Mutfak Terimleri Nelerdir? Şeflerin Kullandığı Havalı Mutfak Sözlüğü ve Anlamları

Son dönemde televizyon programlarında sıkça duyduğumuz mutfak terimleri adeta hayatımızın bir parçası haline geldi. Yalnızca şeflerin ve aşçıların kullandığı bu terimler şimdilerde birçoğumuzun dilinde. Bizler de bu terimlerin anlamlarını derleyerek kendi mutfağının şefi olmak isteyenler için bir rehber hazırladık. Böylece mutfakta yeni tarifler denerken, çevrenizde de havalı bir şef olarak anılmanız mümkün.

ABONE OL
30 Eylül 2021 Perşembe 12:20 | Son Güncellenme:
4 dakika okunma süresi
Mutfak Terimleri Nelerdir? Şeflerin Kullandığı Havalı Mutfak Sözlüğü ve Anlamları

DEEPFRY (dipfray)

Bu teknikte yiyecekler derin yağda kızartılır. Böylece yiyeceğin içindeki nişasta yumuşayarak ürünün daha yumuşak kalması sağlanır. Bu teknik genel olarak fritözlerde kullanılsa da derin bir tencere ya da tava ile de bu uygulamayı yapmak oldukça basittir. İçi yumuşak dışı çıtır olması tercih edilen tavuk, patates, soğan halkası ve hamur işlerinde genellikle bu teknik kullanılır. Son zamanlarda Masterchef izleyicileri bu terimi sıklıkla duymaktadır.

BLANCHING (blanch etmek)

Sebzelerin rengini kaybetmeden yarım pişirme (şoklama) yöntemine blanching ( blanch etme) denir. Özellikle yeşil sebzelerin görüntüsünü ve değerlerini kaybetmemesini sağlayan bu yöntemde sebzeler kaynar suya atılarak bir kaç saniye bekletildikten sonra hemen soğuk suya ya da buza alınır.

MANTOLAMA

Tavada pişirilen kırmızı, beyaz et ya da deniz ürünlerinin üzerine kaşıkla eritilmiş tereyağı atılarak ve sürekli tereyağı ile kaplanarak pişmesini sağlamaya mantolama denir. Bu teknikte pişen etler kurumadan daha yumuşak kalırken aynı zamanda tereyağı sayesinde oldukça lezzetlenmektedir.

MÜHÜRLEME

Özellikle etlerin arkalı önlü olarak yüksek ısıya maruz bırakılarak hızlı bir dış tabaka oluşturulması ve içlerinin sulu kalmasını sağlayan bu yöntem lezzetli ve besleyiciliğini koruyan yemek tarifleri için oldukça önemli.

AL DENTE

Bu terim makarnanın anavatanı İtalya'dan çıkmış olup onlar için makarnanın pişme şekli olarak kullanılsa da Türkçe'de az pişmiş dişe gelen anlamı taşımaktadır. sebze, bakliyat, hamur işlerinde hafif dişe gelen şeklinde pişirme tekniğine al dente denilebilir.

POŞE ETMEK

Poşe etmek yiyeceğin kaynama noktasına yakın (90-95 derece) suda pişirilme yöntemidir. Bu teknikte yiyecek bütünüyle sıvının içine girmeli ve asla kaynama noktasına gelmemelidir. Ocağın altı kısılarak derece düşürülebilir.

ÇEKTİRMEK

Özellikle sos yapımında kullanılan bu teknik kısık ateşte yiyeceğin içindeki sıvıyı buharlaştırarak ürünün yoğunlaştırılması anlamına gelir. Böylece daha konsantre bir yiyecek elde edilir.

BAĞLAMAK

Masterchef izleyenlerin sıklıkla duyduğu bu tabir, aslında terbiye etmekle eşdeğer düşünülebilir. Yoğurt, yumurta, un gibi ürünlerle yapılabileceği gibi tereyağı ile de yoğunlaştırma işlemi yapılabilir. Lezzetlerin birleşimine olanak sağlar.

TABAKLAMA

Ana ürün ve garnitürlerin belli bir kompozisyon ile tabağa eksiksiz yerleştirilmesine tabaklama denir. Yemeğin önce göze hitap etmesinin önemini bilenler tabaklamanın en az yemeği pişirmek kadar önemli olduğunu bilir.

