Sinema Tarihinin Unutulmaz 47 Filmi

Klasiklerden kült yapımlara, gişe rekorları kıranlardan “Bu kadar zaman olmuş mu?” dedirtecek kadar yakın hissettirenlere dek sinema tarihinin unutulmaz filmleri.

YAZAR: Çisem Danacı
ABONE OL
6 Ocak 2022 Perşembe 18:18 | Son Güncellenme:
42 dakika okunma süresi
Sinema Tarihinin Unutulmaz Filmleri

Sinema Tarihinin En Kült Filmleri

1. The Hunger Games (2012) – IMDB Puanı 7.2

Yönetmen: Gary Ross

Oyuncular: Jennifer Lawrence, Josh Hutcherson, Liam Hemsworth

Genç nesil distopik roman türünün öncülerinden "The Hunger Games", filminin vizyona girmesinin ardından sinemada da benzer bir dönüşümün önünü açtı. "The Hunger Games" serisinin ilk filminde, Katniss Everdeen isimli genç bir kızın, ülkenin farklı bölgelerinden toplanan gençlerin ölümüne savaştırıldığı bir yarışmada kız kardeşinin yerine gönüllü olmasıyla başlayan hikayeyi izliyoruz.

2. The Avengers (2012) – IMDB Puanı 8.0

Yönetmen: Joss Whedon

Oyuncular: Robert Downey Jr., Chris Evans, Scarlett Johansson, Jeremy Renner, Mark Ruffalo, Chris Hemsworth, Tom Hiddleston, Clark Gregg, Cobie Smulders, Stellan Skarsgard, Samuel L. Jackson, Gwyneth Paltrow

Tüm zamanların en çok hasılat yapan filmleri listesinde ilk 10'da yer alan "The Avengers", Marvel'ın kurduğu büyük hikaye evreninde solo filmlerini de gördüğümüz Avengers ekibinin ilk kez bir araya geldiği yapım. "The Avengers" filmi Iron Man, Captain America, The Hulk, Thor, Black Widow ve Hawekeye'dan oluşan grubun Loki'ye karşı New York'u kurtarmaya çalışmasını anlatıyor.

3. The Dark Knight Rises (2012) – IMDB Puanı 8.4

Yönetmen: Christopher Nolan

Oyuncular: Christian Bale, Tom Hardy, Anne Hathaway, Gary Oldman, Josephy Gordon-Levitt, Marion Cotillard, Morgan Freeman, Michael Caine

Christopher Nolan'ın "Batman" üçlemesindeki "Batman Begins" ve "The Dark Knight"ın ardından gelen sonuncu film olan "The Dark Night Rises", Gotham City'yi büyük bir terörist saldırıdan kurtarmaya çalışan Batman'in gerçek gücünü keşfetme yolculuğunu anlatıyor.

4. The Amazing Spider-Man (2012) – IMDB Puanı 6.9

Yönetmen: Marc Webb

Oyuncular: Andrew Garfield, Emma Stone, Rhys Ifans

Andrew Garfield'ın Spider-Man'i canlandırdığı yeni, büyük "Spider-Man" film serisinin başlangıcı olacağına inanılan "The Amazing Spider-Man", ne yazık ki beklenen ilgiyi göremeyerek ikinci filmin ardından beyaz perdeye veda etti. Yine de Andriew Garfield, hala bazılarının favori Spider-Man'i.

5. The Hobbit: An Unexpected Journey (2012) – IMDB Puanı 7.8

Yönetmen: Peter Jackson

Oyuncular: Martin Freeman, Ian McKellen, Richard Armitage

"Lord of The Rings"in yazarı Christopher Tolkien'in "The Hobbit" romanından uyarlanan film serisinin ilki "The Hobbit: An Unexpected Journey" izleyici ve eleştirmenlerden "Lord of The Rings" serisinin aldığı övgüleri göremese de gişede beklenen başarıyı gösterdi. Bilbo Baggins'in bir grup cüceyle birlikte Lonely Mountain'a doğru yola çıkarak, hep birlikte cücelerin yurdunu ejderha Smaug'dan geri almaya çalışmalarını izliyoruz.

