Şirin Yalçın ile Stil Sohbeti

Yaz aylarını Bodrum'da geçiren, çocukları ile anı biriktirdiğini söyleyen Şirin Yalçın, bir yandan da dekorasyon markasının işlerini yürütüyor. Daima “biz” çerçevesinde adımlarını atarak yaşam vizyonunu genişleten Yalçın ile dekorasyondan stile farkındalık ışığı altında bir sohbete daldık.

YAZAR: Filiz Şeref Kulu
ABONE OL
3 Ağustos 2023 Perşembe 13:31 | Son Güncellenme:
13 dakika okunma süresi
Şirin Yalçın ile Stil Sohbeti

Kış aylarında yaz dönemine dair nasıl planlar kurmuştunuz, yaz şimdi nasıl geçiyor?

Yaz tatili benim aileme ve çocuklarıma vakit ayırabildiğim önemli bir zaman dilimi, aynı zamanda çok da keyifli bir dönem. Çocukların büyümesiyle, onlarla birlikte vakit geçirmek daha da anlam kazandı. Eğitim süreçlerini, hayata bakış açılarını ve aile düzenimizi paylaşmak bizim için çok önemli... Yaz aylarında Bodrum'da bulunduğumuz sürece hem çocuklarla vakit ve anı biriktirebiliyoruz hem de tabii Sırmaison Yalıkavak Marina ve Mandarin Oriental mağazaları burada olduğu için, işime de vakit ayırabiliyorum. Dönemsel olarak da İstanbul'a gidiyor ve oradaki işlerimi aksatmamaya çalışıyorum.

Şirin Yalçın, yıllardır içinde bulunduğu sosyal sorumluluk projeleri, ailesi ve kariyeri ile duruşu, tavrı, tarzı olan bir kadın olarak öne çıkıyor. Hayatı nasıl yaşamayı tercih ediyor, nelere öncelik veriyorsunuz?

İstanbul Üniversitesi İngilizce İktisat bölümünden mezun olduktan sonra bir süre menkul kıymetler şirketinde staj yaptım. Ancak, doğruyu söylemek gerekirse finans sektöründe çalışmak beni çok da mutlu etmedi. Newport Üniversitesi Davranış Bilimleri yüksek lisansına ve aynı zamanda sosyal sorumluluk projelerinde yer almaya başladım. Çağdaş Eğitim Vakfı'na (ÇEV) bağlı Hasdal İlköğretim Okulu'nda İngilizce öğretmenliği, Saadet İlköğretim Okulu'nda Özel Eğitilebilir çocuklara etüt ablalığı çalışmaları yaptım. 2004 yılında ise ablam Elif Dürüst ve birkaç psikolog arkadaşımızla birlikte Aralık Derneği'ni kurduk. Aralık Derneği'nde gerek seminer organizasyonlarında gerekse sosyal sorumluluk projelerinde severek çalıştım. Önceliğim ise her zaman eşim ve çocuklarım oldu. Aile, benim için her zaman önceliktir. Aralık Derneği ve ablam Elif Dürüst ile çok önemli projelerde gönülden destekçi olmaya özen gösterdik. Kız çocuklarının eğitimine, her daim kadınların girişimcilik adımlarına önem verdiğimi söyleyebilirim. Tüm hayallerimi gerçekleştirmiş olmasam da, bu süre içinde öngördüğümüz hedeflere ulaştık diyebilirim.

Finans alanında temeli atılan; eğitim, dernek, dekorasyon alanları ile beslenen bir kariyer geçmişiniz var. Şimdi baktığınızda tüm bu adımlarınızın sizi nasıl bir noktaya taşıdığını söyleyebilirsiniz?

Sosyal sorumluluk projelerinde yer almak "ben" değil, "biz" diyebilen insan olmaya gayret etmek, paylaşmak zevkini doyasıya yaşayabilmek benim için çok önemli... Sırmaison'da çalışmaya başladıktan sonra da belirlediğimiz bazı ürünlerin satışından sosyal sorumluluk projelerine fon yaratıyor ve yeni projelere imza atıyoruz. Özellikte 6 Şubat 2023 tarihinde yaşanan ve ülkemizin birçok ilini etkisi altına alan depremi unutmuyoruz. Kurulumuna öncülük eden arkadaşlarıma, "Biriz Dayanışma Derneği"ne destek olmaya çalışıyorum.

"Yaşam alanlarınızı farklılaştırın" diyen Sırmaison markasının temelinde nasıl bir felsefe yatıyor? Sırmaison'un DNA'sını nasıl tanımlıyorsunuz?