BRUNOISE (fare dişi)

Fransızcada fare dişi anlamına gelen brunoise doğramak yiyeceklerin minik küpler halinde doğranmasına denir. minik minik ya da yemeklik doğrama yerine bu ifadeyi kullanmak bu işe daha hakim görünmenizi sağlayabilir.

Brokolinin İnanılmaz 7 Faydası! Brokoliyi Sevdirecek Muhteşem Salata Tarifi...

Sağlıklı Kahvaltı Tarifleri

Sonbahara Hazırlayan Detoks Tarifleri

Vegan Kahvaltı Tarifleri

EN ÇOK OKUNANLAR

Fransız Sarayı'nda Brothers Daveti
Fransız Sarayı'nda Brothers Daveti

Fransız Sarayı'nda Brothers Daveti

1 dakika okunma süresi
2024/25 Cruise Defileleri
2024/25 Cruise Defileleri

2024/25 Cruise Defileleri

1 dakika okunma süresi
Dila Tarkan ve Oğlu Luca Hakkında Bilinmeyenler
Dila Tarkan ve Oğlu Luca Hakkında Bilinmeyenler

Dila Tarkan ve Oğlu Luca Hakkında Bilinmeyenler

10 dakika okunma süresi
77. Cannes Film Festivali'ne Katılan Türk İsimler
77. Cannes Film Festivali'ne Katılan Türk İsimler

77. Cannes Film Festivali'ne Katılan Türk İsimler

1 dakika okunma süresi
2024'ün Favori Stili: Tenniscore
2024'ün Favori Stili: Tenniscore

2024'ün Favori Stili: Tenniscore

1 dakika okunma süresi

DAHA FAZLASI

Sunset Grill&Bar 30. Yılını Dany Brillant ile Kutluyor
Sunset Grill&Bar 30. Yılını Dany Brillant ile Kutluyor

Sunset Grill&Bar 30. Yılını Dany Brillant ile Kutluyor

Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı ve BCA Global, Çocuklar İçin Bir Arada
Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı ve BCA Global, Çocuklar İçin Bir Arada

Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı ve BCA Global, Çocuklar İçin Bir Arada

Four Seasons Hotel Sultanahmet'in Hıdırellez Kutlaması
Four Seasons Hotel Sultanahmet'in Hıdırellez Kutlaması

Four Seasons Hotel Sultanahmet'in Hıdırellez Kutlaması

Şef Mehmet Yalçınkaya'dan “Sessiz Lüks” Trendi
Şef Mehmet Yalçınkaya'dan “Sessiz Lüks” Trendi

Şef Mehmet Yalçınkaya'dan “Sessiz Lüks” Trendi

Cangül Soydemir'in “Bir De Neyden Dinle” Kitabı İncelemesi
Cangül Soydemir'in “Bir De Neyden Dinle” Kitabı İncelemesi

Cangül Soydemir'in “Bir De Neyden Dinle” Kitabı İncelemesi

Sürdürülebilir Kozmetik İçin Başvurular Başladı
Sürdürülebilir Kozmetik İçin Başvurular Başladı

Sürdürülebilir Kozmetik İçin Başvurular Başladı

Eğitim Maratonu
Eğitim Maratonu

Eğitim Maratonu

Sürüş Deneyimi: BYD ATTO 3
Sürüş Deneyimi: BYD ATTO 3

Sürüş Deneyimi: BYD ATTO 3

Fatma Coşkuner ile Sakıp Sabancı Müzesi Eğitim ve Öğrenme Programlarını Keşfettik
Fatma Coşkuner ile Sakıp Sabancı Müzesi Eğitim ve Öğrenme Programlarını Keşfettik

Fatma Coşkuner ile Sakıp Sabancı Müzesi Eğitim ve Öğrenme Programlarını Keşfettik

TOG Bazar: Kadınlar Güçlendikçe, Dünya Değişecek
TOG Bazar: Kadınlar Güçlendikçe, Dünya Değişecek

TOG Bazar: Kadınlar Güçlendikçe, Dünya Değişecek

Sim Atlı ile Stil ve Mücevherler Üzerine
Sim Atlı ile Stil ve Mücevherler Üzerine

Sim Atlı ile Stil ve Mücevherler Üzerine

ATMA Derneği'nin Rotası: Gaziantep
ATMA Derneği'nin Rotası: Gaziantep

ATMA Derneği'nin Rotası: Gaziantep