6. Les Misérables (2012) – IMDB Puanı 7.5

Yönetmen: Tom Hooper

Oyuncular: Hugh Jackman, Russell Crowe, Anne Hathaway, Amanda Seyfried, Sacha Baron Cohen, Helena Bonham Carter, Eddie Redmayne

Tom Hooper'ın yönettiği müzikal drama "Les Misérables", En İyi Makyaj ve Saç Tasarımı, En İyi Ses Miksajı ve Anne Hathaway'in aldığı En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu ödülü olmak üzere üç dalda Oscar kazandı. 19. Yy Fransa'da kanundan kaçan Jean Valjean ve onu yakalamaya çalışan Javert'in etrafında dönen klasikleşmiş hikayeyi izliyoruz.

7. Harry Potter and the Order of the Phoenix (2007) – IMDB Puanı 7.5

Yönetmen: David Yates

Oyuncular: Daniel Radcliffe, Emma Watson, Rupert Grint

"Harry Potter" serisinin beşinci filmi olan "Harry Potter and the Order of the Phoenix", Voldemort'un geri döndüğüne çok az kişiyi ikna edebilen Harry ve arkadaşlarının politik kısıtlamalar altında baskılanmış olan Hogwarts'ta kendi yöntemleriyle savaşmayı öğrenmelerini anlatıyor. "Harry Potter and the Order of the Phoenix" aynı zamanda serinin giderek karanlık bir tonda ilerlediğinin net bir şekilde görüldüğü ilk film.

8. No Country for Old Men (2007) – IMDB Puanı 8.2

Yönetmen: Ethan Coen, Joel Coen

Oyuncular: Javier Bardem, Tommy Lee Jones, Josh Brolin

En İyi Film, En İyi Erkek Oyuncu, En İyi Yönetmen ve En İyi Uyarlama Senaryo dallarında Oscar kazanan "No Country for Old Men", yönetmenleri Ethan ve Joel Coen'e en büyük şöhreti getiren filmlerinden biri olabilir. Javier Bardem, Tommy Lee Jones ve Josh Brolin'in başarılı oyunculuklarıyla dikkat çeken film, içinde iki milyon dolar olan bir çantayla kaçan bir adam, onu kovalayan bir kiralık katil ve kiralık katili kovalayan bir polisin hikayesini anlatıyor.

9. Ratatouille (2007) – IMDB Puanı 8.1

Yönetmen: Brad Bird, Jan Pinkava

Seslendirme Kadrosu: Brad Garrett, Lou Romano, Patton Oswalt

Disney ve Pixar'ın ortak projelerinden olan animasyon filmi "Ratatouille", Paris'in ünlü restoranlarından birinde çalışan genç bir aşçı ve çok iyi yemek yapabilen bir farenin ortaklığını anlatıyor.

10. Spider-Man (2002) – IMDB Puanı 7.4

Yönetmen: Sam Raimi

Oyuncular: Tobey Maguire, Kirsten Dunst, Willem Dafoe

21. yüzyılın bu ilk Spider-Man filmi yayınlandığında yalnızca Spider-Man hayranlarının değil, o zamana kadar çekilen süper kahraman filmlerinden pek de memnun olmayan tüm izleyicilerin beğenisini kazandı. Muhtemelen günümüz sinemasının büyük bir bölümü, ağırlıklı olarak süper kahraman filmlerinin egemenliğindeyse bunu "Spider-Man"e borçluyuz.

11. Chicago (2002) – IMDB Puanı 7.2

Yönetmen: Rob Marshall

Oyuncular: Renée Zellweger, Catherine Zeta-Jones, Richard Gere

En İyi Film, En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu, En İyi Sanat Yönetimi, En İyi Kostüm, En İyi Montaj ve En İyi Müzik dallarında altı Oscar ödüllü "Chicago" müzikalinin başrollerinde Renée Zellweger, Catherine Zeta-Jones ve Richard Gere gibi ünlü oyuncular yer alıyor. İki idam mahkumu kadının kendilerini kurtarmak için kamu oyunun ve avukatlarının ilgisini çekmek amacıyla ün mücadelesine tutuşmasını izliyoruz.

