Geceleri Yemek Yemeyi Önlemenin Yolu

Yemeyi bırakmanız için uygun zaman olarak ne önerilir? Sirkadiyen ritimden aralıklı oruca kadar gece yemek yemeyi önlemenin yollarını derledik.

YAZAR: Taylan Kümeli
ABONE OL
30 Eylül 2021 Perşembe 13:03 | Son Güncellenme:
16 dakika okunma süresi
Geceleri Yemek Yemeyi Ne Zaman Bırakmalısınız?

Geceleri Yemek Yemeyi Ne Zaman Bırakmalısınız?

Yemeyi bırakmanız için uygun zaman olarak ne önerilir? Sirkadiyen ritimden aralıklı oruca kadar gece yemek yemeyi önlemenin yollarını derledik.

Geceleri Yemek Yemeyi Önlemenin Yolu

Yemeyi bırakmanız için uygun zaman olarak ne önerilir? Birçok insan, gece yemek yemenin kilo alımına neden olduğu algısı nedeniyle, gece yemeyi ne zaman bırakmaları gerektiği ile ilgilenmektedir. Gün boyunca yemek yemeyi bırakmanız gereken kesin zaman bir süredir tartışılıyor. Yıllardır danışanlarıma son yemek saatinin, sindirime fırsat verecek sürede olması gerekliliğini vurguluyorum. Son yediklerinin hafif, yerken iyi çiğnenmiş, keyifle yenmiş ve yatış saatiyle arasında en az iki saat olması gerektiğini de ekliyorum. Peki, genel fikir bu konuda nasıl?

Yemeyi Bırakmanız İçin Uygun Zaman Olarak Ne Önerilir?

Bir kişinin yemek yemeyi bıraktığı saati; iştah, alışkanlıklar, kültür, çalışma programları, kişisel tercihler ve sosyal ortamlar gibi birçok faktör etkiler. Çoğu insan için birincil endişe, çok geç yemek yemenin kilo alımına katkıda bulunabilmesidir. Herkesin yemek yemeyi bırakmak için en iyi zaman hakkında bir fikri vardır, ancak bunların herhangi birinin bilimsel araştırmalara dayanıp dayanmadığını merak edebilirsiniz.

Gece Geç Saatlerde Çok Fazla Yemek Yiyorsanız Kilo Alabilirsiniz

Yemeyi bırakmanız için uygun zaman olarak ne önerilir? Birçok insan, gece yemek yemenin kilo alımına neden olduğu algısı nedeniyle, gece yemeyi ne zaman bırakmaları gerektiği ile ilgilenmektedir. Vücudunuzun ihtiyaç duyduğundan daha fazlasını yemenin, kilo alımına katkıda bulunduğu iyi bilinmektedir. Bu nedenle normal öğünlerinize ek olarak, gece geç saatlerde çok fazla yemek yiyorsanız kilo alabilirsiniz.

Geceleri Yemek Yemeyi Ne Zaman Bırakmalısınız?

Son zamanlarda, yemek alımının zamanlamasını ve sağlık üzerindeki etkilerini inceleyen araştırmalar yapıldı. Bu, sadece ne yediğinizin değil, aynı zamanda kilonuzu ve sağlığınızı da, ne zaman yediğinizin ilgilendireceği anlamına gelir. Geceleri yemek yemeyi bırakmanız gereken kesin bir zaman olmamasına rağmen, aşağıda özetlenen çeşitli yaklaşımlar, sizin için uygun bir zaman bulmanıza yardımcı olabilir.

Sirkadiyen Ritim Nedir?

Sirkadiyen ritminiz olarak da bilinen 24 saatlik vücut saati; açlık, besin emilimi, insülin duyarlılığı ve metabolizma üzerindeki etkilerine bağlı olarak yemek için en iyi zamanı etkileyebilir. Vücut saatinize uyması için önerilen yeme aralığı, gündüz saatlerinde günde 8-12 saatten az veya buna eşittir. Bu pencerenin dışında yemek yemek, vücudunuzun kalorileri daha az verimli bir şekilde işlemesine neden olabilir ve bu da kilo alımına katkıda bulunabilir.

Sirkadiyen Ritmi Korumak İçin Neler Yapılmalı?

