Avrupa'nın Çağdaş Sanat Müzeleri

Avrupa'nın pek çok farklı noktasındaki çağdaş sanat müzelerini yakından keşfetmeye ne dersiniz? Bugünü anlamamızı sağlayacak ve geleceğe dair bir perspektif sunacak eserlerin yer aldığı çağdaş sanat müzelerini mercek altına aldık.

YAZAR: Kübra Bıçak
ABONE OL
12 Ocak 2021 Salı 14:17 | Son Güncellenme:
Avrupa'nın Çağdaş Sanat Müzeleri
1/12

İngiltere /  Tate Modern 


İngiltere’nin önemli kültürel kurumlarından biri olan Tate Modern, dünyaca ünlü modern ve çağdaş sanat müzelerinden biri. 2000 yılında tamamlanan bir projeyle, Thames nehri kıyısındaki Bankside Elektrik Santrali binasının dönüştürülmesi ile oluşan müzede günümüzdeki popüler sanatçıların da eserleri sergileniyor. Tate Modern dünyada modern sanat müzeleri arasında en çok ziyaret edilenler arasında. Kalıcı koleksiyonun yanı sıra eş zamanlı pek çok süreli sergiye de ev sahipliği yapan müzede Georges Braque, Pablo Picasso, Albert Gleizes, Robert Delaunay, Juan Gris, Ernst Ludwig Kirchner, Claude Monet’ye ait eserler bulunuyor. Londra dışındaki Tate Liverpool da önemli çağdaş sanat müzelerinden. Liverpool Limanı’ndaki bir hangardan dönüştürülmüş Tate Liverpool, modern sanatın yanı sıra bir kısmı da klasik sanata ayrılmış bir müze olarak sanatseverleri ağırlıyor. Londra’nın dışında tamamen çağdaş sanata adanmış bir seçenek arayanlar için Baltic Centre for Contemporary Art, görülmesi gereken müzelerden. Newcastle’daki bu müze, Tyne Nehri kenarındaki eski bir un fabrikasından dönüştürülmüş ve kentin sembollerinden olan Gateshead Millenium Köprüsü‘nün yanı başında bir binada konumlanıyor.


Çevrim içi adres: tate.org.uk/visit/tate-modern

Avrupa'nın Çağdaş Sanat Müzeleri
2/12

İspanya / Museo Nacional Centro De Arte Reina Sofía 


İspanya’nın başkenti Madrid’de yer alan Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía; 16. yüzyılda Kral II. Philip tarafından bir hastane olarak inşa edilmiş; 1991 yılında modern mimariyle eklenen yeni alanları, cam kuleleriyle dikkat çekici bir müzeye dönüştürülmüş. İspanya Kraliçesi Sofia’nın adını taşıyan müze bünyesinde 20. yüzyıla ait çağdaş sanat eserleri sergileniyor. İspanyol sanatçılar Pablo Picasso, Joan Miró ve Salvador Dalí’nin önemli eserlerinin yer aldığı müzeyi çevrim içi ziyaret edebilir, Picasso’nun Guernica’sını yakından keşfedebilirsiniz.


Çevrim içi adres: museoreinasofia.es/ en/visit/reopen

Avrupa'nın Çağdaş Sanat Müzeleri
3/12

Bilbao / Guggenheim Museum  


İspanya’nın Bask Bölgesi’nde yer alan Bilbao şehrindeki Guggenheim Müzesi; kentin içinden geçen Nervión Nehri’nin kıyısında yer alıyor. Solomon R. Guggenheim Vakfı tarafından yapılan ve mimar Frank Gehry‘nin tasarladığı müze; taş, cam ve çelikten inşa edilmiş yapısı ile şehrin dikkat çeken binalarından. 19 adet sergi alanına sahip Guggenheim Koleksiyonu’nunda, Amerikan ve Avrupalı sanatçıların resim, heykelleri ve süreli sergiler yer alıyor. Odak noktası 20. yüzyılın çağdaş sanatı olan müze, sanatçıların büyük ölçekli ve mekana özgü eserleriyle ünlü. 


