BAŞARILI İŞ ADAMI TUNCAY ÖZİLHAN’IN GİRİŞİMCİ KIZI İPEK ÖZİLHAN ÖZKAN

“Gerçeği söylemek gerekirse babama ben çalışmak istemiyorum demek zorunda kalsam daha zorlanırdım. Çünkü bizim evde her zaman iş konuşulurdu”.

ABONE OL
25 Mayıs 2015 Pazartesi 16:43 | Son Güncellenme:
23 dakika okunma süresi
BAŞARILI  İŞ  ADAMI  TUNCAY  ÖZİLHAN’IN  GİRİŞİMCİ  KIZI  İPEK  ÖZİLHAN ÖZKAN

Başarılı  iş adamı Tuncay Özilhan ve Emine Özilhan’ın kızları İpek Özilhan Özkan,  bebek ve çocuklar için Amerika’nın lider giyim, hediye ve aksesuar markası Carter’s’ı Türkiye’ye getirdi. Mağaza açılışını da geçtiğimiz günlerde Akmerkez çocuk katında özel bir davetle açtı.  İş hayatında babasından büyük destek gördüğünü dile getiren  İpek hanım “Babam çok iyi bir dinleyici ve sabırlı olmamı tavsiye eder”diyor. Özilhan ailesinin gelini Yasemin Özilhan da markanın halkla ilişkiler direktörlüğünü yapıyor. Carter’s Yönetim Kurulu Başkanı İpek Özilhan Özkan ile  markanın kuruluş hikayesi, babası Tuncay Özilhan’ın yaklaşımı ve annelikten iş yaşamına uzanan keyifli bir söyleşi yaptık. 

İpek Hanım, Carter’s  çocuk mağazalarının Türkiye’deki genel müdürü olarak, Carters’ı Türkiye’ye getirme hikayesi nasıl gelişti? Hangi duygular içindesiniz?
Aile şirketimizi kurmaya karar verdiğimizde süreç oldukça zorlu başladı aslında... İlk önce başarılı olacağına inandığım bir proje seçmem sonra da babamı ve aile fertlerimi bu projeye inandırmam gerekiyordu. Uzun bir süre birçok yeni iş alternatiflerini değerlendirdim. Yelpazem oldukça genişdi. Okul açmayı düşündüm, yeme-içme sektörüne baktım sonra bebek çocuk alanında birçok markayı değerlendirdim. Genelde parakende sektöründeki potansiyelleri araştırdım. Sonrasında annelerin ihtiyaçlarını anlamak için focus grup oluşturdum ve genelde bebek eşyalarında ailelerin pek  de fazla alternatiflerinin olmadığını anladım ve Carter’s markası tekrardan gündemimize girdi. Tekrar diyorum çünkü annem ve babam zaten markayı çok iyi biliyordu. Seneler önce bizi ve son 2-3 senedir torunlarını Carter’s’ın kaliteli ve yenilikçi ürünleriyle donatmışlardı. Bu vesileyle markaya olan inançları zaten vardı ve iş planımızı kendilerine sunduğumda kabul ettirmem nispeten daha kolay oldu.

