İngiltere Kralı 3. Charles Hakkında Merak Edilenler

İngiliz kraliyet tarihinin en uzun süreli veliaht prensi olan Kral Charles'ın hayatını, gençlik yıllarından Prenses Diana ve Kraliçe Camilla ile olan ilişkilerine, tahta geçişinden yaşadığı sağlık sorunlarına dek mercek altına aldık.

YAZAR: Çisem Danacı
ABONE OL
17 Nisan 2024 Çarşamba 14:50 | Son Güncellenme:
15 dakika okunma süresi
Kral Charles'ın Hayatı

İngiltere tahtının en uzun süreli hükümdarı Kraliçe 2. Elizabeth'in ilk çocuğu olan Kral 3. Charles, ömrünün büyük bir kısmını tahttaki sırasının gelmesini bekleyerek geçirdi. Prenses Diana ile yaşadığı çalkantılı evlilik ise medyanın gündeminde bugün hala güncelliğini koruyor. Kral Charles'ı ve hayatını, gençlik yıllarından ilişkilerine ve tahta geçişine dek mercek altına aldık.


Kral Charles Kimdir?

Kral 3. Charles'ı, Kraliçe 2. Elizabeth ve Edinburgh Dükü Prens Philip'in ilk çocuğu olarak tanıyoruz. Annesinin 8 Eylül 2022'de ölümü üzerine Charles, Birleşik Krallık ve diğer İngiliz Milletler Topluluğu krallıklarının kralı olarak onun yerine geçti.


Kral Charles'ın Doğumu:

Kral Charles, 14 Kasım 1948'de Buckingham Sarayı'nda doğduğunda ilk aldığı ünvan prenslikti. Babası Kral 6. George'un ölümünün ardından annesinin kraliçe olarak tahta geçmesiyle veliaht olduğunda ise henüz üç yaşındaydı. Elizabeth'in Kraliçe 2. Elizabeth olarak tahta geçmesi, onun ilk çocuğu olarak doğan Charles'ı da doğrudan İngiltere Kraliyetinin tahttaki ilk varisi yapmış oldu. Ancak kraliçenin uzun yaşamı, oğlunun, hayatının büyük bir kısmı olan 74 yılını bu şekilde Prens Charles olarak anılarak geçirmesine neden oldu.


Kral Charles'ın Eğitimi:

Kral Charles, Eton College ve Cambridge Üniversitesi'nde eğitim aldıktan sonra İngiliz Deniz Kuvvetleri'nde hizmet etti ve birçok kraliyet görevine katıldı. 1970 yılında Cambridge Üniversitesi'nden Bachelor of Arts derecesiyle mezun olduğunda, üniversite diploması alan ilk veliaht oldu. Cambridge, daha sonra ona Sanat Yüksek Lisansı derecesi de verdi.


Galler Prensi Charles:

Kraliçe Elizabeth, Galce konuşmayı öğrendiği Aberystwyth'teki Galler Üniversitesi Koleji'nde bir dönem geçiren en büyük çocuğu Charles'ı 1969 yılında kraliyet ünvanlarının yanı sıra Galler Prensi yaptı. İki yıl sonra ise Charles, Birleşik Krallık parlamentosunun üst kanadı olan Lordlar Kamarasındaki yerini aldı.


Kral Charles'ın Babası Prens Philip ile İlişkisi:

Kamuoyuna yansıdığı ve hatta Kraliçe 2. Elizabeth'in tahta geçişinden ölümüne dek geçen süreçte kraliyet ailesini konu alan "The Crown"(2016-2023) dizisinde gördüğümüz kadarıyla Kral Charles'ın, babası Prens Philip'in aksine çok daha duygusal ve babasının askeri zihin yapısının tersine bir karakteri vardı. Bu da ne yazık ki uzun yıllar babasıyla arasında gerginliğe sebep olacak bir karakter çatışması yarattı. Buna karşın Kral Charles, gençlik yıllarını babasının izinden giderek hem Kraliyet Donanması'nda hem de Kraliyet Hava Kuvvetleri'nde görev yaparak geçirdi.


