Kos Adası'nda Görülmesi Gereken Mekanlar ve Restoranlar

Kapıda vize uygulamasıyla Yunan adası tatili planlayanlar için festivalleri, antik dönem kalıntıları, plajları ve restoranları ile Kos Adası seyahat rehberi.

YAZAR: Çisem Danacı
ABONE OL
22 Mart 2024 Cuma 16:17 | Son Güncellenme:
19 dakika okunma süresi
Seyahat Rehberi: Kos Adası

Ege Denizi'nin muhteşem Yunan adalarından biri olan Kos –bir diğer adıyla İstanköy-, tarih, kültür ve doğanın etkileyici bir birleşimi. Kos Adası, antik döneme ait kalıntıları, etkileyici kaleleri ve göz kamaştırıcı plajlarıyla tekrar tekrar deneyimlemek isteyeceğiniz bir tatil imkanına sahip. Kapıda vize uygulaması ile yedi güne kadar tatil yapabileceğiniz Kos Adası'na Bodrum'dan ya da Turgutreis'ten feribot ile ulaşabilirsiniz. İşte Kos Adası'nda görmeniz gereken tarihi ve kültürel yerler, yapabileceğiniz aktiviteler, katılabileceğiniz festivaller ve ziyaret etmeniz gereken plajlar ve restoranlar.


Kos Adası'nda Neler Yapabilirsiniz?

Kos Adası, tarihi ve kültürel mirasının yanı sıra pek çok su sporu aktivitesine de ulaşabileceğiniz bir yer. Kos'un popüler plajları, pek çok su sporu merkezine de ev sahipliği yapıyor. Dalış, rüzgar sörfü, kitesurf gibi dallar için uygun bir denize sahip olması bir yana, bunların eğitimlerini de alabilirsiniz. Ayrıca yaz sezonunda adayı ziyaret edenlere, Cine Orfeas isimli açık hava sinemasının film programına göz atmalarını öneririz.


Kos Adası Festivalleri

1. Kos Adası Şarap Festivali

Kos Adası'nda yapacağınız tatili festival dönemlerinden birine denk getirirseniz, pek çok keyifli etkinliğe katılabilirsiniz. Her yıl ağustos ayının ilk haftası, Kos Adası'ndaki Mastichari Köyü'nde Şarap Festivali gerçekleşiyor. Yine Mastichari Köyü'nde 29 Ağustos'ta Agios Ioannis kutlamalarını da görebilirsiniz.


2. Kos Adası Agios Georgios Festivali

Ayrıca 23 Nisan'da yerel halk, Pyli Köyü'nde Agios Georgios'un isim gününü kutluyor. O gün, Afendiou'da at yarışlarını izleyebilir ve bol miktarda yerel mutfaktan yiyecek seçenekleri bulabilirsiniz.


3. Kos Adası Hipokrat Festivali

Hipokrat Festivali, Kos Adası'nda yerel belediye tarafından düzenlenen en önemli kültürel etkinlik. Hipokrat yemininin okunması, konserler, tiyatro gösterileri, folklor sergileri, antik trajediler, heykel atölyeleri, geleneksel danslar ve çocuklar için birçok etkinlik dahil olmak üzere sanatın her türüne odaklanan bir festival. Genellikle haziran ayının başında açılış yapan Hipokrat Festivali, ekim ayının sonuna dek devam ediyor.


Kos Adası'nın Tarihi ve Kültürel Yerleri

1. Asklepios Antik Kenti

Antik dönemde bir şifa merkezi olarak kullanılan Asklepios, adını Apollon'un oğlu, sağlık ve tıbbın koruyucusu Asklepios'tan alıyor. Hipokrat'ın öğrencilerine tıp eğitimi verdiği yer olarak biliniyor. Antik tapınaklar, stoa galerileri ve sütunlarla çevrili olan bu alan, adanın en önemli tarihi alanlarından biri.


2. Hipokrat Ağacı

Efsaneye göre Kos Adası'ndaki bu çınar ağacının altında modern tıbbın babası kabul edilen Hipokrat, öğrencilerine şifanın sırlarını öğretirmiş. Elbette bu, orijinal ağacın kendisi değil de onun soyundan gelen bir ağaç olabilir. Yine de Hipokrat Ağacı, adanın en önemli simgeleri arasında yer alıyor.


3. Hipokrat Kültür Merkezi

Mastihari'de bulunan Hipokrat Kültür Merkezi, adından da anlaşılacağı gibi Hipokrat'a adanmış bir yer. M.Ö. 5. yüzyıldan kalma bir antik Yunan yerleşiminin birebir kopyası olan bu merkezde, antik Yunan felsefesi üzerine birçok seminer düzenleniyor.


