GELENEKSEL ÇİN TIBBI VE AKUPUNKTUR UZMANI CLAIR BEARDSON

The Spa at Mandarin Oriental Bodrum, Geleneksel Çin Tıbbı ve Akupunktur Uzmanı Clair Beardson’u konuk ediyor.

ABONE OL
9 Ekim 2015 Cuma 10:00 | Son Güncellenme:
12 dakika okunma süresi
GELENEKSEL ÇİN TIBBI VE  AKUPUNKTUR UZMANI CLAIR BEARDSON

Alanında uzman isimlerle kişisel & zihinsel bakım ve sağlıklı beslenme programları sunan, Bodrum yarımadasının en kapsamlı yaşam ve spa merkezi The Spa at Mandarin Oriental, Bodrum, 02 – 15 Ekim tarihleri arasında dünyaca ünlü “Geleneksel Çin Tıbbı” uzmanı Clair Beardson’ı ağırlıyor. Doğu ve Batı tıbbını kombine ederek özel olarak hazırladığı programları sunmak üzere Mandarin Oriental, Bodrum’a gelen Beardson, iki farklı program uyguluyor. Clair Beardson ile uyguladığı programı ve yararlarını konuştuk.

Clair Beardson kimdir, bize biraz kendinizden bahseder misiniz?
Batılı tıp uygulamalarını kullanan doktor bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldim. Bir süt çiftliğinde büyüdüm ve küçük yaştan itibaren kendi sebze ve meyvelerimi yetiştirdim. Gençlik yıllarımda botanik bilimine ilgi duyarak Beardson, London School of Oriental Medicine’de Dr. Thong Tinh tarafından eğitim gördüm ve Vietnam’ın Saigon şehrindeki en önemli Geleneksel Çin Tıbbı hastanesinde çalıştım. 1989 yılında, Londra’da, Albert Place Practice adında bir “Geleneksel Çin Tıbbı” kliniği açtım. 

O dönemki çalışmalarınızdan bahseder misiniz?
İngiltere’de Hailey Estate’i denetleyip organik gıdalar içeren programlar hazırlarken, aynı zamanda Oxford Üniversitesiyle iş birliği içinde deneysel ve bilimsel programlar için organik ot yetiştiriciliği de yaptım. Batı tıbbı ve geleneksel tıbbın gelecekte bütünleşmesi için Vietnam'da ilk uluslararası konferansta Geleneksel Çin Tıbbı’nın modern biçimini anlattım. Ayrıca 2007 yılında Wuhan Dünya Botanik Bahçesi konferansına katılmak üzere davet edildim ve Şili'deki Atacama Çölü'nde bir botanik bahçesi projesine danışmanlık yaptım. Davos'taki Dünya Ekonomik Forumu'na düzenli bir şekilde ziyaretçi olarak katılıyorum. Aynı zamanda Uluslararası Dendroloji Derneği üyesiyim.

Kendinizi nasıl tanımlıyorsunuz?
Çocukluğumdan gelen alışkanlıklar ve yaşam tarzıma, 20 yıllık Geleneksel Çin Tıbbı eğitimini ekledim. İyi beslenmenin bireyin sağlığı ve refahı üzerindeki olumlu etkilerini önemsiyorum. Geleneksel Çin Tıbbı’nın olumlu etkilerini, uygulama yaptığım kişilerde gözlemledim ve bu uygulamalar sonunda bireylerin kendi vücut tiplerini anladıklarını, sağlıklı bir yaşam için daha fazla sorumluluk aldığını fark ettim.

Geleneksel Çin Tıbbı’nı anlatır mısınız? Nasıl uygulanır, kimler yararlanabilir? 
Geleneksel Çin Tıbbı (TCM) kendine has bilimsel yöntemleri ve tedavileri ile kapsamlı bir tıbbi sistem. Şifayı bütünsel bir yaklaşım ile ele alıyorum ve böylece vücudun herhangi bir bölümünün yalnızca bütünü ile ilişkilendirilerek görülebileceğine ve tedavi edilebileceğine inanıyorum. Bu nedenle Geleneksel Çin Tıbbı’nda herhangi bir hastalık, vücudun dengesizliğinden kaynaklıdır ve amaç bu dengeyi tekrar yakalamaktır. Her kültürden insanlar bu tıptan rahatlıkla faydalanabilir. Batı tıbbına alternatif bir yöntemdir. Hastalık çıkınca iyileştirmekten ziyade, hastalığın sebebini araştırıp devamının gelmemesini amaçlar. Örneğin sırt ağrısı, akne, depresyon, egzama, görme zorluğu, hipertansiyon, uykusuzluk ve doğurganlık sorunları için Geleneksel Çin Tıbbı yaygın olarak kullanılır. Genellikle, Geleneksel Çin Tıbbı’ndan belirli bir bölgeden ziyade vücudu bütün olarak iyileştirmek için yararlanılır.