Kral Charles'ın Kraliyet Görevleri:

Kral Charles, genç yaşından itibaren Kraliçe Elizabeth'in yanında birçok resmi ve kamusal etkinliğe katıldı. Aynı zamanda hayır kurumlarına destek vermek ve çeşitli sosyal meselelerle ilgilenmek için çalışmalar yaptı. Bu konuda yaptığı çalışmalar, kamuoyunda ve İngiliz basınında oldukça övgü toplamasına sebep oldu.


Kral Charles'ın Kültürel ve Çevresel Çalışmaları:

Kral Charles, kültürel ve çevresel konularda da önemli bir rol oynadı. Organik tarımın teşvik edilmesi, iklim değişikliğiyle mücadele ve kentsel dönüşüm gibi konularda aktif olarak çalıştı. Ayrıca Kral Charles'ın, 1976 yılında ihtiyaç sahibi gençlerin hayatlarını yoluna koymalarına yardımcı olmak amacıyla kurduğu The Prince's Trust gibi birçok hayır kurumu ve vakfa imza attığı ve destek verdiği de biliniyor. Tüm bu çalışmaları, Kral Charles'ın olgunluk döneminde kraliyetin yeni yüzü olarak dikkat çekmesine sebep oldu. Hatta Prens Charles kimliğini sürdürdüğü halde modern kraliyeti temsil ettiği söylenerek övülüyordu.


Kral Charles'ın Kişisel Hayat:

Ancak tabii ki Kral Charles, hayatı boyunca verdiği her kararla övülmedi. Kraliyet görevleri ve toplumsal başarıları olumlu karşılık bulsa da kişisel hayatında gösterdiği davranışlar, medyanın gündeminde ve halkta oldukça negatif bir karşılık buldu.


Prens Charles ve Prenses Diana'nın İlişkisi:

O zamanlar Galler Prensi olan Charles, 1981 yılında Leydi Diana Spencer ile evlendi. William ve Harry isimli iki çocuğu olan ikilinin ilişkisi, evliliklerinin ilk gününden boşanmalarına ve Prenses Diana'nın ölümüne dek oldukça çalkantılı sürdü.

1994 yılında Charles tarafından görevlendirilen ve Jonathan Dimbleby tarafından yazılan "Galler Prensi" adlı biyografi, Charles'ın Diana ile evlenmesi için babasından baskı gördüğünü ve ona hiç aşık olmadığını ortaya koydu. Kitaba göre Charles, 1986 yılında Camilla Parker Bowles ile bir ilişki yaşamaya başladı. İkili birkaç yıl önce bir polo maçında tanışmıştı.


Prens Charles ve Prenses Diana'nın Boşanması:

Charles ve Diana, 1992 yılının sonlarında ayrılmaya karar verdiler ve evlilikleri yaklaşık dört yıl sonra 1996 yılında sona erdi. 1992 yılında Galler Prensesi Diana hakkında Andrew Morton tarafından yazılan "Diana: Her True Story" adlı biyografide Diana'nın, Charles'ın gizli aşkına duyduğu şüphe ve kıskançlık ile Camilla'yı ilişkilerindeki "üçüncü kişi" olarak görmeye başlaması da dahil olmak üzere bu sorunlu evliliğe dair daha fazla ayrıntıdan bahsediliyor.


Prenses Diana'nın Ölümü:

1997'de Prenses Diana, Paris'te magazincilerden kaçarken geçirdiği bir trafik kazasında hayatını kaybetti. Prenses Diana, o dönemki erkek arkadaşı Mısırlı sosyetik Dodi Fayed ve arabanın sürücüsü de dahil, kazadan kimse sağ çıkamadı. Daha sonra yapılan soruşturmada sürücünün alkol ve reçeteli ilaçların etkisi altında olduğu ve kazaya paparazzilerin neden olmadığı ortaya çıktı. Bu durum, hem Diana ile inişli çıkışlı ilişkisini kontrol altına tutmaya çalışan Kral Charles'ı hem de çiftin oğulları Prens William ve Prens Harry'i derinden etkiledi. Hatta Prens Harry, yaşananların izini hala taşıyor olacak ki abisi ve babasıyla ilişkisi o dönemden sonra asla eskisi gibi olamadı. Bu durum, Prens Harry'nin, eşi Meghan Markle ile evlenmesinin ardından kraliyet görevini bırakarak İngiltere'yi terk etmesine kadar vardı.


