Vahşi lezzetlerin peşinde…“Çiğ Pişir”

“Gurme” tayfasının ilgisini çeken etkinlik: “Cook it Raw”

ABONE OL
26 Nisan 2015 Pazar 10:16 | Son Güncellenme:
4 dakika okunma süresi
Vahşi lezzetlerin peşinde…“Çiğ Pişir”

Geçen ekim ayında sonuncusu Amerika’da yapılan etkinliğe dünyanın “en iyi 20 şefi” katıldı. Yani etkinliğin saygınlığına diyecek yoktu. Yaşanan da hayvanseverlerin hiç de hoşuna gitmeyecek “tam bir mutfak sanatı” idi… Şefler yemek dünyasının bu en gözde etkinliğinde timsah, geyik gibi hayvanları öldürdükten sonra yemekler yaptılar, bir kamyonetin far ışıkları altında yeni vurulmuş bir timsahı av bıçağıyla kestiler. 

En usta Amerikalı şeflerden biri olan Newfoundland'lı şef Jeremy Charles timsahın dilini kesip çıkarmadaki başarısı ile alkışlandı.  Yine en ünlü Amerikalılardan biri olan Jennings ise akşam yemeği için bir geyiğin kalbini doğrayıp ızgarada pişirmişti.  2009'dan beri her yıl farklı bir yerde düzenlenen “Cook It Raw” etkinliğinde aşçılığı en eski haline getirmek, tarih öncesi çağlardaki atalarımız gibi yiyecek toplamak, avlanmak, balık tutmak, çiftçilik ve kasaplık yapmak ve ateş üzerinde yemek pişirmek hedefleniyor. Her yıl başka bir ülkede toplanan şefler önce gittikleri ülkenin yaban hayatıyla tanışıyorlar. Geyik avlıyorlar, mantar topluyorlar, dere yataklarından yabani turp çıkarıyorlar. Sonra sırayı sıradan bir insanın vahşi diyeceği görüntüler alıyor…  Aralarında kimler yok ki? Pascal Barbot, Albert Adria (Meşhur Ferran’ın kardeşi) ve Massimo Bottura gibi Avrupalılar, David Chang, Sean Brock ve Alex Atala gibi Amerikalılar. ..  Andre Chiang ve Yoshihiro Narisawa gibi gözde Asyalı şefler, Magnus Nilsson ve Rene Redzepi gibi bu yıl da “dünyanın en iyi lokantası” seçilen Noma’nın Danimarkalı şefleriyle birlikte bir hafta boyunca “çiğ pişir” diler. Bu yılki etkinlik Lowcountry denilen (Kuzey Carolina'dan Georgia'ya kadar uzanan kıyı bataklıkları ve verimli lagün adaları) bölgede idi. Turnbridge adlı eski pirinç çiftliğinde bir zamanlar onlarca hektarlık araziyi sulamakta kullanılan kanallarda şimdi karidesler, mavi yengeçler ve timsahlar yaşıyordu ve her biri “çiğ yemek” meraklısı şeflere meze oldu...

Bu etkinlik ilk kez 2009’da Danimarka'da yapılmıştı ve Noma Lokantasının şefi ve yeni İskandinav mutfağının en ünlü temsilcisi Redzepi'nin tarzını esas alıyordu, tamamen yerel ve mevsimlik malzemeler kullanmak ve sürekli yenilik peşinde mutfakta arayışlara girmek…

Daha önce de benzer görüntüler yaşanmıştı. Laponya'da bir Rengeyiğinin kesilişine tanık olmuşlar, Japonya'nın batı sahilinde uzun sırıklara bağlı ağlarla havada ördek yakalamışlar,  Amerika-Kanada sınırında 'yaopon' denen ve kafein içeren eski bir Kızılderili bitkisi toplamışlardı. 