Çevrim içi adres: guggenheim-bilbao.eus

Avrupa'nın Çağdaş Sanat Müzeleri
4/12

Barselona / Museu D’art Contemporani De Barcelona


Museu D’Art Contemporani De Barcelona, Barselona‘ya gidenlerin mutlaka uğraması gereken çağdaş sanat müzelerinden biri. Müze özellikle 2. Dünya Savaşı sonrası Katalan ve İspanyol modern ve çağdaş sanatçıların eserlerine yer veriyor. Müzenin koleksiyonunu yakından incelemek için web sitesini ziyaret edebilirsiniz. 


Çevrim içi adres: macba.cat


Avrupa'nın Çağdaş Sanat Müzeleri
5/12

Fransa / Musée National D’art Moderne 


Paris’teki Centre Pompidou binası, Avrupa’daki çağdaş sanat müzelerinin en popüler noktalarından. 20. yüzyıl mimarisini yansıtan yapısı ve sanat tarihinin tüm dönemlerini kapsayan zengin koleksiyonu ile Centre Pompidou’nun içinde bulunan Musée National d’Art Moderne çağdaş sanatın kalbinin attığı yerlerden. Centre Pompidou, 1960 yılında dönemin Kültür Bakanı André Malraux’nun Paris’te sanat ve edebiyatın farklı türlerinin bir araya geldiği bir merkez yaratma fikri ile oluşmuş. Mimarlar Renzo Piano, Richard Rogers ve Gianfranco Franchini‘nin projesi ile oluşan bina, 20. yüzyıl mimarisinin önemli yapılarından biri. Binanın tasarımı, özellikle dört rengin etkili kullanımıyla dikkat çekiyor. Mavi renk hava dolaşımı, sarı renk elektrik dolaşımı, yeşil renk su dolaşımı, kırmızı renk ise yürüyen merdiven ve asansörler için kullanılmış. Binanın içinde Avrupa’nın en büyük modern sanat müzesi Musée National d’Art Moderne’in yanı sıra büyük bir kütüphane ve avangart elektro-akustik müzik araştırmaları merkezi IRCAM bulunuyor. Musée National d’Art Moderne’de 1905’ten günümüze modern sanatın temellerini oluşturmuş Matisse, Braque, Picasso, Magritte, Mondrian, Pollock, Beuys, Warhol ve Yves Klein gibi sanatçıların eserleri yer alıyor. Burası 20. yüzyıl Avrupa sanatçılarının eserlerinden oluşan zengin koleksiyonun yanı sıra altı haftada bir değişen süreli sergileriyle Fransa’da çağdaş sanatın önemli destinasyonlardan biri. 


Çevrim içi adres: centrepompidou.fr/en

Avrupa'nın Çağdaş Sanat Müzeleri
6/12

İtalya / Castello Di Rivoli Museum Of Contemporary Art 


Roma imparatorluğunun merkezi, 15. yüzyılda klasik sanatı şekillendiren Rönesans’ın doğduğu yer, günümüzde ise tasarım merkezi olan İtalya’da; akla ilk gelenler arkeoloji, klasik sanat ve tasarım olsa da ülke çağdaş sanat alanında da pek çok unsuru içinde barındırıyor. Torino’daki Castello di Rivoli Müzesi, İtalya’nın köklü geçmişinin günümüz çağdaş sanatına uyum sağladığı en güzel örneklerden biri. 10. yüzyılda inşa edilmiş bir kale olan Castello di Rivoli, İtalya’nın tarihi hazineleri arasında ve UNESCO Dünya Mirası Listesi‘nde yer alıyor. 2. Dünya Savaşı sırasında zarar gören kale, Andrea Bruno tarafından restore edilmiş. Restore çalışmalarında binanın zarar gören bazı kısımlarına dokunulmayarak üzeri açık alanlar yaratılmış. Yapının bazı kısımlarında ise cam ve metal gibi malzemeler kullanılarak, eklemeler yapılarak modern mimari ile tarihi dokunun iç içe geçmesi sağlanmış. 1979’da başlayan bu yenileme çalışmaları 1984’te sona ermiş ve Castello di Rivoli, çağdaş sanat merkezi haline dönüşmüş. İtalyan ve Avrupalı sanatçıların eserlerinin yer aldığı çağdaş sanat müzesinin kalıcı koleksiyonunda Giovanni Anselmo, Alighiero Boett, Mario Merz, Marisa Merz, Giuseppe Penone, Michelangelo Pistoletto gibi çağdaş İtalyan sanatçıların eserleri yer alıyor. Tarihi ile olduğu kadar koleksiyonu ile de büyüleyen müzeyi sanal tur ile keşfedebilirsiniz. 