Kral Charles ve Camilla Parker Bowles'un İlişkisi:

Kral Charles, uzun yıllardır ilişkisini sürdürdüğü Camilla Parker Bowles ile 2005 yılında evlendi. Evlendikleri dönemde Charles, Galler Prensi Charles ünvanıyla anılıyordu, bu nedenle Camilla Bowles'un Galler Prensesi ünvanını alması beklendi. Ancak Bowles, Prenses Diana'nın anısına saygısızlık etmemek adına bu ünvanı almadı. Kral Charles'ın tahta geçmesinin ardından ise Konsort Kraliçe olarak yeni ünvanına kavuştu.


Kral Charles'ın Tahta Geçişi:

Kraliçe Elizabeth'in uzun süre tahtta kalması ve Prens Charles'ın yaşının ilerlemesi, onun tahtı devralma sürecini merak uyandıran bir konu haline getirmişti. Kraliçe Elizabeth'in 8 Eylül 2022'de hayatını kaybetmesinin ardından oğlu, Kral 3. Charles olarak görevi devraldı. 74 yaşındaki Kral Charles ve 75 yaşındaki Kraliçe Camilla, 6 Mayıs 2023'te Londra'daki Westminster Abbey'de gerçekleşen tören ile yan yana taç giydi.


Kral Charles'ın Kanserle Mücadelesi:

Uzun yıllardır beklediği krallık görevlerine başlayan Kral Charles'ın tahtta aktif rol alışı ne yazık ki uzun sürmedi. Buckingham Sarayı, 5 Şubat 2024'te, hükümdarlığının üzerinden 18 aydan kısa bir süre geçmişken, Kral Charles'a "bir tür kanser" teşhisi konulduğunu ve "düzenli bir tedavi programına başladığını, bu süre zarfında doktorlar tarafından halka dönük görevlerini ertelemesinin tavsiye edildiğini" ancak "her zamanki gibi devlet işlerini ve resmi evrak işlerini üstlenmeye devam edeceğini" duyurdu.

Ocak 2024'te Kral Charles, prostat büyümesiyle başa çıkmak için bir prosedür geçirdi. Bu nedenle kanserin, prostat kanseri olabileceği konuşuldu ancak Buckingham Sarayı'ndan kanserin türüyle ilgili bir açıklama ya da teyit gelmedi. Tedavi sürecinde görevlerine devam edemeyen Kral Charles'ın hemen ardından Galler Prensi William'ın eşi Galler Prensesi Kate Middleton'ın da -sonradan kanser olduğu anlaşılan- sağlık nedenleriyle kraliyet görevlerine ara verdiği açıklandı.

Kral Charles'ın Kraliyet Görevlerine Dönüşü:

Tedavi sürecinin ardından Kral Charles, Mart 2024'te kraliyet görevlerine geri döndü. Tüm bu süreç, halkın kraliyet ailesi hakkındaki olumlu ve olumsuz görüşleri ile fikir ayrılıklarının da dikkat çekmesine sebep oldu. Bir yanda monarşiyi savunan geleneksel halk, Kral Charles'ın ve onun ardından tahta çıkması beklenen Galler Prensi William'ı heyecanla karşılarken; öbür yanda monarşi karşıtı halk, kraliyetin kamu vergileri ile yaşadığı hayatın konforunu hak etmediğini düşünüyor. Kral Charles'ın kaç yıl daha tahtta kalacağı bilinmese de Prens William'ın, babasının beklediği kadar uzun bir süre tahta oturmayı beklemeyeceği tahmin ediliyor.