Geleneksel Çin Tıbbı’nda gıda ve otların önemi nedir? 
Geleneksel Çin Tıbbı’nda bazı otlar bazı gıdalara alternatif olarak kullanılabilir. Örneğin elma, soğan ve mantar gibi meyve ve sebzeler hastalıkların tedavisinde kullanılırken, rezene gibi otlar da bu gıdalara eklendiğinde etkisini daha çok arttırır. Modern bilimsel kanıtlar gösteriyor ki fonksiyonel ve tedavi sağlayan gıdaların olumlu etkileri bulunuyor. Bu sağlığa yararlı gıdaların da çoğu topraktan yetiştiği için, bitkisel yöntemler artık bilim adamları ve halk tarafından büyük ilgi çekiyor. Otlar ve gıdaların birleşmesi artık eski bir uygulama olmaktan çıktı, artık bilimsel kanıtlara dayalı geleneksel bir sağlık bakım becerisi haline geldi. 


Batı ve Doğu Tıbbı’nı birleştirirken uyguladığınız metotlardan bahseder misiniz? Bu birleşimin rolü nedir? 
Doğu ve Batı tıp biliminin bütünleşmesi, bilimsel, kanıta dayalı ve bütünsel şifa sağlamamıza olanak tanıyor. Uygun şifayı sağlamak için, hem çapraz başvuru hem diyet hem de yaşam tarzı adaptasyonu önerebiliyoruz. Böylece daha ileri Geleceksel Çin Tıbbı tanılarını (örneğin nabız kontrolü, dil ve cilt teşhisi) uygulayarak, ek kan testleri veya tıbbi check-up sonuçlarını inceleyebiliyoruz. Bu sonuçlarla kişiye özel beslenme programları ve yaşam stilleri önerebiliyoruz. Bunun yanı sıra, Hong Kong’daki Albert Place Practice kliniğimizde, saçlardan alınan minerallerle testler ve gıda alerjisi testleri de gerçekleştirdiğimiz bir laboratuarımız bulunuyor. Bu testlerle, kişinin vücudunda herhangi bir mineral dengesizliği veya eksikliği ya da gıda alerjisi olup olmadığını anlamayı amaçlıyoruz. 

2 – 15 Ekim'e kadar Mandarin Oriental, Bodrum’da gerçekleştireceğiniz programları anlatır mısınız? 
Mandarin Oriental, Bodrum’da 2 – 15 Ekim 2015 tarihleri arasında gerçekleşecek olan bu programlar, bireylerin daha iyi görünmeleri, daha sağlıklı olmaları ve kendilerini daha iyi hissetmeleri için imkân sağlıyor. Bu programlar, misafirlere cilt bakımları, vücut masajları, akupunktur tedavileri ve sayısız spa deneyimleri yaşatıyor. Misafirlerimizin fiziksel, ruhsal ve zihinsel dengelerini ele alıp, onlara vücut özellikleri ve yaşam tarzları ile ilgili tavsiyelerde bulunuyoruz. Buna ek olarak programlarımızda akupunktur tedavilerine ve Geleneksel Çin Tıbbı öğretilerine de yer veriyoruz. 21.yüzyılda Çin Tıbbının Gücü; Bu grup çalışmasında, 21. yüzyılda hızla artan kanser, diyabet ve bunun gibi hastalıklara Geleneksel Çin Tıbbı uygulamaları sayesinde nasıl yakalanmayacağınızı anlatırken, Geleneksel Çin Tıbbı’nın nasıl başarılı olduğunu, çalışma alanının nasıl sağlandığını, kendi sağlığınıza vermiş olduğunuz önemi ve bu konuda sahip olduğunuz bilgiyi arttırmaya yönelik bir eğitim veriyoruz.

Mevsim Değişikliğine Karşı Vücudu Sağlıklı Tutmak için 5 Elementin Gücü; Bu grup çalışmasında, mevsimlerin özelliklerini, farklı vücut tiplerinin mevsim değişiklikleri sırasında nasıl korunması gerektiğini ve bu koruma süresince karşılaşabilecekleri olası hastalık ve hassasiyetleri ele alıyoruz.‘Glow from Within’ Egzersizleri ve Geleneksel Çin Tıbbı ile İçten Gelen Işıltıyı Açığa Çıkartmak ‘; Sadece su içerek vücudumuza gerekli su ihtiyacını sağlayamadığımızı ve bu nedenle hangi ek gıdalar ile vücudumuza su takviyesi yapabileceğimiz hakkında bilgiler verdiğimiz bir grup çalışması. Suyu besin ile dengelemek için bu gıdaların içerdikleri su miktarlarına ve bize sağladığı yararlara bakıyoruz.Kişinin Vücut Tipine Uygun Gıdalar; Bu grup çalışmasında, katılımcıların vücut tiplerini analiz ederek, kendileri için en uygun beslenme şekillerini belirliyor ve özellikle kış aylarında almaları gereken gıdaları listeliyoruz. Çay Seramonisi; Bu çalışmamızda ise farklı çay türlerinin sağlığımızla olan ilişkisini, fiziksel ve ruhsal etkilerini anlatıyoruz. Farklı çay türlerinin kişilere sağladığı yararları ele alıyoruz.