Carter’s’ı aslında 2010 yılında Türkiye’ye İzmirli Gabay ve Minasyan aileleri getirmiş. Biz kendilerinden 11 mağazayı ve markanın bütün haklarını devraldık. Amerika Carter’s’la da 1 Ekim 2015 tarihinde toptan satış, internet ve mağaza satış kanalları için lisans anlaşması imzaladık. Carter’s hakkında kısa bir özgeçmiş vermek gerekirse, Amerika’da 1865 yılında kurulmuş ve bu sene 150. kuruluş yılını kutlayacak olan, dünyanın önde gelen çocuk giyim, hediye ve aksesuar markalarından biri. Markanın ürünlerinde önemsediği kalite anlayışı ve insan hayatının en unutulmaz dönemi olan çocukluğun aslında bir kutlama dönemi olduğuna olan inancı beni çok etkiledi. Her şeyin en saf olduğu bu dönemde, çocukların ve annelerin anılarında yer tutacak bir markaya sahip olduğumuz için müteşekkirim.  Yeni bir iş kurmuş olmanın heyecanı içindeyim aslında. Tabii çok yoğun olduğum bir dönem çünkü devamlı beni ve ekibimi başarıya götürecek yolları arıyorum. Perakende çok rekabetçi ve değişken bir sektör. Ne kadar yenilikçi olursak ve değişimlere ayak uydurabilirsek o kadar başarılı olacağımıza inanıyorum. Kalitesiyle ve güvenirliğiyle markamız çok kuvvetli  ve biz ekip olarak bu gerçeği bütün kullanıcılarımızın hissetmesini sağlamayı amaçlıyoruz.

İş hayatına atılmak istediğinizi babanıza nasıl açtınız tepkisi nasıl oldu? 
Ben aslında senelerdir iş hayatımdayım. Atlanta’da Oglethorpe Üniversitesi’nde okuduktan sonra iki sene çalıştım ve sonrasında NYU da MBA yaptım.  İş hayatıma Global Menkul Değerler’de ekonomi araştırma analisti olarak başladım; sonrasında Londra da Merill Lynch’de çalıştım. MBA bitirdikten sonra AIG’de risk sermayesi bölümünde görev aldım. 2005 yılında iş ve strateji geliştirme müdürü olarak gruba katıldım. Halihazırda Carter’s Yönetim Kurulu Başkanlığı’nın yanısıra Akbank Yönetim Kurulu Üyesi’yim ve birçok komitede aktif olarak çalışıyorum.

Gerçeği söylemek gerekirse babama ben çalışmak istemiyorum demek zorunda kalsam daha zorlanırdım. Çünkü bizim evde her zaman iş konuşulurdu. Kardeşlerim ve ben de böyle bir ortamda büyüdük. Çalışmak ve başarılı odaklı olmak genlerimizde var diyebilirim. Ablam Türkan ASM’nin Genel Müdürü, kardeşim İzzet ise Anadolu Efes’te çalışıyor.
Babamla işler hakkında konuşmaktan çok keyif alıyorum. Farklı durumlarda ve konularda nasıl davranacağını ve nasıl tepki vereceğini anlamak için devamlı soru soruyorum. Bizim için böyle bir hazineye sahip olmak büyük şans. Devamlı beni gözetlediğini hissediyorum ama hiçbir zaman günlük işlere ve operasyona müdahil olmuyor. Sadece gerekli uyarıları ve yönlendirmeleri yaparak başarıya ulaşmam için doğru noktalara odaklanmamı sağlıyor.

İş hayatında arkanızda güçlü bir babaya sahip olmanın avantajları ya da dezavantajları var mı? 
Çok rahatlıkla şimdiye kadar hiçbir dezavantajını görmedim diyebilirim. Allaadin’in sihirli lambası gibi sıkıştığımda veya bir çözüm yolu aradığımda devamlı danışacak birinin olması çok büyük lüks aslında. Düşünsenize yılların tecrübesi size mentor oluyor ve iş hayatınızda yol gösteriyor. Ama tabii beklentileri ve hedefleri yüksek. Pek avarajı sevmez... Çok çalışmanızı, ekibinizi iyi yönetmenizi ve motive etmenizi ister. Çok iyi dinleyici ve sabırlı olmamı tavsiye eder. Çözüm odaklıdır, probleme odaklanmamı istemez. Maliyetleri devamlı kontrol altında olması için uyarır. Ve bunun gibi iş hayatının altın kuralları hakkında devamlı bilgilendirir. Bu arada okuduğu makalelerdeki ve kitaplardaki beğendiği fikirleri üzerine not ekleyerek bizlerle paylaşır...

