PASCAL CAMIA, GÜL BALOSU'NU ANLATTI

28.06.2018 11:29:37

Monte-Carlo Société des Bains de Mer, sadece Monaco’nun değil, dünyanın da en seçkin resort’larından biri. The Monte-Carlo SBM grubunun Genel Müdür Yardımcısı Pascal Camia ile otel hakkındaki gelişmeleri ve Gül Balosu'nu konuştuk.

Berin SOMAY – berin.somay@alem.com.tr
Portre fotoğraf Mehmet ERZİNCANLI

1994 yılında SBM grubuna dahil olan Pascal Camia, kısa süre içerisinde farklı yöneticilik pozisyonlarına yükselerek kariyer yolculuğunda emin adımlarla ilerlemiş. Monte Carlo Société des Bains de Mer’de kalmak, Michelin yıldızlı restoranlarında yemek yemek ve Monaco’ya özel etkinliklere katılmak üzere Türkiye’den de birçok misafirin geldiğini belirten Camia ile SBM bünyesindeki otel ve restoranları konuşma fırsatını yakaladık. Belirtmemiz gerekir ki, Pascal Camia başarılı yöneticiliğinin yanı sıra, sporcu kimliğiyle de ön planda.

Uzun süredir kariyer yolculuğunuzda büyük bir başarıyla ilerliyorsunuz. Sizi daha yakından tanıyabilir miyiz? 
Nice University’de ekonomi üzerine yüksek lisans derecesi aldıktan sonra, Glion Institute’da Otel İşletmeciliği bölümünde okumaya karar verdim. Daha sonrasında akademik eğitimimi yeme-içme üzerine Londra’da tamamladım. 1994 yılında The Hotel de Paris restoranının başkanı olarak SBM’e girdim ve kısa süre içerisinde farklı yöneticilik pozisyonlarına yükseldim. Şu anda da The Casinos of Monaco’da Genel Müdürlük’teyim ve The Monte-Carlo SMB grubunun Genel Müdür Yardımcısıyım. Özel hayatımda ise mutlu bir evliliği olan, iki kız çocuk babasıyım (biri 12, diğeri ise 17 yaşında). Aynı zamanda Monaco’nun kar kızağı takımı ile üç kez Olimpiyat Oyunları’na katıldım. 

Monte-Carlo Société des Bains de Mer bünyesindeki restoran ve oteller hakkında daha detaylı bilgi verebilir misiniz?
Karakteri ve cazibesiyle her biri kendi içerisinde seçkin bir duruş sergileyen dört otelimiz var: 1864 yılında inşa edilen, The Casino Square’de yer alan The Monte-Carlo SBM’in ilk resort’u, The Hotel de Paris Monte-Carlo (beş yıldızlı); Aralık 2015’e kadar Genel Müdürü olarak görev aldığım The Hotel Hermitage Monte-Carlo (beş yıldızlı); Akdeniz manzarasına karşı konumlanmış 40 odalı The Monte-Carlo Beach Hotel (beş yıldızlı) ve 2005’te inşa edilen, dinamik ve çağdaş bir duruş sergileyen The Hotel Monte-Carlo Bay (dört yıldızlı). Monte-Carlo SBM grubu bünyesinde ise toplamda 6 Michelin yıldızlı restoranımız var: The l’Hôtel de Paris Monte-Carlo’daki 3 Michelin yıldızlı Le Louis XV - Alain Ducasse; Şef Benoit Witz’in The Hotel Hermitage Monte-Carlo’daki 1 Michelin yıldızlı The Vistamar’ı; Şef Marcel Ravin’in The Hotel Monte-Carlo Bay’deki 1 Michelin yıldızlı The Blue Bay’i ve Şef Paolo Sari’nin The Monte-Carlo Beach Hotel’deki dünyanın ilk %100 organik restoranı olarak Michelin yıldızı kazanan ELSA’sı. Resort’umuzda Monaco’ya geldiğiniz zaman muhakkak uğramanız gereken ikonik restoranlarımız da bulunuyor: Geleneksel Parizyen stiliyle The Café de Paris ve Asya yemeklerinin en güzel örneklerini tadabileceğiniz The Buddha Bar Monte-Carlo.

Yeni yatırımlar yapmayı planlıyor musunuz?
Şu anda The Monte-Carlo Société des Bains de Mer’de gerçekleşmekte olan çok önemli yatırımlar söz konusu. Aralık 2018’de bitirilmesi planlanan Hotel de Paris Monte-Carlo’nun renovasyonuyla beraber, The Casino Square’in yedi modern binadan oluşan kompleksi, The One Monte-Carlo’nun 2019 ilkbaharında hazır olması planlanıyor. Aynı zamanda Monaco’nun ihtişamını geri getirmek üzere The Casino de Monte-Carlo’da lüks etkinlikler organize ediyoruz. 