Çevrim içi adres: castellodirivoli.org/en

Avrupa'nın Çağdaş Sanat Müzeleri
7/12

İtalya / Museo D’arte Contemporanea Di Roma 


Museo D’arte Contemporanea Di Roma, İtalyan çağdaş sanatını keşfetmek için diğer bir destinasyon noktası. İtalya’nın başkenti Roma’da yer alan müze diğer adıyla MACRO, 1990’larda eski Peroni Fabrikası‘ndan dönüştürülen binada yer alıyor. Ağırlıklı olarak İtalyan çağdaş sanatçıların eserlerinin sergilendiği müzede Carla Accardi, Antonio Sanfilippo, Achille Perilli, Piero Dorazio, Leoncillo ve Ettore Colla’nın çalışmalarının yer aldığı kalıcı koleksiyonu görebilirsiniz. 


Çevrim içi adres: museomacro.it

Avrupa'nın Çağdaş Sanat Müzeleri
8/12

Hollanda / Van Abbemuseum


Hollanda’ın Eindhoven şehrinde yer alan, Avrupalı sanatçıların yanı sıra özellikle çağdaş göçmen ve Orta Doğulu sanatçıların işlerine de yer veren Van Abbemuseum, tüm dünyadan sanatseverlerin ilgi gösterdiği bir müze. Müzede Pablo Picasso, Wassily Kandinsky ve Piet Mondrian gibi önemli sanatçıların eserleri sergileniyor. 


Çevrim içi adres: vanabbemuseum.nl/en

Avrupa'nın Çağdaş Sanat Müzeleri
9/12

Hollanda / Kröller-Müller Museum 


Amsterdam’daki Van Gogh Müzesi’nin ardından dünyanın en geniş Van Gogh koleksiyonuna ve zengin bir heykel koleksiyonuna sahip olan Otterlo’daki Kröller-Müller Müzesi ziyaret edilmesi gereken diğer çağdaş sanat müzelerinden biri. Otterlo kentinde Hoge Veluwe Milli Parkı içerisinde yer alan müze ismini, Van Gogh’un resimlerini ilk keşfeden kişi olan Helene Kröller-Müller’den alıyor. Van Gogh’un birçok resmini toplayan Müller, 1935 yılında koleksiyonunu Hollanda devletine bağışlamış. Müller’in bağışladığı resimlerle kurulan müze, 1938 yılında halka açılmış. Müzede Van Gogh’un resimleri dışında Pablo Picasso, Paul Gauguin ve birçok ünlü ressamın da eserleri bulunuyor. 


Çevrim içi adres: krollermuller.nl

Avrupa'nın Çağdaş Sanat Müzeleri
10/12

Hollanda / Stedelijk Museum 


Amsterdam ziyaretçilerine sanat açısından pek çok seçenek sunuyor. Özellikle dünyanın en büyük müzelerinden olan Rijksmuseum ve Van Gogh’a adanmış bir müzenin karşılıklı durduğu Museumplein, Avrupa’da sanatın izini taşıyan önemli meydanlardan. Yine bu meydanda yer alan Stedelijk Museum, Amsterdam’ın en önemli modern sanat, çağdaş sanat ve tasarım müzelerinden biri. Müze, 1895’te Hollandalı mimar Adriaan Willem Weissman tarafından tasarlanarak inşa edilmiş. Birçok restorasyondan sonra bina en son 2012 yılında, tarihi tuğla binanın yanına yapılan modern binası ile en köklü değişimine uğramış. Avrupa’nın modern sanat ve tasarım tarihinin önemli sanatçı ve tasarımcılarına yer verilen müze Andy Warhol, Malevich, Edward Kienholz, Willem de Kooning gibi sanatçıların kalıcı eserlerine ev sahipliği yapıyor. Hem Stedelijk Museum’un zengin koleksiyonunu hem de dikkat çekici, süreli çağdaş sanat ve tasarım sergilerini yakından incelemek isterseniz müzeyi sanal olarak deneyimleyebilirsiniz. 