12. Harry Potter and the Chamber of Secrets (2002) – IMDB Puanı 7.4

Yönetmen: Chris Columbus

Oyuncular: Daniel Radcliffe, Emma Watson, Rupert Grint

"Harry Potter" serisinin ikinci filmi "Harry Potter and the Chamber of Secrets"da, soyları nedeniyle yarı büyücü olan öğrencilerin bir bir saldırıya uğramaları sonucu, Harry ve arkadaşları Sırlar Odası'nı bularak oradaki canavarı durdurmaya çalışır.

13. The Lord of the Rings: The Two Towers (2002) – IMDB Puanı 8.8

Yönetmen: Peter Jackson

Oyuncular: Elijah Wood, Ian McKellen, Viggo Mortensen, Orlando Bloom, Sean Astin, Billy Boyd, Christopher Lee, Cate Blanchett, Dominic Monaghan

Tolkien'in unutulmaz eseri "Lord of The Rings"in film üçlemesinin ikincisi olan "The Lord of the Rings: The Two Towers"da, Frodo ve arkadaşlarının Mordor'a doğru yaptıkları maceralı yolculuğa devam etmelerini izliyoruz.

14. Men In Black (1997) – IMDB Puanı 7.3

Yönetmen: Barry Sonnenfeld

Oyuncular: Tommy Lee Jones, Will Smith, Linda Fiorentino

Günümüzde de devam eden "Men In Black" filmlerinin ilkinde, bir polis memurunun dünyayı uzaylı düşmanlardan korumak amacıyla kurulmuş gizli bir organizasyona katılmasını izliyoruz. Tommy Lee Jones ve Will Smith'in enerji ve uyumları muhtemelen filmin en büyük başarılarından biridir.

15. Good Will Hunting (1997) – IMDB Puanı 8.3

Yönetmen: Gus Van Sant

Oyuncular: Robin Williams, Matt Damon, Ben Affleck

M.I.T.'de hademe olarak çalışan Wil Hunting'in matematiğe olağanüstü bir yeteneği vardır. Ancak bu konuda kendisini gösterebilmesi ve hayattaki yolunu bulabilmesi için psikoloğundan yardım almalıdır. Robin Williams, Matt Damon ve Ben Affleck'in oyunculuklarıyla büyük başarıya ulaşan filmin senaryosunu da Matt Damon ve Ben Affleck birlikte yazmış.

16. Titanic (1997) – IMDB Puanı 7.9

Yönetmen: James Cameron

Oyuncular: Leonardo Dicaprio, Kate Winslet, Billy Zane

Asla batmaz denilen Titanic yolcu gemisinin bir buz dağına çarparak batması sonucu birçok insanın hayatını kaybettiği olayın hikayesi, aristokrat bir genç kızın gemide tanıştığı yoksul bir sanatçıya aşık olması üzerinden anlatılıyor. James Cameron'ın yazıp yönettiği "Titanic"in başrollerinde Leonardo Dicaprio ve Kate Winslet bulunuyor. Filmin yapım sürecinde James Cameron, küçük bir denizaltı ile Titanic'in batığına inerek filmdeki geminin aslına uygun olması için araştırmalar yapmıştı.

17. Reservoir Dogs (1992) – IMDB Puanı 8.3

Yönetmen: Quentin Tarantino

Oyuncular: Harey Keitel, Tim Roth, Michael Madsen

Quentin Tarantino'nun en kült, en sevilen işlerinden "Reservoir Dogs", bugün hala birçok yapımda göndermeler yapılan, referans verilen bir film. Basit bir mücevher soygunun kocaman bir karmaşaya dönüşmesi sonucu soyguncular içlerinden birinin köstebek olduğunu düşünmeye başlar.

18. Death Becomes Her (1992) – IMDB Puanı 6.6

Yönetmen: Robert Zemeckis

Oyuncular: Meryl Streep, Bruce Willis, Goldie Hawn

Ölümsüzlük tedavisinin, uzun zamandır süren düşmanlığını bitirmek için bir yol olabileceğini fark eden bir kadını izlediğimiz "Death Beacomes Her", günümüzde hala güncelliğini korumayı başaran bir film. Bunda konusu kadar, başarılı komedi anlayışı ve tabii ki Meryl Streep, Bruce Willis ve Goldie Hawn'ın inanılmaz oyunculuklarının da etkisi büyük.