İyi beslenmeyi bize açıklar mısınız?
Bir kişi için doğru bir beslenme, başkası için kronik bir rahatsızlığa dönüşebilir. Bunun sebebi her insanın farklı vücut tiplerinin olmasıdır. Bu nedenle biz kişinin vücut yapısını çok iyi anlamayı ve bu doğrultuda ona en iyi beslenmeyi öğretmeyi önemsiyoruz. Çın Tıbbı, sadece dengeli beslenme ve karbonhidrat, yağ, protein, vitamin, mineral, fiberler ve su oranlarının dengeli olması hakkında konuşmaktan ibaret değil, çevresel faktörlerle vücudun uyum içinde çalışması ve beden içi uyum ile ilgilidir.

Çok gezer misiniz? Gittiğiniz yerlerde local ürünleri keşfedip kullanıyor musunuz? (baharatlar, otlar vs.) 
Çok fazla seyahat ediyorum ve özellikle deneyimlediğim kültürlerde kullanılan ot ve baharatlarla hazırlanan geleneksel ilaçlara karşı büyük ilgi duyuyorum. Geleneksel Çin Tıbbı’nda, bu otları hem tek başlarına hem de başka ürünlerle birleştirilerek binlerce yıldır kullanıldığı için, insan vücudundaki etkilerini biliyoruz. Uygulamalarımı yaparken en iyi anladığım karışımları kullanıyorum.

EN ÇOK OKUNANLAR

24 Nisan'daki Akrep Burcu Dolunayında Burçları Neler Bekliyor?
24 Nisan'daki Akrep Burcu Dolunayında Burçları Neler Bekliyor?

24 Nisan'daki Akrep Burcu Dolunayında Burçları Neler Bekliyor?

10 dakika okunma süresi
Özge Gürel ile Dubai Keşfi
Özge Gürel ile Dubai Keşfi

Özge Gürel ile Dubai Keşfi

16 dakika okunma süresi
Arzu Nesnesi: Hailey Bieber'ın Rhode Telefon Kılıfı
Arzu Nesnesi: Hailey Bieber'ın Rhode Telefon Kılıfı

Arzu Nesnesi: Hailey Bieber'ın Rhode Telefon Kılıfı

1 dakika okunma süresi
“Kimler Geldi Kimler Geçti” Dizisi Hakkında Her Şey
“Kimler Geldi Kimler Geçti” Dizisi Hakkında Her Şey

“Kimler Geldi Kimler Geçti” Dizisi Hakkında Her Şey

3 dakika okunma süresi
Coachella Festivali'nin En İyi Stil Görünümleri
Coachella Festivali'nin En İyi Stil Görünümleri

Coachella Festivali'nin En İyi Stil Görünümleri

1 dakika okunma süresi

DAHA FAZLASI

İDİL FIRAT ALEM ÖZEL RÖPORTAJI
İDİL FIRAT ALEM ÖZEL RÖPORTAJI

İDİL FIRAT ALEM ÖZEL RÖPORTAJI

AURELIE BIDERMANN’IN LÜKSLERİ
AURELIE BIDERMANN’IN LÜKSLERİ

AURELIE BIDERMANN’IN LÜKSLERİ

ASLI PEHLİVANLARIN LÜKSLERİ
ASLI PEHLİVANLARIN LÜKSLERİ

ASLI PEHLİVANLARIN LÜKSLERİ

ŞAMPİYON BABALAR
ŞAMPİYON BABALAR

ŞAMPİYON BABALAR

SERRA KASLOWSKİ "TUTKU DOLU BİR HAYAT"
SERRA KASLOWSKİ "TUTKU DOLU BİR HAYAT"

SERRA KASLOWSKİ "TUTKU DOLU BİR HAYAT"

BERRİN OKÇU İLE GEÇMİŞE YOLCULUK
BERRİN OKÇU İLE GEÇMİŞE YOLCULUK

BERRİN OKÇU İLE GEÇMİŞE YOLCULUK

GÜL AĞIŞIN LUG VON SIGA HİKAYESİ
GÜL AĞIŞIN LUG VON SIGA HİKAYESİ

GÜL AĞIŞIN LUG VON SIGA HİKAYESİ

EMMA SHAPPLIN İLE KAPADOKYADA
EMMA SHAPPLIN İLE KAPADOKYADA

EMMA SHAPPLIN İLE KAPADOKYADA

GALERİ SELVİN 30 YILI GERİDE BIRAKIYOR
GALERİ SELVİN 30 YILI GERİDE BIRAKIYOR

GALERİ SELVİN 30 YILI GERİDE BIRAKIYOR

MÜZİĞİNİN ZİRVESİNDE NİLÜFER
MÜZİĞİNİN ZİRVESİNDE NİLÜFER

MÜZİĞİNİN ZİRVESİNDE NİLÜFER

BU YAZ KİM, NE OKUYOR?
BU YAZ KİM, NE OKUYOR?

BU YAZ KİM, NE OKUYOR?

İLHAMINI RENKLERDEN ALIYOR
İLHAMINI RENKLERDEN ALIYOR

İLHAMINI RENKLERDEN ALIYOR