstanbul Mağaza Daveti
Boyner İstinyePark İstanbul Mağaza Daveti

Boyner İstinyePark İstanbul Mağaza Daveti

1 dakika okunma süresi
2024 İlkbahar/Yaz Çanta Trendleri
2024 İlkbahar/Yaz Çanta Trendleri

2024 İlkbahar/Yaz Çanta Trendleri

1 dakika okunma süresi
Kapıda Vize ile Ziyaret Edebileceğiniz Yunan Adaları
Kapıda Vize ile Ziyaret Edebileceğiniz Yunan Adaları

Kapıda Vize ile Ziyaret Edebileceğiniz Yunan Adaları

12 dakika okunma süresi
En İyi Polo Kazak Stilleri
En İyi Polo Kazak Stilleri

En İyi Polo Kazak Stilleri

1 dakika okunma süresi

DAHA FAZLASI

GÜL AĞIŞIN LUG VON SIGA HİKAYESİ
GÜL AĞIŞIN LUG VON SIGA HİKAYESİ

GÜL AĞIŞIN LUG VON SIGA HİKAYESİ

YONCA EBUZZİYA İLE KAPALIÇARŞI'DA BİR GÜN
YONCA EBUZZİYA İLE KAPALIÇARŞI'DA BİR GÜN

YONCA EBUZZİYA İLE KAPALIÇARŞI'DA BİR GÜN

AURELIE BIDERMANN’IN LÜKSLERİ
AURELIE BIDERMANN’IN LÜKSLERİ

AURELIE BIDERMANN’IN LÜKSLERİ

GALERİ SELVİN 30 YILI GERİDE BIRAKIYOR
GALERİ SELVİN 30 YILI GERİDE BIRAKIYOR

GALERİ SELVİN 30 YILI GERİDE BIRAKIYOR

EMMA SHAPPLIN İLE KAPADOKYADA
EMMA SHAPPLIN İLE KAPADOKYADA

EMMA SHAPPLIN İLE KAPADOKYADA

MÜCEVHERİN DAHİ İSMİ SEVAN BIÇAKÇI
MÜCEVHERİN DAHİ İSMİ SEVAN BIÇAKÇI

MÜCEVHERİN DAHİ İSMİ SEVAN BIÇAKÇI

BU YAZ KİM, NE OKUYOR?
BU YAZ KİM, NE OKUYOR?

BU YAZ KİM, NE OKUYOR?

FİKRET ORMAN KIZLARI ONUNLA GURUR DUYUYOR
FİKRET ORMAN KIZLARI ONUNLA GURUR DUYUYOR

FİKRET ORMAN KIZLARI ONUNLA GURUR DUYUYOR

GELİNLİK TASARIMCISI GALIA LAHAV: “SOPHIA LOREN’İ GİYDİRMEK İSTERDİM”
GELİNLİK TASARIMCISI GALIA LAHAV: “SOPHIA LOREN’İ GİYDİRMEK İSTERDİM”

GELİNLİK TASARIMCISI GALIA LAHAV: “SOPHIA LOREN’İ GİYDİRMEK İSTERDİM”

ŞAMPİYON BABALAR
ŞAMPİYON BABALAR

ŞAMPİYON BABALAR

ASLI PEHLİVANLARIN LÜKSLERİ
ASLI PEHLİVANLARIN LÜKSLERİ

ASLI PEHLİVANLARIN LÜKSLERİ

MÜZİĞİNİN ZİRVESİNDE NİLÜFER
MÜZİĞİNİN ZİRVESİNDE NİLÜFER

MÜZİĞİNİN ZİRVESİNDE NİLÜFER