4. Kos Arkeoloji Müzesi

Kos Arkeoloji Müzesi, Kos Adası'nın kalbinde yer alıyor. Antik Agora, Asklepieion ve adadaki diğer alanlardan elde edilen bulguları burada yakından görebilirsiniz.


5. Antik Gymnasium

Helenistik Gymnasium, Akropoli, Hipodrom, M.Ö. 3. yüzyıldan kalma çok özenli bir yapı olan Nymphaeum'un yanı sıra Afrodit ve Herkül tapınaklarının kalıntılarını da içeren Helenistik ve Roma dönemlerine ait bir kompleksin parçası. Kos Adası'nın doğu kesiminde, limanın yakınında bulunan Antik Kent'in girişinde, büyük bir çarşı da yer alıyor.


6. Nerantzia Kalesi

Nerantzia Kalesi ya da diğer adıyla Şövalyeler Kalesi, Kos Adası limanının girişinde konumlanıyor. Kale, 14. yüzyılda Aziz John Şövalyeleri tarafından eski bir Bizans kalesinin yerine inşa edilmiş.


7. Antimachia Venedik Kalesi

Antimachia Venedik Kalesi, Antimachia Köyü'nün yukarısındaki bir tepede yer alıyor ve muhteşem bir deniz manzarası sunuyor. Kale, 14. yüzyılda inşa edilmiş ve duvarları günümüzde de iyi durumda. Ayrıca kalenin içinde iki kilise bulunuyor.


8. Pyli Bizans Kalesi

Pyli'den yaklaşık dört kilometre uzaklıkta, tepesinde yıkık bir kale bulunan terk edilmiş Paleo Pyli (Eski Pyli) Köyü'nü görebilirsiniz. Bu kale, Bizans döneminde inşa edilmiş ve daha sonra bölgenin savunmasını sağlamak için Venedikliler tarafından restore edilmiş.


9. Osmanlı Camileri

Kos Adası'nın ve genel olarak tüm Oniki Ada'nın zengin tarihi, adaların mimarisini canlı bir şekilde yansıtıyor. Kos Adası'ndaki camiler, adada yaklaşık dört asır süren Osmanlı hakimiyetinin güçlü hatırlatıcıları olarak geçmişe ışık tutuyor.


10. Saint Stephen Bazilikaları

Paleo-Hıristiyan bazilikalar kompleksi Saint Stephen, Kos Adası'nın güneyindeki Kamari plajının yakınında yer alıyor. Bazilikalar, M.S. 5. ve 6. yüzyıllara kadar dayanıyor.


Kos Adası'nın Plajları

Kos Adası, kültürel ve tarihi zenginlikleri bir yana, aynı zamanda Yunanistan'ın en güzel plajlarından bazılarına ev sahipliği yapıyor. Kristal berraklığındaki suları ve yumuşak, altın sarısı kumlarıyla dinlenmek ve güneşi içinize çekmek için harika bir bölge. İster gözlerden uzak bir koy, ister çok sayıda tesisin bulunduğu ve su sporu yapabileceğiniz canlı bir plaj arıyor olun, bu adada mükemmel noktayı bulacağınızdan emin olabilirsiniz.


1. Tigaki Beach

Kos'un en popüler plajlarından biri olan Tigaki, altın kumsalları ve berrak sularıyla ziyaretçileri cezbediyor. Ayrıca, plajda su sporları yapabilir veya güneşlenerek dinlenebilirsiniz.


2. Kardamena Beach

Adanın güneyinde yer alan Kardamena Plajı, yaz aylarında çok popüler çünkü burası Kos Adası'nın en işlek turistik beldesi. Kristal suyu ve iyi organize edilmiş tesisleri, birçok ziyaretçiyi kendine çekiyor. Ayrıca burada dalış kulübü bulabilir, yaz partilerine katılabilirsiniz.


3. Paradise Beach

Adını hak eden bir plaj olan Paradise yani Cennet Plajı, turkuaz renkli suları ve çevresindeki doğal güzellikleriyle göz kamaştırıyor. Gür yeşilliklerle çevrili, temiz suyuyla popüler olan Paradise Plajı, üstsüz güneşlenmek isteyen turistlerin de uğrak noktalarından biri.


4. Mastichari Beach

Mastichari Plajı; yumuşak, beyaz kumlu ve zümrüt rengi suya sahip egzotik bir plaj. Bu sahilde birçok rüzgar sörfü merkezi bulabilirsiniz. Belki de bu yaz, su sporlarına başlamak için doğru zamandır.


