Tüm Zamanların En İkonik 20 Fransız Filmi

Geçmişten günümüze Fransız sinemasının gelişimine tanıklık edebileceğimiz, tüm zamanların en ikonik Fransız filmleri.

YAZAR: Çisem Danacı
ABONE OL
6 Mayıs 2024 Pazartesi 14:45 | Son Güncellenme:
19 dakika okunma süresi
Tüm Zamanların En İkonik Fransız Filmleri

Fransız Sinemasının Mutlaka İzlenmesi Gereken Filmleri:

Zarif ve gerçekçi Fransız sinemasını inanılmaz derecede ilgi çekici kılan pek çok belirleyici unsur var. Oldukça dramatik ve felsefi bir anlatıya, zaman zaman da mizaha yer veren, karakter derinlikleriyle hemen her zaman etkileyen Fransız sineması, sofistike atmosferleriyle Avrupa filmlerinin bu kadar sevilmesinde önemli rol oynuyor. Tüm zamanların en ikonik Fransız filmleri, geçmişten günümüze Fransız sinemasının gelişimine tanıklık etmemizi sağlıyor.


1. Anatomie d'une Chute, Anatomy of a Fall (2023) – IMDB Puanı 7.9

Yönetmen: Justine Triet

Oyuncular: Sandra Hüller, Swann Arlaud, Milo Machado Graner

2024 yılı ödül törenlerinin en dikkat çeken yapımlarından biri olan "Anatomie d'une Chute (Anatomy of a Fall)", En İyi Orijinal Senaryo Oscar'ı ve Cannes'da Altın Palmiye dahil pek çok ödül kazandı. Suç, dram ve gerilim türlerindeki "Anatomie d'une Chute (Anatomy of a Fall)" filminde, kocasını öldürdüğünden şüphelenilen bir kadın ve tek tanık olan kör oğulları, ahlaki bir ikilemle karşı karşıya kalır.


2. A Bout de Soufflé, Breathless (1960) - IMDB Puanı 7.7

Yönetmen: Jean-Luc Godard

Oyuncular: Jean-Paul Belmondo, Jean Seberg, Van Doude, Jean-Luc Godard

Jean-Luc Godard'ın ünlü filmi "A Bout de Soufflé"de, Michel ve Patricia'yı Paris sokaklarında dolaşıp aşık olurken izliyoruz. Küçük çaplı bir hırsız, araba çalar ve istemeden de olsa bir motosikletli bir polisi öldürür. Yetkililer tarafından aranırken, havalı bir Amerikalı gazetecilik öğrencisiyle bir araya gelir ve onu, kendisiyle birlikte İtalya'ya kaçması için ikna etmeye çalışır.


3. Les Quatre Cents Coups, The 400 Blows (1959) - IMDB Puanı 8.1

Yönetmen: François Truffaut

Oyuncular: Jean-Pierre Léaud, Albert Rémy, Claire Maurier

François Truffaut'nun Paris'te geçen kült filmi "Les Quatre Cents Coups (The 400 Blows)", suç ve dram türlerini sevenlerin mutlaka izlemesi gereken bir yapım. Paris sokaklarında başıboş bırakılan genç bir çocuk, küçük suçlarla dolu bir hayatın içine dalar.


4. Hiroshima Mon Amour (1959) – IMDB Puanı 7.8

Yönetmen: Alain Resnais

Oyuncular: Emmanuelle Riva, Eiji Okada, Stella Dassas

Dram ve romantik türlerindeki "Hiroshima Mon Amour" filminde, Hiroşima'da savaş karşıtı bir film çeken Fransız bir aktris, evli bir Japon mimarla ilişki yaşar ve savaşa dair farklı bakış açılarını paylaşırlar.


5. Caché (2005)

Yönetmen: Michael Haneke

Oyuncular: Daniel Auteuil, Juliette Binoche, Maurice Bénichou,

Ünlü yönetmen Michael Haneke'nin "Caché" filmi, Paris'te yaşayan normal bir ailenin hayatlarının nasıl da yukarıdan aşağı inebileceğini yansıtıyor. Georges, bir televizyon sohbet programına ev sahipliği yapmaktadır ve eşi Anne ile birlikte evlerinin dışında filme alınmış ve şiddeti çağrıştıran çocuksu çizimlere sarılmış bir dizi video kaset almaya başlayınca ünlü olmanın dezavantajlarını keşfeder.