19. Dracula (1992) – IMDB Puanı 7.4

Yönetmen: Francis Ford Coppola

Oyuncular: Gary Oldman, Keanu Reeves, Winona Ryder, Anthony Hopkins

Bram Stoker'ın aynı adlı romanından uyarlanan "Dracula" sinematografisiyle bugün hala takdir edilmeye devam ediyor. Francis Ford Coppola'nın yönetmenliğini yaptığı, Gary Oldman, Keanu Reeves, Winona Ryder ve Anthony Hopkins'in başrollerinde yer aldığı "Dracula", İngiltere'ye gelerek avukatı Jonathan'ın nişanlısı Mina'yı baştan çıkarmaya çalışan yüzlerce yıl yaşındaki Dracula'nın hikayesini anlatıyor.

20. Moonstruck (1987) – IMDB Puanı 7.1

Yönetmen: Norman Jewison

Oyuncular: Cher, Nicolas Cage, Olympia Dukakis

Norman Jewison imzalı "Moonstruck"ın başrollerinde Cher ve Nicolas Cage yer alıyor. Evlenmeyi kabul ettiği adamın kardeşine aşık olan Loretta'nın kendini bulduğu zor durumu anlatan film, en kült romantik komedilerden.

21. Dirty Dancing (1987) – IMDB Puanı 7.0

Yönetmen: Emile Ardolino

Oyuncular: Patrick Swayze, Jennifer Grey, Jerry Orbach

Ailesiyle birlikte yaz tatilini geçirdiği tesisteki dans eğitmeni Johnny'ye aşık olan Frances'in büyüme hikayesini izliyoruz. Frances ve Johnny'nin dans sahneleri ve filmden bazı sözler o kadar ünlü ki günümüz film ve dizilerinde "Dirty Dancing"e birçok gönderme yapılmaya devam ediliyor.

22. Full Metal Jacket (1987) – IMDB Puanı 8.3

Yönetmen: Stanley Kubrick

Oyuncular: Matthew Modine, R. Lee Ermey, Vincent D'Onofrio

Efsanevi yönetmen Stanley Kubrick'in savaş eleştirisini askerler üzerinden yaptığı "Full Metal Jacket", seyirciyi farklı zamanlara taşıyarak savaşın en rahatsız edici taraflarını o güne kadarki filmlerin "kahramanlık hikayesi" olarak sunduğu bakış açısından farklı bir yol izleyerek anlatıyor.

23. E.T. The Extra-Terrestrial (1982) – IMDB Puanı 7.9

Yönetmen: Steven Spielberg

Oyuncular: Henry Thomas, Drew Barrymore, Peter Coyote

Steven Spielberg'ün en ünlü eserlerinden "E.T. The Extra-Terrestrial" filminde, bir uzaylıya evine dönmesi için yardımcı olmaya çalışan küçük bir çocuk ve E.T. arasındaki sevimli dostluğunu izliyoruz.

24. Blade Runner (1982) – IMDB Puanı 8.1

Yönetmen: Ridley Scott

Oyuncular: Harrison Ford, Rutger Hauer, Sean Young

Zamanında gişede beklenen başarıyı gösteremeyip sonrasında kültleşen filmlerden "Blade Runner"da, görevi insan görünümündeki robotlar 'replicant'ları yakalamak olan bir dedektifi izliyoruz. "İnsan olmak nedir?", "Yaşamak için insan olmak mı gerek?" gibi konuları tartışan "Blade Runner"ın yönetmen koltuğunda Ridley Scott yer alırken, oyuncu kadrosunda da Harrison Ford, Rutger Hauer ve Sean Young gibi isimleri görüyoruz.

25. Star Trek II: The Wrath of Khan (1982) – IMDB Puanı 7.7

Yönetmen: Nicholas Meyer

Oyuncular: William Shatner, Leonard Nimoy, DeForest Kelley

"Star Wars"un o zamanlar sinemadaki en büyük rakibi "Star Trek" serisinin ikincisi olan "Star Trek II: The Wrath of Khan", Enterprise ekibi ve Amiral Kirk'ün, eski düşmanı Khan Noonien Singh'i durdurmaya çalışmasını anlatıyor.