Çevrim içi adres: stedelijk.nl/nl

Avrupa'nın Çağdaş Sanat Müzeleri
11/12

Almanya / Berlinische Galerie 


Kreuzberg’de yer alan Berlinische Galerie; modern sanat, fotoğraf ve mimariye dair pek çok unsuru içinde barındırıyor. Çağdaş sanat yerleştirmeleriyle de karşılaşabileceğimiz müzede Max Liebermann, Lovis Corinth, Otto Dix , George Grosz, Hannah Höch, Georg Baselitz’in eserleri yer alıyor. Berlin’in farklı kültürleri buluşturan mahallesi Kreuzberg’de yer alan Berlinische Galerie görülmesi gereken noktalardan biri. 


Çevrim içi adres: berlinischegalerie.de

Avrupa'nın Çağdaş Sanat Müzeleri
12/12

Almanya / Hamburger Bahnhof Museum Fur Gegenwart 


Almanya’nın birçok kenti modern ve çağdaş sanata geniş yelpazede yer verirken, ziyaretçilerine müzeleriyle farklı seçenekler sunmakta. 1846’da Berlin-Hamburg tren yolunun başlangıç istasyonu olarak inşa edilen Hamburger Bahnhof binasının içinde yer alan müze de bunlardan biri. 20. yüzyıl başında tren yolu müzesine dönüştürülen Hamburger Bahnhof binası, çağdaş sanat müzesine dönüştürülmüş ve 1996 yılında sanatseverlere kapılarını açmış. Hamburger Bahnhof Museum für Gegenwart, özellikle Joseph Beuys, Andy Warhol, Robert Rauschenberg, Cy Twombly‘un işlerinden oluşan koleksiyonuyla Berlin‘de çağdaş sanat deyince akla ilk gelen müzelerden biri. Müze bir zamanlar trenlerin kalktığı gar alanında bugün büyük ölçekli yerleştirmelere ve kapsamlı süreli sergilere ev sahipliği yapıyor. Müzeyi internet sitesine girerek çevrim içi gezebilirsiniz. 


Çevrim içi adres: smb.museum/en/museums-institutions/hamburger-bahnhof

EN ÇOK GEZİLEN GALERİLER

Serenay Sarıkaya'nın Unutulmaz 10 Stili
Serenay Sarıkaya'nın Unutulmaz 10 Stili

Serenay Sarıkaya'nın Unutulmaz 10 Stili

Trend Önerisi: Çizgiler Yükselişte
Trend Önerisi: Çizgiler Yükselişte

Trend Önerisi: Çizgiler Yükselişte

“The Gentlemen” Dizisinde Mob Wife Trendi: Susie Glass
“The Gentlemen” Dizisinde Mob Wife Trendi: Susie Glass

“The Gentlemen” Dizisinde Mob Wife Trendi: Susie Glass

En İyi Siyah Beyaz Stiller
En İyi Siyah Beyaz Stiller

En İyi Siyah Beyaz Stiller

Arzu Nesnesi: Hailey Bieber'ın Rhode Telefon Kılıfı
Arzu Nesnesi: Hailey Bieber'ın Rhode Telefon Kılıfı

Arzu Nesnesi: Hailey Bieber'ın Rhode Telefon Kılıfı

Urart x Bekir Kıraç Sergi Daveti
Urart x Bekir Kıraç Sergi Daveti

Urart x Bekir Kıraç Sergi Daveti

Pierpaolo Piccioli'den Valentino'ya Veda
Pierpaolo Piccioli'den Valentino'ya Veda

Pierpaolo Piccioli'den Valentino'ya Veda