6. Le Voyage Dans La Lune, A Trip to the Moon (1902) – IMDB Puanı 8.1

Yönetmen: Georges Méliès

Oyuncular: Georges Méliès, Victor André, Bleuette Bernon

Sinema tarihinin ilk bilim kurgu filmi kabul edilen "Le Voyage Dans La Lune (A Trip to the Moon)", kısa film kategorisinde olmasına rağmen Fransız sinemasının en ikonik ve önemli yapımları arasında. "Le Voyage Dans La Lune (A Trip to the Moon)" filminde, bir grup gökbilimci Ay'a bir keşif gezisine çıkıyor.


7. Trois Couleurs: Bleu, Three Colors: Blue (1993) - IMDB Puanı 7.9

Yönetmen: Krzysztof Kieslowski

Oyuncular: Juliette Binoche, Zbigniew Zamachowski, Julie Delpy

Krzysztof Kieslowski'nin ünlü "Trois Couleurs (Three Colors)" üçlemesinin ilki olan "Trois Couleurs: Bleu (Three Colors: Blue)" filminde, kocasını ve çocuğunu kaybeden bir kadının yaşamaya devam edebilmek için gösterdiği inanılmaz çabayı izliyoruz. "Trois Couleurs" film serisinin bu kadar kültleşmiş olmasının nedeni oldukça derinlikli bir yönetmenlik projesi olması. "Trois Couleurs: Bleu"nün ardından sırasıyla "Trois Couleurs: Blanc" (1994) ve "Trois Couleurs: Rouge" (1994) filmlerini de mutlaka izleyin.


8. Portrait de la Jeune Fille en Feu, Portrait of a Lady on Fire (2019) – IMDB Puanı 8.1

Yönetmen: Céline Sciamma

Oyuncular: Noémie Melant, Adèle Haenel, Luana Bajrami, Valeria Golino

"Portrait de la Jeune Fille en Feu (Portrait of a Lady on Fire)", 18. yüzyılın sonunda Bretonya'daki ıssız bir adada, bir kadın ressam, genç bir kadının düğün portresini yapmak zorunda kalır. Romantik dram türündeki "Portrait de la Jeune Fille en Feu (Portrait of a Lady on Fire)", hem izleyici hem de eleştirmenler tarafından 2019 yılının en sevilen filmlerinden biri oldu.


9. Amélie (2001) – IMDB Puanı 8.3

Yönetmen: Jean-Pierre Jeunet

Oyuncular: Audrey Tautou, Mathieu Kassovitz, Rufus, Lorella Cravotta, Jamel Debbouze, Serge Merlin, Dominique Pinon

Jean-Pierre Jeunet'nin yönetip, senaryosunu Guillaume Laurant ile yazdığı "Amélie"nin büyüsü, bizi tanımlayan şeyin, davranışlarımız olduğunu göstermesi. Özgün özelliklerimiz, bize karakterimizi verir ve bu filmde de gerçekten kendine has insanların, kendilerine özgü aşk hikayelerini izliyoruz. Film, Amélie Poulain'in kendi mutluluğunu görmezden gelse de çevresindeki kırılmış insanları düzeltme girişimleriyle dolup taşıyor. Jeunet'nin merceğinden, Paris'e ve oradaki benzersiz karakterlere çılgın, coşkulu, neşeli bir bakış atıyoruz. Yann Tiersen'in unutulmaz müziğinin büyüsüne kapılırken, Audrey Tautou ve Mathieu Kassovitz'in oyunculuğu ile keyifli bir yolculuğa çıkıyoruz.


10. Cléo de 5 à 7, Cléo from 5 to 7 (1962) - IMDB Puanı 7.9

Yönetmen: Agnès Varda

Oyuncular: Corinne Marchand, Antoine Bourseiller, Domonique Davray, Dorothée Blanck

"Cléo de 5 à 7 (Cléo from 5 to 7)" filmi, sinema tarihinin en önemli isimlerinden biri olan usta yönetmen ve senarist Agnès Varda'nın imzasını taşıyor. Komedi ve dram türlerindeki "Cléo de 5 à 7", bir şarkıcı ve hastalık hastası olan Cléo'yu merkezine alıyor. Doktorunun, test sonuçlarını vermesini beklerken kanser olabileceğinden giderek daha fazla edişe duymaya başlayan Cléo'nun oldukça kişisel hikayesini izliyoruz.


11. Playtime (1967) – IMDB Puanı 7.8

Yönetmen: Jacques Tati

Oyuncular: Jacques Tati, Barbara Dennek, Rita Maiden

Hiç diyaloğa başvurmadan kendine has bir mizah anlayışı yaratan Fransız usta Jacques Tati, bizzat kendi canlandırdığı Bay Hulot karakteri aracılığıyla, modern çağın açmazlarını hicvediyor. Jacques Tati, 1967 yapımı "Playtime (Oyun Vakti)" filmiyle sadece Paris'in içine düştüğü çıkmazı değil tüm dünyanın tektipleşmesini ve yabancılaşmasını gözler önüne seriyor. "Playtime", görsel diliyle çığır açmış bu komedi ustasının "Tativille" adı verilen setinde geçen bir başyapıt.