Başarılı bir babanın kızı olarak kendinizi kanıtlamak için daha çok çaba harcamanız gerektiğini düşünüyor musunuz?
Amacım hiç bir zaman kendimi kanıtlamak olmadı. İş hayatımda genelde yaptığım işi en iyi şekilde yapmaya odaklandım ve şansım da yaver giderse başarıya ulaşacağıma inandım. Bu işi kurduktan sonra çok kalifiye kişilerden oluşturduğum ekibimin beni başarıya taşıyacak en önemli faktörlerden biri olduğunu anladım. 11 kişilik ekibim ve ben çok çalışarak inşallah Carter’s markasını büyüteceğiz ve bütün ailelerin bir numaralı tercihi olacağız. İş hayatında trendler devamlı değiştiği için müşterimizi çok iyi analiz edip, beklentilerini karşılamak için hem mağazalarımızda hem de web sitemizde kaliteli ve yenilikçi ürünlerimizi sunmaya devam edeceğiz.

Carter’s’dan bahseder misiniz? Çocuklara yönelik hangi ürünleri var, özellikleri? 
150 yıllık köklü geçmişiyle, nesiller boyunca ailelerin güvenini kazanan, yenilikçi ve saygın temeller üzerine kurulmuş Carter’s, bebek ve çocuklar için Amerika’nın lider giyim, hediye ve aksesuar markası. Biz de Türkiye’de markanın lansmanını yaparken bu güven dolu mirası sahiplendik ve “Güvenle Başlar Her Şey” sloganıyla yola çıktık. Şu anda tüm iletişim kanallarında bu sloganımızı kulllanıyoruz ve bebek/çocuk giyiminde güven denilince ilk akla gelen marka olmak istiyoruz.

Aynı zamanda yenilikçi bir marka da olan Carter’s bu İlkbahar-Yaz Koleksiyonu’nda bebek ve çocukları, renkli desenlerle karşılıyor. 0’dan 7 yaşa kadar bebek ve çocukların ihtiyacı olan her türlü giysi, aksesuar ve hediyeyi mağazalarımızda bulmak mümkün. Ayrıca www. carters.com.tr adresinden de online olarak alışveriş yapabilirsiniz. 
Carter’s için kalite her zaman ön planda oldu. Bu sezon da ürünlerimizde kaliteli malzemelerin tercihi, baharın ve yazın cıvıl cıvıl renkleri öne çıkıyor. 

Çocuk mağazasına yönelmenizde, gelininiz Yasemin (Özilhan) hanımla ikinizin de anne olmanızın rolü var mı? Gelininizle birlikte çalışmak nasıl bir duygu? Sizce aile şirketinde başarının sırrı nedir ?
Kesinlikle anne olmamızın rolü var. Zaten kızlarımız Carter’s’la büyüdü ve keyifle giymeye devam ediyorlar. Yasemin’i hiçbir zaman gelin gibi görmedim. Yasemin kişiliği gereği çok uyumlu ve çok saygılı biri ve kendisi benim kardeşim gibi diyebilirim. Yasemin’ le beraber çalışmak beklediğimden çok daha rahat oldu. İş anlayışı çok profesyonel ve çalışkan bir yapısı var. Ekibimin diğer bireyleriyle nasılsa Yasemin’le de ilişkim aynı. Herkes işini en iyi şekilde yapmak için çok gayretli ve hepimizin odak noktası Carter’s’ın başarısı. Biz daha çok yeni kurulmuş bir şirketiz onun için başarıya gidecek uzun ince bir yolda ilerliyoruz. Ama şimdiye kadar edindiğim tecrübelerden feyz alarak söyleyebilirim ki aile şirketlerinin başarıya ulaşması için profesyonel yönetim ve kurumsal yapı şart. Yoksa şirketin generasyonlar boyu devamlılığını sağlamak kolay olmayabiliyor.