26. Saturday Night Fever (1977) – IMDB Puanı 6.8

Yönetmen: John Badham

Oyuncular: John Travolta, Karen Lynn Gorney, Barry Miller

"Saturday Night Fever", yalnızca disko müziğini popülerleştirmekle kalmadı, bir zamanlar televizyon oyuncusu olan John Travolta'nın sinema yıldızı olarak parlamasını da sağladı. Aile problemlerinden kaçmaya çalışan genç bir lise mezununun dans pistlerini ele geçirmeye başlamasını izliyoruz.

27. Star Wars: Episode IV – A New Hope (1977) – IMDB Puanı 8.6

Yönetmen: George Lucas

Oyuncular: Mark Hamill, Harrison Ford, Carrie Fisher

"Star Wars: Episode IV – A New Hope", "Star Wars" serisinin ilk filmi olması nedeniyle bir efsanenin doğuşu olarak görülebilir. Filmleri izlemeyenlerin bile muhakkak ismini duyduğu Luke Skywalker, Princess Leia, Darth Vader, Han Solo, Obi-Wan Kenobi gibi ünlü karakterlerle ilk kez bu filmde tanışıyoruz.

28. Annie Hall (1977) – IMDB Puanı 8.0

Yönetmen: Woody Allen

Oyuncular: Woody Allen, Diane Keaton, Tony Roberts

Boşanmış bir komedyen ve eski sevgilisi Annie Hall ile aniden biten ilişkisi çevresinde ilerleyen "Annie Hall", Woody Allen'ın tarzını en net gördüğümüz filmlerden. En İyi Film ödüllü "Annie Hall", Woody Allen'a En İyi Yönetmen, Diane Keaton'a En İyi Kadın Oyuncu ve Woody Allen ile Marshall Brickman'a En İyi Orijinal Senaryo Oscar'larını kazandırmıştı.

29. The Godfather (1972) – IMDB Puanı 9.2

Yönetmen: Francis Ford Coppola

Oyuncular: Marlon Brando, Al Pacino, James Caan

Francis Ford Coppola'nın "The Godfather" serisi, sinema tarihinin en kült filmleri arasında görülerek tanınırlığını hala sürdürüyor. Serinin ilk filmi "The Godfather"da Corleone Ailesi'nin mirasını devralmak için isteksiz oğlunu yetiştirmeye çalışan suç lideri Vito Corleone'yi takip ediyoruz.

30. Cabaret (1972) – IMDB Puanı 7.8

Yönetmen: Bob Fosse

Oyuncular: Liza Minnelli, Michael York, Helmut Griem

Bir yanda Nazi Partisi güç kazanmaya başlamıştır, bir yanda ise Berlin'de bir şarkıcının müzik, dans ve romantizm hayatı vardır. Liza Minnelli'yi Liza Minnelli yapan en ünlü filmlerden "Cabaret"de "Hayat biz plan yaparken başımıza gelenlerdir" sözünün gerçek karşılığını izliyoruz.

31. The Graduate (1967) – IMDB Puanı 8.0

Yönetmen: Mike Nichols

Oyuncular: Dustin Hoffman, Anne Bancroft, Katharine Ross

Kafası karışık genç bir üniversite öğrencisinin, komşusu ve komşusunun kızı arasında kaldığı bir aşk üçgenini izliyoruz. Dustin Hoffman'ın başrolün oynadığı "Tha Graduate"taki ünlü Mr. Robinson karakterini ise Anne Bancroft canlandırıyor.

32. Bonnie and Clyde (1967) – IMDB Puanı 7.7

Yönetmen: Arthur Penn

Oyuncular: Warren Beatty, Faye Dunaway, Michael J. Pollard

Eski bir mahkum olan Clyde'a ve aşık olan Bonnie, birlikte araba hırsızlığından banka soygununa geniş bir suç fırtınasına girerler. "Bonnie and Clyde"dan bahsedilen çoğu filmde ikilinin ve filmin sonu açık edilse de mutlaka izlenmesi gereken filmlerden.