12. Amour (2012) - IMDB Puanı 7.9

Yönetmen: Michael Haneke

Oyuncular: Jean-Louis Trintignant, Emmanuelle Riva, Isabelle Huppert

Michael Haneke'nin trajik aşk hikayesi "Amour" filmini, en ikonik Fransız filmleri listesine koymamak olmaz. Georges ve Anne, seksenli yaşlarda bir çifttir. Kültürlü ve emekli iki müzik öğretmeninin, kızları da bir müzisyendir. Bir gün Anne, felç geçirir ve çiftin sevgi bağı bunca yıldan sonra ciddi bir şekilde sınanır.


13. Mommy (2014) – IMDB Puanı 8.0

Yönetmen: Xavier Dolan

Oyuncular: Anne Dorval, Antoine Olivier Pilon, Suzanne Clément

Sevilen genç Fransız yönetmen ve senaristlerden Xavier Dolan'ın imzasını taşıyan "Mommy" filminde, şiddet uygulayan oğlunu tek başına büyüten dul ve bekar bir anne, gizemli bir komşunun evlerine girmesiyle yeni bir umut bulur.


14. Persepolis (2007) – IMDB Puanı 8.0

Yönetmen: Marjane Satrapi, Vincent Paronnaud

Seslendirme Kadrosu: Chiara Mastroianni, Catherine Deneuve, Gena Rowlands, Danielle Darrieux, Simon Abkarian

Marjane Satrapi, İran Devrimi sırasında büyüyen bir kızı konu alan, kendi otobiyografik çizgi romanını beyazperdeye uyarladı. En İyi Animasyon Film dalında Oscar adaylığı alan "Persepolis", büyük ölçüde Satrapi'nin İran'daki deneyimlerine dayanıyor olsa da evrensel temaları ele alıyor ve izleyicinin kalbine dokunuyor. Marjane Satrapi'nin çizgi romanını senaryoya Vincent Paronnaud uyarlarkan filmin yönetmenliğini iki isim birlikte üstleniyor.


15. Grand Illusion (1937) – IMDB Puanı 8.1

Yönetmen: Jean Renoir

Oyuncular: Jean Gabin, Dita Parlo, Pierre Fresnay

Dram ve savaş filmi olan "Grand Illusion"da, 1. Dünya Savaşı sırasında iki Fransız askeri yakalanır ve bir Alman savaş esirleri kampına hapsedilir. Birkaç kaçma girişiminin ardından, sonunda kaçılamaz gibi görünen bir kaleye gönderilirler.


16. Les Yeux Sans Visage, Eyes without a Face (1960) – IMDB Puanı 7.6

Yönetmen: Georges Franju

Oyuncular: Pierre Brasseur, Alida Valli, Juliette Mayniel

Korku ve dram türlerindeki "Les Yeux Sans Visage (Eyes without a Face)" filminde, bir cerrah, kızını sakat bırakan bir kazaya sebep olur ve ona yeni bir yüz kazandırmak için elinden geleni yapar.


17. La Passion de Jeanne d'Arc, The Passion of Joan of Arc (1927) – IMDB Puanı 8.1

Yönetmen: Carl Theodor Dreyer

Oyuncular: Maria Falconetti, Eugene Silvain, André Berley

Biyografi, dram ve tarih türlerindeki "La Passion de Jeanne d'Arc (The Passion of Joan of Arc)" filminde, 1431 yılında Jeanne d'Arc sapkınlık suçlamasıyla mahkemeye çıkarılır. Kilise hukukçuları Jeanne'ı kutsal görü iddialarından vazgeçmeye zorlamaya çalışırlar.


18. Un Chien Andalou (1929) – IMDB Puanı 7.6

Yönetmen: Luis Bunuel

Oyuncular: Pierre Batcheff, Simone Mareuil, Luis Buñuel

Fantastik ve korku türlerindeki ikonik "Un Chien Andalou" filminde, Luis Bunuel ve Salvador Dali, 16 dakikalık tuhaf, gerçeküstü görüntüler sunuyor.


19. Intouchables (2011) – IMDB Puanı 8.5

Yönetmen: Olivier Nakache, Eric Toledano

Oyuncular: François Cluzet, Omar Sy, Anne Le Ny

Komedi ve dram türlerindeki "Intouchables" filminde, bir yamaç paraşütü kazası sonucu felç olan bir aristokrat, kendisine bakması için genç bir adamı işe alır.