Aile değerlerinizde sizi en çok etkileyen fikirler hangileri? Anne babanızdan etkilendiğiniz ve kızınıza da  aşılamak istediğiniz davranışları  ve öğütleri hangileri? 
Üç kardeş olarak hepimiz bireyiz ve çok farklı karakterleriz. Hayatımda bunun çok avantajını gördüm çünkü birbirimizi çok iyi tamamlıyoruz ve her zaman birbirimize destek oluyoruz. Bana göre hepimizin ortak noktası ise dürüst ve etik kişiliğimizin yanısıra insanlara karşı saygılı ve hoşgörülü olmamız. Vicdan, ayrıca benim hayatımda en önem verdiğim vasıflardan biridir. Yaşadığım herhangi bir olayda vicdanım rahatsa daha çabuk önüme bakabiliyorum, değilse de durumu değiştirmek için elimden gelen herşeyi yapmaya hazırım.

Aynı özellikleri kızıma da aşılamak isterim tabii ki...  Sevgi, sorumluluk, onur, hoşgörü, paylaşma, saygı, merhamet, dürüstlük... vb. gibi temel insani değerleri kızımın hayatının bir parçası yapmak için eşim ve ben elimizden geleni yapıyoruz. 

İş hayatınızda babanız Tuncay Özilhan’ın hangi öğütleri  size rehberlik ediyor? Onun tecrübelerinden nasıl yararlanıyorsunuz? 
Günümüzde iş hayatında başarılı olmak gerçekten zor. Çok dinamik bir dönemde yaşıyoruz, zamanın hızına yetişmek mümkün değil ve her sektörde inanılmaz bir rekabet var. Sosyal medya faktörü iş yapış şekillerini değiştirdi ve bilgi akışı üst seviyede. Babamla her konuştuğumda farklı öğreniler aldığım kesin. Ama benim için en büyük özelliklerinden biri değişime çok hızlı ayak uydurması, çok ama çok okuması ve yeniliklere çok açık olması... Artık başarı normları yaparak değil de farklılık yaratarak geliyor. Bunun kökünde de sorumluluk alacak ve çok çalışacak bir ekip gerekiyor. Hiçbir işi birey olarak bir yerlere taşımak mümkün değil ama kuvvetli bir ekipe iyi bir lider olursa da sizi kimse tutamıyor. Babamdan iyi bir lider nasıl olunur hakkında devamlı yeni şeyler öğreniyorum. Babamın liderlik vasıfları arasında çok çalışması ve motive edici yapısı yanında en çok benimsediğim özelliği herkese karşı adil, dürüst ve hoşgörülü olması. Ekip bireylerini çok iyi dinlemesi, fikirlerini alması ve sorumluluk vermesi... Tabii sonuçlar istediği gibi olmadığı zamanda gerekli uyarıları ve yol göstermeyi yapması. 

İş hayatında en zorlandığım konulardan biri de karakterim gereği belli başlı konularda karar almaktı. Bu konuda da kendisinden birçok destek aldım ve hatta bazı zamanlarda “en kötü kararın kararsızlıktan bile daha iyi olduğunu” anladım. Ayrıca karar verirken işin matematiğini her zaman analiz etmeyi öğrendim. Sayılar ve tabii maliyet kontrolu her zaman iş hayatımda çok önemli yer tuttu. Bunun da hiçbir zaman zararını görmedim.


Anneniz Emine hanım nasıl destek veriyor? 

Babamın yanında annem de çok güçlü bir karakterdir ve akıllı bir kadındır. Kesin iş hayatında olması gerekiyordu ama o bizi (ablam, kardeşim ve beni) yetiştirmeyi tercih etmiş. Annemin benim üzerimde çok emeği var diyebilirim.  Annem için bir insanın en önemli özelliği sağlam karakterli ve özgüvenli olması. Bizlere de her zaman insanlara değer vermeği ve yapıcı olmayı öğretti. Hayatım boyunca en mutlu ve en zor zamanlarımda hep yanımda oldu. Vereceğim önemli kararlarda fikrini almayı ve nasihatlarını dinlemeyi çok severim. Canlılığı ve pozitif enerjisiyle hayatımıza renk katıyor ve mutluluğu yakalamamızı sağlıyor.