Bir çalışma, farelere sirkadiyen ritimlerine göre yüksek yağlı bir yemek verildiğinde, aynı yüksek yağlı yemekle beslenen farelere göre, sirkadiyen ritimlerinin dışında önemli ölçüde daha düşük ağırlıklara sahip olduklarını buldu. Ayrıca, günde 12 saatten fazla yemek yemek obezite, diyabet ve kalp hastalığı riskinizi artırabilir.

Sirkadiyen Ritim ve Beslenme Düzeni Arasında Nasıl Bir İlişki Var?

Prediyabetli 8 erkeğin dahil olduğu küçük bir çalışmada, sabah 8'den akşam 2'ye kadar 6 saatlik bir pencerede yemek yediklerinde; kan şekeri seviyelerinde, kan basıncında ve iştahta iyileşmeler görüldü. Başka bir çalışmada, prediyabetli yetişkinlerin açlık kan şekeri seviyeleri, sabah 8 ile akşam 5 arasında yemek yediklerinde daha düşük olarak izlendi. Çalışma saatleri düzensiz olan vardiyalı çalışanların, yüksek kolesterol ve diyabet gibi kronik durumlar açısından daha büyük risk altında olmasının nedeni bu olabilir. Ancak bu iddialar kesin değildir. Bununla birlikte, ilişkili artan kronik hastalık riski, kalitesiz uyku, düzensiz beslenme durumları ve diğer faktörlerin bir kombinasyonundan da kaynaklanıyor olabilir.

Geceleri Yemek Yemeyi Önlemenin Yolu

Aralıklı Oruç

Aralıklı oruç, günün herhangi bir saatinde belirli bir pencerede (genellikle 8-12 saat) yemek yemeyi içerir. Bu nedenle, vücut saatinize göre yemek yemekten biraz farklıdır. Aralıklı oruç, kan şekeri, kolesterol, vücut yağı ve iltihaplanma düzeylerinin artmasıyla ilişkilendirilmiştir. Birçok aralıklı açlık rejimi, kahvaltıyı atlamanızı ve öğünlerinizin çoğunu günün ilerleyen saatlerinde yemenizi önerir. Bununla birlikte bazı araştırmalar, daha büyük bir kahvaltı ve daha küçük bir akşam yemeği yemenin daha iyi kan şekeri kontrolüne, vücut yağının azalmasına ve daha düşük açlık seviyelerine yol açabileceğini belirtmektedir. Yemek yeme aralığınızı 12 saate veya daha azına indirmek, akılsız atıştırmalığı en aza indirebilir, böylece toplam kalori alımınızı azaltabilir ve kilo alımını önleyebilir.

Geceleri Yemek Yemeyi Önlemenin Yolu

Kilo Almak

Birçok kişi çok geç yemek yemenin kilo alımına katkıda bulunabileceğinden endişe duysa da bu konuda araştırmalar sonuçsuz. Bu iddiayı destekleyebilecek bir teori, vücudunuzun yediğiniz yiyecekleri yakma yeteneğinin (gıda kaynaklı termojenez olarak da adlandırılır) gün boyunca farklılık gösterdiği şeklindedir. Sabahları daha yüksek ve akşamları daha düşüktür. Gece geç saatlerde yiyecek alımınızı sınırlamak da dolaylı olarak kalori alımında azalmaya yol açarak kilo alımını önleyebilir.

Geceleri Yemek Yemeyi Önlemenin Yolu

Metabolik Sendrom

Çok sayıda araştırma, geç veya geniş bir yeme aralığı boyunca yemek yemenin metabolik sendrom riskinizi artırabileceğini gösteriyor. Metabolik sendrom, insülin direnci, obezite, yüksek tansiyon ve yüksek kolesterolü içeren bir durumdur. Bir çalışma, 20 yetişkinde geç akşam yemeğinin (saat 21:00) ve rutin bir akşam yemeğinin (18:00) metabolik etkilerine baktı. Geç akşam yemeği, ertesi sabah daha yüksek kan şekeri seviyelerine ve rutin akşam yemeğine kıyasla, diyet yağının daha az parçalanmasına neden oldu. Uzun vadede bu, obeziteye katkıda bulunabilir.