5. Noa Beach

Kos Adası'nın favori plajlarından Noa Beach, yalnızca konforlu bir sahil deneyimi için değil, leziz yemeklerini ve imza kokteyllerini tatmak için de ziyaret edebileceğiniz bir destinasyon. Yumuşacık kumları ve masmavi deniziyle de Noa Plajı, Kos'taki vazgeçemeyeceğiniz plajlardan biri haline gelebilir.


6. Thermes Kaplıcaları

Kos Adası'nın Thermes Springs olarak bilinen termal kaplıcaları, Agios Fokas'ta yer alıyor. Sıcak su kaynaklarına bağlı bir deniz havuzu olan bu alan, turistlerin yoğun ilgisini çekiyor. Buraya doğru yola çıkarken Agios Fokas'ın Bizans dönemine uzanan küçük kilisesini ziyaret edebilirsiniz.


Kos Adası'nın Restoranları

1. Avli

Aile işletmesi olan Avli, geleneksel bir Yunan restoranı. Kardamena Köyü'nde 1902 yılı civarında inşa edilen ilk evlerden birinde yer alan mekanda, tamamı taze malzemelerle hazırlanan ve geleneksel kil tabaklarda servis edilen Yunan ve dünya mutfağından yemeklerin tadını çıkarabileceğiniz hoş, geleneksel bir Yunan kültürü atmosferi bulabilirsiniz.


2. Nick the Fisherman

Ege mutfağı dendiğinde ilk akla gelen yemeklerden deniz ürünleri için favori adresimiz Nick the Fisherman. Karides ve deniztarağının en güzel versiyonlarını bu lokantada bulabilirsiniz. Mevsimine göre taze balıklarını da denemeyi, olmazsa olmazlarınıza eklemeyi ihmal etmeyin.

Instagram: @nick_the_fisherman_kos


3. Istros

Istros ve davetkar atmosferi, kaliteli bir yemek için kesinlikle iyi bir seçim. Burada, en talepkar olanları bile tatmin edebilecek eklektik bir yemek, tatlı ve içecek menüsünü deneyebilirsiniz. Sunulan tüm yemekler, geleneksel Yunan tariflerinden esinlenilerek ve en iyi malzemeler kullanılarak hazırlanıyor.

Instagram: @istros_kos


4. Alberto Restaurant and Grill

Alberto Restaurant and Grill, turistler ve yerel halk arasında çok popüler hale gelmiş bir mekan. İlk kurulduğunda bir fast food noktası olarak faaliyet göstermeye başlamış, ancak yıllar geçtikçe deniz kıyısında yer alan güzel bir balık restoranına dönüşmüş.

Instagram: @alberto_restaurant_official


5. Lofaki Restaurant

Lofaki Restaurant, gününüzü dinlenerek ve harika manzarayı seyrederek geçirmek için mükemmel bir yer. Tam tepede ayrıcalıklı bir noktada yer alan restoran, size adanın, denizin ve hatta Bodrum'un uzaktan muhteşem manzarasını sunuyor. Burada, ağırlıklı olarak Avrupa mutfağından esinlenen yüksek kalitede lezzetler deneyebilirsiniz.


6. Cuvée Restaurant

Çağdaş Yunan mutfağının iz bırakan gastronomi deneyimlerini bir araya getiren Cuvée Restaurant, Aqua Blu Hotel'de konumlanıyor. Zarif bir terasa ve hoş bir deniz manzarasına sahip bir fine dining restoranı.

Instagram: @cuveerestaurant


7. Lampros Steakhouse

Deniz ürünlerine ara vermek isteyenler için adresimiz Lampros Steakhouse. Burası, 1935'ten beri adadaki en iyi souvlaki ile geleneğini sürdüren bir ızgara restoranı. Mekanda, taze veya yıllanmış çok çeşitli etler öne çıkıyor.

Instagram: @lampros.steakhouse


Kos Adası Otelleri:

1. Lango Design Hotel & Spa

Lambi Beach'in kıyısındaki bu kübist mermer ve arduaz tasarımlı Lango Design Hotel & Spa; şarap mahzeni, moda butiği ve masmavi Selçuklu çinileri, bakır fenerler ve hamamıyla bizim köklerimize de selam gönderen Kocoon spa ile lüks atmosferini vurguluyor. Ana havuz, iki jakuzinin ya da denizin tadını çıkardıktan sonra otelde kaliteli yemekler sunan Koan restoran için giyinip kuşanabilirsiniz.