Her yıl gerçekleşen ve önde gelen etkinliklerden biri olan Gül Balosu (Rose Ball) hakkında ne söylemek istersiniz? Bu muhteşem etkinliğin arka planında kaç kişi görev alıyor ve hazırlık süreciniz ne kadar sürüyor?
Yapımcılığı ile operatörlüğünü Monte-Carlo Société des Bains de Mer’in üstlendiği Monaco’nun bu muazzam etkinliği, yine Monte-Carlo Société des Bains de Mer’in ev sahipliğinde gerçekleşiyor. Artistik, rezervasyon, yeme-içme gibi farklı alanlarda destek veren departmanlar ise etkinlikten aylar öncesinde çalışmaya başlıyor. 

2019 Gül Balosu'nu oldukça merak ediyoruz. Bize biraz detay verebilir misiniz?
Dünya genelindeki ihtiyaç sahibi çocuklara yardımcı olabilmek adına her sene Princess Grace Foundation (Prenses Grace Vakfı) tarafından düzenlenen Gül Balosu, adını da Prenses Grace’in favori çiçeği gülden alıyor. İlk defa 1957 yılında Prenses Grace tarafından başlatılan Gül Balosu'nun bugünkü başkanlığını Hanover Prensesi Caroline üstleniyor. Gül Balosu söz konusu olduğunda, Prenses Caroline’e en büyük esin kaynağı olan kişinin prensesin yakın arkadaşı Karl Lagerfeld olduğunu belirtmeliyim. Her yıl Gül Balosu, farklı bir tema çerçevesinde düzenleniyor ve tanınmış bir dünya starı de performans göstermek üzere etkinliğe davet ediliyor. Her sene mart ayında dünyanın farklı ülkelerinden jet set üyeleri, ünlüler ve kraliyet üyeleri katılım gösteriyor. Son 10 yıldır, Türkiye ve Orta Doğu’da SBM’i temsil eden Müşteri İlişkileri Müdürü Hülya Biren sayesinde de Türkiye’den düzenli olarak birçok misafir katılıyor. 2019’da gerçekleştirilecek yeni Gül Balosu'nun temasına da Prenses Caroline karar verecek.

Monaco’daki favori mekanlarınız nedir?
Monaco’da birçok favori mekanım var ancak yeni Peru restoranı Coya Monte-Carlo, bu yazın favorisi oldu bile benim için. Bu restoran aynı zamanda the Salle des Etoiles’in de hemen yanında yer alıyor. Yine Coya’ya yakın olan efsanevi gece kulübü Jimmy’s Monte-Carlo’da da misafirlerimiz eğlencelerine devam etmekten keyif alıyorlar. The Monte-Carlo Sporting Summer Festival kapsamında 14-18 Ağustos tarihlerinde gerçekleştirilecek olan Le Cirque du Soleil’in show’u öncesinde güzel bir başlangıç yapmak istiyorsanız, Coya Monte-Carlo ideal bir seçenek.

Monaco Türklerin de favori destinasyonlarından biri. Peki burada Türklerin favorileri nedir?
Aslında resort’umuz ile etkinliklerimize her yıl düzenli olarak gelen Türk misafirlerimiz var. Türk misafirlerimiz otelimizde kalmayı, Michelin yıldızlı restoranlarımızda yemek yemeyi ve Gül Balosu, Red Cross Gala, yeni yıl konserleri ve Monte-Carlo Sporting Summer Festival gibi özel etkinliklere katılmaktan keyif alıyorlar. Daha önce de belirttiğim gibi, Türk iş adamı Ferit Şahenk’in ortaklığı ile yeni açtığımız Peru restoranı Coya Monte-Carlo, Fransız Rivierası’na gelen Türk misafirlerimiz tarafından çok tercih ediliyor. Aynı zamanda Monaco’ya sık sık geldikleri ve son 10 yıldır resort’umuza basında yer verdikleri için sevgili Gözde (Gözde Yörükoğlu Ersu) ve Türk medyasına içtenlikle teşekkür ediyorum.

Çok yoğun bir iş hayatınız var. Kendinizi motive etmek için hangi lükslerden yararlanırsınız?
Deşarj olmak için ailemle kaliteli vakit geçiririm her zaman. Aynı zamanda düzenli olarak spor da yaparım. Geçtiğimiz ekim ayında İsviçre’de 17. maratonumda koştum. Yeni kültürleri keşfetmek üzere farklı ülkelere seyahat etmeyi de çok seviyorum. 

Monaco’da yaşamıyor olsaydınız, nerede yaşamak isterdiniz?
Hiç tereddüt etmeden New York diyebilirim. Şehrin enerjisini, üzerinizdeki etkisini ve farklı kültürlerden insanların bir arada burada yaşayabilmelerini çok seviyorum. New York ile ilgili en hoşuma giden detaylardan biri de, ileri düşünceli reklamların, sosyal trendlerin ve en yeni konseptlerin buradan çıkıyor olması.

PAYLAŞ