İngiltere'nin En Uzun Süre Tahtta Kalan Hükümdarı: Kraliçe 2. Elizabeth

Kraliçe 2. Elizabeth'e Veda

Kraliçe 2. Elizabeth'i Konu Alan Dizi, Film ve Belgeseller

EN ÇOK OKUNANLAR

“Kimler Geldi Kimler Geçti” Dizisi Hakkında Her Şey
“Kimler Geldi Kimler Geçti” Dizisi Hakkında Her Şey

“Kimler Geldi Kimler Geçti” Dizisi Hakkında Her Şey

3 dakika okunma süresi
Ipekyol x Elie Saab İş Birliği
Ipekyol x Elie Saab İş Birliği

Ipekyol x Elie Saab İş Birliği

1 dakika okunma süresi
Mayıs Ayı Burç Yorumları
Mayıs Ayı Burç Yorumları

Mayıs Ayı Burç Yorumları

20 dakika okunma süresi
Arzu Nesnesi: Hailey Bieber'ın Rhode Telefon Kılıfı
Arzu Nesnesi: Hailey Bieber'ın Rhode Telefon Kılıfı

Arzu Nesnesi: Hailey Bieber'ın Rhode Telefon Kılıfı

1 dakika okunma süresi
Özge Gürel ile Dubai Keşfi
Özge Gürel ile Dubai Keşfi

Özge Gürel ile Dubai Keşfi

16 dakika okunma süresi

DAHA FAZLASI

Leonardo DiCaprio Lily Gladstone'a Ne Dedi?
Leonardo DiCaprio Lily Gladstone'a Ne Dedi?

Leonardo DiCaprio Lily Gladstone'a Ne Dedi?

49. People's Choice Ödülleri: Kazananlar ve Kırmızı Halı
49. People's Choice Ödülleri: Kazananlar ve Kırmızı Halı

49. People's Choice Ödülleri: Kazananlar ve Kırmızı Halı

2023 Yılının Unutulmaz Hollywood Düğünleri
2023 Yılının Unutulmaz Hollywood Düğünleri

2023 Yılının Unutulmaz Hollywood Düğünleri

Ben Affleck'ten Jennifer Lopez Yorumu
Ben Affleck'ten Jennifer Lopez Yorumu

Ben Affleck'ten Jennifer Lopez Yorumu

Meghan Markle ve Prens Harry “Invictus Games”e Hazırlanıyor
Meghan Markle ve Prens Harry “Invictus Games”e Hazırlanıyor

Meghan Markle ve Prens Harry “Invictus Games”e Hazırlanıyor

Jennifer Lopez ve Ben Affleck'ten Super Bowl Başarısı
Jennifer Lopez ve Ben Affleck'ten Super Bowl Başarısı

Jennifer Lopez ve Ben Affleck'ten Super Bowl Başarısı

96.Oscar Ödülleri: Kazananlar ve Kırmızı Halı
96.Oscar Ödülleri: Kazananlar ve Kırmızı Halı

96.Oscar Ödülleri: Kazananlar ve Kırmızı Halı

Taylor Swift Hakkında Merak Edilenler
Taylor Swift Hakkında Merak Edilenler

Taylor Swift Hakkında Merak Edilenler

Victoria Beckham'ın 50.Yaş Günü
Victoria Beckham'ın 50.Yaş Günü

Victoria Beckham'ın 50.Yaş Günü

77. BAFTA Film Ödülleri: Kazananlar ve Kırmızı Halı
77. BAFTA Film Ödülleri: Kazananlar ve Kırmızı Halı

77. BAFTA Film Ödülleri: Kazananlar ve Kırmızı Halı

Emily Blunt'tan “The Devil Wears Prada” İtirafı
Emily Blunt'tan “The Devil Wears Prada” İtirafı

Emily Blunt'tan “The Devil Wears Prada” İtirafı

Bella Hadid Marka Çıkarıyor
Bella Hadid Marka Çıkarıyor

Bella Hadid Marka Çıkarıyor