Dekorasyon trendlerinin daha kişiselleştiğini söyleyebilirim. Artık hayat görüşleri, motivasyon dürtüleri kişilerin evlerine yansıyor. İnsanın yaşamını yansıtan tasarımlar ve motifler ön plana çıkıyor. Aynı marka içindeki farklı ürünler birbirleri ile birleştirilerek mix-match yöntemiyle zenginleşiyor. Pastel renkler, mat işlenmemiş tahtalar, metal parlaklıklarla çeşitleniyor. Aksesuar olarak kullanılan doğal taşlar, halatlar, deri detaylar evlerde doğallık ambiyansı yaratıyor. Rosella ile ortaklığımızın başlangıcı itibarıyla birçok fuarda edindiğimiz bilgiler, önemli tecrübeler de masa tasarımında bize öncü oluyor. Rosella ile birlikte yaptığımız seçimlerle yerli ve yabancı tasarımcılardan birçok markayı bünyemize dahil ettik. Biz her yeni gün, yeni baştan, tüm yenilikleri, markamızla birlikte büyütmeyi hedefliyoruz. DNA'sı ise seçimlerimize olan inancımız...

Bir insanın hayattaki duruşunu ifade eden elbette sadece giyim stili değil, evinin stili de. Sizin evinizde özellikle hangi detaylar ön plana çıkıyor?

Her zaman kendi kişiliğimiz ile oluşturduğumuz bu ortamları başkaları ile paylaşmak, keyifli vakit geçirmek arzumuz olmuştur. Ben de beni yansıtan tasarım ürünlerin yer aldığı ışıklı ve sakin ortamları sevdiğim için dekorasyon anlayışıma sade ve özgün diyebilirim. Renklerin psikolojimizdeki etkisini, sanatın ruhumuza dokunuşunu, sadeliğin doyuruculuğunu muhakkak önemsememiz gerektiğine inanıyorum.

Fuarlardan, gittiğiniz ülkelerden, otellerden, keşfettiğiniz mekanlardan ilham aldığınızı söylüyorsunuz. Sırmaison'a bu ilhamlar nasıl yansıyor?

İşimizi en başında profesyonel bir şekilde sahiplendik. Mağazamızda satışa sunduğumuz ürünleri, objeleri bir araya getirirken müşterilerimizde de bir farkındalık yaratmayı hedefledik. Satın alım yaptığımız markalara ait ürünleri dünyayı dolaşarak, ürünleri görüp, dokunup, enerjisini hissederek satın alma yaptık. Bu hassasiyetlerimiz mağazamıza gelen müşteriler üzerinde ciddi bir farkındalık oluşturdu. Evlilik listelerimiz, hediyelik listeler; "ne alsam, nasıl ilerlesem" düşüncesiyle mağazamıza gelen müşterilere çözüm üretmek amacıyla sunduğumuz seçeneklerdi. Dolayısıyla biz ilk mağazamızdan bu yana danışmanlık hizmeti ile ürün satışımızı sürdürdük. Otel serimizle de daha büyük kuruluşlara seçenekler sunuyoruz. Olumlu geri bildirimler aldıkça şubelerimizi çoğaltıyoruz.

Markanızın geniş ürün yelpazesi içinde, seçim aşamasındayken öncelikli olarak önem verdiğiniz nedir? Bir markayı, bir ürünü, bir adım öne çıkaran ne oluyor?

Sırmaison'un bünyesinde; Türkiye temsilciliğini yaptığı gümüş çatal-bıçak takımları konusunda dünyanın en ünlü Fransız markalarından Ercuis, porselen yemek ve servis takımları söz konusu olduğunda dünyanın en köklü markaları arasında gösterilen Fransız Raynaud Limoges, masaüstü objeleri, vazoları ve kadehleri ile oldukça popüler Lalique, renkli kadehleri, servis stantları ve renkli karafları ile ön plana çıkan Moser gibi özel tasarım markaları bulunuyor. Mümessili olduğumuz markalar kadar, dünya dekorasyon trendlerinde gözümüze çarpan tüm tasarımcılara ve markalara önem veriyoruz. İş birlikleri başlatarak, bu özel ürünleri eksiksiz olarak mağazalarımızda bulundurmaya çalışıyoruz.

Evinde yaz için yenilik yapmak isteyenlere ya da yeni evleneceklere Sırmaison'dan favori parçalarınızı belirtir misiniz?

Biz yaz aylarında, muhakkak yeni markalarla da çalışmaya özen gösteriyoruz. Bu yıl, Phillpi ve Nashi markalarını bünyemize dahil ettik. Renkli ürünler ve ışıltısı yüksek olan tasarımlar şu sıralar favorim.

Dekorasyonda da öne çıkan minimalizm trendi 2023'ün başlarında özellikle de Succession dizisi ile "sessiz lüks" trendine evrildi. Son dönemde sesi fazlaca yükselen "sessiz lüks" teması sizin için ne anlama geliyor?

Sessiz lüks veya gizli zenginlik konsepti kuşaklardır varlıklı olan kimselerle belirli bir finansal zenginliğe yeni ulaşmış kişiler arasındaki stil tercihi farklılıklarına vurgu yapmakta. Moda; meraktan ya da deneysellikten çok fonksiyonel bir bakış açısını temsil ediyor. Succession dizisindeki "stil alamazsınız" cümlesi bu konuya en gerçekçi bakışı gösteriyor. Hangi markayı tercih edeceğimiz; ürünün işçiliği, malzemesi ve kalitesi kadar kullanılırken ne kadar mutlu olduğumuz ile bağlantılıdır diye düşünüyorum.