Bu son etkinliğin kapanış yemeğinde her şef, yöreden esinlenerek doğaçlama bir yemek yaptı. Kuzey Kaliforniya'daki Coi adlı restoranın şefi Daniel Patterson, "Şeflerin yabancılarla gönüllü olarak bilgi ve teknik paylaşması fikri hâlâ yeni" diyor. Bu arada kendi restoranlarında hırçın olan şefler Çiğ Pişir etkinliğinde uyumlu davranmışlar.
Dünya buraya doğru mu gidecek bilmiyorum… 

EN ÇOK OKUNANLAR

2021 Kasım Ayı Burç Yorumları
2021 Kasım Ayı Burç Yorumları

2021 Kasım Ayı Burç Yorumları

24 dakika okunma süresi
Geçmişten Günümüze; Adele
Geçmişten Günümüze; Adele

Geçmişten Günümüze; Adele

1 dakika okunma süresi
ALEM x Art de Huile Daveti
ALEM x Art de Huile Daveti

ALEM x Art de Huile Daveti

1 dakika okunma süresi
20 Ekim'de Koç Burcunda Dolunay Gerçekleşiyor
20 Ekim'de Koç Burcunda Dolunay Gerçekleşiyor

20 Ekim'de Koç Burcunda Dolunay Gerçekleşiyor

12 dakika okunma süresi
8 Adımda Gece Cilt Bakım Rutini
8 Adımda Gece Cilt Bakım Rutini

8 Adımda Gece Cilt Bakım Rutini

1 dakika okunma süresi
Nazlı Kayı ve Hacı Sabancı'nın Nikah Töreni
Nazlı Kayı ve Hacı Sabancı'nın Nikah Töreni

Nazlı Kayı ve Hacı Sabancı'nın Nikah Töreni

1 dakika okunma süresi
2021/2022 Gelinlik Trendleri
2021/2022 Gelinlik Trendleri

2021/2022 Gelinlik Trendleri

1 dakika okunma süresi

DAHA FAZLASI

Lezzetli Keşif: Tony's Chocolonely
Lezzetli Keşif: Tony's Chocolonely

Lezzetli Keşif: Tony's Chocolonely

Şubat Ayı Meyve ve Sebzeleri
Şubat Ayı Meyve ve Sebzeleri

Şubat Ayı Meyve ve Sebzeleri

Pratik 5 Porridge Tarifi
Pratik 5 Porridge Tarifi

Pratik 5 Porridge Tarifi

Mayıs Ayı Meyve ve Sebzeleri
Mayıs Ayı Meyve ve Sebzeleri

Mayıs Ayı Meyve ve Sebzeleri

Eylül Ayı Meyve ve Sebzeleri
Eylül Ayı Meyve ve Sebzeleri

Eylül Ayı Meyve ve Sebzeleri

Kırmızı Et Tüketimi Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Kırmızı Et Tüketimi Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Kırmızı Et Tüketimi Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Ağustos Ayı Meyve ve Sebzeleri
Ağustos Ayı Meyve ve Sebzeleri

Ağustos Ayı Meyve ve Sebzeleri

Mart Ayı Meyve ve Sebzeleri
Mart Ayı Meyve ve Sebzeleri

Mart Ayı Meyve ve Sebzeleri

İstanbul Dünya Mutfağı Restoranları - Nerede Yiyelim?
İstanbul Dünya Mutfağı Restoranları - Nerede Yiyelim?

İstanbul Dünya Mutfağı Restoranları - Nerede Yiyelim?

Kasım Ayında Hangi Sebze ve Meyveleri Tüketmeliyiz?
Kasım Ayında Hangi Sebze ve Meyveleri Tüketmeliyiz?

Kasım Ayında Hangi Sebze ve Meyveleri Tüketmeliyiz?

Nisan Ayı Meyve ve Sebzeleri
Nisan Ayı Meyve ve Sebzeleri

Nisan Ayı Meyve ve Sebzeleri

GURME ŞENLİĞİ: SWISSOTEL RESORT BODRUM BEACH
GURME ŞENLİĞİ: SWISSOTEL RESORT BODRUM BEACH

GURME ŞENLİĞİ: SWISSOTEL RESORT BODRUM BEACH