Geceleri Yemek Yemeyi Önlemenin Yolu

Reflü

Yemeğin boyutuna ve kalitesine bağlı olarak çok geç yemek yiyip, özellikle yemekten kısa bir süre sonra yatarsanız asit reflü riskinizi artırabilir. Midedeki asit yemek borusu astarını tahriş etmeye başladığında reflü oluşur. Uzun vadede gastroözofageal reflü hastalığına (GERD) neden olabilir. Sağlıklı yetişkinlerde erken akşam yemeğinin asit reflü semptomlarını azalttığı gösterilmiştir.

Geceleri Yemek Yemeyi Önlemenin Yolu

Kötü Yemek Seçenekleri

Günün ilerleyen saatlerinde yemek yemek, fazla yemenize veya cips, şekerleme, dondurma gibi sağlıksız olması muhtemel kolay ve hızlı yiyecekleri seçmenize neden olabilir. Gerçekten de, obezitesi olan 104 kişi arasında yapılan bir çalışmada, bu kişilerin %45'i akşam ve gece atıştırmalıkları olarak tatlıları seçti. Ayrıca, gün boyunca yeterince yemek yememek, geceleri aşırı yemeye neden olabilir. Bir inceleme, günde ortalama üç öğünden daha az yiyenlerin; üç veya daha fazla öğün yiyenlere göre, daha az tok hissettiklerini gösterdi. Daha az doyurucu yemekler seçmek, yemek yeme arzunuzu da artırabilir. Obezitesi olan 35 erkeğin dahil olduğu bir çalışmada, protein ve lif açısından yüksek ve doyurucu diyet uygulayanlar, yemek yeme isteğinde azalma yaşadılar.

Geceleri Yemek Yemeyi Önlemenin Yolu

Gece Geç Saatlerde Yemek Yeme İsteğini Durdurmak İçin Basit İpuçları;

Birkaç temel strateji, gece geç saatlerde yemek yemekten kaçınmanıza yardımcı olabilir.

Geceleri Yemek Yemeyi Önlemenin Yolu

1. Düzenli Yemeklerin Tadını Çıkarın

Gün boyunca düzenli öğünler yemek; özellikle lif ve protein oranı yüksek ve çok doyurucu olanlar, gece geç saatlerde yemek yeme arzunuzu azaltabilir.

Geceleri Yemek Yemeyi Önlemenin Yolu

2. Evde Abur Cubur Bulundurmaktan Kaçının

"Görüş dışı, akıl dışı" yani "gözünüzden uzak olan, aklınıza da gelmez" ifadesi, gece geç saatlerde atıştırma ile ilgilidir. Bir yiyecek ne kadar görünürse, onu yeme olasılığınız o kadar yüksek olur. Geceleri bir şeyler atıştırmak istemiyorsanız, onları göremeyeceğiniz yerlere koyun veya evde tutmaktan kaçının.

Geceleri Yemek Yemeyi Önlemenin Yolu

3. Dişlerini Fırçala

Dişlerinizi fırçaladığınızda, vücudunuza o gün için yemek yemeyi bitirdiğinizi söylemek gibi bir şey yaparsınız. Ayrıca, bazı yiyeceklerin tadı dişiniz fırçalandıktan sonra güzel olmaz. Mesela diş fırçalamanın hemen ardından portakal yemeyi denediniz mi? Tavsiye etmiyorum.

Geceleri Yemek Yemeyi Önlemenin Yolu

4. Bitkisel Çay İç

Uzun bir günün ardından buzdolabını karıştırmak yerine, yemek yemeyi içermeyen yeni sağlıklı alışkanlıklar edinmeyi deneyin. Basit bir fikir, bir bardak sakinleştirici papatya çayı demlemektir.

Geceleri Yemek Yemeyi Önlemenin Yolu

5. Erken Yat

Geç saatlere kadar kalmak, geceleri buzdolabına baskın yapmak için size daha fazla fırsat verebilir. Ayrıca yetersiz uyku, açlık hormonu seviyelerini yükselterek daha fazla yemenize neden olabilir. Her gece 7-8 saat uyumayı hedefleyin.

Önemli Notlar:

Bazı araştırmalar vücudunuzun yiyecekleri gündüz ve gece farklı şekilde metabolize edebileceğini öne sürse de, yemeyi bırakmak için en iyi zaman konusunda bilimsel bir fikir birliği yoktur.