33. To Kill A Mockingbird (1962) – IMDB Puanı 8.3

Yönetmen: Robert Mulligan

Oyuncular: Gregory Peck, John Megna, Frank Overton

Harper Lee'nin aynı adlı ünlü romanından uyarlanan "To Kill a Mockingbird" filminde, haksız yere suçlanan siyahi bir adamı savunmaya çalışan avukat Atticus Finch'in bir yandan da çocuklarını toplumun önyargılarından uzak bir şekilde yetiştirmeye çalışmasını izliyoruz.

34. What Ever Happened to Baby Jane? (1962) – IMDB Puanı 8.0

Yönetmen: Robert Aldirch

Oyuncular: Bette Davis, Joan Crawford, Victor Buono

Giderek yaşlanan eski bir çocuk yıldız olan Jane, kız kardeşiyle birlikte yaşadığı evde büyük sıkıntılar yaşamaya başlar. İki kardeş birbirlerine duydukları nefret, kıskançlık ve sırlarla birbirlerine işkence eder. Kız kardeşleri canlandıran Bette Davis ve Joan Crawford'un gerçekte de birbirlerinden nefret ettikleri söylenmekte ve "What Ever Happened to Baby Jane?"in psikolojik gerilim konusundaki başarısının altındaki en büyük nedenlerden birinin bu olduğu düşünülmekte.

35. 12 Angry Men (1957) – IMDB Puanı 9.0

Yönetmen: Sidney Lumet

Oyuncular: Henry Fonda, Lee J. Cobb, Martin Balsam

Bu filmi görmediyseniz bile "Bir '12 Angry Men' değil ama iyi bir film" yorumunu duyduysanız "12 Angry Men"in sinema tarihindeki konumunu ve ününü aşağı yukarı biliyorsunuzdur. 12 erkekten oluşan jürinin bir idam davasını tartışmalarını izlediğimiz film Sidney Lumet'nin başyapıtı olarak kabul ediliyor.

36. Det Sjunde Inseglet (1957) – IMDB Puanı 8.1

Yönetmen: Ingmar Bergman

Oyuncular: Max von Sydow, Gunnar Björnstrand, Bengt Ekerot

Ünlü yönetmen Ingmar Bergman'ın yazıp yönettiği "Det Sjunde Inseglet" filmini izlemediyseniz dahi filmden paylaşılan sahne veya karelere mutlaka denk gelmişsinizdir. Haçlı Seferleri'nden dönen bir şövalyenin, Kara Veba'ya yakalanarak Azrail'le karşılaması ve onunla satranç maçı oynayarak hayat, ölüm ve Tanrı'nın varlığı üzerine yaptığı sorgulamaları izliyoruz.

37. Singin' In The Rain (1952) – IMDB Puanı 8.3

Yönetmen: Stanley Donen, Gene Kelly

Oyuncular: Gene Kelly, Donald O'Connor, Debbie Reynolds

Gerek komedisi gerekse de şarkılarıyla asla eskimeyen filmlerden biri olan "Singin' In The Rain", 1920'ler Hollywood'unda ilk sesli filmlere geçiş dönemini anlatıyor. Kathy, ünlü bir film yıldızı olup sesi çok kötü olan Lina'nın dublörlüğünü yapmaya başlar. Lina başta bu durumdan memnunken bir süre sonra, çoğu filmdeki partneri Don ile Kathy arasındaki yakınlaşmadan rahatsız olmaya başlar.

38. Ikiru (1952) – IMDB Puanı 8.3

Yönetmen: Akira Kurosawa

Oyuncular: Takashi Shimura, Nobuo Kaneko, Shin'ichi Himori

Uluslararası sinema alanındaki en tanınmış yönetmenlerden Akira Kurosawa'nın "Ikiru" filminde, ölümcül bir kansere yakalandığını öğrenen bir bürokratın hayatın anlamını bulmaya çalışmasını izliyoruz.