Instagram: @langohotel


2. OKU Hotels

OKU'nun kardeş tesisinin İbiza'da olması, bu otel hakkında size bazı ipuçları verebilir. Saçaklı hamaklar, palmiye ağacından şemsiyeler ve ham ahşapların bohem bir karışımını hayal edin. Hatta bu havayı evinizde yeniden yaratabilmeniz için bir konsept mağazası bile var. Farkındalık ve minimalizm, yalnızca yetişkinlere yönelik bu kaçışın temel ilkeleri. Havuz kenarındaki DJ seanslarından en iyi miksologlar tarafından çalkalanan tadı damağınızda kalacak kokteyllere ve vegan seçeneklere de sahip olan çiftlikten masaya yemeklere kadar her şey konukların konforlu bir konaklama geçirmesine yardımcı olmak için tasarlanmış.

Instagram: @okuhotels


3. Ikos Aria

Özel ve kumlu Kefalos Beach boyunca yayılmış geniş, pırıl pırıl bir beş yıldızlı otel olan Ikos Aria'nın her şey dahil otel anlayışına boyut atlatıyor. Dalış ve rüzgâr sörfü dersleri gibi birçok aktivitenin yanı sıra yüksek prodüksiyonlu tiyatro gösterilerine, müzikallere ve canlı müziğe ev sahipliği yapıyor. Ayrıca içinde sekiz farklı restoran bulunuyor.

Instagram: @ikosresorts


Kapıda Vize ile Ziyaret Edebileceğiniz Yunan Adaları

İtalya'nın En Güzel Adaları

Seyahat Rehberi: Kopenhag

EN ÇOK OKUNANLAR

Ipekyol x Elie Saab İş Birliği
Ipekyol x Elie Saab İş Birliği

Ipekyol x Elie Saab İş Birliği

1 dakika okunma süresi
Arzu Nesnesi: Hailey Bieber'ın Rhode Telefon Kılıfı
Arzu Nesnesi: Hailey Bieber'ın Rhode Telefon Kılıfı

Arzu Nesnesi: Hailey Bieber'ın Rhode Telefon Kılıfı

1 dakika okunma süresi
Coachella Festivali'nin En İyi Stil Görünümleri
Coachella Festivali'nin En İyi Stil Görünümleri

Coachella Festivali'nin En İyi Stil Görünümleri

1 dakika okunma süresi
“Kimler Geldi Kimler Geçti” Dizisi Hakkında Her Şey
“Kimler Geldi Kimler Geçti” Dizisi Hakkında Her Şey

“Kimler Geldi Kimler Geçti” Dizisi Hakkında Her Şey

3 dakika okunma süresi
Özge Gürel ile Dubai Keşfi
Özge Gürel ile Dubai Keşfi

Özge Gürel ile Dubai Keşfi

16 dakika okunma süresi

DAHA FAZLASI

AlUla Seyahat Rehberi
AlUla Seyahat Rehberi

AlUla Seyahat Rehberi

Seyahat Rehberi: Sakız Adası
Seyahat Rehberi: Sakız Adası

Seyahat Rehberi: Sakız Adası

Seyahat Rehberi: Midilli Adası
Seyahat Rehberi: Midilli Adası

Seyahat Rehberi: Midilli Adası

Türkiye'nin En İyi 10 Kamp Rotası
Türkiye'nin En İyi 10 Kamp Rotası

Türkiye'nin En İyi 10 Kamp Rotası

Seyahat Rehberi: Dubai
Seyahat Rehberi: Dubai

Seyahat Rehberi: Dubai

2024 Yılında Dünyada Açılan En Yeni Oteller
2024 Yılında Dünyada Açılan En Yeni Oteller

2024 Yılında Dünyada Açılan En Yeni Oteller

Seyahat Rehberi: Simi Adası
Seyahat Rehberi: Simi Adası

Seyahat Rehberi: Simi Adası

Seyahat Rehberi: Kopenhag
Seyahat Rehberi: Kopenhag

Seyahat Rehberi: Kopenhag

Seyahat Rehberi: Balkanlar
Seyahat Rehberi: Balkanlar

Seyahat Rehberi: Balkanlar

Avrupa'nın En İyi Sağlıklı Yaşam Otelleri
Avrupa'nın En İyi Sağlıklı Yaşam Otelleri

Avrupa'nın En İyi Sağlıklı Yaşam Otelleri

Dünyanın En İyi Beach Club'ları
Dünyanın En İyi Beach Club'ları

Dünyanın En İyi Beach Club'ları

Seyahat Rehberi: Leros Adası
Seyahat Rehberi: Leros Adası

Seyahat Rehberi: Leros Adası