20. La Vie d'Adèle, Blue is the Warmest Color (2013) – IMDB Puanı 7.7

Yönetmen: Abdellatif Kechiche

Oyuncular: Léa Seydoux, Adèle Exarchopoulos, Salim Kechiouche

Romantik dram türündeki "Blue is the Warmest Color (La Vie d'Adèle)" filminde, Adèle'in hayatı, arzuyu keşfetmesini, bir kadın ve bir yetişkin olarak kendini ortaya koymasını sağlayacak mavi saçlı genç bir kadın olan Emma ile tanıştığında değişir. Adèle büyür, kendini arar, kendini kaybeder ve nihayetinde aşk ve kayıp yoluyla kendini bulur.


Paris'te Geçen En Etkileyici Filmler

Kadın Yönetmenlerin Mutlaka İzlemeniz Gereken Filmleri

Sevgilinizle Birlikte İzleyebileceğiniz En Romantik Filmler

EN ÇOK OKUNANLAR

2024 MET Gala En İyi Kırmızı Halı Görünümleri
2024 MET Gala En İyi Kırmızı Halı Görünümleri

2024 MET Gala En İyi Kırmızı Halı Görünümleri

1 dakika okunma süresi
2024 Miami Formula 1 Grand Prix'sinde Neler Oldu?
2024 Miami Formula 1 Grand Prix'sinde Neler Oldu?

2024 Miami Formula 1 Grand Prix'sinde Neler Oldu?

1 dakika okunma süresi
2024/25 Cruise Defileleri
2024/25 Cruise Defileleri

2024/25 Cruise Defileleri

1 dakika okunma süresi
Elie Saab Bosphorus Daveti
Elie Saab Bosphorus Daveti

Elie Saab Bosphorus Daveti

1 dakika okunma süresi
2024 MET Gala'nın En İyi Saç ve Makyaj Görünümleri
2024 MET Gala'nın En İyi Saç ve Makyaj Görünümleri

2024 MET Gala'nın En İyi Saç ve Makyaj Görünümleri

1 dakika okunma süresi

DAHA FAZLASI

“The Idea of You” Filmi Hakkında Tüm Detaylar
“The Idea of You” Filmi Hakkında Tüm Detaylar

“The Idea of You” Filmi Hakkında Tüm Detaylar

Nisan Ayı Dizi Önerileri
Nisan Ayı Dizi Önerileri

Nisan Ayı Dizi Önerileri

43. İstanbul Film Festivali'nin Dikkat Çeken Yapımları
43. İstanbul Film Festivali'nin Dikkat Çeken Yapımları

43. İstanbul Film Festivali'nin Dikkat Çeken Yapımları

77. Cannes Film Festivali Altın Palmiye Adayları
77. Cannes Film Festivali Altın Palmiye Adayları

77. Cannes Film Festivali Altın Palmiye Adayları

“Bridget Jones'un Günlüğü 4” Filmi Hakkında Merak Edilenler
“Bridget Jones'un Günlüğü 4” Filmi Hakkında Merak Edilenler

“Bridget Jones'un Günlüğü 4” Filmi Hakkında Merak Edilenler

“Challengers” Filmi İncelemesi
“Challengers” Filmi İncelemesi

“Challengers” Filmi İncelemesi

Nisan Ayı Film Önerileri
Nisan Ayı Film Önerileri

Nisan Ayı Film Önerileri

“Kimler Geldi Kimler Geçti” Dizisi Hakkında Her Şey
“Kimler Geldi Kimler Geçti” Dizisi Hakkında Her Şey

“Kimler Geldi Kimler Geçti” Dizisi Hakkında Her Şey

Mayıs Ayı Film Önerileri
Mayıs Ayı Film Önerileri

Mayıs Ayı Film Önerileri

“The Veil” Dizisi Hakkında Merak Edilenler
“The Veil” Dizisi Hakkında Merak Edilenler

“The Veil” Dizisi Hakkında Merak Edilenler

“Dune: Çöl Gezegeni Bölüm 2” Filmi İncelemesi
“Dune: Çöl Gezegeni Bölüm 2” Filmi İncelemesi

“Dune: Çöl Gezegeni Bölüm 2” Filmi İncelemesi

“Yüzyıllık Yalnızlık” Dizisi Hakkında Bilmeniz Gerekenler
“Yüzyıllık Yalnızlık” Dizisi Hakkında Bilmeniz Gerekenler

“Yüzyıllık Yalnızlık” Dizisi Hakkında Bilmeniz Gerekenler