39. Miracle on 34th Street (1947) – IMDB Puanı 7.9

Yönetmen: George Seaton

Oyuncular: Edmund Gwenn, Maureen O'Hara, John Payne

George Seaton'ın yazıp yönettiği "Miracle on 34th Street", belki de en bilindik, en klasikleşmiş yılbaşı filmi. Bir annenin tuttuğu Noel Baba rolündeki adamın gerçekten Noel Baba olduğunu iddia etmesiyle başlayan bir hikaye anlatılıyor. Acaba bu yaşlı adamın akıl sağlığı yerinde mi değil, yoksa gerçek bir mucizeyle mi karşı karşıyayız?

40. The Lady from Shanghai (1947) – IMDB Puanı 7.5

Yönetmen: Orson Welles

Oyuncular: Rita Hayworth, Orson Welles, Everett Sloane

Sinema tarihinin başyapıtlarından biri kabul edilen "Citizen Kane"in yönetmeni Orson Welles'in yazıp yönettiği ve başrolünde oynadığı "The Lady from Shanghai", Elsa isimli evli bir kadına aşık olan Michael'ın kendisini tuhaf bir ilişki yumağı ve cinayet gizemi ortasında bulmasını anlatıyor.

41. Casablanca (1942) – IMDB Puanı 8.5

Yönetmen: Michael Curtiz

Oyuncular: Humphrey Bogart, Ingrid Bergman, Paul Henreid

Humphrey Bogart ve Ingrid Bergman'ın başrollerinde yer aldığı "Casablanca", tüm zamanların en ünlü filmlerinden biri olabilir. Bir kafe sahibinin, eski sevgilisi ve onun kocasına Nazi'lerden kaçmaları için yardım edip etmek konusunda karar vermeye çalışmasını izliyoruz.

42. Snow White and the Seven Dwarfs (1937) – IMDB Puanı 7.6

Yönetmen: William Cottrell, David Hand, Wilfred Jackson

Oyuncular: Adriana Caselotti, Harry Stockwell, Lucille La Verne

Walt Disney'in ilk uzun metraj animasyon filmi olan "Snow White and the Seven Dwarfs"un, Disney'in ve günümüz sinema sektörünün kaderini belirleyen bir mihenk taşı olduğunu söyleyebiliriz.

43. Trouble In The Paradise (1932) – IMDB Puanı 8.0

Yönetmen: Ernst Lubitsch

Oyuncular: Miriam Hopkins, Kay Francis, Herbert Marshall

Hırsız bir adam ile yankesici bir kadının ortak olup, parfüm şirketi sahibi bir kadını dolandırmaya çalışmasıyla başlayan, ancak zamanla düğümlenen bir aşk hikayesine dönüşmesini izliyoruz.

44. Metropolis (1927) – IMDB Puanı 8.3

Yönetmen: Fritz Lang

Oyuncular: Brigitte Helm, Alfred Abel, Gustav Fröhlich

Sinema tarihinin ilk bilim kurgularından olan Fritz Lang'in ünlü "Metropolis"i, gelecekteki bir şehrin işçi sınıfı ve üst sınıf olarak bölünmüş toplumsal yapısını anlatan distopik bir sessiz film.

45. The Jazz Singer (1927) – IMDB Puanı 6.4

Yönetmen: Alan Crosland

Oyuncular: Al Jolson, May McAvoy, Warner Oland

Sessiz film dönemini bitiren ilk sesli yapım olarak anılan "The Jazz Singer", siyahi karakterleri canlandıran beyaz oyuncuların yüzünü siyaha boyayarak resmedildiği "blackface" gibi problematik kısımları haricinde çığır açan bir film. Başrolü Al Jolson'ın filmi tanıtırken kurduğu "Daha hiçbir şey görmediniz" sözünün ne kadar yerinde olduğunu günümüz sinemasının geldiği noktadan net bir şekilde fark edebiliyoruz.

46. Nosferatu (1922) – IMDB Puanı 7.9

Yönetmen: F.W. Murnau

Oyuncular: Max Schreck, Alexander Granach, Gustav von Wangenheim

Sinema tarihindeki ilk vampir filmi olarak bildiğimiz "Nosferatu", zamanında "Dracula"nın yazarı Bram Stoker'ın mirasçıları tarafından "Dracula"dan çalınmakla suçlanarak, tüm kopyalarının yok edilmesi için dava açılmış olsa da bu yıl 100. yaşını kutlamayı başardı.