Bazı kanıtlar, geç yemek yemenin kilo ve metabolik risk faktörlerini olumsuz etkileyebileceğini düşündürmektedir. Ancak, yemeklerinizin kalitesi ve miktarı da aynı derecede önemlidir.

Yemek yemeyi bırakmak için en iyi zaman, kişisel tercihlerinize ve ayrıca iş, açlık seviyesi ve kültürel uygulamalar gibi diğer faktörlere bağlı olabilir.

Mevsim Geçişlerinde Nasıl Beslenmeliyiz?

Soğuk Algınlığı ve Beslenme Arasındaki İlişki

Gerçekten Sağlıklı Beslenmek Mümkün mü?

EN ÇOK OKUNANLAR

“Kimler Geldi Kimler Geçti” Dizisi Hakkında Her Şey
“Kimler Geldi Kimler Geçti” Dizisi Hakkında Her Şey

“Kimler Geldi Kimler Geçti” Dizisi Hakkında Her Şey

3 dakika okunma süresi
Özge Gürel ile Dubai Keşfi
Özge Gürel ile Dubai Keşfi

Özge Gürel ile Dubai Keşfi

16 dakika okunma süresi
24 Nisan'daki Akrep Burcu Dolunayında Burçları Neler Bekliyor?
24 Nisan'daki Akrep Burcu Dolunayında Burçları Neler Bekliyor?

24 Nisan'daki Akrep Burcu Dolunayında Burçları Neler Bekliyor?

10 dakika okunma süresi
Coachella Festivali'nin En İyi Stil Görünümleri
Coachella Festivali'nin En İyi Stil Görünümleri

Coachella Festivali'nin En İyi Stil Görünümleri

1 dakika okunma süresi
Anadolu'nun 500 Yılı Beymen'in "Golden Opulence" Belgeselinde
Anadolu'nun 500 Yılı Beymen'in "Golden Opulence" Belgeselinde

Anadolu'nun 500 Yılı Beymen'in "Golden Opulence" Belgeselinde

1 dakika okunma süresi

DAHA FAZLASI

Internal Shower Nedir ve Neye Yarar?
Internal Shower Nedir ve Neye Yarar?

Internal Shower Nedir ve Neye Yarar?

Su Deposu Yaz Sebze ve Meyveleri
Su Deposu Yaz Sebze ve Meyveleri

Su Deposu Yaz Sebze ve Meyveleri

Yağ Yakımına Yardım Eden Klorellalı Detoks Suları
Yağ Yakımına Yardım Eden Klorellalı Detoks Suları

Yağ Yakımına Yardım Eden Klorellalı Detoks Suları

Metabolizmayı Yavaşlatan Hatalar
Metabolizmayı Yavaşlatan Hatalar

Metabolizmayı Yavaşlatan Hatalar

Mevsim Geçişlerinde Enerji Veren Gıda Takviyeleri
Mevsim Geçişlerinde Enerji Veren Gıda Takviyeleri

Mevsim Geçişlerinde Enerji Veren Gıda Takviyeleri

Hangi Yaz Meyvesi Neye İyi Gelir?
Hangi Yaz Meyvesi Neye İyi Gelir?

Hangi Yaz Meyvesi Neye İyi Gelir?

Selülit Azaltıcı Tarifler
Selülit Azaltıcı Tarifler

Selülit Azaltıcı Tarifler

Şişkinlik Azaltıcı Tarifler
Şişkinlik Azaltıcı Tarifler

Şişkinlik Azaltıcı Tarifler

Bedeninizi Yenileyecek 5 Besin
Bedeninizi Yenileyecek 5 Besin

Bedeninizi Yenileyecek 5 Besin

Tatil Öncesi Son Çıkış: 3 Günlük Yaz Detoksu
Tatil Öncesi Son Çıkış: 3 Günlük Yaz Detoksu

Tatil Öncesi Son Çıkış: 3 Günlük Yaz Detoksu

Hangi Gıdaları Birlikte Tüketmeliyiz?
Hangi Gıdaları Birlikte Tüketmeliyiz?

Hangi Gıdaları Birlikte Tüketmeliyiz?

Hayvansal Gıda ile Alabileceğimiz Önemli Besin Maddeleri
Hayvansal Gıda ile Alabileceğimiz Önemli Besin Maddeleri

Hayvansal Gıda ile Alabileceğimiz Önemli Besin Maddeleri