Annelik ve iş hayatını birlikte yürüten biri olarak nasıl güçlükler ve kolaylıklar yaşıyorsunuz? Eşiniz Onur Bey girişimciliğinizi nasıl karşıladı? 
İş hayatı ve anneliği bir arada götürmenin en zor yanı kızım Lal ile istediğim kadar vakit geçiremeyişim. Ama iş hayatı insana disiplinli olmayı ve zamanı iyi organize etmeyi öğrettiği için kızımla çok kaliteli vakit geçirebiliyorum. En keyif aldığımız şey akşamları beraber boyama ve yap-boz yapmak. Dışarda ise beraber dolaşmayı ve yemek yemeyi çok seviyoruz. Lal 3 yaşında olmasına rağmen benim ofise gittiğimi ve çalıştığımı çok iyi anlıyor. Hatta beni rol model almaya başladı bile. Akşamları bana “Anne yarın çok işim var, ödevlerimi yapmam lazım” diyor.

Eşim, Onur iş hayatında bana her zaman hem sabrıyla hem de fikirleriyle çok destek oluyor.  Onur’un iç güdülerine çok güvenirim ve bu işe girmeden kendisinin de fikrini ve yorumlarını aldım. Markayı kızımızdan dolayı çok iyi bildiği için de Carter’s’a inancı sonsuzdu ve kuruluş aşamasından itibaren bana her konuda çok destek oldu. 

Fit görünümüzü nasıl  koruyorsunuz? Hangi sporları tercih edersiniz? 

Güne erken başlıyorum aslında. Haftada 3-4 gün spor yapıyorum. Güne zinde başlamak için sabahları bir saat spor bana iyi geliyor. 


Kendinizden bahseder misiniz? Hobileriniz, bir gününüz nasıl geçer?  Güne nasıl başlamayı tercih edersiniz?
Kızım Lal 14 aylıktan itibaren okul öncesi eğitim veren bir yuvaya gidiyor. Beraber ne giyeceğini seçiyoruz. Biraz süslü kendisi. Sonra işe gidiyorum. Akşamları iş tempoma bağlı olarak eve geliş saatlerim değişebiliyor. Ama kızım beni kapıda karşıladığı zaman herşeyi geride bırakıyorum ve ailece çok güzel vakit geçiriyoruz.
Yolculuğu sever misiniz?  Hangi ülkelere yolculuk yapmak istersiniz? En son nereye seyahat ettiniz neyinden etkilendiniz?
İş hayatımın dışında ailemle ve sevdiğim arkadaşlarımla vakit geçirmeyi ve seyahat etmeyi çok seviyorum. Seyahatin insana zindelik verdiğini ve kısa bir süre için de olsa mind seti değiştirmenin ruh sağlığına pozitif etkisi olduğuna inanıyorum. Avrupa’da en çok İtalya’yı seviyorum. İnsanlarının pozitif enerjisini, yemeklerini  ve doğası benim ruh halime iyi geliyor. Zaten 2010 yılında Como’da evlendim. İtalya’ da alışveriş de çok güzel tabii... 

Modayla aranız nasıl? Dolabınızda vazgeçilmez gördüğünüz kıyafetleriniz var mı? Hangi renkleri tercih edersiniz?
Alışverişi, giyim kuşamı sevmeyen az kadın vardır herhalde... Genelde kendime yakışanı giyinmeyi seviyorum. Senelerdir klasik yapımın pek dışına çıkamadım aslında... Yazları canlı renkleri, kışın da gri, siyah renkleri tercih ediyorum. Ama koyu renklere küçük aksesuarlarla renk katmayı severim.