47. Nanook of the North (1922) – IMDB Puanı 7.6

Yönetmen: Robert J. Flaherty

Oyuncular: Allakariallak, Alice Nevalinga, Cunayou

İlk uzun metraj belgesel olarak kabul edilen "Nanook of the North"un ismi, daha çok alanın akademisyenleri ve sinema öğrencileri tarafından bilinse de modern belgeselin atası olarak önemli bir yere sahip. Yönetmen Robert J. Flaherty, bu proje için Nanook isimli bir eskimo ve ailesinin hayatlarını bir yıl boyunca kayda almış.

Dünyanın Sonu Konulu Filmler

"Don't Look Up" Filmi Üzerine

En Çok Hasılat Yapan Filmler

EN ÇOK OKUNANLAR

Podyumlardan İlhamla 10 Makyaj Trendi
Podyumlardan İlhamla 10 Makyaj Trendi

Podyumlardan İlhamla 10 Makyaj Trendi

1 dakika okunma süresi
2024 İlkbahar/Yaz Çanta Trendleri
2024 İlkbahar/Yaz Çanta Trendleri

2024 İlkbahar/Yaz Çanta Trendleri

1 dakika okunma süresi
En İyi Polo Kazak Stilleri
En İyi Polo Kazak Stilleri

En İyi Polo Kazak Stilleri

1 dakika okunma süresi
Boyner İstinyePark İstanbul Mağaza Daveti
Boyner İstinyePark İstanbul Mağaza Daveti

Boyner İstinyePark İstanbul Mağaza Daveti

1 dakika okunma süresi
Nisan Ayı Burç Yorumları
Nisan Ayı Burç Yorumları

Nisan Ayı Burç Yorumları

34 dakika okunma süresi

DAHA FAZLASI

Nisan Ayı Film Önerileri
Nisan Ayı Film Önerileri

Nisan Ayı Film Önerileri

Şubat Ayı Dizi Önerileri
Şubat Ayı Dizi Önerileri

Şubat Ayı Dizi Önerileri

Mart Ayı Film Önerileri
Mart Ayı Film Önerileri

Mart Ayı Film Önerileri

Sevgilinizle Birlikte İzleyebileceğiniz En Romantik Filmler
Sevgilinizle Birlikte İzleyebileceğiniz En Romantik Filmler

Sevgilinizle Birlikte İzleyebileceğiniz En Romantik Filmler

43. İstanbul Film Festivali'nin Dikkat Çeken Yapımları
43. İstanbul Film Festivali'nin Dikkat Çeken Yapımları

43. İstanbul Film Festivali'nin Dikkat Çeken Yapımları

“Deadpool & Wolverine” Filmi Hakkında Her Şey
“Deadpool & Wolverine” Filmi Hakkında Her Şey

“Deadpool & Wolverine” Filmi Hakkında Her Şey

“Dune: Çöl Gezegeni Bölüm 2” Filmi Hakkında Tüm Detaylar
“Dune: Çöl Gezegeni Bölüm 2” Filmi Hakkında Tüm Detaylar

“Dune: Çöl Gezegeni Bölüm 2” Filmi Hakkında Tüm Detaylar

Sundance Film Festivali 2024 Kazananları
Sundance Film Festivali 2024 Kazananları

Sundance Film Festivali 2024 Kazananları

“Bridget Jones'un Günlüğü 4” Filmi Hakkında Merak Edilenler
“Bridget Jones'un Günlüğü 4” Filmi Hakkında Merak Edilenler

“Bridget Jones'un Günlüğü 4” Filmi Hakkında Merak Edilenler

“Dune: Çöl Gezegeni Bölüm 2” Filmi İncelemesi
“Dune: Çöl Gezegeni Bölüm 2” Filmi İncelemesi

“Dune: Çöl Gezegeni Bölüm 2” Filmi İncelemesi

En İyi Shakespeare Uyarlaması Filmler
En İyi Shakespeare Uyarlaması Filmler

En İyi Shakespeare Uyarlaması Filmler

Nisan Ayı Dizi Önerileri
Nisan Ayı Dizi Önerileri

Nisan Ayı Dizi Önerileri