Pandemi sürecinden sanat piyasası nasıl etkilendi? Galerici izleğinden anlatabilir misiniz?
Covid-19 tüm dünyayı ve ülkemizi etkileyen bir salgın dolayısıyla sanat piyasasını da etkiledi fakat gözlemlediğim kadarıyla bunun çok büyük boyutlu olduğunu düşünmüyorum. Sanat kriz ortamlarında bir dil görevi görür ve daha iyi anlaşılır. Aynı zamanda öğretici yanını ortaya koyar. Bu yüzden ben daima kriz ortamlarında (salgın, terör, savaş gibi) sanatın insanların en iyi dili olduğunu düşünüyorum. Sanat platformunda ise bu dönemin satışı olumlu etkilediğine de tanık oldum. Yatırım yapmak isteyen koleksiyonerlerimiz bir yana bu dönemler sanata en çok destek verilmesi gereken zamanlar. Bunun bilincinde olan sanatsever dostlarımız pandemi döneminde de sanatçılarımıza destek oldu.
Pek çok sergi dijitale taşındı. Sizce dijitalleşme pandemi karşısında üretilen bir çözüm mü? Yoksa sürdürülebilirliği var mı? Pandemi sonrasında da dijital sergilerle karşılaşmayı beklemeli miyiz?
Dijital dünya kaçınılmaz bir gerçeklik, akıllı telefonların kullanımı ile her şeyi zaten çok ulaşılabilir yaşıyoruz. Bu nedenle belki birkaç yıl sonra sanata bu kadar yoğun dahil edeceğimiz dijital ortamları pandemi ile hayatımıza tam anlamıyla yerleştirdik. Sanat ortamı bu sayede hiç olmadığı kadar hız kazandı ve ulaşılabilirliğini arttırdı. Sanata zaman ayırmak diye bir sıkıntı kalmadı. Günün yorgunluğunu stresini dijital ortamda atabilmek ve sanatçıların dünyasına yakından tanıklık etmek oldukça kıymetli duruma geldi. Pandemi sonrasında da artık dijital platformların devam edeceği inancındayım.
Sanat piyasası pandemi sonrasında nasıl bir yol izleyecek? Toparlanmak için hangi stratejilere başvuracak?
Yavaş yavaş normalleşme sürecine giriyoruz. Pandemi tüm dünyada insan psikolojisini de etkileyen bir durum oldu ve biliyoruz ki artık eskiye göre daha çok bilgiye ve sanata ilgi duyarak yaşayacağız. Sanata en çok ihtiyaç duyulan dönemdeyiz. Yeni üretim eserler, daha fazla dijital ortamda sergi ve sanat konuşmalarının olması gerekiyor.
Pandemiden en çok etkilenenler bağımsız sanatçı ve kurumlar diyebilir miyiz? Normalleşme sürecinde onların izlemesi gereken yol nedir sizce?
Evet. Pandemiden en çok etkilenen bağımsız sanatçılar diyebiliriz. Kurumların bu süreci ellerinden geldiği kadarıyla iyi yönettiklerini düşünüyorum fakat bağımsız sanatçılar kurumlar kadar etkin olamadılar bu dönemde.Pandemi döneminde fuarlarla ilgili farklı gelişmeler oldu. Örneğin, bazı fuarların çevrimiçi alanda eser sergilediklerini ve aktif duruma geldiklerini gördük.
Fuarların gelişimiyle ilgili düşünceleriniz neler? Müzeler, galeriler açısından fuarların çevrimiçi alanda aktif duruma gelmesi nasıl bir etki yaratır?
Pandemi etkisiyle fuarlar iptal edildi ya da tarihleri ertelendi evet. Bazıları ise çevrimiçi aktif oldu. Ben fuar ortamının birebir deneyimlenerek, izleyiciyinin aktif bir şekilde orada varlık göstermesi ile daha verimli sonuçlar alındığına inanıyorum. Bu nedenle çevrimiçi fuarlar pek dikkatimi çekmiyor. Müze ve galerilerin çevrimiçi alanda aktif olmaları, dijital platform içinde yer almaları çok önemli. Dünya hızla buna evriliyor fakat fuarlarda ben bu etkiyi hissedemiyorum. Dijital ortamlar şüphesiz takip edilip sanat ortamına uyarlanmak zorunda, yoksa başarılı olmak imkansız.
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak ve mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için
tıklayınız.