Röportaj: Zülal ÜNALDI
Fotoğraflar: Ercan Ali YILDIRIM

EN ÇOK OKUNANLAR

2024 İlkbahar/Yaz Çanta Trendleri
2024 İlkbahar/Yaz Çanta Trendleri

2024 İlkbahar/Yaz Çanta Trendleri

1 dakika okunma süresi
Podyumlardan İlhamla 10 Makyaj Trendi
Podyumlardan İlhamla 10 Makyaj Trendi

Podyumlardan İlhamla 10 Makyaj Trendi

1 dakika okunma süresi
Boyner İstinyePark İstanbul Mağaza Daveti
Boyner İstinyePark İstanbul Mağaza Daveti

Boyner İstinyePark İstanbul Mağaza Daveti

1 dakika okunma süresi
En İyi Polo Kazak Stilleri
En İyi Polo Kazak Stilleri

En İyi Polo Kazak Stilleri

1 dakika okunma süresi
Kapıda Vize ile Ziyaret Edebileceğiniz Yunan Adaları
Kapıda Vize ile Ziyaret Edebileceğiniz Yunan Adaları

Kapıda Vize ile Ziyaret Edebileceğiniz Yunan Adaları

12 dakika okunma süresi

DAHA FAZLASI

AURELIE BIDERMANN’IN LÜKSLERİ
AURELIE BIDERMANN’IN LÜKSLERİ

AURELIE BIDERMANN’IN LÜKSLERİ

İDİL FIRAT ALEM ÖZEL RÖPORTAJI
İDİL FIRAT ALEM ÖZEL RÖPORTAJI

İDİL FIRAT ALEM ÖZEL RÖPORTAJI

BERRİN OKÇU İLE GEÇMİŞE YOLCULUK
BERRİN OKÇU İLE GEÇMİŞE YOLCULUK

BERRİN OKÇU İLE GEÇMİŞE YOLCULUK

EMMA SHAPPLIN İLE KAPADOKYADA
EMMA SHAPPLIN İLE KAPADOKYADA

EMMA SHAPPLIN İLE KAPADOKYADA

SERRA KASLOWSKİ "TUTKU DOLU BİR HAYAT"
SERRA KASLOWSKİ "TUTKU DOLU BİR HAYAT"

SERRA KASLOWSKİ "TUTKU DOLU BİR HAYAT"

EN ROMANTİK GÜNÜN MİMARI VİOLA CHAN
EN ROMANTİK GÜNÜN MİMARI VİOLA CHAN

EN ROMANTİK GÜNÜN MİMARI VİOLA CHAN

MÜCEVHERİN DAHİ İSMİ SEVAN BIÇAKÇI
MÜCEVHERİN DAHİ İSMİ SEVAN BIÇAKÇI

MÜCEVHERİN DAHİ İSMİ SEVAN BIÇAKÇI

İLHAMINI RENKLERDEN ALIYOR
İLHAMINI RENKLERDEN ALIYOR

İLHAMINI RENKLERDEN ALIYOR

FİKRET ORMAN KIZLARI ONUNLA GURUR DUYUYOR
FİKRET ORMAN KIZLARI ONUNLA GURUR DUYUYOR

FİKRET ORMAN KIZLARI ONUNLA GURUR DUYUYOR

GÜL AĞIŞIN LUG VON SIGA HİKAYESİ
GÜL AĞIŞIN LUG VON SIGA HİKAYESİ

GÜL AĞIŞIN LUG VON SIGA HİKAYESİ

GALERİ SELVİN 30 YILI GERİDE BIRAKIYOR
GALERİ SELVİN 30 YILI GERİDE BIRAKIYOR

GALERİ SELVİN 30 YILI GERİDE BIRAKIYOR

DELFINA DELETTREZ FENDI İSTANBULDAYDI
DELFINA DELETTREZ FENDI İSTANBULDAYDI

DELFINA DELETTREZ FENDI İSTANBULDAYDI