Sizin için lüks nedir?

Lüks, her ne kadar ihtiyacın ötesinde fayda sağlayan bir yaşam şekli gibi algılansa da benim için göze hoş görünen, kaliteli ürünlerin kullanım şeklidir. Bu bakış açısıyla Sırmaison'a ve evime aksesuar seçerken, kullanım rahatlığı ve estetik görünüm önceliğimdir.

Mutluluk kelimesi size ne ifade ediyor?

Severek takip ettiğim Prof. Dr. Sinan Canan'dan öğrendiğim harika bir mutluluk tarifi var. Bir "an"dan beklentimiz ile o andaki gerçeklik buluştuğunda hepimiz mutlu oluyoruz. Mutluluk, sürdürülebilir iyi olma halinden hoşnut olma durumudur. Biz genelde hazla mutluluğu birbirinden ayıramıyoruz, devamlı haz peşinde koşuyoruz. Kendi adıma mutluluk halinde olabilmeyi bir seçim olarak kabul ediyorum; sağlığım, ailem, sevdiklerim ve hayatın bana verdiği tüm şanslar için şükretmeyi çok önemsiyorum. İyilik yap, mutlu ol.

Elif Dürüst ile Sohbet

Düğün Stili İlhamınızı Gerçek Gelinlerden Alın

Hande Gülşen Yontunç ve Duygu Gülşen ile Stil Anketi

EN ÇOK OKUNANLAR

Arzu Nesnesi: Hailey Bieber'ın Rhode Telefon Kılıfı
Arzu Nesnesi: Hailey Bieber'ın Rhode Telefon Kılıfı

Arzu Nesnesi: Hailey Bieber'ın Rhode Telefon Kılıfı

1 dakika okunma süresi
Deva Cassel'ın En İyi 10 Stil Görünümü
Deva Cassel'ın En İyi 10 Stil Görünümü

Deva Cassel'ın En İyi 10 Stil Görünümü

1 dakika okunma süresi
Mayıs Ayı Burç Yorumları
Mayıs Ayı Burç Yorumları

Mayıs Ayı Burç Yorumları

20 dakika okunma süresi
Ipekyol x Elie Saab İş Birliği
Ipekyol x Elie Saab İş Birliği

Ipekyol x Elie Saab İş Birliği

1 dakika okunma süresi
24 Nisan'daki Akrep Burcu Dolunayında Burçları Neler Bekliyor?
24 Nisan'daki Akrep Burcu Dolunayında Burçları Neler Bekliyor?

24 Nisan'daki Akrep Burcu Dolunayında Burçları Neler Bekliyor?

10 dakika okunma süresi

DAHA FAZLASI

Galler Prensesi Kate Middleton'a Ne Oldu?
Galler Prensesi Kate Middleton'a Ne Oldu?

Galler Prensesi Kate Middleton'a Ne Oldu?

Olivier Reza ile Soru-Cevap
Olivier Reza ile Soru-Cevap

Olivier Reza ile Soru-Cevap

Zeynep Tuğçe Bayat Hakkında Bilinmeyenler
Zeynep Tuğçe Bayat Hakkında Bilinmeyenler

Zeynep Tuğçe Bayat Hakkında Bilinmeyenler

Ebru Zeynep Altay x Alaluxa ile Yılbaşı Menüsü
Ebru Zeynep Altay x Alaluxa ile Yılbaşı Menüsü

Ebru Zeynep Altay x Alaluxa ile Yılbaşı Menüsü

Mina Dilber'in 2024 Yılı Dilekleri
Mina Dilber'in 2024 Yılı Dilekleri

Mina Dilber'in 2024 Yılı Dilekleri

Mandarin Oriental Bosphorus, Istanbul'dan “MO Talks Serisi”
Mandarin Oriental Bosphorus, Istanbul'dan “MO Talks Serisi”

Mandarin Oriental Bosphorus, Istanbul'dan “MO Talks Serisi”

Seda Tutu ile Dubai Keşfi
Seda Tutu ile Dubai Keşfi

Seda Tutu ile Dubai Keşfi

Yılbaşı Sofrası İlhamı: Talya Sever ve Ela Şener
Yılbaşı Sofrası İlhamı: Talya Sever ve Ela Şener

Yılbaşı Sofrası İlhamı: Talya Sever ve Ela Şener

Özge Gürel ile Dubai Keşfi
Özge Gürel ile Dubai Keşfi

Özge Gürel ile Dubai Keşfi

Hikayesiyle İlham Veren Kadınlar
Hikayesiyle İlham Veren Kadınlar

Hikayesiyle İlham Veren Kadınlar

Özlem Temponi'nin 2024 Yılı Dilekleri
Özlem Temponi'nin 2024 Yılı Dilekleri

Özlem Temponi'nin 2024 Yılı Dilekleri

Gamze Aktaş ile Yeni Yıl Kutlaması
Gamze Aktaş ile Yeni Yıl Kutlaması

Gamze Aktaş ile Yeni Yıl Kutlaması